Dodaj do ulubionych

Jakie zwierzątko chcieliście miec w dzieciństwie?

02.09.10, 12:15

Chodzi mi tu o raczej nietypowe zwierzątka, nie pieski i koty. Moim wielkim marzeniem byl pingwin :) Zrobiłbym mu domek w lodówce, karmił rybkami, wyprowadzał na spacer. Niestety, rodzice nie chcieli poświęcić oczka wodnego na basen dla mojego pupilka.
Obserwuj wątek
    • tfu.tfu hipopotama 02.09.10, 13:09
      w wannie... :(
      • vifxen Re: hipopotama 02.09.10, 13:19
        Męczyłam tatę, żeby kupił mi żyrafkę. Miała mieszkać w ogrodzie i żywić się liśćmi z wisienki, która
        tam rośnie. Dziwne, ale tatuś jakoś nigdy nie wywiązał się z obietnicy :(

Bardzo chciałam mieć też szczura, w końcu rodzice się zlitowali i kupili mi pięknego, lśniącego,
        czarnego potwora. Nosiłam go sobie na ramieniu, karmilam wszystkim, co mi wpadło w ręce
        (cukierki michałki sobie upodobał) oglądaliśmy razem telewizję, chodzilismy na spacery, nawet
        zakumplował się z moim pieskiem. Ogryzek chyba miał szczęśliwe życie, po nim w moim domu było
        jeszcze duzo szczurasów, ale ten był szczególny ;)
        Może teraz, kiedy już jestem stara i stateczna, spróbuję ze szczurkami raz jeszcze?
        • vifxen Re: hipopotama 02.09.10, 13:23
          I TAK OTO ZMARNOWAŁAM SWÓJ TYSIĘCZNY POST. a mogłam jakąś bibę zrobić... nic to,
          wypijcie proszę za moje zdrowie.

https://arty.drinkionline.pl/wp-content/uploads/2009/08/absynt_small2.jpg
          • monalajza Re: hipopotama 02.09.10, 13:54
            sto lat i kolejnych tysiecy! postów:)
          • be_ell Re: hipopotama 02.09.10, 15:44
            Ależ ten absynt mocny!!!

Szczurki są bardzo fajne!

Gryzonie zaczęły się u nas w domu od uratowania polnej myszki od zagłady na
            drodze krajowej.
            Ryjek żył w akwarium 5 lat.
            A później to już kupne (myszki, szczurki, świnka morska).
            Pies akceptuje wszystkie gryzonie. Najlepiej dogadywał się ze świnką . Napoleon
            robił z psem, co chciał...
            • be_ell Re: hipopotama 02.09.10, 15:45
              Zapomniałam dodac, że obecny szczur ma na imię Biskup.
          • tfu.tfu Re: hipopotama 02.09.10, 16:58
            prost!
        • 3.14-roman Re: hipopotama 02.09.10, 21:29
          Zawsze chciałem mieć szczurka. Niestety mama nie lubi gryzoni. Nawet knurka morskiego nie mogłem miec :(
    • tygrysgreen Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 02.09.10, 18:09
      gekona-strasznie podobały mi się ich palce z przyssawkami
      hodowlę patyczaków-sama nie wiem co w nich widziałam
      • aaricia_szalona Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 02.09.10, 20:14
        Owieczkę i kaczuszkę. I zupełnie nie rozumiem czemu rodzice się nie chcieli zgodzić. Przecież mieliśmy duże mieszkanie, a owieczka znów tak wiele miejsca nie zajmuje;)
        • 3.14-roman Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 02.09.10, 21:39
          Ja też chciałem owieczkę. I świnkę. Szans na urzeczywistnienie marzeń nie bylo zadnych: dziadkowie z obu stron, jak wielu ludzi w latach 50-60, mieli małe stadka różnych sierściuchow i odtąd rodzice
          nie pałają chęcią do posiadania zwierzątek gospodarskich.
    • gazeta_mi_placi Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 02.09.10, 20:16
      Chciałam mieć żółtego kurczaczka,takiego jak z Wielkanocy.
      A że bywałam czasem kreatywna wpadłam na pewien pomysł jak marzenie może stać
      się rzeczywistością.
      Zwędziłam z lodówki jedno jajko i włożyłam do szafy między ręczniki czekając aż
      wylęgnie się kurczaczek.
      Nie wylągł się :-(
      • 3.14-roman Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 02.09.10, 21:44
        Też tak zrobiłem, ale po kilku godzinach sie zniecierpliwiłem i usiadłem na jajku, jak kura. Jajko, przykro mi to mowić, wymiękło.
      • be_ell Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 03.09.10, 16:12
        A siostra mojego męża miała! trzymała go w akwarium. Kiedy dorósł poszedł na
        odchowanie do dziadka, który dysponował stosownymi warunkami.

Kilka miesięcy później moja teściowa nie powiedziała jej, że właśnie na obiad
        był Kubuś...
        • 3.14-roman Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 19.09.10, 23:46
          Jesionie!
    • sootball Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 03.09.10, 14:49
      Nie wiem, czy to podpada pod kategorię "zwierzątka", ale bardzo chciałam mieć
      tramwaj z zębami. Budowałam sobie taki z klocków co najmniej raz na tydzień (no
      bo z klocków można było sobie zbudować jeszcze tyle ciekawych rzeczy), ale
      tramwaj z zębami zawsze wracał.
      • 3.14-roman Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 05.09.10, 00:34
        W powiązaniu z tym wątkiem
        forum.gazeta.pl/forum/w,95723,116068360,116068360,Wirtualny_kacik_dla_wymarzonych_zwierzakow.html
      • 3.14-roman Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 05.09.10, 00:35
        Niech zgadnę- Twój tramwaj miał się żywić pasażerami?
      • tygrysgreen Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 19.09.10, 09:32
        taki jak ten?
        • sootball Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 21.09.10, 19:37
          tylko trochę mniej zębów.
    • 3.14-roman Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 18.09.10, 16:49
      Na dwójce leci teraz film o lwie hodowanym w Anglii. A! Ja chcę lwa!
      • 3.14-roman Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 18.09.10, 16:54
        O! A wiecie, gdzie futrzak chodził na spacery? Na cmentarz ;-)
    • misiania Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 18.09.10, 23:45
      ładną mam żabkę? :)))
      • 3.14-roman Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 19.09.10, 23:44
        Urocza :-)
    • friendlyhag Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 20.09.10, 17:17
      Myszkę ze wsi, na której spędzałam wakacje. Niestety nie dostałam, bo rodzice kategorycznie odmówili złapania jej dla mnie. Chrobotała sobie beztrosko. :)

Do tej pory mój pomysł posiadania zwierzątka opowiadany jest na przyjęciach w formie jęków i łapania się za głowę!
      :D
      • 3.14-roman Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 20.09.10, 17:23
        Myszona też bym chciał.

Może to nawet lepiej, że nie miałem wszystkich wymarzonych zwierzątek, przecież one by się pozjadały, w pogardzie mając słowa psalmu o lwie i jagniątku, co w pokoju leżą obok siebie i szamają trawę.
        • hek_sa Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 21.09.10, 22:47
          no pkój musiał by być duuuuży, i kratą przedzielony.
          Z nietypowych to ja chcialam mieć slonia, konkretnie Kinga z "W pustyni i w puszczy". Czułam sie doskonalą kandydatka na Nell.
          • 3.14-roman Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 21.09.10, 23:41
            Po przeczytaniu tej książki ja zacząłem marzyć o zamieszkaniu w Afryce, tyle, że nie jako Staś tylko jako wędrowne Mzimu. Nie tylko interesujące, ale jakie popłatne!
            • hek_sa Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 22.09.10, 00:48
              taaaa koźlatka, tykwy, paciorki szklane.
              • 3.14-roman Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 22.09.10, 00:57
                I zapas jedzenia... po przeczytaniu kilku książek o podobnej tematyce byłem zdegustowany, że w moim mieście sklepy nie oferują batatów ani nawet manioku. Nawet w najlepiej zaopatrzonym markecie ani śladu :-l
                • hek_sa Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 22.09.10, 01:07
                  A fe ! takie konsumpcyjne nastawienie do literatury ! toż to strawa duchowa !
                  • 3.14-roman Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 22.09.10, 01:13
                    A gdzie można kupić duchowy maniok? W Dusznikach?
                    • hek_sa Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 22.09.10, 01:26
                      Może w Dusznie ?
                      • 3.14-roman Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 22.09.10, 01:38
                        A jest tam restauracja ze strawą duchową?
                        • hek_sa Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 22.09.10, 02:00
                          Niedaleko w Wylatowie jest karczma Biskupia, strawę dla ciała mają niezłą, a że Biskupia to i pewnie dla ducha coś się znajdzie.
    • cherryhills Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 22.09.10, 12:05
      Z tego względu, że wychowałam się wśród kur, kaczek, nutrii, kotów i psa (właściciel: babcia) oraz królików (właściciel: dziadek) nie miałam jakichś specjalnych życzeń. Stwory były w pobliskim otoczeniu, jawiły mi się bezmyślne i mało zajmujące (oprócz kotów i psa) ponieważ całe ich życie polegało na poszukiwaniu czegoś do zjedzenia w podłożu podwórka (drób) a nawet bywały złośliwe (pewna kaczka). Kurczaczki były zawsze w okolicach wiosny, można je było brać na ręce (ale tylko przy kimś dorosłym - pewnie co by krzywdy im nie zrobić). Pamiętam, że miały swoją miejscówkę przy kaloryferze, w kartonie :)
      Przez dom przewinęły się dodatkowo: koszatniczka, rybki, kanarek. (Że mama się na to wszystko zgodziła...)
      "Na swoim" mieliśmy rybki, ptaki: zeberki, kanarka, mewkę japońską, gołąbka diamentowego, papugi. Obecnie pozostały dwie papugi (nimfa i berg) i doszły krewetki słodkowodne.
      Chciałabym kiedyś mieć kurę lub dwie, ale mieszkamy w bloku więc marzenie moje się nie spełni. Kurę moich marzeń zobaczyłam kiedyś w Palmiarni (Poznań) - tam mają takie rasowe i ona wyglądała jak kula z piór. Drugim marzeniem jest przepiór kalifornijski. Warunków niestety nie mam, nad czym ubolewam.
      Aha, wszystkie zwierzęta zawsze miały opiekę medyczną (żeby nie było, że se kupuję jak zachcianki i się potem nie zajmuję), kocham stwory i lubię je obserwować. :)
      • 3.14-roman Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 22.09.10, 20:07
        O, a gdzie się trzyma krewetki? W akwarium?
        • cherryhills Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 23.09.10, 11:38
          W akwarium zwanym również krewetkarium. Kurwetki słodkowodne są małe (od 0,5cm do 2cm - tak mniej więcej) i występują w mnogości ras i kolorów. Moje ulubione to takie biało-czerwone (patriotyczne). One są naprawdę śmieszne, jak przebierają tymi łapkami.
          Kiedyś mieliśmy akwarium słonowodne i oprócz ryb mieliśmy też wielkiego kreweta zwanego Puszkiem. Tak wyglądał: www.aziarko.pl/offer.php?offer_id=32 Puszek nie umiał pływać jak ryby (przy powierzchni), tylko drobił po dnie, ewentualnie wspinał się na skałki i rzucał z desperacją w dół przebierając odnóżami co by spowolnić proces opadania. Podczas karmienia ryby zżerały wszystko zanim pokarm opadł na dno. Było to powodem jego frustracji a nawet wściekłości, jak sądzę. Od czasu do czasu ryby coś przeoczyły więc łapał zdobycz i uciekał w jakiś zakątek, w celu skonsumowania.
          A potem mu się zmarło. I z tego sentymentu właśnie se założyliśmy krewetkarium :) Ogólnie polecam, jeśli się lubi takie robalki :)
          • cherryhills Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 23.09.10, 11:39
            To ten trzeci od góry z linka. Lysmata Amboinensis, jakby to kogoś interesowało :)
            • 3.14-roman Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 23.09.10, 15:16
              Słodkie ;-) A czy krewetki i ryby traktują się wzajemnie jako pokarm, czy jakoś się tolerują?
              • cherryhills Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 24.09.10, 11:12
                Trzeba tak dobrać gatunki, żeby się nie pozjadały. Czasem praktykuje się jednak wpuszczanie takich ryb, które pozjadają część krewetek jeśli te za bardzo się namnożą. Wiem, to straszne. A co, też zakładasz hodowlę? :)
                • 3.14-roman Re: Jakie zwierzątko chcieliście miec w dziecińst 24.09.10, 14:45
                  Raczej nie, ze zwierzaków wolę te, które da się raz na jakiś czas pogłaskać.

Po prostu wyobrażam sobie te dantejskie sceny pomiędzy zwierzakami- swoją drogą, to byłby świetny pomysł na film animowany- Wielka Bitwa Krewetek 3D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka