Dodaj do ulubionych

Śmietniki

13.03.09, 14:07
Denerwuje mnie jak do śmietników "należących" do mieszkańców bloków
podjeżdżają właściciele domków jednorodzinnych ( nagminnie na starej pętli
autobusowej 723) i wyrzucają tam swoje śmieci. Niby nic wielkiego ale często
jest tak ze wózki są przepełnione i nie mam gdzie wyrzucić śmieci no a jak
jest wiaterek to cześć śmietnika wala się pod blokiem.
Obserwuj wątek
    • a-ksie Re: Śmietniki 13.03.09, 16:13
      U mnie (okolice husarskiej) jest to nagminne. Samochód podjeżdża najczęściej jak
      już jest ciemno szybkie wypakowanie z bagażnika i do śmietnika. Zwykle jest tak
      ze w sobotę rano śmietniki są opróżniane a wieczorem aż się z nich wysypuje.
      Śmieszne stać ich na drogie samochody własny domek a na wywóz śmieci już nie?
      Choć i tak już wolę to niż jak widzę te śmieci w lasach czy przydrożnych rowach.
      • w.iwo Re: Śmietniki 13.03.09, 16:39
        może po reformie śmieciowej poprawi się...
    • metron1 Re: Śmietniki 13.03.09, 16:44
      Żeby było śmieszniej do ogólnie dostępnych śmietników wyrzucane są
      odpadki medyczne, wieczorem podjeżdża elegancki samochód a paniusia
      wyrzuca całe worki zużytego sprzętu stomatologicznego na przykład
      A że śmieci podrzucają osobnicy którym dobrze się powodzi - patrząc
      po samochodach chociażby to zjawisko normalne
      • w.iwo Re: Śmietniki 13.03.09, 17:10
        odpadki medyczne powinny trafiać w specjalne miejsca, mogą być niebezpieczne -
        wyobraź sobie że dzieci się zaczną nimi bawić... spokojnie można to zgłosić do
        odpowiednich służb...

płacimy tyle za leczenie, że nieprzyzwoitością byłoby z ich strony oszczędzanie
        na utylizacji !
        • godgod Re: Śmietniki 13.03.09, 19:10
          Ja podjeżdżam na pętle 723, bo tam po prostu jest najlepiej zaparkować. Dobrym samochodem.Wyrzucam tylko posegregowane, płacę za normalne śmieci w domku+ to co w bloku, bo tam jestem zameldowany. Czy teraz mam się bać? Jeszcze kilka takich postów i przy śmietnikach będzie dochodzić do rękoczynów. Proszę nie uogólniać, bo nieraz zaczepiali mnie ludzie i pytali się, dlaczego wyrzucam śmieci. Z reguły zdziwieni byli, że kontenery na posegregowane śmieci są miejskie i każdy może "się dorzucić". Jak widzicie, że wyrzucają do wspólnego śmietnika, to piszcie numer rejestracyjny i do telefonu. Policja potrafi ścigać ludzi, którzy ochlapią kogoś stojącego przy kałuży, to i z takimi da sobie radę.
          • kka69 Re: Śmietniki 13.03.09, 20:50
            10/10 .
            Jeżeli ktoś zauwazy samochód , co podjeżdza z typowymi śmieciami do śmietnika niech zapisze i poda nr rejestracyjny, nawet na tym forum.
            Zgadzam się tez z przedmówcą , że pojemniki na segregowane odpady są "wspólne" dla wszystkich mieszkańców , nawet tych z domków i innych bloków , które są nawet 100 czy 300 metrów dalej.
            Dlatego wiele osób dowozi plastiki czy szkło do tych pojemników samochodem przy okazji jakiegoś wyjazdu na zakupu, sam jak mi sie nazbiera trochę plastików i szkła, to podjeżdzam autem , bo do tych pojemników mam ze 300 metrów.
            Może to sprawiać wrażenie podrzucania śmieci , choć wcale tak nie jest.
            • pawwal Re: Śmietniki 13.03.09, 21:14
              Nie no. Ja zrozumiałem wątkotwórcę jednoznacznie. Wg mnie chodziło o osiedlowe
              śmietniki, za których opróżnianie członkowie spółdzielni/wspólnot słono płacą.
              Segregowanie śmieci i wyrzucanie do przeznaczonych do tego pojemników jest godne
              pochwały i nie o to tutaj chodziło.

Ja widziałem z kolei jak jedna paniusia w pięknym samochodzie podjechała do
              granicy lasu (przy Kwiatowej) i raczyła tam zostawić swoje śmieci. Żałuję, że
              nie spisałem jej numerów i nie zadzwoniłem, gdzie trzeba...
              • ralph123 Re: Śmietniki 13.03.09, 22:31
                Kiedy przypadkiem staje sie świadkiem takich sytuacji (podrzucanie śmieci,
                parkowanie na miejscu dla inwalidów, ostatnio pan opróżniający samochodową
                popielniczkę na parkingu, policja łamiąca przepisy, itd), to wyciągam telefon i
                robie zdjęcie(lub najczęściej udaje, ze robie, bo za mało czasu), ale tak żeby
                delikwent widział, że robie. Zazwyczaj reakcje są dwie, wyzwiska i groźby, lub
                głupawe wymówki. W każdym razie, mina delikwenta, kiedy sie orientuje że ktos go
                "uwiecznia" - bezcenna.
          • metron1 Re: Śmietniki 13.03.09, 23:00
            godgod napisał:

> Ja podjeżdżam na pętle 723, bo tam po prostu jest najlepiej zaparkować. Dobrym
            > samochodem.Wyrzucam tylko posegregowane, płacę za normalne śmieci w domku+ to c
            > o w bloku, bo tam jestem zameldowany. Czy teraz mam się bać? Jeszcze kilka taki
            > ch postów i przy śmietnikach będzie dochodzić do rękoczynów. Proszę nie uogólni
            > ać, bo nieraz zaczepiali mnie ludzie i pytali się, dlaczego wyrzucam śmieci. Z
            > reguły zdziwieni byli, że kontenery na posegregowane śmieci są miejskie i każdy
            > może "się dorzucić". Jak widzicie, że wyrzucają do wspólnego śmietnika, to pis
            > zcie numer rejestracyjny i do telefonu. Policja potrafi ścigać ludzi, którzy oc
            > hlapią kogoś stojącego przy kałuży, to i z takimi da sobie radę.

A co powiesz na to, ktoś podjeżdza pod śmietnik wrzuca odpadki segregowane,
            zgoda te pojemniki są dla wszystkich. Ale przy okazji wyrzuca całe wielkie WORY
            zwykłych domowych śmieci
            Złapany przez Straż Miejską tłumaczy się że on przywiózł tylko segregowane
            szkło, makulaturę
            To są obrazki widziane z okien bloku moich rodziców
            • kka69 Re: Śmietniki 14.03.09, 09:00
              jak widzisz takie sytuacje podrzucania śmieci , możesz nakręcić filmik , na jutubie może być hitem.
              Teraz każdy może zostac gwiazdą.
    • ola-rog Re: Śmietniki 14.03.09, 10:39
      Oczywiście - miałam na myśli tylko kontenery na śmieci, wiem że pojemniki
      segregacyjne są dla wszystkich:)
      A co do zdjęć - zdarzyło mi się zrobić takowe dwa razy tylko że w innym
      przypadku - często chodzę do Bomi os strony boiska, są tak schodki i podjazd dla
      m.in. wózków bardzo często zdarza się że właśnie to wejście jest od strony
      parkingu zastawione przez samochód i wtedy mam dwa wyjścia albo obejść cały
      sklep dookoła lub wziąć wózek "pod pachę" i przejść przez krzaki. jak takiemu
      mądremu delikwentowi zrobiłam zdjęcia jak wracał do samochodu to wysłuchałam się
      wyzwisk no ale strach w jego oczach był kojący w tej sytuacji:)
    • oz_patryk Re: Śmietniki 14.03.09, 20:31
      taka jest mentalność społeczeństwa, po co pomyśleć? przecież to boli i jeszcze
      palcami będą wytykali że karierowicz, a założenie na śmietniku kłódki i
      dorobienie kluczy mieszkańcom którzy z niego korzystają to nie jest wielki
      problem. w bloku w którym mieszkam się udało. pozostaje druga sprawa, jak nie
      moje to co mnie to obchodzi, uwagi zwraca nie muszę, a że sam stoi w śmieciach
      jak fleja to już inna sprawa. podejrzewam że 90 % osób wsiadających na tym
      przystanku to mieszkańcy spółdzielni która będzie musiał wyłożyć pieniądze
      właśnie mieszkańców na sprzątanie bałaganu bo cześć śmieci wala się po terenach
      spółdzielni to na to trudno też wpaść
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka