buhaj_z_rogiem 28.01.08, 12:54 A o popularnej w latach 80. niemieckiej piosenkarce imieniem Sandra to autorka nie pamięta? Kto kojarzy jakąś Sandrę Walter? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
warszawianka_jedna Jezus Judasz nie przejdzie 28.01.08, 14:07 "Wokół mnie dzieci nazywano Robertami. Mnie też się to imię spodobało. Ale nie pamiętam, żeby nadawano je ze względu na jakiegoś sławnego Roberta." Trzeba wziąć pod uwagę wpływy z zagranicy, szczególnie z USA, gdzie jest duża Polonia. Dlatego wydaje mi się, że wzrost popularności imienia Robert w latach 60-tych zawdzięczamy aktorowi Robertowi Redfordowi i Robertowi Kennedy'emu, bratu prezydenta USA. W artykule pominięto bardzo popularne w latach 60-70-tych imię Beata, które nosi, święcąca wówczas największe sukcesy Beata Tyszkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
lookas7 Najgłupsze imię męskie to Donald! We Francji tak 28.01.08, 17:50 się zaśmiewano z Kon_Donka. Posłuchajcie na TV Europe 1 www.youtube.com/watch?v=Keff2roCQz4 Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Najgłupsze imię męskie to Donald! We Francji 29.01.08, 20:20 ale teraz Donald bedzie znany jako pogromca PIS`u, napewno wzrosnie na jakosci:) ale kto sie odwazy dac dziecku na imie Jaroslaw? Jaroslaw przegraniec... hmmm Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Jezus Judasz nie przejdzie 28.01.08, 18:41 w Hiszpanii Jezusów jest od metra Odpowiedz Link Zgłoś
brytnej Re: Jezus Judasz nie przejdzie 28.01.08, 20:08 ksks3 napisał: > w Hiszpanii Jezusów jest od metra I nie tylko w Hiszpanii, ale np. w Niemczech mieszkający tu Hiszpanie, ale nie tylko, nadają swoim dzieciom to imię. I jest ono czytane wbrew hiszpańskiej wymowie nie przez "h", ale przez "j". Odpowiedz Link Zgłoś
gondra Re: Jezus Judasz nie przejdzie 28.01.08, 18:42 A imię Anna - kiedyś bardzo popularne, teraz może już mniej, ale nosi je sporo kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
karusik Jezus Judasz nie przejdzie 28.01.08, 20:21 A co z Moniką ,Mariuszem,Julianem itp....zapomniane imiona a przeca brzydkie nie sa :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
zat4ra Nie zaleciłam jednak takiej zmiany, bo Adek to zdr 28.01.08, 21:12 Jakim prawem moralnym ta starsza pani, albo jakikolwiek urzednik decyduje o tym czy dorosly czlowiek bedzie nosil imie Adolf, czy jakiekolwiek inne, ktore woli? Chory kraj. W cywilizowanych krajach, jak UK, nie zalezy to od decyzji urzednika. Jego wystarczy o swojej woli poinformowac. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.brzezinski Re: Nie zaleciłam jednak takiej zmiany, bo Adek t 28.01.08, 21:44 Warto jednak zauważyć że w kontekście tradycji, UK pomału odchodzi w kosmopolityczną nicość. Jeszcze ciekawiej jest w USA gdzie XVIII wiek jest synonimem starożytności, tam możesz nazywać się Kaloryfer Pompka junior 4-ty i przez to budzić podziw wśród sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
zat4ra Re: Nie zaleciłam jednak takiej zmiany, bo Adek t 28.01.08, 22:37 >UK pomału odchodzi w kosmopolityczną nicość Jasne, a Polska, avangarda nowoczesnego chrzescijanskiego swiata obejmuje przewodnictwo nad Europa i Swiatem! P.S. Ile kilometrow autostrad jest w promieniu 100km od Warszawy? LOL Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Moje ulubione 28.01.08, 22:02 Piotr, Paweł, Eryk, Patryk, Kuba (Jakub), Aleksander Aleksandra (Oleńka), Joanna, Anna, Kaliope, Wiesława (Wieśka) Odpowiedz Link Zgłoś
anji_lavelle Agnieszka 28.01.08, 22:13 Wydaje mi sie, ze imie Agnieszka zawdziecza rowniez swa popularnosc telewizji i filmowi "Gniewko, syn rybaka" oraz serialowi Znak Orla. Oba byly wyemitowane w latach 70tych, a Agnieszka byla tam ukochana Gniewka. Pozdrawiam - Tez Agnieszka ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
drein_19 co seriale mają z imionami dzieci? 28.01.08, 22:34 skąd w ogole autorce takie walnięte pomysły przychodzą do głowy??? Jak tak sobie myśle to mój syn będzie miał na imie KYLE(bo to jedyny serial jaki oglądam)...Chociaż w sumie córka może mieć na imie Rie albo Kamina... Odpowiedz Link Zgłoś
glemp1 Sandra 28.01.08, 22:45 Nie żadna Sandra Walter rozpropagowała imię Sandra. W połowie lat osiemdziesiątych bardzo popularna była niemiecka wokalistka Sandra Lauer (wylansowała m.in. wielki hit "Maria Magdalena". Dla chłopaków z mojej generacji była najładniejszą dziewczyną na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
kurier.z.londynu Re: Sandra 29.01.08, 08:10 Tak bylo :) W neutralnym tekscie palnac taka bzdure :)))) Masakra! Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Sandra 29.01.08, 20:20 oj tak Sandra z duzymi .... :) a to nie jest zdrobnienie Aleksandry? Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: Sandra 31.01.08, 16:10 Autorka nazwała córkę Antonina "po pradziadku", hue hue Tak mówi co druga matka Julii, że to po pradziadku Lulianie Nie ma to jak hipokryzja. Byle tylko nie przyznać się, że moda ma dla nas znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Jezus Judasz nie przejdzie 02.02.08, 19:45 O szkoda, ze rada jezyka nie podsunela innego tlumaczenia Yehuda na polski: po prostu Juda. (Wiekszasc Yehuda - Judaszy w bibli bylo tak tlumaczanych, w odroznieniu od Iskarioty). Bardzo zreszta to imie mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Jezus Judasz nie przejdzie 02.02.08, 20:05 I jeszcze jako ciekawostka. Zajmuje sie od czasu do czasu grupka dzieci - urodzanych w Szwecji. W srod nich sa chlopcy: Angel (aniol), Shalom (pokoj), Succes (wiadomo;) i dziewczynki: Patience (cierpliwosc), Victoria, Grace. W sumie poza Sukcesem to nie sa takie niezwykle...po pierwszym szoku doszlam do wnosku...ze fajnie jak imie cos oznacza. Odpowiedz Link Zgłoś
mrozosia Re: Jezus Judasz nie przejdzie 03.02.08, 20:10 Ale przeciez kazde imie cos oznacza i ma przypisywac dane/jakies cechy osobie je noszacej. Generalnie taki jest sens nadawania imion Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: Jezus Judasz nie przejdzie 04.02.08, 23:24 W przypadku Sukcesa oznacza pobożne życzenie mammy i tatty Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 "Nigdy w życiu" 29.03.09, 13:05 Po tej książce pojawiło się dużo nie Judyt, tylko Antosiek właśnie..., Co do Sandry-kiedy mama była w Ciąży-miały być bliźniaczki-Sandra i Angelika. Ostatecznie zaprotestowano i ja zostałam Pauliną, nie Sandrą, a moja siostra(która po trzech tyg odeszła do lepszego świata)właśnie Sandrą. Z Angeliki zrezygnowano. Rodzina ingerowała, żeby nie było też Sandry, ale zostało(niestety tylko na 26 dni). Odpowiedz Link Zgłoś