Dodaj do ulubionych

'Pier... się, Polsko'. Znany pisarz komentuje decy

07.12.13, 13:31

'Pier... się, Polsko'. Znany pisarz komentuje decyzję Sądu Najwyższego o Ślązakach

W czwartek Sąd Najwyższy orzekł, że nie można uznać Ślązaków za odrębny naród. Wyrok oburzył tych, którzy czują się Ślązakami, m.in. pisarza Szczepana Twardocha. Prozaik w niewybredny sposób skomentował decyzję na Facebooku.

Według Sądu Najwyższego nie można uznać Ślązaków za odrębny naród. Z tego powodu nie można też zarejestrować Stowarzyszenia Osób Narodowości Śląskiej w Krajowym Rejestrze Sądowym pod taką nazwą -uznali w czwartek sędziowie . Ci, którzy czują się Ślązakami, nie pozostawiają na wyroku suchej nitki.

"Kilka tysięcy ludzi zasadniczo myli się w kwestii własnej tożsamości etnicznej. Sędzia z Warszawy wie lepiej, bo tak go w szkole nauczyli. Za to wielkodusznie przyznaje prawo do 'pewnej odrębności'. Pierdol się, Polsko." - nie krył wzburzenia na Facebooku Szczepan Twardoch. Wpis autora "Morfiny" i laureata Paszportu Polityki za rok 2012 przytacza serwis naTemat.pl

W piątek do decyzji SN odnieśli się także szefowie Stowarzyszenia Osób Narodowości Śląskiej. Wystąpili na konferencji zorganizowanej na schodach kościoła "na górce" w Opolu. To właśnie tam przed dwoma laty ogłaszali początek procesu rejestrowania SONŚ.

- Z prawdziwym smutkiem przyjmujemy słowa podważające prawo Ślązaków do samookreślenia swej tożsamości. Wpisuje się to w wieloletni ciąg praktyk dyskryminacyjnych wobec naszej społeczności, które w warunkach demokracji nie powinny mieć miejsca - komentował przewodniczący SONŚ Piotr Długosz.

- Nadal uważamy, że nasze stowarzyszenie zostanie zarejestrowane. Jesteśmy zdziwieni tą decyzją i tym, że w ogóle nie powiadomiono nas o terminie rozprawy - dodawał. Długosz zapowiadał, że będzie walczyć o stowarzyszenie, nawet jeśli będzie musiał się w tej sprawie zwrócić do trybunału w Strasburgu.

W spisie powszechnym z 2001 roku narodowość śląską zadeklarowało ponad 800 tys. obywateli Polski.

wyborcza.pl/1,75478,15091820,_Pier____sie__Polsko___Znany_pisarz_komentuje_decyzje.html
Obserwuj wątek
    • diabollo Re: 'Pier... się, Polsko'. Znany pisarz komentuje 07.12.13, 13:50
      Niniejszym czcigodnych Ślązaków serdecznie pozdrawiam.
      Macie moje pełne poparcie.
      Życzę powodzenia i jestem pewny, że RP w końcu uzna Was za mniejszość narodową, choćby zmuszona przez trybunały międzynarodowe.

Jestem typowym kundlem, choć akurat śląskich korzeni zupełnie mi brak - pochodzę z Galicji Wschodniej, czyli Zachodniej, czyli Dolnego Śląska, choć moi przodkowie z Galicji nie pochodzili, choć przodkowie mojej żony (a co za tym idzie mojego dziecka) to już piękny, pełny przekrój galicyjski...

Mam nadzieję, że nie tylko taki kundel jak ja, ale wielu kundli dzisiaj jest Ślązakami!

Dzisiaj niestety wstydzimy się za naszą, pierdoloną Rzeczpospolitą.

Kłaniam się nisko.
      • oby.watel Re: 'Pier... się, Polsko'. Znany pisarz komentuje 07.12.13, 14:56
        Ja jestem przedstawicielem starożytnego narodu góralskiego. W czasach II Wojny Światowej nawet Niemcy szanowali odrębność tego narodu, zwąc go Góralenvolk. I ja się domagam uznania mnie za mniejszość narodową. Bo co prawda ja mówię po polsku, a nie po niemiecku jak Ślązacy, ale to starozytno polscyzna, inkso niz woso. A ponieważ ja zasadniczo nie mylę się w kwestii własnej tożsamości etnicznej, to pierdol się, Polsko.
        • oby.watel Popieram Ślązaków walkę o niepodległość! 07.12.13, 15:04
          Z całego serca jestem z Wami Ślązaczki i Ślązacy! Walczcie o niepodległość, ogłoście niepodległość, oderwijcie się od tej pierdolonej Polski i wreszcie sami sobie finansujcie przywileje górnicze i dopłacajcie do górniczych emerytur! A jak wasz węgiel będzie tańszy do ruskiego, to go od was pierdolona Polska na pewno kupi. Powodzenia!
          • diabollo Re: Popieram Ślązaków walkę o niepodległość! 08.12.13, 08:06
            Pozwolę sobie zauważyć, że organizacje Ślązaków nie domagają się niepodległości, separacji itp.
            Jeżeli się nie mylę ich max. postulatów politycznych to Śląska Autonomia, z resztą zupełnie analogicznie skonstruowana i funkcjonująca jak to było za II RP.

II RP skończyła wprawdzie marnie jako dyktatura ciemniaków, ale zaczynała bardzo dobrze: jako nowoczesna (na owe czasy wręcz arcynowoczesna) demokracja liberalna meblowana i konstytuowana przez wielkich polskich socjalistów (których nazwiska dzisiaj nic nie mówią).
            Takie rozwiązanie jak dla Śląska socjaliści na początku II RP chcieli też dla Ukrainy Zachodniej i Białorusi, ale katolicki faszyzm nie pozwolił.

Katolicki faszyzm sto lat później potrafi tylko potrząsać trupami pomordowanych w tzw. "rzezi wołyńskiej".

Kłaniam się nisko.
            • oby.watel Re: Popieram Ślązaków walkę o niepodległość! 08.12.13, 18:39
              Chcą być autonomiczni i brać nadal kasę?
      • grzespelc Re: 'Pier... się, Polsko'. Znany pisarz komentuje 07.12.13, 19:05
        Jebać taką Polskę!
    • oby.watel Pier... Polska i interes Śląska 07.12.13, 15:16
      Z węgla (kamiennego i brunatnego) produkujemy 87% energii elektrycznej - w tym 50% z kamiennego. W 2013 r. import do Polski będzie zbliżony swoją wielkością do eksportu - w każdą stronę po ok. 10 min ton. Fatalnie wyglądają węglowe finanse. Po latach tłustych 2011-12, kiedy zysk netto przekraczał odpowiednio 3 mld i 1,6 mld zł, w 2013 r. branża będzie już pod kreską. Choć giełdowa prywatna spółka Lubelski Węgiel Bogdanka miała za trzy kwartały tego roku 225 min zł zysku.

Średnie wynagrodzenie brutto w Kompanii Węglowej przekroczy w br. 6,7 tys. zł (ze wszystkimi dodatkami i tzw. przywilejami), a w Katowickim Holdingu Węglowym 6,4 tys. zł. O ponad 1 tys. zł więcej zarabiają górnicy giełdowej Jastrzębskiej Spółki Węglowej.

W najbliższych latach można spodziewać się spadku cen węgla w Europie, a to głównie za sprawą ekspansji kopalń amerykańskich, z których usług rezygnuje energetyka USA przechodząca na gaz łupkowy. Wielkim wyzwaniem dla polskiego górnictwa jest też unijna polityka energetyczno-klimatyczna i strategia dekarbonizacji europejskiej gospodarki.

W polskich kopalniach ponad 80% wynagrodzenia nie ma nic wspólnego z wynikami produkcji. To sztywna konstrukcja płacowa: stawka podstawowa, Karta Górnika (związana przede wszystkim ze stażem) i wiele stałych dodatków. Bez względu na przebieg pracy i jej efekty. Marny doping do pracy.
      • grzespelc I co z tego? 07.12.13, 19:04
        Co ma piernik do wiatraka?
        • oby.watel Re: I co z tego? 07.12.13, 22:26
          Ano to, że jak Śląsk chce być autonomiczny, to niech przywileje dla swoich finansuje sam. A opieranie gospodarki i energetyki na węglu załatwi i Polskę i Śląsk.
          • grzespelc Re: I co z tego? 08.12.13, 13:57
            Tak, chcemy się sami finansować. Niech wszystkie podatki zostają na Śląsku. Nie chcemy od was ani grosza.
            I nawet rozumiem, że Polska się tego boi, bo brak kasy od nas to 15% mniej w budżecie i bankructwo Polski. Tyle tylko, ze to nie ma nic wspólnego z tym, czy Ślązacy mogą się stowarzyszać, czy nie.
            No ale w sumie to się układa w jedną politykę - wykorzystywać i gnębić. Brać kasę, nie dając nic. Głupich straszyć, i robić dalej to samo. Całe szczęście, że to gnębienie od 25 lat ma wymiar bardzo łagodny.
            Przykro mi tylko że sędziowie SN, po których należy się spodziewać nieprzeciętnych walorów intelektualnych zniżyli się do chamskiego nacjonalizmu.
            • oby.watel Re: I co z tego? 08.12.13, 18:52
              Jakiś przykład, dane na poparcie tej tezy? Zresztą nieważne. Historia odnotowała niejeden przypadek, gdy ludzie sami pchali się w kłopoty. Gdy dawniej wszyscy pchali się na Śląsk, tak teraz stamtąd wieją. Zostają coraz starsze dziady, którym nudzi się na emeryturach, to wymyślają coraz to nowe zajęcia. A to naród se wymyślą, a to państwo pojadą do Warszawy doić. Coś trzeba na tej fundowanej przez pozostałych podatników na emeryturze robić.

Najgorsze jest to, że kopalnie nie inwestują, bo nie pozwalają na to związki zawodowe, które każdy zysk chcą przejeść. Skutek będzie taki, że nie będzie za co ani czym fedrować. Nie uważasz?
              • grzespelc Re: I co z tego? 08.12.13, 20:49
                > Jakiś przykład, dane na poparcie tej tezy?

Ależ proszę:
                www.stopjanosikowe.pl/janosikowego-slaskie-nie-placi-placa-gminy/
                Niemal 79 mln zł zapłacą w tym roku gminy woj. śląskiego w ramach tzw. janosikowego. Taki podatek od bogactwa na rzecz biedniejszych polskich wysupła 27 gmin i powiatów z naszego województwa.
                Za rok”janosikowe” wyprowadzi z woj. śląskiego jeszcze więcej milionów, bo z końcem grudnia br. zniknie ochronny „parasol” dla gmin górniczych.

Artykuł jest z 2012 r., czyli te niekorzystne zmiany już nastąpiły.

Po drugie, wg Wikipedii obroty samej Kompanii Węglowej to 11,7 mld zł. Ile od tego wynosi VAT, to chyba umiesz policzyć. Do tego jest jeszcze KHW i JSW (9 mld) plus tysiące firm z różnych branż, nie tylko górnictwo, ale i energetyka (30% produkcji energii kraju), motoryzacja (Fiat w Bielsku, Opel w Gliwicach) itd. itp. A jakbyś nie wiedział, to dochody z VAT-u to prawie połowa budżetu. Do tego dochodzą inne podatki typu CIT, PIT od wynagrodzeń, akcyza.

A jeżeli chodzi o to, kto wyjeżdża, a kto zostaje, to wyjeżdżają też właśnie te stare dziady, co to przyjechały się dorobić, a teraz na emeryturze wracają w rodzinne strony. Nie ma stąd jakiegoś szczególnego eksodusu młodych, przynajmniej w porównaniu z Polska Wschodnią. Ogólnie straty demograficzne zbliżone do średniej krajowej.
                Jeżeli w twoich oczach Śląsk to kraina górników, to znaczy tylko tyle że bardzo mało o Śląsku wiesz. Więc lepiej by było, gdybyś się na jego temat nie wypowiadał.
                • oby.watel Re: I co z tego? 08.12.13, 23:02
                  Nie rozumiem Twojej niechęci do mnie, ale ją przyjmuje do wiadomości. Ale właśnie po to rozmawiam, żeby się czegoś dowiedzieć. Wypowiadam się zresztą tylko na te tematy, o których coś wiem. Pisałem TYLKO o górnikach i o ich przywilejach. Na te przywileje składają się oczywiście także pozostali Ślązacy, do których nic nie mam. Wręcz przeciwnie. Znałem paru rodowitych Ślązaków i nie dam o nich złego słowa powiedzieć. Ludzie z dusza na dłoni. Może miałem szczęście, ale dzięki nim mam pozytywne mniemanie o Ślązakach. Natomiast negatywne o górnikach. A jeżeli czegoś o Śląsku nie wiem, to chętnie się dowiem. Choćby od Ciebie. Chyba, że Ty też nie wiesz.
                  • grzespelc Re: I co z tego? 09.12.13, 00:21
                    Pisz sobie o górnikach w temacie o górnikach. To jest temat o prawach Ślązaków. Po co piszesz w nim o górnikach? Mam wrażenie, że Tobie Śląsk kojarzy się z górnikami, jak z przysłowiową dupą. A górnicy są też np. w KGHM i tam zarabiają więcej, są i w Bogdance i w paru innych miejscach.
                    • oby.watel Re: I co z tego? 09.12.13, 23:10
                      Dziękuję za wskazanie miejsca, w którym mam pisać sobie. Piszę sobie tu i ówdzie, ale jak napiszę coś o węglu, górnikach czy kopalni, to natychmiast pojawiasz się Ty i dajesz odpór. Nie odnosisz się do meritum, tylko do mnie. Dlaczego nie olejesz mojej pisaniny, albo nie porozmawiasz normalnie, ale każdy wpis musisz obszczekać niczym piesek, czy jak to ujął zgrabnie kardynał Glemp, kundelek?

Owszem, kojarzą mi się górnicy ze Śląskiem, bo tylko ze Śląska przyjeżdżają do Warszawy i za pomocą wymuszenia rozbójniczego uzyskują ulgi i przywileje. A ja nie chce płacić na kler, mundurowych, górników i inne święte krowy. Bo niby dlaczego powinienem? Chcą mieć przywileje niech sobie je sami sfinansują.
                      • grzespelc Re: I co z tego? 10.12.13, 23:12
                        Przestań do kurwy nędzy utożsamiać Slązaków z górnikami!
                        • oby.watel Re: I co z tego? 11.12.13, 14:35
                          Dlaczego? Przestań do tego samego się mnie czepiać. Jeśli nie potrafisz rozmawiać, to po prostu moje posty olewaj.
                        • oby.watel Re: I co z tego? 11.12.13, 15:04
                          Ach, wybacz, że się uniosłem. Ty po prostu nie rozumiesz języka Polskiego, ot co. Niestety, ja nie znam śląskiego, więc albo po prostu ignoruj posty, których nie rozumiesz, albo zapisz się na jakiś kurs.

Na początku poproś o wyjaśnienie czy kojarzenie kogoś z regionem oznacza utożsamianie z jego mieszkańcami. Kopalnie węgla znajdują się na Śląsku. Nigdy nie utożsamiałem górników ze Ślązakami. Sugerowałem jedynie, żeby sobie ich Ślązacy wzięli na utrzymanie, albo pojechali do Warszawy walczyć o zlikwidowanie przywilejów, które także w nich godzą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka