Dodaj do ulubionych

Ząbki miasto bezprawia

23.01.13, 14:00
Powtarzają ostatnio stare filmy z Clint Eastwood-em i sądzę, że taki szeryf/kaznodzieja/policjant przydałby się i u nas.
Pominę już to, że urząd miasta pracuje do 16-17, że straż miejska pracuje do 20, jednak wnerwia mnie bardziej to, czym się zajmują, a właściwe czym nie zajmują w czasie pracy. Gdyby szeryf Eastwood pojawił się u nas, to znalazłby rozwiązanie i przywrócił im szacunek dla prawa. W innym wypadku utoniemy w brudzie skoro to Perkowski ma zając się jego sprzątaniem. Perkowski lubi podróże i zapatrzył się chyba na rozwiązania przyjęte w Neapolu. Taki przykład pierwszy z brzegu, co jest wizytówką miasta dla osób przejeżdżających przez centrum miasta, otóż jest nim dworzec/stacja PKP. Jej stan świadczy o zgniliźnie, która ogarnęła całe miasto. A jakże zaraz odezwą się pracownicy podlegający burmistrzowi, że to przecież do nich nie należy, że to teren kolei. Jednak nie tak dawno to przecież oni twierdzili, że ja mam sprzątać „psie gówna”, choć psa nie posiadam i na dodatek nie narobił on na moim trawniku/chodniku. Dlatego wezwijmy Eastwood-a niech pod pręgierzem postawi burmistrza Perkowskiego, niech go publicznie ośmieszy. A przy okazji nałoży na niego obowiązek odśnieżenia peronów by nierozważni podróżni, którym się chciało wysiąść na stacji Ząbki, nóg nie połamali.
Obserwuj wątek
    • powstaniec60 Re: Ząbki miasto bezprawia 23.01.13, 14:08
      Zawsze myślałem, że za tereny kolejowe odpowiada PKP. Myślę, że zaza myli się obciążając Perkowskiego obowiązkiem odśnieżania stacji kolejowej. Burmistrz niech się zajmie odśnieżaniem ulic i chodników miejskich które toną w śniegu.
      • aneus Re: Ząbki miasto bezprawia 23.01.13, 14:13
        Dokładnie, a nie jeszcze przypominać o obowiązku odśnieżania chodnika przez mieszkańców - to trochę hipokryzja patrząc na warstwę śniegu na ulicach

Ośnieżone ulice w Ząbkach
        • husky_ Re: Ząbki miasto bezprawia 23.01.13, 16:32
          Odśnieżanie chodnika kończy się wywaleniem śniegu na ulicę.
          --
          • kruq_1 Re: Ząbki miasto bezprawia 23.01.13, 17:26
            Otóż to. Kilka razy ściąłem się już z takimi delikwentami, którzy zasunęli mi szuflę śniegu wprost pod koła mojego samochodu.
            Takie gamonie najpierw wysypują na ulicę śnieg sprzed swoich posesji a potem pomstują, że ulice mamy nieodśnieżone.
            • matteusz6 Re: Ząbki miasto bezprawia 23.01.13, 17:52
              Jest to prawda, ale co mieszkańcy mają zrobić z tym śniegiem skoro codziennie tyle tego pada.
              • piokow6 Re: Ząbki miasto bezprawia 23.01.13, 18:06
                Jak nie umie usypywac kupki to niech wrzuca do swojego ogrodka.
                Mozna tez zatrudnic kolesia na quadzie co jezdzi i odsnieza.
                • matteusz6 Re: Ząbki miasto bezprawia 23.01.13, 18:48
                  Usypywać można ale nie każdy ma tyle miejsca. Zresztą dużo osób odśnieża zwłaszcza w bocznych uliczkach żeby nie tylko było odśnieżone dla bezpieczeństwa ale by właściciel mógł tam zostawić swój samochód. Co do wynajęcia to nie uważasz że to lekka paranoja płacić jeszcze za to żeby chodnik przed posesją był odśnieżony, co moim zdaniem i tak powinno należeć do obowiązków miasta z tego względu że mają odpowiedni sprzęt.
                  • kruq_1 Re: Ząbki miasto bezprawia 23.01.13, 18:57
                    Nie ma co "gdybać" czy pisać o tym co powinno być a nie jest. Na chwilę obecną obowiązek odśnieżania chodnika przed posesją spoczywa na właścicielu tejże posesji. Jednak wywiązywanie się z tego obowiązku absolutnie nie może polegać na przesypywaniu śniegu na ulicę.
                    • agnial Re: Ząbki miasto bezprawia 23.01.13, 19:23
                      Wszystko się zgadza, ale też jest i druga strona tego medalu - my mamy możliwość zebrany śnieg nanosić na trawnik i tak też robimy, ale co z tego, kiedy śnieg z jezdni jest wsypywany na nasz chodnik?! I co, drugi raz mamy odśnieżać - tym razem odwalać za miasto robotę???
                  • lalamido28 Re: Ząbki miasto bezprawia 23.01.13, 20:51
                    1. mieszkając w domku - trzeba liczyć się z pewnymi tego nie tylko przywilejami - ale i konsekwencjami, jaką jest np. ośnieżanie przed własną posesją.
                    2. nie trzeba tego robić na trawnik - a można pod własny płot!
                    Widziałam, że już wiele osób tak robiących i jakoś dają radę...
                    Oni pod płot, pług "na trawnik" i wszyscy happy! Jezdnia odśnieżona, a pieszy ma swój "tunel" do swobodnego i odśnieżonego przemieszczania się.

Ale jak to niektórzy "brudy" wolą wywalać jak najdalej od siebie :)

p.s. i mówię tu o ulicach, po których jeżdżą pługi - bo jak nie jeżdżą - to "trawniki" pozostają do dyspozycji mieszkańca :)
                    • agnial Re: Ząbki miasto bezprawia 23.01.13, 21:07
                      Ja mówię o sytuacji, gdy trawnik jest pod płotem i nie ma innego do wyboru jako miejsca na odgarnięcie śniegu... A chodnik jest bezpośrednio przy jezdni... Mam nadzieję, że teraz dokładnie wyjaśniłam sytuację. A mój post wynika z nieodległej historii, kiedy to sumiennie został odśnieżony mój chodnik, a za chwilę pług przejechał i całą pracę szlag trafił :(. I nie chodzi mi tu o marudzenie, bo wiem, że odśnieżanie to mój obowiązek, czy mi się to podoba, czy nie... ale chyba nikt nie lubi, jak jego praca jest marnowana...
                      • piotrsson Re: Ząbki miasto bezprawia 23.01.13, 21:34
                        w odśnieżaniu jest mały kruczek ,który należy wykorzystywać....otóż jeśli między chodnikiem a Twoją posesją jest chociażby mały trawniczek ( nawet 25 cm) to odśnieżanie chodnika jest w gestii URZĘDU MIASTA!!!! i tu należy wzywać naszych dzielnych straszaków mniejskich:)) celem wystawienia mandatu dla URZĘDU MIASTA.Jeśli chodnik bezpośrednio przylega do posesji odśnieża właściciel posesji
                      • piokow6 Re: Ząbki miasto bezprawia 23.01.13, 21:40
                        Uformuj wał ze sniegu przy ulicy i odsniez 60cm chodnika do przejscia przy plocie. To zalatwia sprawe. Pług dosypie tylko sniegu na kupke i wszystko. Tak robią wszyscy i to dziala. taki tunel spowoduje dodatkowo ze wiatr nie bedzie nasypywal sniegu na odsniezona część .
                        Z drugiej strony to niezla paranoja. Miasto zmusza do odsniezania chodnikow przy posesji a te gminne sa nagminnie zasniezone. W sumie to dobry moment aby uzyskac rentę od gminy :)
      • suiana Re: Ząbki miasto bezprawia 23.01.13, 21:11
        I tak nie odśnieża ani chodników,ani ulic,więc jakie to ma znaczenie,że zaza napisała akurat o peronach.Odebrałam to jednoznacznie Ząbki toną w śniegu.
        • zaza4.4 Re: Ząbki miasto bezprawia 24.01.13, 09:46
          Naszym problemem jest to, że burmistrz i pozostali urzędnicy biorą pieniądze, przyznają sobie nagrody, ciągle straszą karami mieszkańców, a sami nie wykonują swoich obowiązków. Straż miejska nie działa poprawnie, strażnicy boją się swojego przełożonego (burmistrza) i nie podejmują żadnych działań, aby go zdyscyplinować do utrzymania porządku. Zatem rodzi się pytanie do czego nam ta SM potrzebna. W różnych miastach już zlikwidowano tą instytucję lub są na najkrótszej drodze do podjęcia takiej decyzji.
          Najśmieszniejsze jest to że Perkowski i radni miejscy pochodzą z organizacji politycznej, która nazywa się "Prawo i Sprawiedliwość", tymczasem w Ząbkach brak jest przestrzegania prawa przez władzę (stoi ona ponad prawem) a o sprawiedliwości to już nie ma mowy.
          • truskawka87 Re: Ząbki miasto bezprawia 24.01.13, 12:19
            Straż miejska do niczego nie jest potrzebna, na wiocha.pl jest nawet ciekawy filmik www.wiocha.pl/845078,Kolejna_brawurowa_akcja_strazy_miejskiej . A co do odśnieżania to przecież nie miasto nam każe tylko polskie prawo. Nie musicie odśnieżać chodników przed posesją jak się Wam nie chce ale jak ktoś złamie tam nogę to Wy będziecie mu płacić odszkodowanie. I nasz burmistrz raczej nic tu nie zrobi. Z niecierpliwością czekam na Waszą krytykę :)
            • lalamido28 Re: Ząbki miasto bezprawia 24.01.13, 12:29
              absolutnie nie skrytykuję :)

mnie też już rozluźniają teksty, że WSZYSTKO co się dzieje na terenie Ząbek to WINA burmistrza :)

patrząc na niektóre wypowiedzi - można by sądzić, że ma on nawet większą władzę niż Komorowski czy cała UE !!! No pogratulować :)
            • kristoflaskowski Re: Ząbki miasto bezprawia 24.01.13, 14:23
              w ubiegłym roku na nieodśnieżonym chodniku, którego sprzątanie podlega urzędowi miejskiemu moja mama złamała ręce. Oczywiście złożone zostało pismo o odszkodowanie z tego tytułu. Urząd miasta odpowiedział, że jego zdaniem sprzątali ten chodnik dwa dni wcześniej ( zaznaczam, że opady śniegu i całe zdarzenie miało miejsce dwa dni po tym sprzątaniu). Zatem możemy chyba w bajkach opowiadać, jakie to odszkodowania można wywalczyć.
              Dlatego strażnikowi miejskiemu, który by nagabywał mieszkańców, że chodniki nieodśnieżone, można powoływać się na tą sprawę. Sprzątałem 2 dni temu i co mi zrobicie. Jednak podwójne standardy w naszym mieście i tak spowodują mandat, w myśl zasady co wolno wojewodzie to nie tobie ...
              • e-olenka Re: Ząbki miasto bezprawia 24.01.13, 14:43
                Poszkodowany, który wskutek nie odśnieżenia przez zobowiązany do tego podmiot poślizgnie się na oblodzonym chodniku i dozna szkody, np. w postaci złamania ręki, może domagać się od tego podmiotu odszkodowania, tj. zwrotu kosztów leczenia, rehabilitacji; zadośćuczynienia pieniężnego, czyli rekompensaty za doznaną krzywdę; renty w razie utraty zdrowia lub kalectwa; pokrycia strat materialnych (np. utraconych zarobków, zniszczonego ubrania). Ubiegając się jednak o odszkodowanie, trzeba udowodnić szkodę stosowną dokumentacją (np. dokumentacją medyczną, rachunkami za poniesione leczenie, także zdjęciami oblodzonego chodnika). Obowiązek ten ciąży na poszkodowanym, zgodnie z którym ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne.
                Reasumując czy dołączyliście jakieś rachunki, jesli nie to tylko uprzejmie was poinformowano, że chodnik był odśnieżany.
                • lalamido28 Re: Ząbki miasto bezprawia 24.01.13, 14:48
                  dokładnie! jakie pytanie - tak odpowiedź :)
                • kristoflaskowski Re: Ząbki miasto bezprawia 24.01.13, 16:32
                  zgadzam się w zupełności z cytowanym prawem, jednak powiedz mi jak osoba która złamała OBIE ręce ma robić dokumentacje fotograficzną. Pomijam ból spowodowany złamaniami. Potem wiadomo ostry dużur, tygodniowy pobyt w szpitalu połączony z drutowaniem obydwu rąk. Ubezpieczyciel naszego miasta, że tak się brzydko wyrażę "wypiął się na poszkodowaną" bo przecież chodnik był dwa dni wcześniej odśnieżony, a w ogóle to sama sobie winna bo po co tam łaziła, mogła zostać w domu lub iść środkiem ulicy. Generalnie oddaliśmy sprawę do kancelarii prawnej zajmującej sie kwestiami ubezpieczeń, która ma zamiar pozwać gminę. Tak gminę a nie ubezpieczyciela.
                  • lalamido28 Re: Ząbki miasto bezprawia 24.01.13, 17:21
                    dokumentacja to m.in.:
                    wypis ze szpitala, historia i opis ze szpitala, zdjęcia RTG..

no błagam!! przecież nie chodzi o robienie sobie fot leżąc na chodniku i wrzucanie na FB!!!
              • lalamido28 Re: Ząbki miasto bezprawia 24.01.13, 14:45
                Hahaha! I własnie na takich ludziach sie zarabia :))))))

Zajmuję się średnio 1 poważniejszą reklamacją miesięcznie.... i jeszcze NIGDY mi się nie zdarzyło nie odzyskać pieniędzy - niezależnie od kwoty i firmy.

Kraj jest taki a nie inny i trzeba trochę się do niego przyzwyczaić i się z nim zapoznać/polubić - bo szybko się nie zmieni...
                I nie widziałam, żeby po 1 piśmie odpisali, że: "oczywiście - nasza wina, nasz pracownik jutro przyniesie Panu do domu pieniążki - przepraszamy za błąd".
                A jeśli chodzi duże kwoty - to i po 3 i 4 jeszcze głucha cisza i odsyłanki. No, ale trzeba trochę popisać...

Ale jeśli komuś łatwiej poświęcić czas na gadanie na forum niż spożytkować ten czas i siły na "walkę" o swoje... to bez komentarza!

moim zdaniem - sprawa jak najbardziej do ugrania :)
    • bela113 Re: Ząbki miasto bezprawia 26.01.13, 22:34
      zaza4.4 napisała:
      Jednak nie tak dawno to przeci
      > eż oni twierdzili, że ja mam sprzątać „psie gówna”, choć psa nie po
      > siadam i na dodatek nie narobił on na moim trawniku/chodniku.
      wprawdzie nie jestem pracownikiem żadnego urzędu, ale zabierałam głos w sprawie sprzątania po psach, więc czuję się w obowiazku wyjaśnić: większość głosów, w tym i mój, mówiła dokladnie odwrotnie. To ty, mimo że jak piszesz nie masz psa, chciałaś wyręczać ich właścicieli w sprzątaniu kup, żądajac sprzątania tychże nieczystości za m.in. twoje podatki. głosy przeciwne mówiły: niech po psach sprzątają ich właściciele. czyli nie ty, bo jak piszesz, psa nie masz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka