Dodaj do ulubionych

nie gniewajcie się, ale to już jawny debilizm

22.09.12, 12:45
Cytat z pana Piątka zapodanego przez Diabollo:
"Pewna pani, która przeniosła się z Warszawy do Rzeszowa, odkryła, że w świątobliwym mieście załatwienie recepty na tabletkę jest prawie niemożliwe. Nie wszyscy żyją w zasięgu zasłużonego serwisu ginekologwarszawa24.pl, niestety. "

Wiecie co - ja rozumiem, że tzw. warszawiacy od trzech lat mają silną potrzebę pokazania, ze teraz som miastowe i ze stolicy aze, ale ludzie są jakieś granice smile

Nie sztuka zabić - dobrze zabić sztuka - pisał biskup hehe Krasicki. Parafrazując - nie sztuka zełgać, dobrze zełgać sztukasmile W wolnym przekładzie z poezji na prozę panowie to znaczy: jesli już coś wymyślasz w temacie konkretnego miejsca, to wymyśl coś prawdopodobnego dla kogoś kto tam mieszka, czy bywa, bo inaczej wzbudzisz tylko rechot politowaniasmile

Jako od niemal 10 lat mieszkanka miasta silnie zantagonizowanego z Rzeszowemwink może i miałabym pokusę pośmiać się z "Mojżeszowa" dowiedziawszy sie z tekstu pana Piątka tej hehe reweli. Rzeszów, wiadomo wiocha byłą zabita dechami jeszcze tak 30 lat temu, a teraz rżnie się na wielką stolicę województwa, a pastylki po tam dostać nie mozna buahahaha dobrze tak "Mojżeszowu" smile

Poskromię jednak te cheć, z rzetelnoścismile Rzeszów ludzie to w obecnej chwili spore już, szybko sie rozwijające i nowoczesne miasto! Ja rozumiem, że jesli ktoś jest z Garwolina i najdalej był w PL w stolycy, to nie zna takich miast i kojarzą mu się z wozami drabiniastymi sunącymi wśród łanow zboża nieubitą drogą ku miejscowemu dworowi, ale naprawde ma nieaktrualny już od daaaaaawna obraz wsi pt. Rzeszów. smile
naprawdę nie leczy się już tutaj wkładaniem do pieca, ani zakleciamismile Naprawdę są szpitale, apteki, lekarze i tabletki "po" nie trza tu wcale na nikim złupić, a normalnie sie wykupuje!

I takze normalnie m się dostęp do lekarza w miastach mniejszych Podkarpacia, np. Przemyślu, Łańcucie, Tarnobrzegu, Krośnie, Sanoku i Jaśle, czy Dębicy hehe.

W tych miastach nie ma też problemu z receptą na sr. anty, czy załozeniem spiralki - naprawde już nikt tu nie okrywa się niewyprawioną skórą niedźwiedzia i nie przeprawia przez rzekę łodzią oraz nie kopie sobie ziemianki samodzoielniesmile
jasne, Rzeszów pewnie nie ma serwisu ginekologicznego - przyznaję. Ale to nie znaczy, że tu lekarze pigułek po nie wypisują. Po jakie licho ktoś takie brednie wypisuje, albo wygaduje - zakłądam, ze pan Piątek nie wybrał się do Mojżeszowa szukać pastyl osobiscie, a info ma pewnie od owej "warsiawianki" co to nie tyle się pzreniosła, co na ojcowiznę wróciła pewnie gdzie w Głuchowie i tera jej miastowa dusza nie moze znieśc, ze zaś na tatowym domu siedzi smile

Problem ludzie ze zdobyciem pastylki "po" moze być na ten przykład w weekend w powiedzmy takim Dubiecku, co to iedyś było miasteczkiem, ale już nie jest. NZOZ-y w weekend zamknięte i apteki też (choć moze i jest jakaś całodobówka, ale nie wiem). Ni ma skąd wziąc recepty, ani jej na miejscu wykupić i to jest kłopotsmile Bo trza sie fatygować do najblizszego miasta, gdzie i szpitale są i apteki otwarte w weekend i w nocy.

Ani w Rzeszowie, ani w innych wiekszych miastach Podkarpacia nie m żadnych problemów z antykoncepcją i nie trza jej aż zdobywać ! Nie ma też problemu z nielegalnym usunięciem ciąży, tylko trzeba wiedzieć do którego lekarza isc i na kogo sie powołać - nie inaczej jest w moich rodzinnych Katowicach, ukochanym Krakowie, czy lubianym Wrocławiu - tam też nikt z lekarzy tabliczki o tym, ze wykonuje - nie wywiesza.
Nie wątpię, ze w stolycy takie wywieszki są, tylko nie zwróciłam uwagi smile jak tm ostatnio byłam, bo prwde mówiac to "podziwiałam" jak to te "warsiawianki" gustownie się ubierają - jeansy, albo legginsy + koszulka. Jak na stolyce to taki sobie szyk smile

Przestań Diabollo wierzyć w takie głupoty - KRK i jego polecznicy naprawde chcieliby ograniczenia dostepu do antyków, naprawde są upierdliwi - zgadzam się, ale taka "argumentacja" jak ta zacytowana tylko ośmiesza ideę zwalczania ich zakusów - bo z dala widać, ze to wyssane z palca smile

Obserwuj wątek
    • oby.watel Re: nie gniewajcie się, ale to już jawny debilizm 22.09.12, 12:58
      Ludzie, a zwłaszcza młode kobiety to zawsze coś zmyślą.

Po miesiącu czekania na jedyny odpowiadający mi termin zjawiłam się w klinice. Dopiero wtedy pani w recepcji poinformowała mnie, że ginekolog, do którego przyszłam to świetny lekarz, ale jeżeli chcę dostać od niego receptę na leki to nie mam po co wchodzić, bo antykoncepcja jest sprzeczna z jego poglądami religijnymi - napisała w liście do "Wysokich Obcasów" Olga Strawińska. - Nigdy wcześniej nie zastanawiałam się, jakiego wyznania jest lekarz, który mnie leczy, czy jaką partię popiera. Zawsze myślałam, że to są sprawy, które wychodząc do pracy należy zostawić w domu.

Na przepisywanie tabletek antykoncepcyjnych nie zgadzają się głównie lekarze zgromadzeni w Stowarzyszeniu Ginekologów Katolickich, którzy zamiast tego informują pacjentki, co mówi na temat antykoncepcji i naturalnego planowania rodziny Kościół.

I parę konkretów. Spółka Pro Feminae chwali się na stronie internetowej, że podstawą jej działalności jest kontrakt z NFZ, a filozofia działania to "bycie przyjaznym kobiecie". W rejestracji słyszymy jednak: - W przychodni wkładek się nie zakłada. Antykoncepcja nie jest na NFZ. Kierownik tej przychodni dr Jacek Drzewicki tłumaczy, że odmowa wynika z tego, że spółka nie ma kontraktu z NFZ na chirurgię, a wymiana wkładki wymaga jałowych warunków. W rejestracji Krakmedu podobnie: - U nas takich rzeczy się nie robi. Szefowa firmy Ewa Kucharska jest zdziwiona: - Może nie mamy odpowiednich warunków do takich zabiegów? Zapytam moich ginekologów.

Krakowski ginekolog, który chce zachować anonimowość, w sprawie widzi wyłącznie problem finansowy: - Wkładka zabezpiecza przed ciążą na kilka lat. Dla lekarza to strata, bo taka pacjentka nie wróci kilka razy w roku po recepty na tabletki antykoncepcyjne. Ona nie zapłaci za wizyty, lekarz nie zarobi.

Morał? Debilizmem jest wszystko, z czym Kora nie spotkała się osobiście. Oraz to, w co nie wierzy.
      • kora3 Beton :) 22.09.12, 13:16
        Człowieku, czy ty czasem jesteś w stanie wyjśc poza swe uprzedzenia? To, ze w jakimkolwiek mieście są lekarze, czy placówki nie przepisujący antyków, nie zakladający spiral to nie znaczy, że nie ma w nim mozliwosci załozenia, czy otrzymania recepty - co tu niezrozumialego?

Ja znam takich lekarzy w K-cach, Krakowie, Rzeszowie, Wrocławiu - spotkałam się tamk z tym i? Mam napisac, zew Katowicach, Krakowie, Rzeszowie czy Wrocławiu nie przepisuje się antyków i nie zakłada spirali?

To, ze w Rzeszowie nie mozna zdobyć recepty na pastyli jest nieprawdą! Mozna dostać receptę, nie jest to jakiś wyczyn! A ze jakaś osoba miała pecha trafić na lekarza, czy placowkę, którzy takowych nie wystawiają - wierzę, tylko nie stanowią w tym miescie zadnej wiekszosci i nie są jedyne. Czego nie pojmujesz?

Pisałam już w innym watku do Diabolla - zakres usług danego lekarza czy placówki czy to w ramach NFZ czy prywatnie powinien być jawny dla pacjenta ZANIM zdecyduje się on na wizytę!
        Jesli zapisy są osobiste - nalezy o ograniczeniach poinformować, jesli telefoniczne - też, jesli przez strone www - umieścić na niej info.

Inna sprawa, że kazdy rozsadny pacjent, który wybiera sie do medyka nie na cito, a planowo powinien sam dla włąsnej wygody "zrobić wywiad" w temacie placówki, czy konkretnego lekarza. Bo poza tym, ze lekarz moze nie wypisywać srodków anty i nie zakładać spirali np. moze dysponowac w gabinecie usg zwykłym i dopochwowym, albo nie, wykonywac zabiegi (legalne) albo nie, wymagające narkozy, albo nie itd. Warto wiec to wiedzieć nim się człowiek zdecyduje na wizyte na którą czeka pare miechów i jeszcze czasem słono ma zapłacić.
        • oby.watel Re: Beton :) 22.09.12, 14:12
          Widzę, że jak Kali nie lubisz być obrażana, choćby nawet we własnej imaginacji, ale obrażać innych uwielbiasz. Umówmy się krakowskim targiem, ze skoro ja beto, to Ty betoniarka. Bez obrazy. Jedno bez drugiego po prostu nie może się obejść.

Co do meritum. Z zupełnie innej beczki. Serce mi na...wala. Najbliższy termin wizyty u kardiologa za cztery miesiące. Idę prywatnie. Płacę z góry. Po to, żeby się dowiedzieć, ze najpierw muszę wykonać badania, a dopiero potem pan kardiolog może pochylić się z troska nade mną i moim problemem. Ergo - 150 zł kosztowało mnie zrobienie EKG, które nic nie wykazało i lista badań, które należy wykonać.

Dziewczyna poszła do ginekologa. Ponieważ ojciec pracuje w Anglii tam sobie (bez żadnego kłopotu) załatwiła spiralę, ale nie zdążyła założyć. Zanim trafiła do Narutowicza, gdzie jej bez trudu założyli za darmo wydała ponad 1000 zł po to, żeby się dowiedzieć, ze sumienie konowałowi nie pozwala. Oczywiście te przykłady się nie liczą, bo Ciebie przy nich nie było, więc to fikcja i fatamorgana.
          • kora3 Posłuchakj Obi - jesli poczułeś się urazony to sor 22.09.12, 14:43
            ry.

Mozesz mnie nawywać "betoniarką" nie rusza mnie to smile

Mnie chodzi o to, żeby: nie opierać sie li tylko na relacji jednej strony (vide: watek o torbie, bombie i dziennikarzu) oraz nie robić standardu z jednego przykladu. Byłam ostatnio w sklepie (sieć) - miałam płacić coś kilka złotych ponad 70 zet. Pani wydaje mi ze stówki i jeszcze się upiera, ze dałam sto. Wniosek : wszystkie kasjerki w tej sieciówce oszukują! Taki ma być?

Dziewczyna powiadasz kupiła spiralę w Anglii tylko nie zdażyła załozyć. Dobra, wierzę smile - kupiłą w hiperze i zaraz wyjeżdzała. Po co tam kupiła, skoro w PL dostepne. Dobra chciała tam. Załozenie spirali (ja mam to wiem) trwa z 20 min. z podaniem miejscowego znieczulenia, faktycznie mozna nie zdążyć jednak, jak się nabywa na lotnisku np.

Ok - laska jest w kraju już i chce tu załozyć. Tylko przepraszam debilka nie wyłuszcza w trackie zapisywania się o co jej be wiedzac, że w PL lekarz MOZE legalnie nie wykonywać takich usług! Słucham gabinet?" "Chciałam zapisac się na wizytę u was. Chodzi o załozenie spirali. Mam swoją kupiłam w Anglii. Kiedy jest wolny termin?" "Niestety, w naszej placówce nie jest mozliwe załozenie spirali. Nie robimy tegoi z zasady, nie mamy uprawnień, nie zakłądamy zakupionych nie przez nas" "Dziękuję, do widzenia" Ciekawe ile kosztuje taka rozmowa?smile nawet 5 takich rozmów? 1000 złotych? Ciekawe ...

To samo tyczy się wspomnianego przez Ciebie kardiologa (bliski memu sercu lekarz - niestety). Jesli ktoś wybiera sie na prywatną wizytę powinien powiedzieć o co be, jakie badania przynieśc zapytać. Na najprostsze typu ekg - ma prawo skierować Cię zwyczajnie lekarz p. kontaktu. Skierowania od prywatnego lekarza są traktowane prywatnie i badania kosztują - proste. Warto wiec dowiedzieć się na jakie badania moze skieowac lekarz pk nim się człowierk wybierze prywatnie do specjalisty.

Mnie kiedyś bołała kostka u nogi. Nie uderzyłam się, nie skreciłam - ból, ze chodzić nie mogłam. Lekarz pk skierował mnie do ortopedy, ale zastrzegł, że pewnie za 3 miechy pan NFZ bedzie termin. Zapisał mi skierowqanie na RTG kostki (ból nieznanego pochodzenia), badanie krwi na ASO (wykazuje np. problemy ze stawami) oraz ogolne (OB pokazuje stan zapalny) - bez proszenia i ujawniania się (wiem, ze ten argument zaraz padnie). Zwyczajnie wiedział, że termin ortopedy bedzie odległy a prywatnie kazde badanie kosztuje. Do ortopedy trafiłam trzeciego dnia - znajomek, prywtnie, ale z kompletem podstawowych badań. Pytać, domagać się a nie stać!
            • oby.watel Re: Posłuchakj Obi - jesli poczułeś się urazony t 22.09.12, 15:03
              Mnie dokładnie o to samo chodzi. Żeby nie pooddawać w wątpliwość doświadczeń innych tylko dlatego, że samemu ma się inne. Nie nazywam Cie betoniarką tylko stwierdzam, ze bez betoniarki betonu nie będzie.

Męczy mnie rozmowa z kimś, kto wszystkich ma za debili bo wydaje mu się, że wszystkie rozumy pojadł. Nie wnikam w szczegóły, ale nie uważam, żeby wzmiankowana dziewczyna była większą debilką od Ciebie czy swoich koleżanek. Owszem, wyłuszczała za każdym razem o co jej chodzi. Tylko, że telefony odbierały rejestratorki, które bez słowa rejestrowały. Dopiero w gabinecie okazywało się, że niestety nic się nie da zrobić poza zainkasowaniem za wizytę (płatne z góry).
              • kora3 Teraz Obo to wymyślasz, zeby było Twoje na wierzch 22.09.12, 15:23
                u smile Albo bezkrytycznie wierzysz w to co Ci ktos sprzedaJE (MOCNO KRYTYKOWANANA przeze mnie np. cnota katolików).

Wizyta płatna z góry ? Absurd- jednej pacjentce wystarcxzy standard - badanie palpacyjne, badanie piersi= koniec. Inna potrzebuje badania usg takiego czy innego, pobrania mat do cytologii, pobrania mat. do bakteriologii. Jeszcze inna zalozenia spirali Co by się nie działo wszystko kosztuje tyle samo z gpry, jak nleci u wszystkich lekarzy ?smile Wolne zarty smile

Uswiqadomię Cię Obi,zeby nikt kitu Ci juz nie wciskał. Kobieta t kłamie, lbo jest debilką i sorry nie porównuj jej intelektu z moim . Spirale zaklada się podczas miesiaczki , bo wtey szyjka macicy jest najszersza u kobiety nieciezarnej. Poprzedza to badanie w innej fazie cyklu.
                taki kit babin moze wcisn c Tobie, ale nie mniesmile
                Korcia
                "droga ekspresowa do serca faceta nie wiedzie wcale przez żołądek...Jest hmmm nieco ponizej .. na mapie- oczywiście smile"
                • diabollo Czcigodni... 22.09.12, 19:49
                  Odnoszę wrażenie, że raczej wszyscy zgadzają się co do oceny sytuacji - nie jest dobrze (np. ze stosowaniem antykoncepcji, oficjalną uległością przed zabobonami, hipokryzją).

My, to znaczy moja skromna osoba, czcigodny Obywatel, czcigdony Chickenshorts widzimy patologię w Kościele Ginekologiczno-Katolickim, u krzewiciela katolickiego zabobonu, jako głównego odpowiedzialnego.

Czcigodna Kora, uważa, że to nie do końca ta, bo ludzie są po prostu głupi, albo jeszcze częściej: głupich udają.

I muszę przyznać, że coś w tym jest: musimy się zmienić jako społeczeństwo (jak w "Rejsie": pan, pani), społeczeństwo musi się znieczulić na katolicki zabobon.
                  Dopiero wtedy może się coś zmienić z dominacją symboliczną tego zabobonu.

Śmiesznie poprzebierany kler przecież sam z siebie się nie zmieni, będzie walczył do końca o swoją pozycję, wpływy i majątek.
                  Zmieni się może (na lepsze), kiedy polskie społeczeństwo go do tego zmusi; kiedy kler w koncu przegra tę swoją walkę o swoje wpływy.

Nie ma się co za bardzo nakręcać w tych naszych dyskusjach.
                  • kora3 Najdroższy :) 22.09.12, 21:02
                    Diabollo - nie ma nic złego w nakrecaniu się w dyskusji - wszak po to m.in. jest forumsmile Cała rzecz w tym, mój kochany wink, że dyskutować mozna na argumenty, albo na wyobrazenia i stereotypy. Jesli uzywamy w dyskusji tych drugich - liczmy się z wyśmiasniem, brakiem powaznego traktowania itp.

Ja rozumiem - nie był ktoś nigdy w takim Rzeszowie, to mysli, ze ludzie tam chodzą w siermiężnych koszulach i łozwią ryby w rzece oszczepem smile. Rozumiem. Ale majac głos kogoś kto miesxzka ok. 100 km. od tego miasta, może warto wysłuchać zamiast slepo wierzyć blizej nieokreślonej "pani co się przeniosła" smile.

Czy jest niedobrze w temacie anty? Tak moi panowie - jest. Czy z powodu "katolicyzmu" Polaków i Polski - moim zdaniem: czesciowo.
                    Rozumiem, ze kogoś światiopogląd i nerwy na ustawe o ichroinie płodu pchają do wniosków innych, ale warto oceniac sytuację serio i trzeźwo. Wtedy dyskusja ma sens

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka