koand.pl 18.10.08, 20:05 Czy jest w Legionowie miejsce gdzie można legalnie bez narażania się na mandat wywieść skoszoną trawę , zgrabione liście , gałęzie , darń. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polokokt Re: Miejski kompostownik 18.10.08, 20:58 nie ma, byly ostatnio pytania do prezydenta w tej sprawie. Jedyna rada prezydenta to zlecic firmie wywożącej śmieci wywóz liści. Tylkoo jak ktoś ma kilka dużych drzew na działce (za których ścięcie płaci się wysokie kary) to taka wywózka kosztuje kupę kasy.... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
w.iwo Re: Miejski kompostownik 18.10.08, 22:24 nasz urząd polecał proekologiczną politykę - kompostownik na własnej działeczce... Odpowiedz Link Zgłoś
koand.pl Re: Miejski kompostownik 19.10.08, 08:17 Na małej działce gdzie jest tylko wjazd , garaż i dom postawienie dużego kompostownika jest prawie niemożliwe a mały nie zdaje egzaminu , zbyt szybko się zapełnia . Można oczywiście zamówić duży kosz na śmieci ale szkoda marnować tak cenny towar jak kompost. Ciekawe co miasto robi z liśćmi i trawą grabionymi wokół bloków . Znam ( jeszcze nie osobiście ) człowieka który prowadzi firmę pielęgnacje ogrodów , zatrudnia ponad 10 osób to firma nie jest mała . Na koniec każdego dnia wszystką trawę , liście , gałęzie zwozi na własną działkę i układa na pryźmie , prywatnemu się opłaci , miastu nie . Odpowiedz Link Zgłoś
w.iwo Re: Miejski kompostownik 19.10.08, 12:53 Oto ostatnie wypowiedzi na stronie naszego miasta, które dają wyczerpujący obraz sytuacji z odpadami naturalnymi... "Pytanie: (kategoria: Czystość i porządek) Panie prezydencie jestem właścicielką posesji na której rosną4 stare okazałe dęby, jak co roku jesienią jest bardzo dużo liści. Liście dębowe nie nadają się do ściółkowania ani na kompost, nie jestem również zwolenniczką wyrzucania ich i mieszania z innymi śmiećmi. Czy dozwolone jest palenie ich na własnej posesji (jestem mieszkanką Legionowa). Czy może istnieje inna forma utylizacji (pozbycia się)liści? Z poważaniem Natalia - Legionowo (Natalia, 17.10.2008 r.) - Odpowiedź: Na terenie Gminy Legionowo palenie liści jest zabronione. Tak postanowiła Rada Miasta w uchwalonym w tym roku Regulaminie utrzymania czystości i porządku. Liście dębowe rzeczywiście długo ulegają rozkładowi, dlatego ich kompostowanie jest trudniejsze, ale możliwe. W ostateczności należy przekazać odpady firmie posiadającej zezwolenie prezydenta na odbiór odpadów. --------------------------------------- Pytanie: (kategoria: Czystość i porządek) Dziękuję za odpowiedź w sprawie zgrabionych liści i trawy. Niestety kwota 7-10 zł za wywóz worka (!!!) jest niestety nie do przyjęciadla wielu mieszkańców miasta. W przypadku małej działki, z którejtrzeba wywieść np. 8-10 worków liści, może to być kwota nawet 100 zł. A grabić na jesieni trzeba nieraz kilka razy. Wniosek jest prosty i przykry niestety. Liście i trawa będą palone, co jest chyba niezgodne z przepisami (nie każdy będzie kompostować). W związku z takąsytuacją proszę o odpowiedź, czy liście i trawę można samemu wywozići wysypywać z worka do lasu na pole lub inne nieużytki? A może są miejsca w Legionowie, gdzie można samemu wysypać liście i trawę? (Andrzej P., 10.10.2008 r.) - Odpowiedź: Niestety Legionowo jest miastem o bardzo dużej gęstości zaludnienia dlatego brak miejsca na przetwarzanie czy choćby gromadzenie odpadów zielonych. Wszelkie próby zorganizowania takiego miejsca spotykają się z protestami okolicznych mieszkańców. Spalanie liści jest zabronione uchwałą rady miasta. Tereny leśne, pola czy "nieużytki" mają swoich właścicieli dlatego z nimi należy ustalać ewentualne przekazanie odpadów zielonych. Namawiam jednak do kompostowania tych odpadów - jest to sposób najtańszy (nie trzeba nawet kupować kompostownika z tworzywa sztucznego w cenie ok. 100 zł) - można samemu zbić go z desek. Nie musi on zajmować dużej powierzchni, w zależności od ilości drzew liściastych wystarczy od 1 do 4 m2 na średniej działce. Kompostowniki mają olbrzymie znaczenie dla środowiska - dzięki nim nie trzeba wozić na duże odległości odpadów zielonych, trując przy tym powietrze i narażając się na niepotrzebne koszty. Ponadto są źródłem cennego kompostu, który można ponownie wykorzystać w ogrodzie. Jeśli jednak nie jest Pan tym zainteresowany, musi Pan zaakceptować fakt, że usuwanie i transport wszystkich odpadów jest zgodnie z obowiązującymi w Polsce przepisami usługą świadczoną przez komercyjne przedsiębiorstwa. Jeśli chodzi o ceny - radzę sprawdzić oferty wszystkich firm działających w Legionowie (lista na stronie w zakładce Prezentacja Miasta - Środowisko). " Odpowiedz Link Zgłoś
koand.pl Re: Miejski kompostownik 19.10.08, 13:07 Typowe, gdy jakiś problem przerasta schematyczne myślenie urzędnika najłatwiej zasłonić się przepisami ( czytaj ; schować głowę w piasek , w tym wypadku w Dębowe liście) Odpowiedz Link Zgłoś
kampfschwimmer Re: Miejski kompostownik 19.10.08, 13:26 A nie można wywieźć takich liści do lasu? No o ile nie są z drzewa zaatakowanego jakimś grzybem albo chorobą, bo co mnie ostatnio uświadomiono, takie liście się zakopuje. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Miejski kompostownik 19.10.08, 13:59 tak jak napisale prezydent, las nie jest wlasnoscia miasta, tylko nadlesnictwa, wiec z tym pytaniem trzeba sie zwrocic do nadleśnictwa czy nie maja nic przeciwko. Ogolnie tez jestem za zrobieniem czegos miejskiego, bo tylko ja mam kilkadziesiat workow kazdego roku do pozbycia sie. Sadze drzerwo, jestem chwalony, po kilkudziesieciu latach, drzewa nie moge wyciac pod grozba kary, lisci wywiesc tez nie ma gdzies. Jakies bledne kolo. A w gminie obok, Wieliszew, sa ogolnodostepne wielkie kontenery na smieci (nie tylko na liscie) i problem sie rozwiazuje sam. Ale jak pokazuje odpowiedz Prezydenta na moje pytanie dotyczace mieskiego systemu zbiorki odpadow, predko to my sie tego systemu nie doczekamy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt jakby ktos nie wiedzial jak..... 20.10.08, 13:53 ... to na stronie miasta zostal wlasnie opublikowany material jak sobie zbudowac wlasny kompostownik: www.legionowo.pl/index.php?cmd=aktualnosci&opt=pokaz&id=1580 temat smieci wszelakich, to jak dla mnie najwieksza porazka tego Prezydenta. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
godgod Re: jakby ktos nie wiedzial jak..... 04.11.08, 17:30 Pytanie do Prezydenta powinno brzmieć: W jaki sposób Pan pozbywa się liści ze swojej działki. Pytania dodatkowe: 1. jak szybko kompostować w przydomowym kompostowniku 1000 litrów liści tygodniowo 2. Jak kompostować igliwie 3. Jak kompostować szyszki Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: jakby ktos nie wiedzial jak..... 07.11.08, 22:58 albo można inaczej: jak i gdzie miasto kompostuje liscie i igly z miejskich dzialek (takze z tego nowego parku z tylu UM)? Bo nie wyobrazam sobie aby nie mieli kompostownika, skoro go tak propaguja wsrod mieszkancow, to chyba daja dobry przyklad? Do tego oplacaliby wywoz tej zieleniny miedzy innymi z moich podatkow, a w wypadku jak ja mam miec kompostownik, to kategorycznie sie nie zgadzam na wywozenie zieleniny z terenow miejskich na smietniki moim kosztem. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: jakby ktos nie wiedzial jak..... 08.11.08, 11:26 W rejonach Bukowca na skrzyzowaniach zbieraja sie (bo same to robia) olbrzymie ilosci wielkich worow wypelnionych liscmi i innymi "zielonymi" smieciami. Szczegolnie malowniczo wyglada takie wysypisko rog Slonecznej i Polnej. Ale wlasciwie to pojawiaja sie takie co chwilke. Odpowiedz Link Zgłoś