Dodaj do ulubionych

Ceny mieszkań w Legionowie

09.03.09, 19:01
Wlasnie sobie slucham mojej ulubionej stacji III i rozmowa toczy sie wokół cen
mieszkan w Polsce. Jak to wyglada u nas. W jakiej cenie mozna obecnie kupic
metr mieszkania na rynku wtórnym, a jak to wyglada w przypadku nowych budów.
Czy ceny bardzo, mam nadzieje, poszły w dół?
Obserwuj wątek
    • channtall Re: Ceny mieszkań w Legionowie 09.03.09, 20:44
      niedawno sprzedalam kawalerke - tzw wysoki standard, po ok 5600 za metr. kupuje
      M4 po ok 5200 za metr.

nie wiwm czy az tak bardzo ceny spadly
      • pater_g Re: Ceny mieszkań w Legionowie 09.03.09, 22:47
        Hej

No to ładnie, ja ostatnio we Wrocławiu szukałem i tam mieszkanka chodzą wciąż po
        6000-6500 :(

Może coś spadnie jeszcze
        • mamazlegionowa Re: Ceny mieszkań w Legionowie 10.03.09, 00:06
          kupiłam m4 po niecałe 5000 za m2. Na pewno spadły kawalerki i to stosunkowo sporo
          • harp Re: Ceny mieszkań w Legionowie 10.03.09, 01:19
            a czy posiłkowałaś się kredytem? jeżeli tak to przy jakim wkładzie własnym?
            Tak w ogóle to ceny mieszkań w Legionowie, szczególnie w starych blokach na
            pewno spadną, i dobrze bo to miasto jest nadal i zostanie sypialnią Warszawy
            • mamazlegionowa Re: Ceny mieszkań w Legionowie 10.03.09, 10:21
              ja brałam kredyt na 100% i wycena banku była 8tys wyższa niż cena
              kupna. Nie było problemu.
              Cieszy mnie jedno, że to blok z 92r i rama H a nie wielka płyta
          • tabaher-2 Re: Ceny mieszkań w Legionowie 10.03.09, 06:41
            A ja sprzedaje po 4500/m2 i to nie jakas rudere :-( Przyszly klient jest sporo
            do przodu. Ostatnio sprzedaz w legionowie na rybku wtornym stala wiec jest teraz
            sporo ofert i zeby sie wybic trzeba zejsc sporo ponizej wartosci.
            • ola-rog Re: Ceny mieszkań w Legionowie 10.03.09, 09:21
              Ja jestem właśnie na etapie kupna mieszkania M-5,szkoda ze większość ofert jest
              z biur nieruchomości, może ktoś wie kto chce sprzedać takie mieszkanie na os.
              Jagiellońska lub Sobieskiego?
              A chcę sprzedać mieszkanie M4 na Sowińskiego:)
              • mamazlegionowa Re: Ceny mieszkań w Legionowie 10.03.09, 10:36
                ja kupowałam bezpośrednio. Szukałam ogłoszeń po słupach, pod Globi,
                w SMLW. Wywieszałam ogłoszenia na blokach które mnie interesowały
                • ola-rog Re: Ceny mieszkań w Legionowie 10.03.09, 12:22
                  Ja też myślę o wywieszeniu ogłoszeń - w spółdzielni próbowałam się dowiedzieć w
                  których blokach są mieszkania 4-pokojowe ale bezskutecznie:(
                  Będę wdzięczna za każdy wskazany blok gdzie są M-5:)
                  • mamazlegionowa Re: Ceny mieszkań w Legionowie 10.03.09, 12:41
                    chyba wszystkie bloki mają mieszkania M5 i M4. Chyba że się mylę
                    • ola-rog Re: Ceny mieszkań w Legionowie 10.03.09, 12:46
                      No na pewno nie wszystkie - mieszkam obecnie na Sowińskiego 19 i tu są tylko 3 i
                      2 - pokojowe
                      • mamazlegionowa Re: Ceny mieszkań w Legionowie 10.03.09, 12:48
                        wyszukaj na gratce.pl mieszkania o pow 64m2 i często napisana jest
                        ulica. Chyba na Marysieńki są M-5
              • ralphie Agencje 10.03.09, 11:27
                Nie polecam współpracy z agencjami chyba, że na ściśle określonych zasadach. Od
                roku próbuję sprzedać mieszkanie M3 bez efektu. Wada agencji to podwójna
                prowizja automatycznie podwyższająca cenę mieszkania oraz nic nie robienie.
                Wszystkie agencje, które wyraziły chęć współpracy zakończyły swoją działalność w
                chwili podpisania umowy. Dzwonili tylko klienci bezpośredni, agencje zamilkły.
                W Legionowie znalazłem tylko jedną agencję, która rzetelnie podeszła do sprawy,
                niestety mieszkania nie udało się sprzedać, a na domiar złego przyszedł kryzys.
                Kryzys, który wycofał mieszkania na sprzedaż z rynku. Ludzie chętniej wynajmują
                niż sprzedają. Teraz jest dobry moment kupić mieszkanie ale ofert zdecydowanie
                mniej.
                • aganiok32 Re: Agencje 10.03.09, 13:08
                  a jaką umowę podpisałeś? Otwartą, czy na wyłączność?
                  • ralphie Re: Agencje 10.03.09, 13:33
                    Nieświadom rzeczywistości tego rynku podpisałem otwartą :) Teraz wiem, że
                    agencje zajmują się tylko umowami na wyłączność.
                    • aganiok32 Re: Agencje 10.03.09, 13:59
                      nie ma co się dziwić, nikt nie chce pracować za darmo :)
                      • ralphie Re: Agencje 10.03.09, 14:31
                        No i tu tego "za darmo" nie rozumiem, bo w umowach jest zapisana procentowo kwota wynagrodzenia. Sprzedane, zapłacone :) Ale nie nie, nie takie hop, bo po co pracować, jak można od klienta legalnie wysępić kasę. ;) W umowach jest też inny punkt mówiący o karach za sprzedanie osobie poleconej przez nich (rozumiem), rodzinie, znajomym. Klauzule zabronione choć są zabronione są nadal jawnie używane. Co więcej. Jedna z agencji po podpisaniu umowy kontaktowała się ze mną tylko z pytaniem, czy mieszkanie już sprzedałem, a jeśli tak to żądają aktu notarialnego w celu sprawdzenia, czy nie była to osoba poinformowana przez nich. :) Fajnie, prawda? :)
                        Pomijam fakt utajnionej podwójnej prowizji od sprzedającego i kupującego, którą i tak płaci kupujący... z wieloma branżami w życiu przyszło współpracować ale ta zabiła resztki zaufania ;) temat rzeka :)
                        • aganiok32 Re: Agencje 10.03.09, 15:22
                          wiem i rozumiem Twoje stanowisko. Niestety banda nieuczciwych
                          pośredników zrobiła swoje.
                          Jednak jeśli sam sprzedasz mieszkanie osobie poleconej przez
                          agencję, agencja ma jak najbardziej prawo aby otrzymać od Ciebie
                          wynagrodzenie.
                          • a-ksie Re: Agencje 10.03.09, 15:36
                            Nie mam nic przeciwko płaceniu agencji za ich usługę, ale jeśli ich usługa
                            opiera się wyłącznie na zamieszczeniu ogłoszenia na gratce za niecałe 4 złote to
                            za co tak właściwie biorą tą kasę? Maja taka prowizję, że bardziej powinni się
                            starać.
                            • aganiok32 Re: Agencje 10.03.09, 15:52
                              więc pytanie, czy mają prowizję, czy nie?
                              Jeśli nie podpiszesz z nimi uwowy na wyłączność, to nie dziw się, że
                              zamieszczą ogłoszenie w Gratce i dadzą sobie spokój. Bo podobne
                              umowy masz podpisane z 10 innymi agencjami. Szanse na zarobienie u
                              Ciebie pieniędzy są więc marne.
                              Profesjonalni pośrednicy często nie biorą się za obsługe transakcji
                              bez podpisanej z klientem umowy na wyłączność. Bo tylko wtedy są w
                              stanie zagwarantować klientowi odpowiedni poziom realizacji zlecenia.
                              • ola-rog Re: Agencje 10.03.09, 16:04
                                Czy podpisując umowę na wyłączność ponosi się jakieś dodatkowe koszta czy tylko
                                standardowa prowizja?
                                • ralphie Re: Agencje 10.03.09, 16:39
                                  Nie ma żadnych dodatkowych kosztów. Jedyny(?) minus takiej umowy to to, że prawo
                                  do zajmowania się Twoją nieruchomością ( w sprawie sprzedaży) ma wyłącznie ta
                                  agencja.
                                • kka69 Re: Agencje 10.03.09, 16:42
                                  umowa na włączność nie jest dobra!
                                  Agencja ma mozliwosć wodzenia za nos , pewnych wymuszeń itp, bez zadnych zobowiązań , przeglądałem takie umowy jak sprzedawałem mieszkanie , nigdy bym ich nie podpisał.
                                  • aganiok32 Re: Agencje 10.03.09, 21:03
                                    co oznacza "bez żadnych zobowiązań"? Czy agencja nie zobowiązuje się, że dołoży
                                    wszelkich starań aby sprzedać Twoją nieruchomość? Że zainwestuje pieniądze w
                                    ogłoszenia prasowe, bannery reklamowe, reklamę internetową itd? Że przyprowadzi
                                    każdego zainteresowanego klienta, pokaże mu Twoją nieruchomość, weźmie udział w
                                    negocjacji ceny? Że przeprowadzi Cię przez wszelkie formalności, rozwiąże
                                    problemy formalne dot. nieruchomości i weźmie udział w spotkaniu u notariusza,
                                    na które zostaniesz umówiony przez agenta? Nie wiem jakie umowy widziałeś, bo
                                    zapewne są różne, ale podpisanie umowy na wyłączność ma sens tylko przy wyraźnym
                                    określeniu obowiązków agencji. I jak każdą umowę, także umowę pośrednictwa
                                    powinno się negocjować.
                                    • kka69 Re: Agencje 10.03.09, 21:31
                                      zobowiązanie ze agencja dołoży starań nic nie znaczy , bo moze miec takie starania , że np przez rok mieszkania nie sprzeda.
                                      Jeżeli już , to trzeba podpisywac umowy bez wyłączności , ja takie podpisałem w ciągu 4 dni z 12 agencjami , kazda nastepna wiedziała o ilości umów juz podpisanych i starała się działać , aby sprzedać , bo uwazam że konkurencja motywuje do działania.
                                      Dodam że pierwsi zainteresowani przyszli ogladac mieszkanie po 2 dniach, a bywały takie momenty , że mieszkanie ogladały na raz 3 osoby przyprowadzone przez 3 agencje.
                                      Im wiecej agencji, tym więcej potencjalnych klientów wie o mieszkaniu.
                                      Mieszkanie sprzedałem w ciągu tygodnia.
                                      • ralphie Re: Agencje 11.03.09, 08:45
                                        Właśnie. Umowa na wyłączność nie różni się niczym od umowy otwartej w kwestii
                                        starań. Ale podobno można żądać od agencji udokumentowania starań i taki zapis
                                        umieścić w umowie. Tylko co z tego, jak agencja może udokumentuje bez problemu,
                                        że zainteresowanych było 1500 osób i ogłoszenia umieściła w 3 największych
                                        bazach ogłoszeń internetowych, do których dziennie zagląda 200.000 osób, w tym
                                        90% to agenci nieruchomości.
                                        Im więcej agencji tym więcej potencjalnych klientów, owszem ale też i więcej
                                        potencjalnych haków na samego siebie.
                • tabaher-2 Re: Agencje 11.03.09, 08:15
                  Potwierdzam,
                  Do mnie zgłosiło się chyba z 10 agencji jak wypatrzyli ogłoszenie na gratce,
                  żadna z nich do tego czasu nie przyprowadziła ani jednego klienta, co więcej
                  nawet nie dzwonili żeby zapytać czy wciąż aktualne i czy nie chcę zejść z ceny.
                  Natomiast najwięcej pytających było po akcji rozwieszania ulotek na tablicach w
                  mieście. Myślałem że w dzisiejszych czasach kupujący szuka mieszkania w fotelu z
                  klawiaturą i piwem w ręku :-)
                  • ola-rog Re: Agencje 11.03.09, 10:16
                    Czy ktoś może korzystał z usług agencji Babiak?
                    • kka69 Re: Agencje 11.03.09, 11:12
                      spróbuj też dać ogłoszenie na: gratkce i na szybko.pl, tam wiele osób zagląda.
                      • ralphie Re: Agencje 11.03.09, 11:28
                        kka69 napisał:

> spróbuj też dać ogłoszenie na: gratkce i na szybko.pl, tam wiele osób zagląda.

I przygotuj się na uciążliwe telefony z propozycją współpracy z agencjami
                        nieruchomości :)
                        • kka69 Re: Agencje 11.03.09, 12:34
                          jak chce się sprzedać to trzeba z agencjami współpracować , ja właśnie dałem na szybko.pl , zdzwoniły agencje , podałem im jaka cena mnie interesuje , do której doliczyły swoja prowizję ( od 1.5 do 3%), o którą wzrosła cena w ich ofertach.
                          Oczywiście , na gratce można dac info aby agencje nie dzwoniły , ale to chyba nie jest dobry sposób na sprzedaż mieszkania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka