Dodaj do ulubionych

Droższe bilety ZTM

02.01.04, 11:30
Nasz drogi ZTM znów podwyższył ceny biletów. Radzę zapoznać się z nowymi
stawkami za bilety okresowe. Tak wielki wzrost cen biletów okresowych przy
jednoczesnej obniżce kar za jazdę bez biletu to jawna zachęta do podróżowania
"na gapę".
Pozdrawiam
Magda K
Obserwuj wątek
    • ejko Re: Droższe bilety ZTM 02.01.04, 14:25
      Droga Pani Madziu,
      Szczerze mówiąc spodziewałem się po Pani, jako po rzeczniku tak szacownej
      instytucji jaką jest legionowski Urząd Miasta, więcej profesjonalizmu i
      dokładności w podawaniu informacji.
      Otóż ‘nasz drogi ZTM’ (cóż za subtelne poczucie humoru – czy to stąd, że
      porusza się Pani po mieście i do Warszawy głównie samochodem?) nie podwyższył
      cen biletów, a to głównie dlatego, że to nie on decyduje w tej sprawie, a Rada
      Warszawy.
      Kolejną sprawą jest to, że ZTM nawet nie zaproponował na razie takiej zmiany, a
      póki co istnieje w tej sprawie jedynie ‘wewnętrzny’ dokument ZTM, który udało
      się zdobyć dziennikarzom. ZTM najprawdopodobniej zaproponuje Radzie Warszawy
      zmiany w cenach biletów na najbliższej (15 stycznia) lub na kolejnej sesji.
      Na koniec pragnę dodać, że po uchwaleniu w Warszawie ewentualnych zmian ceny
      biletów jednorazowych w Warszawie i w Legionowie wreszcie się zrównają :)
      Dotychczas (poza krótkim epizodem ostatnio) Legionowo pobierało za jednorazową
      przyjemność korzystania z autobusu wyższą opłatę niż ZTM, wyższe też były ceny
      biletów miesięcznych (a tabor bynajmniej nie jest porównywalny). To dopiero
      jest (za przeproszeniem) złodziejstwo! Na dodatek gdyby przyjąć Pani tok
      rozumowania to można by dojść do niepokojącego wniosku, że Pan Prezydent to
      złodziej... ojojojoj! Robi się niebezpiecznie...
      Z poważaniem,
      EJKO

• magda_kielczyk Re: Droższe bilety ZTM 05.01.04, 17:50
        Witam Ejko, myślę, że uogólnienia nie wyszły na dobre ani mnie, ani Ejko-wi (?
        nie wiem jak odmieniać). Jestem żywo zainteresowana komunikacją z Warszawą,
        ponieważ korzystam z czerwonych autobusów wbrew pozorom dość często, a reszta
        mojej rodziny codziennie jeździ do pracy 723 i tramwajami.
        • singleman Re: Droższe bilety ZTM 06.01.04, 17:04
          Droga Madziu!
        • singleman Re: Droższe bilety ZTM 06.01.04, 17:09
          Droga Madziu!
          Proponuję załorzyć do autka instalację gazową. Można wtedy tankować u pani
          komendantowej Sucheckiej:-))
          Ps. Ciekawe, czy Siewierski powiezie powiatowego dr glinę?:-))
        • ejko Re: Droższe bilety ZTM 07.01.04, 13:51
          Czy na trasie z Legionowa do Warszawy są jakieś czerwone autobusy?
          Nie dorabiajmy ideologii do problemów komunikacyjnych... :)

A już prawdziwa tragedia do legionowska 'komunikacja'!!! Uważam, że skoro mamy
          5 busików na krzyż, to powinniśmy zrobić 5 pełnych linii, a nie tylko 4!!! Pani
          Magdo - proszę przekazać prezydentowy 'Romkowi' Smogorzewskiemu, że jak chce
          rozwalić tą naszą KL (a wygląda na to, że chce) to niech zrobi 5 linii
          autobusowych jeżdżących z częstotliwością raz na 2 godzinki, albo 10 linii co 4
          godziny kurs!!! Ho, ho... 10 linii - to już prawie metropolią będziemy!

Najlepszego,
          ejko
          • e-legionowo.pl Re: Droższe bilety ZTM 10.01.04, 07:07
            ejko napisał:

> Czy na trasie z Legionowa do Warszawy są jakieś czerwone autobusy?
            > Nie dorabiajmy ejko napisał:

> Czy na trasie z Legionowa do Warszawy są jakieś czerwone autobusy?
            > Nie dorabiajmy ideologii do problemów komunikacyjnych... :)
            Wydawaloby sie ze taki dorosły a czepia sie glupot, autobusy sa zolto czerwone,
            jakbys niewiedzial kolory miasta Warszawa. Dodatkowo do tej pory funkcjonuje
            nazewnictwo "czerowniak" w stosunku do autobusow ZTM z powodu ich dawniejszych
            barw i dominacji koloru czerwonego, tak samo jak autobusy Translud i inne
            nazywane sa "prywaciarzmi". Wiec na drugi raz zastanow sie co piszesz.

pozdrawiam
            Peter
            • ejko Re: Droższe bilety ZTM 10.01.04, 13:06
              e-legionowo.pl napisał:
              > Wydawaloby sie ze taki dorosły a czepia sie glupot, autobusy sa zolto
              czerwone, jakbys niewiedzial kolory miasta Warszawa. (...) Wiec na drugi raz
              zastanow sie co piszesz.

Drogi e-legionowo vel Peterze!

Muszę przyznać, że dotychczas miałem Cię za inteligentnego człowieka i mam
              nadzieję, że to był Twój wypadek przy pracy. Moją wypowiedź należało
              potraktować jako żart, grę słów i tyle. Świadczyć miało o tym m.in. pojawienie
              się takiego znaczka na końcu - :)

Po dogłębnej analizie Twoich wypowiedzi stwierdzam, żę więcej rozsądku
              wykazujesz pisząc na forum gazety wieczorami, poranki (7:07 s sobotę - sic!)
              widać Ci nie służą :)
              < :) = w domyśle to też był żart >

Pozdrawiam i pewnie do usłyszenia, bo z pewnością odpowiesz na
              moją "prowokację"!

ejko
              • e-legionowo.pl Re: Droższe bilety ZTM 11.01.04, 20:06
                ejko napisał:

> e-legionowo.pl napisał:
                > > Wydawaloby sie ze taki dorosły a czepia sie glupot, autobusy sa zolto
                > czerwone, jakbys niewiedzial kolory miasta Warszawa. (...) Wiec na drugi raz
                > zastanow sie co piszesz.
                >
                > Drogi e-legionowo vel Peterze!
                >
                > Muszę przyznać, że dotychczas miałem Cię za inteligentnego człowieka i mam
                > nadzieję, że to był Twój wypadek przy pracy. Moją wypowiedź należało
                > potraktować jako żart, grę słów i tyle. Świadczyć miało o tym m.in.
                pojawienie
                > się takiego znaczka na końcu - :)
                >
                > Po dogłębnej analizie Twoich wypowiedzi stwierdzam, żę więcej rozsądku
                > wykazujesz pisząc na forum gazety wieczorami, poranki (7:07 s sobotę - sic!)
                > widać Ci nie służą :)
                > < :) = w domyśle to też był żart >
                >
                > Pozdrawiam i pewnie do usłyszenia, bo z pewnością odpowiesz na
                > moją "prowokację"!
                >
                > ejko

dobra dobra przyznaje rzeczywiscie wpadka lol
                ale to jest tak jak sie kladzie spac o 2 w nocy a o 5 budza i zeby przejechac
                80km :(

nieustajace pozdrowka

Peter
                • ejko Re: Droższe bilety ZTM 12.01.04, 00:06
                  > ale to jest tak jak sie kladzie spac o 2 w nocy a o 5 budza i zeby przejechac
                  > 80km :(
                  > nieustajace pozdrowka

:) też szanownego kolegę pozdrawiam - oj wiem coś o tym wstawaniu po 3
                  godzinach snu...

a tak swoją drogą (w odniesieniu do gółnego tematu) to nie wierzę z te zmiany
                  cen biletów - a jeżeli już to nie w tej formie, że jednorazowe ostro w dół, a
                  okresowe ostro w górę!!!
                  Niech ktoś się weźmie za ten temat - radni, prezydenci, wójtowie, rzecznicy
                  prasowi - co jest?! ;-)
        • ejko nie wiem jak odmieniac? 07.01.04, 13:54
          magda_kielczyk napisała:
          > uogólnienia nie wyszły na dobre ani mnie, ani Ejko-wi (? nie wiem jak
          odmieniać)

Wolę tak: Ejko-(druk)owi :))
    • grracjan Re: Droższe bilety ZTM 03.01.04, 02:18
      Chciałem zauważyć podobnie jak ejko, że ceny biletów, które były niedawno
      podane bodajże w Gazecie Stołecznej, były jedynye projektem taryfy,
      zaproponowanej przez ZTM Radzie Warszawy. Kwestia ceny biletów miała być
      omawiana w styczniu, a ewentualna zmiana ceny miałaby nastąpić dopiero od
      kwietnia. Inną sprawą jest to, że aż taki wzrost ceny biletów okresowych dużą
      część podróżnych zniechęciłby do korzystania z komunikacji miejskiej, dlatego
      argument, iż w tym przypadku bilet 30-dniowy bylby w cenie 40 przejazdów, a
      nie 28, jest dla mnie nieco zbyt słaby argumentem.

Z kolei obniżkę kar podobno argumentowano koniecznością zastosowania się do
      przepisu, iż kara nie może być wyższa niż 50(?)-krotność ceny najtańszego
      biletu. Jednak podobno ten przepis nie jest stosowany w odniesieniu do
      komunikacji miejskiej.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka