Dodaj do ulubionych

Uniwersytet to placówka naukowa

30.09.10, 09:08
zatem: badania, dowodzenia, odkrycia, wynalazki i publikacje.
publikujmy nasze osiągnięcia naukowe.

1. po wielu latach żmudnych badań wreszcie udało się dowieść, ze dźwięk jest szybszy od światła. dowód: wystarczy w ciemnym pokoju zapalić zapałkę, każdy wie, ze najpierw słychać a potem widać.
2.wiadomo też, ze prędkość światła wcale nie jest największa, większa jest prędkość ciemności, która zawsze zdąży przed nim uciec. tego odkrycia dokonał T.Pratchett, którego niniejszym wpisuję na listę honorowych profesorów naszego uniwersytetu. myślę, ze ani on ani wy nie macie nic przeciwko.
Obserwuj wątek
    • 3.14-roman Re: Uniwersytet to placówka naukowa 30.09.10, 21:40
      Ja proponuję abyśmy uhonorowali tego człowieka, który opatentował koło :) I urząd patentowy, który to przełknął.
      • tygrysgreen Re: Uniwersytet to placówka naukowa 01.10.10, 10:12
        możesz przybliżyć?
        • 3.14-roman Re: Uniwersytet to placówka naukowa 01.10.10, 19:57
          To był niejaki John Keogh, zdobywca prestiżowej Nagrody Ignobla:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_Ig_Nobel_Prize_winners
          Rok 2001
          "Technology - Presented jointly to John Keogh of Hawthorn, Victoria, Australia, for patenting the wheel in the year 2001, and to the Australian Patent Office (IP Australia) for granting him Innovation Patent #2001100012"

Pan Keogh poszedł do urzędu patentowego, aby opatentować koło i o dziwo, urząd się zgodził :)

Zastanawiam się, czy nie opatentować Internetu. Albo grzanek z serem.

• sootball Re: Uniwersytet to placówka naukowa 04.10.10, 16:37
            To ja opatentuję ziewanie. Będę królową poniedziałków!
            • rebekapolatanska Re: Uniwersytet to placówka naukowa 04.10.10, 18:33
              A ja bym chciała opatentować " nicnierobienie ".
              https://emoty.blox.pl/resource/th_0girlactive.gif
              • 3.14-roman Re: Uniwersytet to placówka naukowa 04.10.10, 23:24
                Ojej, ale najpierw musiałabyś zdefiniować, co to znaczy nicnierobienie'.
                ;-)
                • rebekapolatanska Re: Uniwersytet to placówka naukowa 06.10.10, 15:34
                  Romanie. Nicnierobienie to znaczy : pluć i łapać i po.....głowie się się drapać. ;)
                  https://emoty.blox.pl/resource/th_0girlactive.gif
                  • aaricia_szalona IgNobel 2010 06.10.10, 17:04
                    W dziedzinie inżynierii: Karina Acevedo-Whitehouse i Agnes Rocha-Gosselin z Londyńskiego Towarzystwa Zoologicznego w Wielkiej Brytanii oraz Diane Gendron z Instituto Politecnico Nacional w Baja California Sur w Meksyku, za opracowanie metody pobierania próbek smarków wielorybów przy użyciu zdalnie sterowanego helikoptera.
                    • 3.14-roman Re: IgNobel 2010 10.10.10, 00:58
                      Bardzo dobry wynalazek, wszak wiadomo, że smarki wieloryba są doskonałym lekarstwem na malarię, migreny, świńską grypę, a do tego cudownie się nimi nabłyszcza podłogi.
    • 3.14-roman Re: Uniwersytet to placówka naukowa 06.10.10, 00:20
      Ze wszystkich Ignoblistów najbardziej oczarował mnie wynalazek przeciwdziałający kradzieżom auta- czujnik ruchu połączony z miotaczem ognia :)
      • 3.14-roman Re: Uniwersytet to placówka naukowa 06.10.10, 01:46
        Innym instrygującym pomysłem, który również otrzymał wyróżnienie za zasługi na rzecz krzewienia pokoju, był odstraszacz nastolatków. Kiedy będę stary, będę tego używał :)
        • tygrysgreen Re: Uniwersytet to placówka naukowa 06.10.10, 18:41
          gdzie ten odstraszacz? jak to działa? da się zmontować systemem domowym?
          • 3.14-roman Re: Uniwersytet to placówka naukowa 06.10.10, 23:24
            Na tej stronie z ignoblami chyba jest, pod kategorią pokojową.
            • 3.14-roman Re: Uniwersytet to placówka naukowa 10.10.10, 01:03
              "Peace: Howard Stapleton of Merthyr Tydfil, Wales, for inventing an electromechanical teenager repellant
    • sootball Re: Uniwersytet to placówka naukowa 09.10.10, 13:31
      Ulubiony Ig nobel:
      Charl Fourie i Michelle Wong z Johanesburga (RPA) za wynalezienie alarmu samochodowego złożonego z obwodu wykrywającego i miotacza ognia.

Chcę taki!
      • iwu Re: Uniwersytet to placówka naukowa 09.10.10, 22:19
        Mnie się podoba to:

Gauri Nanda z Massachusetts Institute of Technology (USA) za wynalezienie budzika, który ucieka i ukrywa się w czasie dzwonienia, dzięki czemu budzenie jest bardziej skuteczne i daje w efekcie statystycznie dłuższy dzień pracy.

Przydałby mi się taki budzik.
        • 3.14-roman Re: Uniwersytet to placówka naukowa 10.10.10, 01:02
          Ja też chcę taki :) A najlepszy byłby wynalazek Diodaka, łóżko, które wraz z wybiciem określonej godziny, podnosi się.

I jeszcze to jest słodkie:
          "Peace - Presented to The Royal Navy, for ordering its sailors to stop using live cannon shells, and to instead just shout "Bang!""
    • 3.14-roman Re: Uniwersytet to placówka naukowa 18.10.10, 18:57
      A skoro o Ignoblach mowa- moje ulubione:

1991:
      Literature - Erich von Däniken, visionary raconteur and author of Chariots of the Gods?, for explaining how human civilization was influenced by ancient astronauts from outer space.
      Medicine - Alan Kligerman, deviser of digestive deliverance, vanquisher of vapor, and inventor of Beano, for his pioneering work with anti-gas liquids that prevent bloat, gassiness, discomfort and embarrassment.

1992:
      Archaeology - Eclaireurs de France (a French Scouting organization), removers of graffiti, for damaging the prehistoric paintings of two Bisons in the Cave of Mayrière supérieure near the French village of Bruniquel

1993:
      Literature - Presented to E. Topol, R. Califf, F. Van de Werf, P. W. Armstrong, and their 972 co-authors,[8] for publishing a medical research paper which has one hundred times as many authors as pages. The authors are from the following countries: Australia, Belgium, Canada, France, Germany, Ireland, Israel, Luxembourg, the Netherlands, New Zealand, Poland, Spain, Switzerland, the United Kingdom, and the United States.
      • 3.14-roman Re: Uniwersytet to placówka naukowa 18.10.10, 19:00
        1993:
        Mathematics - Presented to Robert W. Faid of Greenville, South Carolina, farsighted and faithful seer of statistics, for calculating the exact odds (710,609,175,188,282,000 to 1) that Mikhail Gorbachev is the Antichrist.[9]

1994:
        Mathematics - Presented to The Southern Baptist Church of Alabama, mathematical measurers of morality, for their county-by-county estimate of how many Alabama citizens will go to Hell if they don't repent.

1996:
        Art - Presented to Don Featherstone of Fitchburg, Massachusetts, for his ornamentally evolutionary invention, the plastic pink flamingo. Featherstone was the first Ig Nobel Prize winner to appear in person at the awards ceremony to accept the award

Literature - Presented to the editors of the journal Social Text for eagerly publishing meaningless research that they could not understand, which claimed that reality does not exist.
        (a ja się z tym zgadzam, nie istnieje!!!)

Public Health - Presented to Ellen Kleist of Nuuk, Greenland and Harald Moi of Oslo, Norway, for their cautionary medical report "Transmission of Gonorrhea Through an Inflatable Doll
    • zawsze_m1 Re: Uniwersytet to placówka naukowa 27.10.10, 11:36
      z kognitywistyki - odkrycie, że śluzowce potrafia układać puzzle! kurdeszzzz, czyli jak kupisz takie na 2000 elementów, to wystarczy nasmarkać???
    • zawsze_m1 Re: Uniwersytet to placówka naukowa 27.10.10, 11:44
      2007: Linguistics: Juan Manuel Toro, Josep B. Trobalon and Nuria Sebastian-Galles, for determining that rats sometimes can't distinguish between recordings of Japanese and Dutch played backward. ( za stwierdzenie, że szczury czasami nie odróżniaja nagrań japońskiego i holenderskiego odtwarzanych od tyłu0 - WTF??? stupid rats!!!!

2009: Public Health: Elena N. Bodnar, Raphael C. Lee, and Sandra Marijan of Chicago, US, for inventing a bra that can be quickly converted into a pair of gas masks—one for the wearer and one to be given to a needy bystander. (za wynalezienie stanika, który szybko mozna przerobić na 2 maski gazowe - jedna dla stanikonośccy, drugą dla stojącego (sic!) obok)

2010: Medicine: Simon Rietveld of the University of Amsterdam, The Netherlands, and Ilja van Beest of Tilburg University, The Netherlands, for discovering that symptoms of asthma can be treated with a roller coaster ride. (za odkrycie faktu, iz symptomy astmy można leczyc za pomoca roller coastera)
      • 3.14-roman Re: Uniwersytet to placówka naukowa 28.10.10, 01:44
        Ojej, boję się, że ja też nie odróżniłbym tych języków puszczanych od tyłu :) Czy mam się czuć zagrożony?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka