Dodaj do ulubionych

Pomiary Strazy Pozarnej na osiedlu Powstancow 26

06.03.12, 18:15
widzialam dzisiaj jak straz pozarna robila jakies pomiary na uliczce pod blokami na osiedlu Powstancow 26A. Przyjechali malym osobowym samochodem czerwonym z napisem straz i dwoch strazakow w mundurach chodzilo z jakims panem po cywilnemu i mierzyli
jakby szerokosc uliczki szczegolnie tam gdzie sa progi zwalniajace
czy wie ktos moze o co chodzi ? tam jest zakaz parkowania ale wszyscy parkuja bo nie ma gdzie indziej i jeden pas jest zajety czy moze jest za waska jak na straz i beda wzywac policje zeby wypisywac mandaty na tym zakazie ? nie chcialabym sie zdzwic zeby mi mandat za szybe umiescili wiecie cos na ten temat ?
Obserwuj wątek
    • czarnymoskit Re: Pomiary Strazy Pozarnej na osiedlu Powstancow 06.03.12, 20:35
      Straż kupiła specjalny pług, na podwoziu gąsienicowym, żeby w razie potrzeby dojazdu rozepchnąć zastawioną przez parkujące na zakazie auta, drogę pożarową. Mierzyli szerokość pługa (spychu) jaką będą musieli założyć w razie takiego zadania. Na dodatek weszło zmiana do KRD, że w takim przypadku to nikt kierowcy auta nie wypłaci odszkodowania tylko jeszcze on sam zostanie pociągnięty do odpowiedzialności za wykroczenie a może i coś więcej? W każdym razie nie parkowałbym na drodze pożarowej bo można stracić auto.
      • jaskowa1 Re: Pomiary Strazy Pozarnej na osiedlu Powstancow 06.03.12, 21:30
        a jak to jest z tym parkowaniem nie macie parkingu podziemnego? Nie wystarczająca liczba miejsc parkingowych była dostępna do kupienia? Mieszkam na Powstańców 26f blok na samym końcu nie ukrywam, że wyjazd i wjazd bywa uciążliwy przez auta stojące wzdłuż ulicy szczególnie jak rano śmieciarka wjedzie nie ma jak jej ominąć i stoimy sobie 20 minut czekając na wyjazd..... pomijam już delikwentów, którzy potrafią zaparkować na chodniku, na szczęście są to odosobnione przypadki.
        • kasi_1985 Re: Pomiary Strazy Pozarnej na osiedlu Powstancow 07.03.12, 12:02
          jaskowa1 napisała:

> a jak to jest z tym parkowaniem nie macie parkingu podziemnego? Nie wystarczają
          > ca liczba miejsc parkingowych była dostępna do kupienia? Mieszkam na Powstańców
          > 26f blok na samym końcu nie ukrywam, że wyjazd i wjazd bywa uciążliwy przez au
          > ta stojące wzdłuż ulicy szczególnie jak rano śmieciarka wjedzie nie ma jak jej
          > ominąć i stoimy sobie 20 minut czekając na wyjazd..... pomijam już delikwentów,
          > którzy potrafią zaparkować na chodniku, na szczęście są to odosobnione przypad
          > ki.

to jest tak ze ja mam samochod ktory kosztuje kilkatysiecy a garaz byl warty chyba kilkanascie moich samochodow i mielismy opcje albo dwa pokoje albo jeden i garaz wybralismy dwa pokoje zakladajac ze za jakis czas uda sie dokupic garaz bo nie wszysacy kupia garaze ale nie bardzo jakos sie udaje zrealizaowac finansowo nasze plany i caly zcas jakos pod gorke i nie za bardzo z tymi oszczednosciami :(
          teraz juz dozbud sprzedaje taniej ale to i tak kilka razy wartosc mojego samochodu
          wiem wiem powiecie ze jak mnie nie stac na samochod i garaz to nie powinnam miec
          samochodu ale pracuje daleko i pracujemy mocno zeby to sie zmienilo ale ciagle cos sie dzieje i mam nadzieje ze moze wreszcie cos sie uda w tej kwestii
          ja kupoujac tu mieszkanie nie wiedzialam ze dalej za nami beda bloki i zrobia nam
          pd oknami autostrade po ktorej codziennie przejezrrza kilkadziesiat samochodow
          i nie ma dojazdu do tego osiedla od strony lasu a ja idac na spacer nie moge wejsc do lasu
          nie za bardzo mi sie podoba taka sprawiedliwosc ze wy jezdzicie pod naszymi oknami a my nie mamy wejscia do lasu ale eh tak to juz jest na swiecie
          ogolnie bylismy zdziwieni ze takie wielkie osiedla a takmalo miejsc parkingowych
          ale to widze ze i tak jest niezle bo na powstancow pod lasem to nowe osiedla nie maja w ogole miejsc dla gosci
          gmina zrzuca na developera, developer nie bedzie tracil miejsca na miejsca parkingowe i kolo sie zamyka a ja bede zaraz dostawala mandaty przekraczajace ah dobra niewazne za bardzo sie rozpisalam jak zaczna scigac o te miejsca zostanie mi parking parafialny
          przepraszam wszystkich w okolo ktorym robie problemy swoim samochodem staram sie naprawde z tym cos zrobic
          • jaskowa1 Re: Pomiary Strazy Pozarnej na osiedlu Powstancow 07.03.12, 20:47
            u nas nie było opcji aby kupić samo mieszkanie..... ogólnie te Wasze bloki to porażka mieszkania na parterze są tak nisko, że wszyscy zaglądają w okna i rozumiem tą autostradę pod oknami to nic przyjemnego. Jeśli chodzi o dostęp do lasu to nie mam pojęcia czemu akurat tak został wybudowany i ogrodzony nasz blok, że odcięto Wam dojście??? mieliście zapewnione dojście do lasu kupując mieszkanie? Nie jestem jakimś pieniaczem problem ze swoim dojazdem jakoś przeżyję natomiast jak sobie pomyślę, że straż czy pogotowie może mieć przez auta zaparkowane wzdłuż kłopoty z dojazdem do nas to już taka wyrozumiała nie jestem! Co innego wygoda co innego bezpieczeństwo!
            • kasi_1985 Re: Pomiary Strazy Pozarnej na osiedlu Powstancow 08.03.12, 14:57
              jaskowa1 napisała:

> u nas nie było opcji aby kupić samo mieszkanie..... ogólnie te Wasze bloki to p
              > orażka mieszkania na parterze są tak nisko, że wszyscy zaglądają w okna i rozum
              > iem tą autostradę pod oknami to nic przyjemnego. Jeśli chodzi o dostęp do lasu
              > to nie mam pojęcia czemu akurat tak został wybudowany i ogrodzony nasz blok, że
              > odcięto Wam dojście??? mieliście zapewnione dojście do lasu kupując mieszkanie
              > ? Nie jestem jakimś pieniaczem problem ze swoim dojazdem jakoś przeżyję natomia
              > st jak sobie pomyślę, że straż czy pogotowie może mieć przez auta zaparkowane w
              > zdłuż kłopoty z dojazdem do nas to już taka wyrozumiała nie jestem! Co innego w
              > ygoda co innego bezpieczeństwo!

Jak kupowalismy to na naszym osiedlu sie konczylo i by plot ktory nie wskazywal raczej na tego typu podlaczenie do nas kolejncyh blokwo ale coz trzeba bylo isc i obejrzec dokladnie plany zanim sie kupilo
      • kasi_1985 Re: Pomiary Strazy Pozarnej na osiedlu Powstancow 07.03.12, 11:43
        czarnymoskit napisał:

> Straż kupiła specjalny pług, na podwoziu gąsienicowym, żeby w razie potrzeby do
        > jazdu rozepchnąć zastawioną przez parkujące na zakazie auta, drogę pożarową. Mi
        > erzyli szerokość pługa (spychu) jaką będą musieli założyć w razie takiego zadan
        > ia. Na dodatek weszło zmiana do KRD, że w takim przypadku to nikt kierowcy auta
        > nie wypłaci odszkodowania tylko jeszcze on sam zostanie pociągnięty do odpowie
        > dzialności za wykroczenie a może i coś więcej? W każdym razie nie parkowałbym n
        > a drodze pożarowej bo można stracić auto.
        no ty zartujesz z tym plugiem :)))))))
    • etam2.0 Re: Pomiary Strazy Pozarnej na osiedlu Powstancow 06.03.12, 21:39
      Parkowanie na drodze pożarowej... Jakby się paliło twoje mieszkanie to miałabyś do takich kierowców pretensje. Idiotyzm...
      Niech straż miejska odczepi się na chwilę od radaru i codziennie podjedzie tam zebrać pieniądz, bo na ulicy leży.
      • kasi_1985 Re: Pomiary Strazy Pozarnej na osiedlu Powstancow 07.03.12, 12:02
        etam2.0 napisał:

> Parkowanie na drodze pożarowej... Jakby się paliło twoje mieszkanie to miałabyś
        > do takich kierowców pretensje. Idiotyzm...
        > Niech straż miejska odczepi się na chwilę od radaru i codziennie podjedzie tam
        > zebrać pieniądz, bo na ulicy leży.

ta droga jest bardzo szeroka wiec moze nie przesadzaj
        • piokow6 Re: Pomiary Strazy Pozarnej na osiedlu Powstancow 07.03.12, 18:36
          Jak bedziesz czekał na właściciela pojazdu co myslał, że droga jest bardzo szeroka patrząc jak zaczynaja sie palic twoje nastepne pokoje a twoje dziecko bedzie wisialo w oknie krzyczac ratunku a straz bedzie rozkladac ręce bo przeciez ktos zastawił dojazd to tez będziesz mówił "nie przesadzaj" ????
          • kasi_1985 Re: Pomiary Strazy Pozarnej na osiedlu Powstancow 08.03.12, 15:00
            piokow6 napisał:

> Jak bedziesz czekał na właściciela pojazdu co myslał, że droga jest bardzo szer
            > oka patrząc jak zaczynaja sie palic twoje nastepne pokoje a twoje dziecko bedzi
            > e wisialo w oknie krzyczac ratunku a straz bedzie rozkladac ręce bo przeciez kt
            > os zastawił dojazd to tez będziesz mówił "nie przesadzaj" ????

chcialabym zeby wszystko bylo takie oczywiste a osiedla mialy wielke piekne parkingi i piekne wielkie place zabaw a straz pozarna specjalne wytyczone osobne drogi szkoda ze tak na swiecie nie ma a co powiesz na temat ze nam plot postawili pod mieszkaniami i jak sie bedzie palic to straz w ogole nie dojedzie bo nie ma jak a musielismy zrobic progi zwalniajace bo kierowcy wlasnie z dalszych blokow rozwijali pod naszymi oknami gdzie chodza dzieci i ludzie predkosci swiatla ???
    • walach2 Re: Pomiary Strazy Pozarnej na osiedlu Powstancow 07.03.12, 18:42
      pomiar szerokości drogi dojazdowej przy budynkach Powstańców 26 ABcde był wywołany pismem firmy administrującej Prosystem.
      • mapo1 Re: Pomiary Strazy Pozarnej na osiedlu Powstancow 08.03.12, 15:47
        mieszkam w bloku 26f od niedawna i jestem w szoku, że jest przyzwolenie na takie parkowanie, uważam że to skandal, pomijając już fakt, że jak jadą dwa samochody to kierowcy musza się nieźle nagimnastykowac zeby sie wyminac, wjezdzając na chodnik albo chowając się między innymi samochodami żeby w ogóle przejechac, pół biedy z durniami, którzy parkują wprost na chodniku, ale kiedyś może się zdarzy jakiś wypadek czy pożar a wtedy straż pożarna nie przejedzie, karetka się nie zmieści, no ale u nas zawze mądry Polak po szkodzie

rozumiem glupota ludzka, ale gdzie jest policja? gdzie są służby, które powinny dbac o bezpieczeństwo?
        • jaskowa1 Re: Pomiary Strazy Pozarnej na osiedlu Powstancow 08.03.12, 16:35
          witam sąsiada z 26f ( też tam mieszkam) problem z parkowaniem był, jest i będzie...
          z rok temu ktoś porysował wszystkie auta stojące wzdłuż ulicy - efekt żaden. Nie wiem musiałoby się stać aby ten stan rzeczy się zmienił.
          • mapo1 Re: Pomiary Strazy Pozarnej na osiedlu Powstancow 09.03.12, 10:28
            witam:)
            ostanio na chodniku tuż przy naszym bloku stanął słupek, więc może ten genialny kierowca już tam nie bedzie parkował
        • pajda8207 Re: Pomiary Strazy Pozarnej na osiedlu Powstancow 09.03.12, 11:56
          mapo1 napisała:
          >
          > rozumiem glupota ludzka, ale gdzie jest policja? gdzie są służby, które powinny dbac o bezpieczeństwo?

Jeżeli rzecz dzieje się na terenie osiedla, to Policja czy Straż Miejska ma niewiele do powiedzienia. Staraż Pożarna to juz co innego. Trzeba zgłaszać taki przypadki właśnie do SP (SP może chyba eskalować przypadki zagrożenia), ale w przedewszystkim do "zarządcy" osiedla. Ktoś to chyba wszystko ogarnia??

Ew. można na własną rękę do ludzi trafiać :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka