apersona 21.12.10, 18:08 Kiedy forumowa uczta z okazji zimowego przesilenia? Impreza składkowa, więc deklarujcie kto co przyniesie Dziki wypasione żołędziami przysyła książę de Berry Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misiania Re: Uczta 21.12.10, 23:06 Nene, ogonki raczej nie wyrastają ze środka pośladków, wyrastają znad. Znad zadu. Może to fantazyjnie zakręcone zwieracze są? Odpowiedz Link
mnop2 Re: Uczta 21.12.10, 22:02 a dziecię-pastuszek byrzydal ;) a co oni z tyłu tak w tym lesie? Odpowiedz Link
aaricia_szalona Re: Uczta 21.12.10, 22:08 Truflów, ze szpecjalnie wyszkulonom owcom, poszukiwujom. (Nawet pies byrzydal). Odpowiedz Link
maitresse.d.un.francais Re: Uczta 22.12.10, 22:13 Ale siem czepiacie. Wikipedia podaje, że: Bardzo bogate godzinki są dziełem wybitnym, szczytowym osiągnięciem XV-wiecznego miniatorstwa[3]. Wyczucie natury, wsparte głębokim realizmem, pola i rośliny, lasy i zwierzęta, sceny z życia codziennego znakomicie wtopione w tło i przedstawione w najlepiej dobranym oświetleniu, kompensują to wszystko, co w manieryzmie gotyckim mogło być zbyt wydelikacone. Dzięki darowi bystrej obserwacji, bracia Limburg pierwsi odtworzyli linią i kolorem noc, cienie rzucane przez przedmioty, śnieg, burzę na morzu, z drobiazgową wiernością odtwarzali zamek, drzewo, tkaninę, włosy, klejnoty. Ten realizm przedmiotów zachowuje doskonałą czytelność w rytmicznej, niezwykle wytwornej równowadze, dzięki czemu dzieło braci Limburg, chociaż nie byli Francuzami z urodzenia, łącząc marzenie z codziennością, stało się jednym z najważniejszych źródeł malarstwa francuskiego. A że ogonków nie umieli malować? Nobody`s perfect. ps. pies nie byrzydal! Odpowiedz Link
misiania Re: Uczta 22.12.10, 22:24 co do głębokiego realizmu, to mama tych świniaków chyba obok krokodylka trochę polegiwała :)) Bardzo dużo ciekawych rzeczy można dostrzec, jak się człowiek przyjrzy uważnie! Odpowiedz Link
misiania Re: Uczta 22.12.10, 22:27 I czy ja dobrze widzę, że jeden z prosiaków jest ostrzyżony po bokach, a na grzbiecie ma irokeza...? Odpowiedz Link
maitresse.d.un.francais Re: Uczta 22.12.10, 23:25 misiania napisała: > I czy ja dobrze widzę, że jeden z prosiaków jest ostrzyżony po bokach, a na grz > biecie ma irokeza...? No co? Świniopas sobie zażartował ze zwierzątka, a bracia Limburg to realistycznie oddali. ;-) Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Uczta 23.12.10, 19:58 A może to po prostu świnia z dużą liczbą genów dzikusa? I ten dziki charakter wyszedł w którymś pokoleniu? Odpowiedz Link
maitresse.d.un.francais Misiania - a jeśli to BYŁ realizm? 22.12.10, 23:24 misiania napisała: > co do głębokiego realizmu, to mama tych świniaków chyba obok krokodylka trochę > polegiwała :)) w tamtej epoce? wyobraź sobie, jak malowali INNI TWÓRCY, na tle których bracia Limburg byli "głęboko realistyczni". Odpowiedz Link
misiania Re: Misiania - a jeśli to BYŁ realizm? 22.12.10, 23:44 to byli wizjonerzy... w temacie krokodylka :) Odpowiedz Link
maitresse.d.un.francais Re: Misiania - a jeśli to BYŁ realizm? 22.12.10, 23:52 misiania napisała: > to byli wizjonerzy... w temacie krokodylka :) Na pewno w kwestii eksperymentów genetycznych! Na przykładzie krokodylka. Odpowiedz Link
mnop2 Re: Misiania - a jeśli to BYŁ socrealizm? 23.12.10, 19:53 tylko trufle się nie zgadzają :) Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Uczta 23.12.10, 20:00 Jak w reklamie- mój baranek jest szczęśliwy i robi zdrową kupkę. Chociaż, po prawdzie, zwierzaki mi na zbyt zachwycone nie wyglądają. Odpowiedz Link
tfu.tfu Re: Uczta 22.12.10, 01:12 przesilenie, zaćmienie, pełnia, full wypas... to ja poproszę małosolne i sernik ;P Odpowiedz Link
apersona Re: Uczta 22.12.10, 12:20 tfu.tfu napisała: > przesilenie, zaćmienie, pełnia, full wypas... Kulig w świetle księżyca i pochodniów się marzy? Dobra, bedzie i kulig Odpowiedz Link
kaga9 Re: Uczta 22.12.10, 15:17 Miałam japko, takie dorodne było...ale ktoś je nadgryzł. Przynoszę więc kiuika z jajkami. Odpowiedz Link