16.06.09, 07:15
Jak wyglada teraz sprawa smieci na prywatnych posesjach?
Wiem ze temat rzeka wielokrotnie walkowany ale bylo swego czasu referendum i
nie wiem czy cos sie posunelo do przodu ?

Dzis rano w ciagu 5 minut z czterech aut wywalono mi worki ze smieciami pod
blokiem. Mowie pod blokiem bo smieciarka nie nadarza z zabieraniem tego co
zostawiaja wlasciciele prywatnych posesji w drodze do pracy i kontenery w
smietniku sa przepelnione a potem pwszystko fruwa po trawniku.

Zastanawiam się na ile skuteczna byłaby akcja propagandowa w szkole
podstawowej nr 8. Taka praca domowa dla uczniów:
- Czy Twój tata lub twoja mama jak wysadzają Cię prawymi drzwiami do szkoły
to lewymi wystawiają worki ze śmieciami?
- Czy mama jak czeka na Ciebie pod szkołą po lekacjach to stoi autem na
parkingu, na trawniku pod blokiem , czy też na skrzyzowaniu blokuje przejazd 2
metry od przejscia dla Twoich kolegow wychodzacych ze szkoly?

Myslicie ze pomogloby gdyby dzieci musialy sie wstydzic przed swoimi kolegami
ze ich rodzice to buraki? Moze kolejne pokolenie mialo by juz jakies zalazki
swiadomosci ?
Obserwuj wątek
    • kasiaole63 Re: smieci 16.06.09, 08:58
      sprawa wygląda tak,że od 01.07 teoretycznie śmieci z prywatnych posesji ma
      odbierać gmina,ale póki co przynajmniej do mnie nie dotarło żadne pismo na ten temat
      • godgod Re: smieci 16.06.09, 10:20
        Temat był już 'wałkowany'. Prawdopodobnie nie ma Cię w ewidencji, bo ich jest mocno dziurawa. Musisz iść tam gdzie kiedyś była Straż Miejska (na tyłach koŚcioła przy torach) i się uzupełnić. Albo przez telefon (numer chyba na stronach KZB). Tylko uważaj...pracują do 15:00. O 15:01 wszyscy z reklamówkami stoją już przy wyjściu.
        • kka69 Re: smieci 16.06.09, 13:05
          mozna do nich zadzwonić , ja wszystko załatwiłem przez telefon.

Umowa jest od 1 lipca, tylko ciekawi mnie kiedy będzie pierwszy "odbiór" , czy 1 , czy 15 lipca?
          • kasiaole63 Re: smieci 16.06.09, 14:50
            ja zadzwoniłam,kazali czekać do końca miesiąca na blankiety wpłat;a w ostatnich
            5-ciu dniach czerwca Remondis ma rozwozić pojemniki
            • karolcia240 Re: smieci 17.06.09, 17:15
              A orientuje się ktoś może jak to jest z wywozem śmieci z domów, w których nikt nie jest zameldowany? Mam dom, który jest traktowany jak działka, tylko latem ktoś tam urzęduje, ewentualnie w weekendy.
              • godgod Re: smieci 17.06.09, 19:51
                Jak nikt nie jest zameldowany, to jak mają obliczyć opłatę? cvhyba Cię nie obejmuje. Podpisz prywatnie z jakąś firmą, zapłacisz 20zł raz w miesiącu i nie będzie całej tej zabawy z blankietami i nie wiadomo jeszcze czym...
                • amelka1341 Re: smieci 17.06.09, 22:07
                  No i tutaj się mylisz.... Szef naszej firmy wywożącej nam obecnie
                  śmiecie powiedział, że oni mają zabronione wywożenie śmieci na
                  terenie Legionowa... Mysleliśmy - żeby od miasta wziąć segregację,
                  ale zostać też i przy obecnej miejscowej firmie, z której jesteśmy
                  bardzo zadowoleni. Ale niestety... nie mogą...
                  • godgod Re: smieci 17.06.09, 23:55
                    Bzdura - właścicieli firm na przykład nowy system nie obejmuje, więc kto im ma wywozić śmieci, skoro firmy muszą podpisywać umowy? Coś ten właściciel kręci, albo mają jakąś 'spółdzielnię'.
                    • amelka1341 Re: smieci 18.06.09, 08:01
                      No tak nam powiedział... Ale faktycznie masz rację - właścicieli
                      firm ten nowy system nie obowiązuje ... Moze poprostu się im nie
                      opłaca i dlatego nam to powiedział... Ale dzieki za podpowiedz :)
                      • karolcia240 Re: smieci 18.06.09, 15:03
                        Miałam podpisana umowę z firmą wywożącą śmieci i jeszcze z niej korzystam do końca czerwca, ale oni już nie będą wywozic. Jasne, że im się nie opłaca, zwijają biznes, a i tak już kilka miesięcy temu podnieśli ceny wywozu z 22 na 28 zł za jednorazowy wywóz. Dla mnie 8 zł (przy segregacji odpadów)jest korzystniejsze niż 28, dlatego pasuje mi ta zmiana, tylko mam problem z tym zameldowaniem, na które prywatne firmy nie zwracały uwagi.
                        • godgod Re: smieci 18.06.09, 17:28
                          Może to i problem, ale to uczciwe rozwiązanie. Skoro ktoś jest zameldowany gdzieś indziej, to tam też trafia część jego podatków. Musi być jaskiś bonus dla mieszkańców Legionowa, bo nie sądzę, że wpływy z opłat pokryją wszystkie wydatki, chociażby dlatego, że właśnie nie wszyscy będą się zameldowywać, czy płacić opłaty. Będą w tym pośrednio partycypować właśnie zameldowani legionowianie. A tak przy okazji, to 28 zł to jakieś zdzierstwo! Ja płacę (płaciłem)40 za wywóz 2x w miesiącu.
                          • ralph123 Re: smieci 18.06.09, 20:18
                            Kilka osób już napisało, że przez telefon mozna sie wszystkiego dowiedzieć, lub
                            wiele załatwić, więc po co dalej ciągnąć ten temat?
                            • karolcia240 Re: smieci 19.06.09, 12:00
                              no właśnie to po co piszesz ralph123?
                              Chyba mają wiele telefonów, dlatego ilekroc razy tam dzwoniłam było zajęte. Na szczęście dziś mi się udało i okazało się że nie trzeba byc zameldowanym, tylko podaje się liczbę osób zamieszkałych, a w razie chęci zawieszenia odbioru śmieci trzeba napisac pismo w tej sprawie i dostarczyc je do KZB, wówczas zawieszone zostaną także opłaty za wywóz śmieci. Może komuś przyda się ta wiadomośc.

pozdrawiam i życzę dużo uśmiechu :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka