Dodaj do ulubionych

Co wiemy o smokach

21.03.11, 10:09
Zbierzmy informacje w jednym wątku.

Z Ursuli K. LeGuin "Najdalszy brzeg" fragment dyskusji o tym, czy tylko ludzie czynią zło:

- Ale smoki - wtrącił Arren - Czyż nie czynią wielkiego zła? One także są niewinne?
-Smoki! Smoki to istoty chytre, nienasycone zdradzieckie, pozbawione litości i współczucia. Ale czy są złe? Kimże jestem, aby osądzać postępki smoków? Mądrością swą przewyższają ludzi. Przypominają nieco sny, Arrenie. My ludzie śnimy, władamy magią, czynimy dobro albo zło. Smoki nie śnią; one same są snami. Nie używają magi: z niej powstały to ich istota. Nie muszą działać; po prostu są.
[...]
Ich krew jest zimna i trująca. Nie wolno ci spojrzeć im w oczy. Są starsze niż ludzkość...
A jednak gdybym miał zapomnieć wszystko, czego dokonałem, chciałbym pamiętać choć tyle że kiedyś oglądałem smoki szybujące w powietrzu o zachodzie słońca nad wyspami Zachodu; i radowałoby mnie to wspomnienie.
Obserwuj wątek
    • vifxen Re: Co wiemy o smokach 21.03.11, 10:26
      Smok to metafora całej przeklętej ludzkiej egzystencji. Jakby sam w sobie nie był paskudny, to jeszcze jest wielki, gorący i lata.

Prosto i na temat. "Straż! Straż!" Pratchetta oczywiście.
    • kaga9 Re: Co wiemy o smokach 21.03.11, 12:18
      Noszą na szyjach termosy z zupą ogórkową (za Beatą Krupską powtarzam).
      • dunajec1 Re: Co wiemy o smokach 21.03.11, 15:27
        No przeciez pod Wawelem byl smok i to prawdziwy (nie mowie o tym ostatnim tam zaniesionym)
        • apersona Smok wawelski 23.03.11, 20:06
          Jak to ze smokiem było (Niecierpliwi idą do 3 minuty)
          • lucusia3 Re: Smok wawelski 28.03.11, 00:13
            Urocze.
            Ja jestem za pozytywną wersją smoków.
            Zwłaszcza, ze mam szansę być kiedyś teściową, a to o nich sie mówi "baba - smok".
            Owszem, chętnie, będę babą smokiem ale takim eleganckim, jak od Anne McCaffrey z "Jeźdźców smoków".
            • lucusia3 Re: Smok wawelski 28.03.11, 00:18
              Oto dowód:
              krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,9330546,Festiwal_filmowy__Smok_Smokow_dla_Kamlera.html
              • lucusia3 Re: Smok wawelski 28.03.11, 00:19
                No to był dowód, ze smoki są pozytywne.
                Niestety mojej elegancji w roli teściowej nie udowadnia.
    • nessie-jp Re: Co wiemy o smokach 21.03.11, 16:47
      Są jak raperzy: lubią złoto i blond laski.
      • iwu Re: Co wiemy o smokach 22.03.11, 15:08
        Smoki zaburzają odruch ssania.
    • mnop2 Re: Co wiemy o smokach 22.03.11, 18:45
      Kobieta Smok to fascynująca osoba obdarzona silnym charakterem i najczęściej wyjątkową urodą. Kocha niezależność. Nie przepada za małżeństwem, bo uważa, że ogranicza jej swobodę. Czeka ją ekscytujące życie miłosne, bo zawsze , niezależnie od wieku wzbudza u płci przeciwnej pożądanie i miłość.
      W jej życiu będzie więcej róż niż kolców, a starość często upływa w dobrobycie i pod znakiem zasłużonej sławy. Ma wiele zainteresowań, ważna jest dla niej kariera zawodowa. Potrafi odnosić sukcesy w życiu publicznym, nauce lub sporcie. To nie jest typ oddanej kury domowej, wcześniej czy później jej pionierska dusza pragnąca nowych przygód, wyrwie się z czterech ścian, a jeśli napotka opór pozostawi za sobą zgliszcza.
      Pani spod znaku Smoka ma duże wymagania w stosunku do partnera i w związku zawsze dąży do mniej lub bardziej widocznej dominacji. Trudno czasami jej dotrzymać kroku, ale jej niezwykła osobowość sprawia, że rzadko kiedy dostaje kosza.
      Mężczyźni za nią po prostu szaleją i bardzo cierpią, kiedy zostają porzuceni, bo tak fascynująca partnerka może się im już zwyczajnie nigdy więcej nie trafić.

Hi hi
      • kaga9 Re: Co wiemy o smokach 23.03.11, 22:31
        Ja jestem spod Smoka:D
        • mnop2 Re: Co wiemy o smokach 25.03.11, 16:50
          to najlepszy rocznik jest, no!
    • wiotka_trzpiotka Re: Co wiemy o smokach 25.03.11, 09:29
      że idealnie odzwierciedlają naturę PM czyli Miko czyli narzeczonego oraz humanistycznego małżonka in spe Zia86 (czyli po Kożuchowskiej największej celebrytki w PL)
      i w związku z tym jeden z nich będzie zdobił tort pana młodego
      • arcadios1987 Re: Co wiemy o smokach 01.04.11, 02:45
        Jak smoka pokonać? Smoka pokonać trudno, ale starać się trzeba... :)
    • 3.14-roman Re: Co wiemy o smokach 09.04.11, 23:25
      Agora trzyma w redakcji wielkiego smoka, którego od czasu do czasu napuszcza na forowiczów, m.in. na wizytówki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka