Dodaj do ulubionych

Moje wyniki

19.03.12, 14:01
Na poczatek sie przedstawię....jestem prawie 55 letnią kobieta w okresie menopauzy,od dwu lat na htz activelle . Swoje złe samopoczucie zawsze przypisywałam okresowi przekwitania. Przy okazji badan w listopadzie zrobiłam badanie tsh i wyszło 0,005 .rozszerzyłam badania o FT3 4,84 n 2,57-4,43 i FT4 1,86 n.0,93-1,7 byłam u lekarza endokryloga i dostałam thyrozol10 2 razy pół tabletki dziennie,miałam zrobione usg gdzie wyszedł guzek na tarczycy i skierowanie na dodatkowe badania.Po miesiącu nastepujace wyniki TSH 0,141 n.0,27-4,2 FT3 3,12 n.2,57-4,43 i FT4 1,04 n.0,93-1,7. Robiłam badania przeciwciał TRaB 0,449 n <1 i TPO 149,5 gdzie norma 0-34. Tak że lekarz stwierdził zapalenie tarczycy typu hashimoto . Dalej kazał brać thyrozol tylko w mniejszych dawkach. Po miesiacu znowu kontrolne badania i wyniki TSH 2,83 .n. 0,27-4,2 FT4 1,11 .n.0,93-1,7 i FT3 3,09 n.2,57-4,43 .Tak że wyniki po lekach się poprawiły ale samopoczucie różne zależy od dnia. Mam mieć zrobiona biopsje guzka 10mm i potem decyzja co do leczenia.Martwi mnie ten guzek. Tak czytając to forum spotykałam hashimoto z niedoczynnością ........u mnie tylko objawy wskazują i na nad i na niedoczynność. Ciekawe czy jestem dobrze leczona ...co Wy na to kochane forumowiczki
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: Moje wyniki 19.03.12, 15:42
      Witaj!
      Najlepiej wypisz objawy, które wiążesz z nadczynnością, a które z niedoczynnością.
      • toja1957 Re: Moje wyniki 19.03.12, 17:30
        Tak może na poczatek nadczynność...wiązałam to z menopauzą i po zastosowaniu htz trochę minęło....bezsenność ,zmienne nastroje,zdenerwowanie,przyśpieszone bicie serca a z niedoczynności...przede wszystkim tycie,zmęczenie,brak ochoty do pracy,brak energii,sucha skóra..miałam ją od zawsze. Ostatnio doszły zmęczone mięśnie nóg i rąk,nieraz nawet bóle. Nie wiem co mi naprawdę jest. Mam nadzieję dowiedzieć sie czegoś wiecej od Was ...a widzę że macie naprawdę potężną wiedzę .Pozdrawiam
    • djpa Re: Moje wyniki 19.03.12, 17:46
      Niektórzy lekarze przy rzucie Hashimoto nie leczą tyreostatykami, ale inni leczą. Ty dostałaś od lekarza małą dawkę tego leku - nie mam pojęcia czy to dobrze, czy źle, ale tak czy siak nadczynność było widać w Twoich wynikach, a teraz już nadczynności nie ma. Piszesz, że lepiej się czujesz i z tego trzeba się cieszyć. Czy nadal bierzesz thyrozol?

Guzki tarczycy rzadko kiedy są groźne. A nawet jeśli trzeba je wyciąć, to na wycinaniu się sprawa kończy, czyli żyje się prawie normalnie dalej. Prawie, bo to, co zostało wycięte należy uzupełnić sztucznymi hormonami tarczycy z tabletki. Ponoć większość Polaków ma guzki na tarczycy. Guzkom poniżej 1cm nawet biopsji się nie robi. Twój guzek ledwo ledwo na biopsje się załapał - także spokojnie smile

Objawy warto abyś sobie spisywała w miarę regularnie.

Kiedy masz mieć biopsję? Pozdrawiam cieplutko!
      • toja1957 Re: Moje wyniki 19.03.12, 20:02
        Dziękuję za odpowiedz. Tak biorę nadal thyrozol...jest to bardzo mała dawka 5 raz dziennie. Biopsję tarczycy mam umówioną na 12 kwietnia ...mam nadzieję że wyjdzie dobrze,zresztą lekarz powiedział że chce miec pewność co leczy. Najbardziej przeszkadza mi w tym wszystkim tycie i brak energii...jak mogę sobie pomóc ??? pozdrawiam serdecznie smile
        • pies_z_laki_2 Re: Moje wyniki 19.03.12, 23:42
          Jak sobie pomóc?
          Na początek zachowaj spokój. Potem czytaj, czytaj, czytaj smile A na koniec przygotuj się na to, że endo wcześniej czy później zaleci odstawienie thyrozolu, a łykanie syntetycznego hormonu tarczycowego i tak już zostanie na lata całe. Tylko dawka się będzie zmieniała.

Zrób sobie densytometrię, zbadaj morfologię z poziomem wit B12 i D3, plus ferrytynę (nie żelazo, a ferrytynę!). Mogą wyjść niedobory, a po uzupełnieniu tychże wrócisz do siebie smile
          • toja1957 Re: Moje wyniki 20.03.12, 09:08
            dziękuję....czytam dużo i dowiaduję się z forum różnych rzeczy. Ostatnio robiłam morfologię i wyniki miałam idealne.Zrobiłam też wit B12 wynik 680,9 norma 191-663 czyli nawet przekroczona. Jak będę robic kolejne wyniki postaram się rozszerzyć o ferrytynę i jakies dodatkowe . Po co robić densytometrię ...co to za badanie ? Czy jest potrzebne przy tarczycy ? Pozdrawiam serdecznie smile
            • pies_z_laki_2 Re: Moje wyniki 20.03.12, 19:11
              Gęstość kości. Mnie zaleciła ostatnio internistka, bo kości w okresie menopauzy (plus z Hashimoto czyli z obniżonym metabolizmem czyli z osłabionym wchłanianiem, czyli z możliwymi niedoborami) statystycznie zaczynają się sypać i trzeba mieć punkt odniesienia z czasu, kiedy zmian jeszcze nie ma.

Poszukaj w okolicy, może znajdziesz tanio, albo na skierowanie, ja znalazłam w W-wie te badania za free, trafiłam na jakiś program przesiewowy tu:
              - www.osteomed.pl/okecie/index.html
              • toja1957 Re: Moje wyniki 20.03.12, 22:48
                Dziękuję za odpowiedz.....pomyslę o tym badaniu...teraz jednak musze skonczyć jeszcze badania i wykonać biopsję ...leczę się prywatnie a to jak wiesz bardzo obciąża budżet ...nie można wszystkich badań wykonać na raz bo wiąże się to z kosztami. Jakiś czas myślę o wycofaniu htz /activelle/...nie wiem czy to dobry pomysł,ale po tym jak się okazało w badaniach że mam nadczynność skojarzyłam wszystkie objawy z okresem jak rozpoczęłam terapie hormonalną. Może to już wtedy były problemy tarczycowe a ja przypisałam je menopauzie....Pozdrawiam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka