oz_patryk 27.08.08, 10:55 Rozpoczął się remont stacji PKP. Z tego co widziałem z daleka rozebrany jest jeden z peronów. Wie ktoś może czy przy okazji tej inwestycji powstanie budynek (murowany) w którym była by poczekalnie z prawdziwego zdarzenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulec Re: Remont stacji PKP 27.08.08, 11:33 Moze znajdziesz odpowiedz tu www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=165151 ??? Odpowiedz Link Zgłoś
oz_patryk Re: Remont stacji PKP 27.08.08, 14:29 oho... aż takim wytrwałym czytelnikiem i fanem komunikacji nie jestem. dowiedziałem gdzie są rozkopane stacje, zobaczyłem zdjęcia kilku z nich. Nie ukrywam że jestem leniuszkiem i nie chce mi się czytać prawie 50 stron na których jest ten wątek :] dotarłem do 5 strony. na stronie legionowa znalazłem projekt modernizacji stacji kolejowej. dostępny pod poniższym linkiem www.legionowo.pl/index.php?cmd=zawartosc&opt=pokaz&id=522&lang= Na planach jest tylko mowa o projektowanym parkingu jak umiem liczyć na prawie 40 samochodów. Nie wiem czy dobrze odczytuje plany, Perony nie będą usytuowane tak jak obecnie tylko, będą przesunięte względem siebie i peron pierwszy będzie wysunięty w stronę Nowego Dworu a Peron 2 w kierunku Warszawy będzie się kończył zaraz przed wiaduktem, na wysokości ul. Słowackiego. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Remont stacji PKP 02.09.08, 09:59 no dobra, a teraz pytanie za 100pkt, po obejrzeniu wczorajszego Kuriera Warszawskiego w TVP3. Czy parking ktory PKP wybuduje przy stacji bedzie platny czy darmowy? Taki sam parking zostal wlasnie oddany do uzytku w Pruszkowie i tam przez pierwszy miesiac jest promocja - parkuja za darmo po okazaniu miesiecznego. Natomiast po promocyjnym miesiacu oplata za parkowanie bedzie wynosila kilkadziesiat PLN za miesiac... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
oz_patryk Re: Remont stacji PKP 02.09.08, 19:56 Park & drive :P tylko że z Pruszkowa do Wawy od dawien dawna SKM'ką jeździ się 20 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
amelka1341 Re: Remont stacji PKP 02.09.08, 22:26 A czy przy okazji nie mają im tam wprowadzić biletu aglomeracyjnego? Coś czytałam ostatnio... w sobotę chyba. A my znowu gorsi... Odpowiedz Link Zgłoś
kowalndm Re: Remont stacji PKP 06.09.08, 08:05 oz_patryk napisał: > Rozpoczął się remont stacji PKP. Z tego co widziałem z daleka rozebrany jest > jeden z peronów. Wie ktoś może czy przy okazji tej inwestycji powstanie > budynek (murowany) w którym była by poczekalnie z prawdziwego zdarzenia? Niestety modernizacja nie obejmuje remontu dworców. Odpowiedz Link Zgłoś
oz_patryk Re: Remont stacji PKP 07.09.08, 03:45 szkoda... że i tak nieliczni klienci PKP będą siedzieli w poczekalni stworzonej z... barakowozów? barako-lego? Odpowiedz Link Zgłoś
kowalndm Re: Remont stacji PKP 07.09.08, 14:37 Myślę, że mogłoby pomóc zaangażowanie miasta w budowę nowego dworca. To w końcu też ważna wizytówka miasta. Wielu ludzi przybywających do Legionowa, lub przejeźdzających koleją przez Legionowo, wyrabia sobie nieciekawe wrażenia o mieście patrząc na te kontenery. W Nowym Dworze jest podobny problem z zaniedbanym parkiem przy dworcu. Dworzec co prawda jest, ale wielka pokomunistyczna bryła nijak wpisuje się we współczesny krajobraz, a zabytek to napewno nie jest. Natomiast park jest w fatalnym stanie. Tylko podstawowy problem: miasto nie chce inwestować nie w swoje tereny, a kolei ledwie starcza pieniędzy na modernizacje linii kolejowych, nie mówiąc już o dworcach i terenach przydworcowych. Należałoby przekazać teren miastu, albo prywatnemu inwestorowi, który mógłby zbudować jakieś centrum w tym miejscu lub hotel, a jednocześnie zastrzec, żeby umieścił w nim część dworcową z kasami i poczekalniami. To się sprawdziło choćby na dworcu Wileńskim. Odpowiedz Link Zgłoś
godgod Re: Remont stacji PKP 07.09.08, 18:11 A co ze 'świetnym pomysłem', żeby dworzec zrobić w miejscu starego urzędu miasta? Kilka tygodni temu słyszałem o takim projekcie. Odpowiedz Link Zgłoś
oz_patryk Re: Remont stacji PKP 07.09.08, 19:57 hehe.. rzeczywiście "świetny pomysł". to po drugiej stronietorw, tóż za ogródkami działkowymi jest wolny teren. obecnie tam jest baza maszyn remontujących wiadukt. Gdyby jeszcze dało by się wydziedziczyć działki to mamy narpawdę spory teren na ktrym mógł by powstać dworzec PKP i dworzec PKS bo tego też nie mamy z prawdziwego zdażenia. Teren leży przy Warszawskiej/Zegrzyńskiej czyli trasie przelotowej więc urusł by na znaczeniu. No ale to jak już ktoś słusznie zauważył miasto musiało by wydziedziczyć teren, bo PKP nie ma pieniędzy. miast się nie chce jak widać. Zamiast skrozystać z okazji że jest remont to udają że nie ma problemu. za jakiś czas będą zasłaniać się tym że niedawno był remont i nikt nie zgłosił zapotrzebowania więc dla tego dworzec nie powstał, będzie mydlenie oczu. Odpowiedz Link Zgłoś
korwin3 Re: Remont stacji PKP 07.09.08, 21:19 A może zbudować nowy dworzec dla Legionowa np. w Chotomowie? Odpowiedz Link Zgłoś
damka3 stacja PKP 08.09.08, 13:50 chyba faktycznie nie potrzebny nam dworzec, tylko kilka kas i mała poczekalnia i świetnym rozwiązaniem byłoby połączenie z częścią handlową. I jednak bliżej szlaku kolejowego niż stary budynek Urzędu Miasta... i tym bardziej Chotomowa ;) Odpowiedz Link Zgłoś