Dodaj do ulubionych

Płeć parowozu

09.01.24, 14:23
Kolejny dręczący mnie problem.
Nie, niczego jeszcze nie piłem. Może to dlatego.
Albowiem...

Samica parowozu, czyli lokomotywa to Ciuchcia.
Czyli parowóz powinien zwać się Ciucheć.

Gdy pani Ciuchcia i pan Ciucheć się zakochają i będą mieli młode, no to jasne, że ich dzieci będą zwać się
Ciuchcinki.

Ale jak nazwać teściową i teścia?
Lokomocja i Lokomotywiec?

Dalszego pokrewieństwa nie odważyłem się jeszcze poruszyć, ale drzewo genealogiczne ( parozownicze) mogłoby być całkiem ciekawe.
Tak, wiem, że ludzie mają zupełnie inne problemy.

suspicious
Obserwuj wątek
    • mr.elliot.jones Re: Płeć parowozu 09.01.24, 15:03
      Ano, polski język jest mocno "płciowy" więc w dobie LGBT mamy problemy. Jakieś gościnie w studiu TV itp itd.
      W angielskim generalnie jest prościej.
      • mr.elliot.jones Re: Płeć parowozu 09.01.24, 15:06
        A odpowiadając na pierwotny problem - mamy w polskim rodzaj nijaki.
        Ciuchcio, parowozowo, lokomotywo.
        • leziox Re: Płeć parowozu 09.01.24, 15:08
          Ale co mi z tego nijakiego rodzaju, jako że z nic nie ma nic, a trzeba chyba coś wypić, bo zaraz się ściemnia...
          • mr.elliot.jones Re: Płeć parowozu 09.01.24, 15:15
            Jak nic, jak z tego rodzaju: dziecko. Czyli podstawa przetrwania gatunku big_grin
            • mala200333 Re: Płeć parowozu 09.01.24, 18:55
              Odbierałam leki dla ślubnego. Farmaceuta podejrzliwie na mnie spojrzał i się zapytał: Czemu moje nazwisko kończy się na ska a jego na ski.
              • leziox Re: Płeć parowozu 09.01.24, 20:02
                No bo trudno aby faceta kończyło się na ska, nawet w dobie wielopciowości wymyślonej przez oszołomy.
                • mala200333 Re: Płeć parowozu 10.01.24, 06:15
                  To na Południu Stanów mnie spotkało..
                • mr.elliot.jones Re: Płeć parowozu 10.01.24, 13:38
                  leziox napisał:

> No bo trudno aby faceta kończyło się na ska, nawet w dobie wielopciowości wymyś
                  > lonej przez oszołomy.

Jednak się da:

pl.wikipedia.org/wiki/Roman_Kluska
              • mr.elliot.jones Re: Płeć parowozu 10.01.24, 13:35
                Znany problem formalny. Tylko jak on to w aptece stwierdził? Wymagają okazania prawa jazdy czy czego - przecież nie mają dowodów osobistych.
                • mala200333 Re: Płeć parowozu 10.01.24, 18:36
                  Odbierając w Stanach silnie przeciwbólowych leków musisz pokazać prawo jazdy, paszport lub inny dokument pokazujący kto taki lek odbiera.
                  • leziox Re: Płeć parowozu 10.01.24, 20:30
                    Zaś narkotyki i broń maszynową możesz po wyjściu z apteki kupić za rogiem u miłego Pana dilera. Bez okazywania niczego poza pieniędzmi.
                    big_grin
                    • mala200333 Re: Płeć parowozu 11.01.24, 03:50
                      Ach! Szkoda słówek!
                  • mr.elliot.jones Re: Płeć parowozu 11.01.24, 10:54
                    mala200333 napisała:

> Odbierając w Stanach silnie przeciwbólowych leków musisz pokazać prawo jazdy, p
                    > aszport lub inny dokument pokazujący kto taki lek odbiera.
                    >

Inny - czyli jaki?
                    • leziox Re: Płeć parowozu 11.01.24, 11:49
                      Np. legitymację członkowską CIA, FBI etc.
                      • mr.elliot.jones Re: Płeć parowozu 11.01.24, 12:06
                        A wystarczy taka "kolekcjonerska" czy aptekarz potwierdza w oficjalnej bazie?
                        • leziox Re: Płeć parowozu 11.01.24, 15:17
                          A tego nie wiem, ale jak nazwisko się zgadza, to po co się czepiać? Jeszcze mu aptekie zamkną.
                          • mr.elliot.jones Re: Płeć parowozu 11.01.24, 15:20
                            No ale u Małej - nie zgadzało się. I weź tu tłumacz, że tak jest w polskim ale chyba głownie jak kończy się na sk*.
                            • leziox Re: Płeć parowozu 11.01.24, 16:21
                              No bo Mała miaua prawo jazdy, a nie legitymację CIA.
                              • mr.elliot.jones Re: Płeć parowozu 11.01.24, 16:23
                                No spoko, ale ktoś może nie mieć prawka ani paszportu - zwłaszcza na zadupiu usa. Stąd moje pytanie - czym innym może się legitymować? Bo u nas wiadomo - każdy obwytel dowód mieć musi i koniec kropka.
                                • mr.elliot.jones Re: Płeć parowozu 11.01.24, 16:24
                                  obywatel
                                  • leziox Re: Płeć parowozu 11.01.24, 16:46
                                    A to nie mam pojęcia.
                                    Problem jest zbyt poważny.
                                    Idę to przespać.
                                • seremine Re: Płeć parowozu 11.01.24, 17:27
                                  Tutaj prawo jazdy jest jak dowod osobisty
                                  • mr.elliot.jones Re: Płeć parowozu 11.01.24, 17:33
                                    To wiem, ale ono NIE jest obowiązkowe. Ba - nie udało mi się go uzyskać a leczyć się muszę
                                • mala200333 Re: Płeć parowozu 11.01.24, 17:37
                                  Social Serurity card ..chybatez.
                                  • mr.elliot.jones Re: Płeć parowozu 11.01.24, 17:47
                                    mala200333 napisała:

> Social Serurity card ..chybatez.

A mają tam zdjęcie?
                                    Konkretnie jak u Ciebie pan aptekarz wpadł, że mu się ostatnia literka nazwiska nie zgadza?
                    • seremine Re: Płeć parowozu 11.01.24, 17:26
                      Green Card..na przyklad.
                      • mr.elliot.jones Re: Płeć parowozu 11.01.24, 17:33
                        Czo? Obywatel usa ma zieloną kartę?
                        • mala200333 Re: Płeć parowozu 11.01.24, 18:32
                          Zieloną kartę maRezydent. Mozewszystko oproczglosowania.
                          • dunajec1 Re: Płeć parowozu 11.01.24, 19:20
                            Co do dowodow w usa i praw jazdy, tak, prawo jazdy jest dokumentem stwierdzajacym tozsamosc, ale jest rowniez taki dokument ktory stwierdza tozsamosc ale nie daja prawa jazdy samochdem, bardzo podobne.
                            • mr.elliot.jones Re: Płeć parowozu 13.01.24, 13:34
                              dunajec1 napisał:

> Co do dowodow w usa i praw jazdy, tak, prawo jazdy jest dokumentem stwierdzajac
                              > ym tozsamosc, ale jest rowniez taki dokument ktory stwierdza tozsamosc ale nie
                              > daja prawa jazdy samochdem, bardzo podobne.

Ale co to za dokument jest?
                          • mr.elliot.jones Re: Płeć parowozu 13.01.24, 13:33
                            To wiem - chodzi mi czym obywatel się okazuje.
                            • dunajec1 Re: Płeć parowozu 13.01.24, 14:57
                              To sie nazywa ID, Identyfication document, inaczej dowod osobisty, zawiera wszystkie informacje ktore sa w kazdym innym dokumencie oprocz prawa do prowadzenia samochodu. I tym to dokumentem sie okazuje wszedzie tam gdzie jest proszony o potwierdzenie swojej tozsamosci.
                              Moga sie okazywac jeszcze ci co sa imigrantami(legalnymi) tz. zielona karta, ale to dosc drogi dukument w razie zagubienia,
                              Jak masz jakies inne pytania odpowiem w miare mozliwosci.
                              • leziox Re: Płeć parowozu 13.01.24, 15:02
                                Ja mam pytanie?
                                Czy masz daleko do najbliższej wyrzutni rakiet atomowych?
                                suspicious
                              • mr.elliot.jones Re: Płeć parowozu 13.01.24, 15:04
                                Czy w takim razie dobrze rozumiem? Jest dowód osobisty ale jego posiadanie nie jest konieczne (jak w Polsce) jeśli ma się paszport lub prawo jazdy?
                                No bo u nas nie ma przebacz - dowód trzeba mieć i koniec.
                                • dunajec1 Re: Płeć parowozu 13.01.24, 16:49
                                  Nie jest nakazane miec go przy sobie, ale jak wszedzie lepiej go miec jak nie miec, unika sie klopotow w zwiazku z tym wyniklych.
                                  Kiedys nawet akt urodzenia byl takim dowodem osobistym, ale to bylo dawno. Teraz musi byc cos ze zdjeciem

Leziox, myslisz ze wiem gdzie sa i jak daleko? Hhheheh.
                                  • leziox Re: Płeć parowozu 02.09.25, 15:55
                                    I tak z ciuchecia doszliśmy do CIA i prochów.
                                    Jeden z głupszych wątków, które wymyśliłem.
                                    big_grin
                                    • dunajec1 Re: Płeć parowozu 02.09.25, 21:07
                                      A wiec lepsza lokomotywa czy lokomotyw jak ciuchcia, bo to tak brzydko sie kojarzy.
                                      • leziox Re: Płeć parowozu 02.09.25, 22:55
                                        Oj tam, oj Tam, Dunajcu, skojarzenia to i tak każdy ma inne na ten sam temat...
                                        big_grin
    • kreska_z Re: Płeć parowozu 03.09.25, 10:36
      Aż strach zapytać o trzecia płeć parowozu....
      • leziox Re: Płeć parowozu 03.09.25, 10:48
        Parowozy się nie genderują.
        A poza tym istnieją tylko dwie płcie.
        Gdyby komuś wydawało się inaczej, niech weźmie swoje codzienne tabletki.
        big_grin
        • kreska_z Re: Płeć parowozu 03.09.25, 11:26
          A firmy farmaceutyczne się ciesząsmile)
          • dunajec1 Re: Płeć parowozu 03.09.25, 14:43
            Ta trzecia "pucia" to moze byc loko-mucio, ale nie pytajcie co to znaczy bo nie wiem, tylko slyszalem , to po hiszpansku, lezio, moze Ty znasz?Zawsze to blizej hispaniorow jestes.
            • leziox Re: Płeć parowozu 03.09.25, 14:53
              Po hiszpansku to ja rozumiem tylko jedno: cuatro cervezas, por favor.
        • e-zybi Re: Płeć parowozu 03.09.25, 15:00
          leziox napisał:

> Parowozy się nie genderują.
          > A poza tym istnieją tylko dwie płcie.
          > Gdyby komuś wydawało się inaczej, niech weźmie swoje codzienne tabletki.
          > big_grin

O tak, życie jest piękne, trzeba tylko brać odpowiednie leki wink
          • leziox Re: Płeć parowozu 03.09.25, 15:11
            Tu tabletka, tam tabletka
            Tu purchawka, a tam betka
            Kolorowe tabsy śliczne
            Wnet rozjaśnią mgły uliczne

A gdy zdarzy się - zbyt wiele
            Tych tabletek zjesz aniele
            To w szpitalu za zet stówkę
            Zrobią Tobie odwykówkę.

smile