szymon011 22.01.05, 11:20 Moze mi ktos z Gliwiczan wyjasnic gdzie to jest, i w jakiej to jest odleglosci od "Bramy Bytomskiej"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jarek Re: Kosciol sw. Trojcy IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 22.01.05, 15:00 szymon011 napisał: > Moze mi ktos z Gliwiczan wyjasnic gdzie to jest Ormiańskokatolicki kościół św. Trójcy znajduje się na placu pomiędzy ulicami Jana Pawła II i Mikołowską. > i w jakiej to jest odleglosci od "Bramy Bytomskiej"? Tego nie wiem, bo nie wiem gdzie jest ta Brama Bytomska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kokoko Re: Kosciol sw. Trojcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 19:11 Sredniowieczne Gliwice mialy dwie bramy - Bytomska od wschodu i Raciborska od zachodu. Od kilku lat nie mieszkam juz w Gliwicach, wiec mam gorsza orientacje, ale Bytomska lezala mniej-wiecej na ulicy kolo tego nowoczesnego budynku zbudowanego na miejscu tarzku. A wiec, niedaleko od kosciola ormianskiego, dwiescie metrow? Nie jestem dobry w ocenianiu odleglosci. Odpowiedz Link Zgłoś
szymon011 Re: Kosciol sw. Trojcy 22.01.05, 22:41 Dziekuje bardzo. Nie wiecie jeszcze przypadkiem gdzie umiescic szpital sw. Trojcy i jak te miejsca moga byc powiazane?? Odpowiedz Link Zgłoś
staflik Re: Kosciol sw. Trojcy 23.01.05, 08:41 Szpital i kościół św. Trójcy ufundował dla odkupienia grzechów własnych i swoich przodków starosta gliwicki Michael Pilcator Bynkel. Odpowiedni dokument założycielski wydano w roku 1409. W dokumencie tym zapisano m.in., że na szpital i kościół zakupiona zostanie parcela przy obecnej ul. Mikołowskiej. Zachował się dokument mówiący o istniejącym tam szpitalu z roku 1424. W roku 1601 w czasie pożaru przedmieścia białego (bytomskiego) zniszczeniu uległ również kościół i szpital św. Trójcy. Odbudowy dokonano w krótkim czasie, ale budynki były już mniejsze niż pierwotnie. W kolejnym dużym pożarze miasta w roku 1711 szpital wraz kaplicą ponownie zostały zrównane z ziemią. Odbudowę rozpoczęto dopiero po roku 1721. Trzeci raz szpital i kaplica spaliły się w roku 1813. Po zniszczeniach odbuowano najpierw tylko szpital, potem (1838) postawiono też nową kaplicę. W roku 1873 budynek kościoła św. Trójcy przekazano gminie starokatolików. Niezależnie od tego szpital funkcjonował do początku XX w. pod opieką kościoła katolickiego. Nie wiem, kiedy szpital zlikwidowano. W spisach z lat 30-tych ubiegąłego wieku już go nie ma. Sam kościół św Trójcy przekazano ponownie katolikom w roku 1921. Odpowiedz Link Zgłoś
szymon011 Re: Kosciol sw. Trojcy 23.01.05, 09:05 Serdecznie dziekuje. Znaczy to ze ten szpital musial znajdowac sie w najblizszym sasiedztwie dzisiejszego kosciola sw. Trojcy. Zastanawia mnie fakt przypisywania obecnosci sw. Jadwigi w Starych Gliwicach, w ktorych miala wedlug podan tam pare lat mieszkac, i dokument a raczej ksiega z klasztoru Reformatow w Gliwicach znajdujaca sie w klasztorze reformatow w Krakowie w ktorej pod data 1223 zanotowano ze "sw. Jadwiga zbudowala zamek (grod) na gorce zwanej Grodziskiem ..." i podobno tam zamieszkala. Z W jaki sposob powiazac okolice bramy bytomskiej i teren Starych Gliwic? Przeciez sa to tereny dosc odlegle. Odpowiedz Link Zgłoś
staflik Re: Kosciol sw. Trojcy 23.01.05, 09:42 szymon011 napisał: > Zastanawia mnie fakt przypisywani a obecnosci sw. Jadwigi w Starych > Gliwicach, w ktorych miala wedlug podan tam pare lat mieszkac, i dokument a > raczej ksiega z klasztoru Reformatow w Gliwicach znajdujaca sie w klasztorze > reformatow w Krakowie w ktorej pod data 1223 zanotowano ze "sw. Jadwiga > zbudowala zamek (grod) na gorce zwanej Grodziskiem ..." i podobno tam > zamieszkala. Z W jaki sposob powiazac okolice bramy bytomskiej i teren > Starych Gliwic? Przeciez sa to tereny dosc odlegle. A dlaczego brama bytomska ma mieć związek ze Starymi Gliwicami i św. Jadwigą ? Nie bardzo rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
szymon011 Re: Kosciol sw. Trojcy 23.01.05, 15:45 To tylko takie moje wtracenie, gdyz okrelenie polozenia tego szpitala napotkalem jako lezacego niedaleko tej bramy. Odpowiedz Link Zgłoś
szymon011 Re: Kosciol sw. Trojcy 23.01.05, 09:43 Zapomnialem dodac ze dokument ten mowi tez o tym ze to sw. Jadwiga nakazala zbudowac te szpital pod wezwaniem sw. Trojcy uposazony licznymi fundacjami. Pozostaje pytanie co powstalo najpierw szpital czy kosciol i kto ten szpital a moze i kosciol faktycznie fundowal i kiedy. Jesli przijmiemy date zwiazano ze sw. Jadwiga to podane przez ciebie dokumenty moze nalezy inaczej interpretowac. Oczywiscie wiem ze nikt nie przyjmuje za prawdobodobny bobyt sw. Jadwigi w Gliwicach. Odpowiedz Link Zgłoś
szymon011 Re: Kosciol sw. Trojcy 23.01.05, 15:41 A. 1223 S. Hedvigis prope civitatem in monticulo Grodzisko dicto arcem erexit, hanc aliquid annis inhabivatis et non procul ab inde hospitale variis fundationibus dotatum sub titulo SS. Trinitatis erigi curavit, sed ex dicta arce hodie dum tanta rudera spectantur. Odpowiedz Link Zgłoś
staflik Re: Kosciol sw. Trojcy 23.01.05, 16:59 A z czego wnioskujesz, że chodzi kościół i szpital św. Trójcy w Gliwicach ? Nigdzie nie spotkałem się określeniem "Grodzisko" w odniesieniu do Gliwic. Poza tym, jak podają wszystkie źródła, pierwsza zachowana w dokumentach wzmianaka o Gliwicach pochodzi dopiero z roku 1276 i dotyczy sprzedazy Szobiszowic. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Kosciol sw. Trojcy 23.01.05, 17:26 Oczywiscie ze pierwsze uznane zrodlo jest tym o ktorym wspominasz, ale w ksiedze z klasztoru Reformatow w klasztorze Krakowskim wyraznie wspomniany jest rok 1223, a to nawet odpowiada faktycznie czasowi w ktorym zyla sw. Jadwiga. Przyjmujac ze wiadomosc o jej pobycie w Gliwicach lub w "Grodzisku" w Starych Gliwicach((bo to o to "Grodzisko" chodzi) - tutaj pojawia sie problem lokalizacji pierwszego zamku), jest tylko mitem, nalezy sie zastanowic czy czesc tej informacji nie nakazywala by nam sie przynajmniej zastanowic nad data powstania grodu Gliwice. Wiesz moze cos na tema innych przypoiesci mowiacych o pobycie tej swietej w innych okolicach Gornego Slaska? Pominne tutaj legede o spiacych rycerzach, gdyz ta ma szerszy zasieg. Odpowiedz Link Zgłoś
laband ps 23.01.05, 17:32 Wspominiany tutaj tekst w tej ksiedze, poza paroma innymi traktujacymi o Gliwicach, figuruje pod "Status Regiae Civitatis Glivicensis in Superiore Silesia" Odpowiedz Link Zgłoś
staflik Re: Kosciol sw. Trojcy 23.01.05, 19:54 laband napisał: > Przyjmujac ze wiadomosc o jej pobycie w Gliwicach lub w "Grodzisku" w Starych > Gliwicach((bo to o to "Grodzisko" chodzi) - tutaj pojawia sie problem > lokalizacji pierwszego zamku), jest tylko mitem, nalezy sie zastanowic czy > czesc tej informacji nie nakazywala by nam sie przynajmniej zastanowic nad > data powstania grodu Gliwice. Nikt przecież nie zaprzecza, że Stare Gliwice istniały przed lokacją Gliwic na prawie niemieckim, co, jak się przyjmuje, nastąpiło w połowie XIII wieku. Chodzi mi tylko o to, skąd pewność, że Grodzisko to Stare Gliwice, skoro nazwa ta (chodzi o "Gliwice") nie pojawia się w tekście. Odpowiedz Link Zgłoś
szymon011 Re: Kosciol sw. Trojcy 23.01.05, 17:35 Polecam Tom IX Rocznik Muzeum w Gliwicach, od str. 437. Odpowiedz Link Zgłoś
staflik Re: Kosciol sw. Trojcy 23.01.05, 19:49 szymon011 napisał: > Polecam Tom IX Rocznik Muzeum w Gliwicach, od str. 437. Nie mam )-: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: libido Re: Kosciol sw. Trojcy IP: 193.188.105.* 23.01.05, 22:42 Hallo Szymon , i po co bylo sie tak CZAJAc ? Kery to padou? A kebyscie wiedzieli wiela jo sam nickow miou to byscie nic wiyncyj niy pedzieli , he, he ! Wiymy wiymy Ireczku Odpowiedz Link Zgłoś
szymon011 Re: Kosciol sw. Trojcy 24.01.05, 00:47 "Nikt przecież nie zaprzecza, że Stare Gliwice istniały przed lokacją Gliwic na prawie niemieckim, co, jak się przyjmuje, nastąpiło w połowie XIII wieku. Chodzi mi tylko o to, skąd pewność, że Grodzisko to Stare Gliwice, skoro nazwa ta (chodzi o "Gliwice") nie pojawia się w tekście." To sa wszystko mniej albo wiecej, ale tylko spekulacje. Znana mi jest legeda o sw. Jadwidze zwiazana ze Starymi Gliwicami i z nia to wiaze ten tekst. Mozliwe ze blednie, a nazwa Gliwice pada ale w naglowku tego tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
szymon011 Re: Kosciol sw. Trojcy 24.01.05, 15:28 Zajrzyj do skrzynki prosze. No i nie zapomnij ze czesc fascynatow historii Gliwic wysunelo teorie o translacji dawnego grodu Gliwice. Odpowiedz Link Zgłoś