Dodaj do ulubionych

Płatność kartą - limity

04.05.07, 11:21
Może nie jest to temat na forum regionalne ale przykrość ta spotkała mnie już nie pierwszy raz w naszym Legionowie. Mianowicie chodzi o to, że niektóre sklepy wprowadziły kwotę minimalną od jakiej honorują płatność kartą. Mają do tego prawo?
Ostatnia przykra sytuacja miała miejsce w aptece na 3-go Maja. Nagły atak bólu nerki żony i coś trzeba robić, czyli gnamy do apteki po polecony przez lekarza i sprawdczony lek nie wymagający recepty. Akurat gotówki pod ręką nie było no ale po co nam banki pchają w łapki plastikowe pieniądze? Wiedziałem, że ta znakomita i wiecznie otwarta apteka honoruje karty. Proszę o lek, słysze kwote 11zł więc podstawiam kartę. A młoda (chyba jakaś świeża) pani "farmaceutka" gburnym głosem odpowiada, że nie przyjmie, bo limit min. 20zł... i do bankomatu odsyła. Nosz kurde, gdyby nie to, że to jedyna dyżurująca to nie wróciłbym po lek. Pojechaliśmy zatem do bankomatu, a każdy zakręt żona przeżywa podwójnie, bo cholera nerka boli!
Pięknym za nadobne chciałem odpłacić i nie przyjąć od nich reszty, póki banknoty ładnie wyprasowane nie będą ale trafiłem do okienka, gdzie panią znam już z bardziej sympatycznej obsługi...
Jak to w takim razie jest, że apteka przyjmie kartę od kwoty 20zł, a stacja benzynowa przyjmuję kartą za kwotę 5,59zł!?
Może zróbmy czarną listę takich sknerusów??

1. Apteka na 3-go Maja - min. 20zł
Obserwuj wątek
    • polokokt Re: Płatność kartą - limity 04.05.07, 11:36
      eee, to dosc czesty przypadek. Zazwyczaj limity takie sa w miejscach gdzie
      kupuje sie produkty za niewielkie kwoty, a taki sklep czy apteka musi od takiej
      operacji kartowej odprowadzic jakas oplate, ktora przy malej kwocie nie jest
      oplacalna. Stacja benzynowa moze nie miec takich limitow bo tam zazwyczaj kupuje
      sie za troche wieksze kwoty niz 5 czy 10 pLN, wiec jesli raz na jakis czas trafi
      im si taka operacja to przeżyja, a jak w aptece co drugi klient za witaminę C
      placilby karta to mogloby sie okazac ze apteka doklada do interesu.
      W wawie tez jest masa takich punktów. A znam sklepy, które w ogóle się wycofały
      z terminali płatniczych bo koszty utrzymania były zbyt wysokie w porównaniu do
      wpływów uzyskanych przy ich pomocy. Niestety wolny rynek, rachunek ekonomiczny
      robi swoje i trzeba tak skarkulowac biznes/koszty (ktorym apteka tez jest) aby
      wyjsc na swoje a nie do interesu dokladac.
      Nauczka na przyszlosc ze wypada miec kilka PLN w gotówce. Ja ostatnio byłem w
      górach i dobrze że oprócz kart bankomatowych wziąłem trochę gotówki bo jedyny
      banomat w promieniu 30 km sie popsuł na 2 dni a większości punktów w miescie
      polikwidowali terminale bo się nie opłacały, jedynie chyba tylko w monopolowym
      można było płacić kartą :)

Pozdrawiam
      • ralphie Re: Płatność kartą - limity 04.05.07, 12:41
        No to tragedia :) Zastanawiam się zatem po co mi ta karta? Przypadkiem oniegdyś legionowski sprzedawca powiedział, że dzierżawa terminala to 68zł miesięcznie. Jeśli to jedyna opłata to nie rozumiem limitów. Jeśli dodatkowo dochodzi opłata za transakcję i jest stała to rozumiem ale jeśli to procent od kwoty, to nie rozumiem :))
        • narewa Re: Płatność kartą - limity 04.05.07, 13:21
          nie wiem,jak jest teraz,ale kilka lat temu opłata miesięczna to było 50 zł
          +vat,czyli 61 zl,ale z każdej transakcji jeszcze pobierano około 2,5% od
          kwoty.Jeśli więc ktoś zapłacił kartą 100 zł,to potem sklep dostawał o te 2,50
          zl mniej.Ale te kwoty stanowiły koszty uzyskania przychodu..

np Sam na Sowińskiego honoruje zapłatę od 10 zl.
          • amelka1341 Re: Płatność kartą - limity 04.05.07, 13:58
            Większość sklepów - o ile takowy limit ma - to jest to 10 lub 20 zł - U nas na
            Przystanku mozna płacic w dwóch miejscach kartą - właśnie w samie (pewnie ten
            limit jest we wszystkich Samach) i w całodobowym - i w obydwu przypadkach
            mimimalna kwota to 10 zł. Limitu nie ma w Albercie, Globi, Bomi i Tesco - tak
            mi się wydaje, że raz czy dwa razy zrobiłam zakupy ponizej 10 zł. Przy zakupach
            odzieżowych chyba limitu nie ma (choć trudno znaleźć odzież za mniej niż 10 zł
            ;)) W Rossmanie - u nas jest limit 20 zł - a juz w Warszawie tego limitu nie ma.
            Nie można płacic kartą w Medice - co troszke utrudnia zycie - bo zdazyło mi się
            biec do bankomatu - prościej by było móc zapłacic kartą. Pewnie powodem jest te
            koszty o których pisaliście. W jednym z nowootwartych sklepów z odzieżą używana
            - we wtorek usłyszałam, jak jedna pani pytała się czy będzie mozna płacic kartą
            - i ekspedientka powiedziała, że juz niedługo, bo się o to starają.
            Kiedys robiłam zakupy w któryms z warszawskich Carrefurów - i tam robiac małe
            zakupy - zastanawiałam się czy ten limit 10 czy 20 zł istnieje - okazało się ze
            w wielkich supermarketach tez taki limit istnieje - kartą mozna płacic powyżej 5 zł.
            • polokokt Re: Płatność kartą - limity 04.05.07, 15:09
              to troche doczytałem o firmach obsługujących karty :)
              Prowizja za operację to jest od około 2 do 4,5 % (około, bo firm świadczacych
              tego typu usługi w Polsce jest bodaj że 5 ale stawki mają zbliżone). Stawka jest
              negocjowalna, przy czym aby uzyskać tą prowizję na poziomie 2% to trzeba mieć
              miesięczne płatności kartami na poziomie okolo 2 mln pln, co dla legionowskiej
              apteki może byc progiem nie do przeskoczenia (chyba z nie doceniam tego typu
              biznesu).
              Do tej prowizji dochodzi jeszcze oplata stala okolo 70-120 PLN za utrzymanie
              kazdej sztuki terminala.
              Pozdrawiam
              • ralphie Re: Płatność kartą - limity 04.05.07, 17:06
                przy obrotach 10000zł miesięcznie marży na towar 5%, czyli zysk 500zł wychodzi, że koszt utrzymania terminala to 570zł... faktycznie się nie opłaca :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka