Dodaj do ulubionych

W Serocku umieją, w Legionowie - nie

12.07.08, 08:22
Serock zmienia logo itp., zaprosili do tego dobrych plastyków (Grupę Twożywo
pl.wikipedia.org/wiki/Grupa_Two%C5%BCywo)
Mniejszy Serock umie się postarać i ma kasę, większe Legionowo stawia na
amatorszczyznę i skąpi kasy (żaba i pomnik Legionisty)

Nie mogę zrozumieć czym się kierował prezydent Smogorzewski wybierając tego
"artystę"...
Obserwuj wątek
    • psychomaszyna Prawidłowe linki 12.07.08, 08:29
      Z Wikipedii o Grupie Twożywo
      tinyurl.com/5qr6c6
      Informacja na stronach WWW Serocka
      tinyurl.com/6rnwqx
      • madziulec Re: Prawidłowe linki 12.07.08, 11:29
        Powiem Ci jak ja to widze.

Legionowo juz nie musi sie reklamowac - ludzie i tak beda tu mieszkac, bo jest
        relatywnie blisko do stolicy (gdzie jest praca!! - a to dla ludzi jest wazne),
        co najwazniejsze dojazd jest coraz lepszy, a co ja widze pozytywnego w
        odroznieniu od innych miejscowosco to to, ze mamy i pociag i autobusy.

Taki Serock.. Popatrz ile km dalej. Popatrz jaki ma dojazd???
        Ile ma tam autobusow? Ma miejskie? Tzn te warszawskie??
        Ile ludzi bedzie chcialo tam mieszkac???
        Tak realnie? Bo przeciez codzienne dojazdy na etapie posiada dziecka w szkole
        przestaja byc fajne.

Wiec badz tak dobry i zacznij patrzec z elka szerszej perspektywy. Czasem sie to
        przydaje. Swiat staje sie ciekawszy.
        • psychomaszyna Re: Prawidłowe linki 12.07.08, 11:40
          1. To prawda, że sytuacja Legionowa, a Serocka jest inna - my jesteśmy sypialnią
          Warszawy, a oni małą miejscowością turystyczno-rolniczą
          2. Ale, czemu ja nie miałbym być dumny ze swojego miasta, że tu zaprasza się do
          współpracy dobrych artystów, a nie jakichś amatorów i wydaje na ich marną
          twórczość miejskie pieniądze? Pisałem kiedyś o zaproszeniu Joanny Rajkowskiej,
          ale mógłby być to ktokolwiek o jakimś uznanym dorobku artystycznym.
          Prestiż nie zależy od tego, czy gmina duża, czy mała, czy wiejska, czy miasto,
          ale od tego, czy tam się dobrze dzieje.
          • madziulec Re: Prawidłowe linki 12.07.08, 13:26
            Przepraszam, Joanna Rajkowska?? Ta od palmy??
            Wielce uznana... No masz racje.. Potem zostawia kikut i oczekuje, ze wszyscy za
            to zaplaca.

Mysle, ze tak sie nawet nei zachowuje 10-letnie odpowiedzialne dziecko. ALe moze
            artysci.. Bo duzej literki szkoda.

Wracajac do meritum: Masz racje Legionowo jest sypialnia Warszawy. Ludzie
            zaczynaja wracac tu wieczorami. Czego oczekujesz, ze bedzie sie robic dla ludzi,
            ktorzy nic nie oczekuja od tego miasta?? Robia zakupy w Warszawie, tam pracuja,
            tam korzystaja z pelnej bazy kulturalnej...

Nie wszyscy siedza tu na miejscu i maja tu wpuszczone korzenie w sensie: praca i
            cale zaplecze.
            Nie oceniaj ludzi swoja miarka, prosze Cie.
            • w.iwo Re: ... 12.07.08, 20:15
              to może zaprzestaniemy płacić podatki ? bo po co... ludzie i tak tu będą
              mieszkać, a wtedy i nie będą mogli narzekać... będzie spokojnie, cicho i ubogo...
              ;o)
              każdy z nas wpłaca do puli kasę, wybiera urzędników i każdy z nas ma prawo do
              własnego zdania... chciałabym żeby pieniądze były wydawane mądrze i moje miasto
              było przyjazne dla mieszkańców - to potwierdzi prawie każdy ! ale rzeczywiście
              dobrze byłoby mieć zespół fachowców, którzy zajmą się wizerunkiem miasta... dziś
              nie wystarczy mieć dobre chęci, nie wystarczy robić dobre rzeczy - trzeba
              jeszcze to umieć sprzedać...
              • teborsuk Re: ... 12.07.08, 20:27
                żaba i żaba, czemu mnożysz wątki o żabie, przecież podobno tego nie
                lubisz?; tak, tylko ty wiesz co jest najlepsze; a w wyborach poprze
                cię w.iwo i rodzina.
                • psychomaszyna Re: ... 13.07.08, 09:18
                  Odczep się.
                  • madziulec Re: ... 13.07.08, 09:34
                    psychomaszyna napisał:

> Odczep się.

Pyszota ;)))
                    Odpowiedz godna dojrzalego faceta, ktory od jakiegos czasu jest tu moderatorem i
                    nawoluje do dialogu na poziomie.

Spojrz w lustro czlowieku. Jesli tak mowisz innym to kim jestes???
              • madziulec Re: ... 12.07.08, 20:34
                Przestan placic.
                To rozsadne myslenie..
                Baaardzo rozsadne.
                Nie zdziw sie potem jak pewnego pieknego dnia przyjdzie pan komornik i jednak
                sciagnie z Ciebie te podatki wraz z zalegloscia wraz z odsetkami ustawowymi za
                kazdy dzien zwloki ;)))

Tak jak pisalam w ktoryms z pierwszych postow: postrzeganie Legionowa jest rozne
                przez rozne grupy ludzi. Tacy, ktorzy jezdza do Warszawy naprawde wracaja tu na
                noc i obawiam sie, ze malo sa zainteresowani tym jak bedzie wygladac fonatanna,
                rynek czy ulice. Oni po prostu z tego nei korzystaja.
                Osoby, ktore tu maja cale zaplecze zwracaja uwage na detale, ktore im ulatwiaja
                zycie: komunikacje, ulice i jesli to jest juz na jakins poziomie to daza do
                piekna (piramida potrzeb sie klania).

Nijak sie jednak potrzeby jednej i drugiej grupy nei pokrywaja.
                Czy ktos to umie zrozumiec?
                • w.iwo Re: ... 13.07.08, 16:28
                  BARDZO proszę użytkowników forum o unikanie wycieczek osobistych, od wyznań
                  nienawistnych jest skrzynka pocztowa...

Teleborsuku, wątek nie jest o żabie... więc nie rozumiem Twoich wypowiedzi,
                  zwłaszcza tej w której wykorzystujesz mój nick...

Madzulec, nie zgadzam się z Tobą... nawet osoby, które pracują w Warszawie
                  interesują się miejscem w którym mieszkają... jaki mają dojazd do domu, jak
                  wygląda okolica, gdzie w niedzielę można pospacerować z rodziną, czy pobliski
                  las jest wysypiskiem, jakie sklepy są dobrze zaopatrzone i na co urzędy wydają
                  nasze pieniądze...
                  interesują się tym i menele w krzakach, i mamusie z wózkami na spacerach, i
                  babcie pod kościołem, i młodzież, i zmęczeni tatusiowie w krawatach wracający z
                  Wawy... jedni zwrócą uwagę na nawierzchnię dróg, inni na plac zabaw i fontannę,
                  na ścieżki rowerowe i nowe boisko, na nowe przedszkole...
                  jak różni ludzie, tak różne potrzeby, a zadaniem urzędu jest prowadzenie
                  inwestycji, które przyniosą jak największe zadowolenie mieszkańców i są
                  najpilniejsze...

Jak zrozumiałam Psycho, chodzi mu raczej o potrzebę zwrócenia uwagi na politykę
                  miasta, na jego wizerunek, na wszystkie sprawy medialne z nim związane... nie
                  ważne jest kto w danej chwili jest na stołku, ważne jest by miasto rozwijało się
                  w jakimś zaplanowanym i przemyślanym kierunku... żeby urzędnik zajmujący się
                  wizerunkiem miasta był fachowcem... żeby imprezy dopięte były na ostatni guzik,
                  sprzęt sprawdzony, żaba pomierzona, chodnik prosty, festyn udany... żeby
                  dopilnowano dobrych kontaktów ze społeczeństwem...

jak idę do sklepu, to kupuję towar który mi odpowiada... jak korzystam z usług
                  szewca, to oglądam jego pracę zanim za nią zapłacę... i tak samo ludzie
                  zaczynają podchodzić do pracy urzędnika... wymagają...

myślę, że dobre pomysły zawsze są w cenie i każdy z nas ma możliwość
                  zaprezentowania swojego zdania właśnie na forum... pewni że są tacy, którzy za
                  granicę narzekania nigdy nie wyjdą... ale i to może mieć dobry efekt, gdy
                  urzędnik przeczyta taką wypowiedź...

--------------------------------------------------------------------
                  • madziulec Re: ... 13.07.08, 18:07
                    Iwo...
                    Tu nie ma ludzi spacerujacych z rodzina.
                    Spacerownik jest niedaleko, na Targówku.
                    A CH Targówek jest miejscem przyjaznym, ma ladne sklepy i duzo mozliwosci do
                    zjedzenia sobotnio-niedizlnego obiadu rodzinnego.

Piszesz o mozliwosciach robienia zakupow. Tja... Sa szerokie.. Albo dyskonty
                    albo Bomi tak naprawde. Bo wszelkie inne przybytki handlowe (o czym wielokrotnie
                    tu pisano) sa zamykane na 4 spusty o godzinie 18. Podobnie i przybytki uslugowe.
                    Jak korzystac z tej bazy? Ja zrezygnowalam i dalej jednak korzystam w Warzawie
                    nie zasilajac naszych, miejscowych zarowno praca jak i godziwa zaplata za to.
                    Ale cos za cos.

Przedszkola, zlobki to zaczyna byc dla ludzi wazne, ale dlatego, ze nie maja
                    szans z racji meldunku na zapisanie dziecka do przedszkola blisko swojego
                    miejsca pracy.

I tyle. Sa potrzeby i potrzeby.
                    • psychomaszyna Re: ... 13.07.08, 19:25
                      To co Cię jeszcze trzyma w Legionowie? Nie lepiej wrócić do gminy Targówek?
                    • ikkonis Re: ... 14.07.08, 18:27
                      Nie dla każdego najbliższym "spacerownikiem" jest ten na Targówku i
                      nie dla każdego sklepy i bary są najważniejsze. (Zresztą zwykły
                      osiedlowy sklepik z którego korzystam jest czynny do zdaje się
                      22.00) Przeprowadzam się właśnie z Warszawy do Legionowa m. in. dla
                      sosen za oknem i lasu 5 min. od mieszkanka. Ten las jest właśnie
                      moim przeuroczym spacerownikiem (i jak widze, nie tylko moim:-)
                      Rzecz jasna - co człowiek to inna potrzeba.
                      • madziulec Re: ... 14.07.08, 19:11
                        Ja poszlam ostatnio do lasu po raz kolejny.
                        W lesie nie spotkalam nikogo.
                        Na forum osiedla nic tylko peany jak to ludzie przeprowadzili sie dla lasu i
                        spacerow w nim... Czyli powinnam spotykac sasiadow - nie spotykam nikogo (mimo
                        naprawde roznych por specerowania i spedzania w lesie okolo 2-3 godzin).

Wiec jak dla mnie papier, szczegolnie ten pixelowy, jest cierpliwy ;)) Zniesie
                        wszystko ;)))))
                        • asyrius Re: ... 14.07.08, 19:22
                          a gdzie jest ten Targówek ? to jakaś wieś pod Warszawą ?
                        • ikkonis Re: ... 14.07.08, 19:24
                          widocznie leśna Aleja Róż przy Trzeciej Parceli (i jej inne leśne
                          odnogi) jest chętniej uczęszczana:-)
                          • madziulec Re: ... 14.07.08, 19:59
                            Mozliwe i nei twierdze, ze nie.
                            Mowie konkretnie o osiedlu Nowy Bukowiec i o lesie przy tym osiedlu.

Czasem (rzadko kiedy) spotykam wlascicieli psow. To wszystko.
                            Matki z dziecmi zamiast do lasu na spacery chodza z wozkami po osiedlu... To
                            standard. Naprawde.
    • jorge_76 Re: I wlasciwie Jorge jeszcz jedno ;) 14.07.08, 12:34
      Eee, za dużo powiedziane, ja nie mam wrogów ani mam na dzieje nie
      wadzę innym, tobie również. Staram się tylko wytknąć niekonsekwencje
      w wypowiedziach,nie tylko twoich.

Ogranicze się tylko do kilku stwierdzeń; Legionowo nie jest bez wad
      ale bardzo je cenie i lubie. Gdybym nie lubił miejsca w którym
      mieszkam zrobiłbym wszystko żeby się przeprowadzić i tobie również
      to polecam.

pozdrawiam
    • w.iwo Re: ;o) 14.07.08, 18:31
      spoko, jak też muszę być ślepa... albo nawiedzona, albo po prostu mieszkam w
      innym mieście... lubię to miejsce... spaceruję po lasach, po łąkach, po ryneczku
      i starych uliczkach Legionowa... nie śpieszno mi do spacerów w supermarketach,
      skakaniem od sklepu do sklepu, od wystawy do wystawy... wielu moich znajomych
      też spaceruje po mieście, ba... nawet rower wykorzystują... i na pewno wszystkim
      zależy jak wygląda okolica w której mieszkają...
      nie wszyscy traktują Legionowo jak hotel... piszesz o szerszej perspektywie, ale
      o ile większość osób tutaj dostrzega różnorodność poglądów innych osób... hmmm

Madziulec, Twoje wypowiedzi są bardzo ciekawe, ale czasem zbyt wrogo nastawiasz
      się do ludzi... wielu z nich ma podobne zdanie jak Ty...
      nie musisz być tak konfliktowa... nie wiadomo czy właściwie lubisz tutaj
      mieszkać, czy nie, czy krytykujesz, czy nie...

w tym wątku dyskusja była na temat: czy nasze władze nie powinny zatrudnić
      fachowców żeby poprawić wizerunek naszego miasta...

ps. przykład z fontanną jest podręcznikowy... piękne miejsce przeznaczone do
      wypoczynku dla mieszkańców... rzeczywiście teraz cieszy się powodzeniem
      zwłaszcza u dzieci... ale czy nie warto było poszukać innych, nowocześniejszych
      rozwiązań ? kafelki nie kojarzą się zbyt dobrze, opierając się na rozmowach ze
      znajomymi, usłyszałam że przypominają im starą epokę i bloki z wielkiej płyty...
      za te same pieniądze można by stworzyć coś łatwiejszego w utrzymaniu i
      ładniejszego... wpadka z otwarciem fontanny i brakiem projekcji filmu na
      ryneczku, też świadczy o tym że brak dobrej organizacji... i tak mimo
      najlepszych chęci, przygotowań, nakładów finansowych, impreza nie wypaliła do
      końca...
      • madziulec Re: ;o) 14.07.08, 19:16
        Ja popatrzylam an fontanne. Mi kafelki niczego eni przypomnialy. Podoba mi sie
        jak napisalam.
        Ale.. widze za to powrzucany piach..
        Moze odpowiemy sobie wspolnie przez kogo??? Pewnie tych mieszkancow...

Czy jestem zadowolona z mieszkania w Legionowie? Ogolnei tak. Ale nie daje mi to
        zapominac o tym wszystkim, co daloby mi 100% szczescia. Nie moge zapomniec np. o
        tym, ze osotatnio od okolo tygodnia jest zepsuty szlabanik na moje soiedle (a
        ludzie wydaja sie tego eni widziec), ze wejscie do lasu jest obsrane, podobnie
        jak osiedle (a sasiadom to nei przeszkadza), ze sklepy sa czynne do 17, ze
        ostatnio brakuje mi straganu warzywnego, ktory w zeszlym roku zaopatrywal w
        swieze owoce i warzywa nasze osiedle (szkoda, ze w tym roku nikt nie wapdl na
        ten pomysl)...

Detale powiesz. Mozna chodzic po lasach, polach. Ja chodze do pracy. I potem
        musze odebrac dziecko z przedszkola, zrobic zakupy, ot codziennosc. Nie mam an
        to calego dnia, a ograniczona ilosc czasu. Ot, normalnosc, nei ererytki,a
        normalnej matki dziecka ;)
      • rotunda Re: ;o) 15.07.08, 23:02
        > spoko, jak też muszę być ślepa... albo nawiedzona, albo po prostu mieszkam w innym mieście... lubię to miejsce... spaceruję po lasach, po łąkach, po ryneczku i starych uliczkach Legionowa...

W.iwo, pięknie to napisałaś, cóż ja nie mieszkam w Legionowie ale za nim tęsknię, czasami bardzo.
        Mieszkańcy Nowego Bukowca, jesteście nową społecznością w mieście i w dodatku na jego peryferiach. Rozumiem, że Wasze postrzeganie Legionowa może być odmienne. Szkoda, że to osiedle nie mogło powstać bliżej centrum miasta. Jestem ciekawy jak funkcjonujecie, przecież musicie ciągle gdzieś dojeżdżać, do pracy, dowozić dzieci do szkoły, na zajęcia pozalekcyjne, na zkupy, do kościoła itd. Czy wogóle czujecie, że mieszkacie w mieście?
        Madziulec, a może przenieś się bliżej centrum Legionowa, wiem, że to może być niełatwe do zrealizowania, ale napisz, czy wogóle kiedyś o tym myślałaś?
        A tak swoją drogą, to wstęp do lasów jest chyba obcenie zabroniony?
        Pozdrawiam
        • madziulec Re: ;o) 16.07.08, 08:48
          Zaczne moze od konca:
          wstep do lasu...

Obok osiedla sa co najmniej 3 znane mi DROGI wejscia do lasu (w tym 2 wjazdowe).
          Na zadnej z nich nei widzialam zadnej kartki, napisu czy jakiejkolwiek
          informacji, iz jest zakaz wstepu do lasu.
          Zreszta wczesniej, gdy o tym pisano tu na forum rowniez takiej informacji nei bylo.
          Na wysokosci drogi technologicznej (ul. Struzanska) rowniez takiej informacji
          nei widzialam.

Co do przeprowadzki. Tak naprawde nie za bardzo jest wiele miejsc ciekawych do
          zamieszkania w Legionowie. Nowe budynki przy glownej ulicy jak dla mnie nie sa
          atrakcyjne.
          Rezydencja Poezja - mrowkowiec...
          Ciekawa jestem jak bedzie wygladac Rezydencja Piaski w okolicach Biedronki, ale
          tez blisko glownej drogi...
          • rotunda Re: ;o) 16.07.08, 15:35
            Zobacz tu

jablonna.warszawa.lasy.gov.pl/main.php?muid=591&mid=1246&klientID=605
            Zakaz obowiązywał do 9 lipca i chyba można było dostać 500 zł grzywny za jego złamanie. Ciekawe kto jest odpowiedzialny za właściwe oznakowanie wejść do lasu.

Co do przeprowadzki, to polecam inwestycję Mostostalu przy ul. Mickiewicza/Kazimierza Wielkiego. Jeśli tylko powstanie, to bądzie w naprawdę fajnym miejscu. Do pociągu 10 minut pieszo, autobusy pod nosem, fajne miejsce. Do szkoły, przedszkola czy biblioteki też blisko. Acha, istnieje przecież też rynek wtórny, nie będę polceał wielkiej płyty ;-) ale jest kilka nowszych mini-osiedli.

• w.iwo Re: przypominajka 14.07.08, 21:15
      Jorge_76 włącz się do dyskusji, wszystkie uwagi osobiste proszę kierować na
      prywatne skrzynki pocztowe...
      przypominam, że podawanie cudzych danych osobowych i personalne ataki są
      niedozwolone... jeśli Madziulec zgłosi zastrzeżenia do takiego postu, zostanie
      on usunięty...
      • jorge_76 Re: przypominajka 16.07.08, 16:14
        Spoko, poniosło mnie :-)
    • psychomaszyna Re: przypominajka 14.07.08, 21:29
      Wszystko wyjaśnimy sobie mailem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka