Dodaj do ulubionych

w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejskiej

20.02.14, 11:15
Szanowni Mieszkańcy Ząbek ! apeluję do Was o zachowanie zdrowego rozsądku i nie poddawanie się nadmiernym, zbędnym emocjom wyzwalanym przez radnego Kalatę i grupę towarzyszących mu sfrustrowanych, pokrzywdzonych przez życie krzykaczy. Kalata usiłuje zbić na tym kapitał polityczny w związku ze zbliżającymi się wyborami samorządowymi. Należy zadać sobie pytanie co osiągniemy rozwiązując Straż ? Kalata mami Was mirażami większej liczby policjantów, nowymi drogami czy też przeznaczeniem pieniędzy na nią wydawanych na inne jakże szczytne cele co jest wierutną bzdurą i populistycznymi bredniami. Wiemy wszyscy, że naszej Policji jest za mało i nie będzie więcej a Straż odciąża ją realizując małe "gó...ane sprawy" z zakresu przewidzianego Kodeksem wykroczeń co pozwala Policji robić rzeczy ważniejsze a pieniędzy "zaoszczędzonych" pozornie na rozwiązaniu Straży i tak nikt z nas nie zobaczy. Po za tym jak wszystkim jest zapewne wiadomo na nie zaoszczędzi się pieniędzy ani na porządku ani na bezpieczeństwie bo są to oszczędności pozorne, iluzoryczne. Jeżeli macie Państwo uwagi merytoryczne co do pracy tej jednostki to należy dyskutować nad jej usprawnieniem , ulepszeniem a nie rozwiązaniem. Samo rozwiązanie również generuje straty w postaci zmarnowanego sprzętu, umundurowania i wyposażenia którym Straż dysponuje o czym zapomniał chyba "dobry gospodarz" za jakiego uważa się Kalata. Gdzie zadzwonimy kiedy pojawi się problem,przyjdzie potrzeba po rozwiązaniu Straży? czy do radnego Kalaty? Czy radny Kalata będzie patrolował Ząbkowskie ulice, karał piratów drogowych, kontrolował porządek i bezpieczeństwo wokół szkół, sklepów, placów zabaw zgłaszał wszelkie nieprawidłowości w infrastrukturze drogowej i miejskiej? A może radny Kalata i jego drużyna krzykaczy podejmą działania zmierzające do uprzątnięcia wszechobecnego w Ząbkach bałaganu w postaci zasyfiałych działek placów i ulic? A może radny Kalata zrzeknie się diety i popracuje harytatywnie co także da spore oszczędności gdyż płacenie mu za bezproduktywne pierdzenie w stołek jest o wiele bardziej oburzające niż płacenie za pracę strażników.
Przeanalizujcie sobie Państwo to wszystko co napisałem i zróbcie tak jak Wam rozum i sumienie nakazuje. Ja zostaję w domu i bojkotuję jego bezsensowną inicjatywę co i Wam polecam. Jeśli zrobicie inaczej to już Wasza wola i wybór......będziecie dzwonić z problemami do Kalaty bo Straży już nie będzie a on na pewno Was wysłucha i pomoże, rozwiązując Wasze problemy...ha,ha,ha.

w
Obserwuj wątek
    • anusik123 Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 20.02.14, 12:22
      popieram powyższe, myślę podobnie i też nigdzie się nie wybieramy
      • kalbud Re: w kwestii referendum o odwołanie pana Kalaty 20.02.14, 13:03
        Zróbmy referendum o odwołanie pana Kalaty i wszystkich innych pierdzących w stołki.
        • marek_greda Re: w kwestii referendum o odwołanie pana Kalaty 20.02.14, 13:39
          Jest to jakiś pomysł.
          Odwołajmy wszystkich najaktywniejszych radnych (wielu ich nie ma) i wtedy będziemy mieli spokój. Zdjecia burmistrza będą wisiały wszędzie i w każdej sponsorowanej gazecie, a my bedziemy upajać się tą sielanką.
        • drugi_obiektywny [...] 20.02.14, 15:39
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • piokow6 Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 25.02.14, 08:08
        Pan Kalata juz swoje osiągnął. Jego kariera polityczna w Zabkach jest skończona.
    • marek_greda Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 20.02.14, 12:30
      Szanowni Mieszkańcy Ząbek,
      to co pisze (z ortograficznymi błędami) ten anonimowy (szela1966), ukrywający się za ekranem komputera, człowieczek to wierutne bzdury. Pewnie teraz, onanizując się nad klawiaturą, jest dumny z tego co napisał.
      A może to jakiś strażnik miejski, który uświadomił sobie, że dni jego sielanki są już policzone.
      12 kolesi, którzy nic nie robiąc uważają się za stróżów Ząbek, ma do podziału milion dwieście tysięcy rocznie z naszych pieniędzy.
      Czy widzimy ich jak patrolują ulice, kontrolują porządek i bezpieczeństwo wokół szkół, sklepów, placów zabaw, zgłaszają wszelkie nieprawidłowości w infrastrukturze drogowej i miejskiej? Nie widzimy i nie zobaczymy, bo im się nie chce!!!!!!!

Śmieją się ze wszystkich, są wulgarni, chamscy i odpryskliwi. Nikomu nie pomagają, a w zamian za to mają darmowy sprzęt umundurowanie, pojazdy i wielką kasę do podziału.

Ząbki są przez to rujnowane finansowo.

Ja i wszyscy moi znajomi popieramy działania radnego Kalaty i idziemy w niedzielę na referendum i głosujemy za odwołaniem straży miejskiej.
      A Panu szela1966 powiem, że w tym roku jeszcze może zostać radnym i być tak aktywnym jak Pan Kalata.
      Powiem jeszcze krótko: każdy kretyn może anonimowo na tym forum wypisywać różnorakie głupoty i farmazony, a ludzie i tak wiedzą swoje.
      23 LUTEGO! WSZYSCY NA REFERENDUM
      • malutka.k Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 20.02.14, 12:36
        Popieram.
        Gdzie niby są te patrole? Chyba pod domem burmistrza bo w mojej okilicy strażnicy się nie pojawiają a jak juz raczą przejechać (bo do pieszego patrolu nie zniżają się) to zdolnie przymykaja oczy na np. pijaczków siedzących na murkach czy na śnieg leżący na chodniku przy budynkach komunalnych.
        Jakież to działania zmierzające do uprzątnięcia zasyfiałych działek czy ogólnego syfu w Ząbkach podjęła straż? Żadnych.
        Straż ząbkowska jest odbiciem władzy ząbkowskiej - buta, nieróbstwo i aroganckie ignorowanie mieszkańców.
      • szela1966 Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 20.02.14, 12:41
        bzdury to ty piszesz matołku trzepilachu forumowy. Jesteś typowym przykładem bezmózgowia.
        • marek_greda Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 20.02.14, 13:18
          Jak na ząbkowskiego obiboka, czyli strażnika miejskiego, to słownictwo masz całkiem, całkiem.
          Lecz się buraku.
      • gzbk Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejsk 20.02.14, 13:03
        Widzę, że zaczyna się już typowa dla forum pyskówka.
        Ludzie, jak chcecie dyskutować to róbcie to na jakimś poziomie.
        Używanie w dyskusji epitetów i osobistych przytyków nie świadczy o sile a jedynie o braku argumentów...
        Każdy ma jakieś swoje racje. Ja na początku przyklasnąłem pomysłowi likwidacji SM, ale teraz zaczynam mieć wątpliwości. Niech Ci, którzy są w 100% za likwidacją podadzą konkrety co zamiast. Łatwo się krytykuje nie będąc zobowiązanym do przedstawienia alternatywy.
        Ja i pewnie także wielu innych wciąż się wahamy więc niech ktoś zaproponuje konkretne rozwiązania żeby nas przekonać, że nie będzie gorzej.
        • hellas1 Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 20.02.14, 13:25
          My na początku się wahaliśmy, ale po kilku rozmowach z przyjaciółmi i po obserwacjach pewnie pójdziemy i będziemy głosować za odwołaniem. Myślę, że gorzej to nie będzie, bo prawdą jest, że gorzej już nie może być. Władze muszą zadbać o czystość i porządek w zabkach w inny sposób. Ale już bez straży gminnej, bo ich nie da się już do tego wykorzystać.
          Trzeba zacząć od zera.
          • netgater Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 20.02.14, 14:11
            Logicznie rzecz analizując, to stwierdzenie "gorzej to nie będzie" nie jest prawdziwe.
            Straż robi niewiele, ale po jej rozwiązaniu NIKT w zamian nic nie będzie robił, więc wniosek jest tylko jeden - będzie jeszcze gorzej.
            Ja za stary jestem, żeby wierzyć w obietnicę "rozwiążmy sprawę rozwiązując SM". Tak się rzadko który problem da rozwiązać.
            A w obietnice że w zamian SM W-wy by nas wzięła w opiekę, brzmi jak fikcja literacka, podejrzewam że to nawet niezgodne byłoby z przepisami.

--------------------------------------------------------------
          • kalbud Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 20.02.14, 14:17
            Nawet jeśli w referendum ludzie opowiedzą się za likwidacją SM, to nie znaczy że SM zniknie. O tym czy zlikwidować SM decyduje Rada Miasta Ząbki.

hellas1 napisała:

> My na początku się wahaliśmy, ale po kilku rozmowach z przyjaciółmi i po obserw
            > acjach pewnie pójdziemy i będziemy głosować za odwołaniem. Myślę, że gorzej to
            > nie będzie, bo prawdą jest, że gorzej już nie może być. Władze muszą zadbać o c
            > zystość i porządek w zabkach w inny sposób. Ale już bez straży gminnej, bo ich
            > nie da się już do tego wykorzystać.
            > Trzeba zacząć od zera.
            • netgater Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 20.02.14, 14:27
              Tak, ale Rada Miasta nie ma wielkiego wyboru. Z tego co wiem, ustawa o referendach lokalnych mówi, że muszą się podporządkować wynikom, jeśli głosowanie będzie ważne (będzie kworum).

• gzbk Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 20.02.14, 14:35
                No właśnie, a czy ktoś poza czytającymi forum wie czy i kiedy będzie referendum?
                Ja nigdzie nie natknąłem się na jakąkolwiek informację. Info na miejskiej stronie www "zjechało" już kilka stron i raczej już nikt się z nim nie spotka.
                Totalny brak informacji.
                • netgater Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 20.02.14, 14:55
                  Burmistrz przyjął strategię na przemilczenie. Moim zdaniem to nieuczciwe postępowanie, bo podstawą obywatelskiego społeczeństwa jest rzetelne informowanie, nawet o rzeczach które są niewygodne. Władza nie jest tym zainteresowana, kiedy godzi to w jej interesy i opinie.
                  Skoro jednak referendum jest legalne, to obowiązkiem władzy jest nie tylko nie przeszkadzać ale wręcz pomóc mieszkańcom w wypowiedzeniu swojego zdania.

Niestety, ale swoim obecnym zachowaniem Burmistrz staje w poprzek zasadom demokracji.

• gzbk Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 20.02.14, 14:25
      Trochę suchych faktów.
      Ktoś kiedyś porównał naszą SM do SM z Sopotu. Poszukałem trochę informacji w internecie i oto co udało mi się ustalić. Faktycznie - te dwie formacje dzieli przepaść poza jedną pozycją: budżet.

Sopot - miasto na prawach powiatu, pow. ok 17,3 km2, liczba mieszkańców ok 38 tys.
      Ząbki - miasto gmina, pow. ok 11,1 km2, liczba mieszkańców ok 31 tys.

Ktoś zaraz napisze, że w Ząbkach połowa jest niezameldowana i w rzeczywistości jest nas więcej. W takim razie do Sopotu doliczcie także niezameldowanych i turystów, którzy na pewno nie poprawiają sytuacji i generują dużą liczbę interwencji.

Ilość etatów: Sopot - 21, Ząbki 12
      Ilość interwencji: Sopot - ok 14000, Ząbki - ok 2700 !!! (w 2012, na stronie nie ma nowszych danych)

I teraz najciekawsze - roczny budżet:
      Sopot = Ząbki = ok 1,2 mln
      Da się? Da!

Nikt mnie nie przekona, że w Ząbkach SM ma więcej do roboty i dlatego jest tak wysoki budżet. Dodatkowo SM w Sopocie jest nowocześnie wyposażona dzięki wykorzystaniu dofinansowania z EU. U nas kasę z EU wykorzystuje się na co innego niż poprawę bezpieczeństwa i porządek.
      Jak dla mnie to ząbkowska formacja jest do gruntownej reformy.
      • etam2.0 Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 20.02.14, 19:07
        To ja napisałem o Sopocie: link.

Najbardziej uderza mnie fakt, że tam służba straży miejskiej jest 24h / 7 dni w tygodniu - z tym samym budżetem.

Ale, ale... powyższa dyskusja w stylu "kilku nicków" z każdej strony nie zachęca do normalnej wymiany zdań. I cały czas nie ma odpowiedzi, kto ma przejąć zadania straży w przypadku jej likwidacji. W ogóle zaczynanie dyskusji nad strażą od organizowania referendum w sprawie likwidacji od razu ogranicza możliwość czegoś konstruktywnego. Rozumiem, kampania przed wyborami.
        • gzbk Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 21.02.14, 08:41
          Masz rację - referendum ws. likwidacji SM to nie to samo co referendum o odwołanie prezydenta/burmistrza. Urzędnik jeden odejdzie a na jego miejsce przyjdzie drugi, może lepszy, nie ma żadnego problemu, nic się nie zmienia. Natomiast likwidacja SM powinna być poprzedzona głęboką analizą "co potem". Robienie czegoś na "hurrra a potem jakoś to będzie" nie wróży nic dobrego. Niestety w naszym kraju "jakoś" najczęściej oznacza "nijak".
          Coraz bardziej zaczyna mi to wyglądać na przemyślaną kampanię wyborczą i pokazanie czegoś w stylu "Ja już zrobiłem coś pozytywnego (referendum), teraz wy coś zróbcie (wymyślcie co dalej)". Chyba nie tędy droga. Mi też nie podobają się działania (a raczej ich brak) SM ale sposób na rozwiązanie tego problemu powinien być troszkę inny.
        • duze.piwo Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 22.02.14, 12:55
          etam2.0 napisał:

> To ja napisałem o Sopocie: link.
          >
          > Najbardziej uderza mnie fakt, że tam służba straży miejskiej jest 24h / 7 dni w
          > tygodniu - z tym samym budżetem.

W ramach sprostowania - w Sopocie całodobowo był tylko dyżurny odbierający telefony tylko przyjmuje zgłoszenia i ew. przekazuje je policji nie wychyla nosa z posterunku, interwencje odbywały się tylko za dnia. Dopiero w tym roku straż miejska w Sopocie ma być w pełni całodobowa ale to już z 1,5 mln budżetem i klilkoma etatami więcej.

• sara06 Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 24.02.14, 07:58
      Jestem za pozostawieniem Straży Miejskiej.
      A to dlatego, że: reagują na zgłoszenia o samochodach zaparkowanych źle zwłaszcza na osiedlach /sama mam dwa mandaty na koncie/, reagują na zgłoszenia o psach na posesjach kiepsko ogrodzonych, psach wystawiających pyski, które moje dziecko złapały za rękaw na mega szerokim ząbkowskim chodniku na Reymonta, reagują na parkowanie na trawnikach, reagują na zgłoszenia o paleniu śmieci w piecach, legitymują gimnazjalistów palących i pijących, reagują na zgłoszenia o braku odśnieżania chodników, jeżdzą po mieście i ich patrole widać, a policji nie uraczysz.

Dlatego trzymam kciuki za tym, aby referendum było porażką. I dziękuję za dotychczasowe działania.
      • 0mike0 Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 24.02.14, 08:25
        tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,straz-miejska-w-zabkach-zostaje-referendum-niewazne,114583.html więc mam pytanie kto odpowie za stratę kilkudziesięciu tysięcy z kasy miasta na kampanie p.Kalaty?
        • nikodem_1 Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 24.02.14, 08:52
          A ja mam następujące pytanie.
          Ko odpowiada za to, iż termin referendum został wybrany w okresie,
          gdy duża część mieszkańców wyjechała na ferie zimowe?
          • xsqr Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 24.02.14, 09:13
            nikodem_1 napisała:

> A ja mam następujące pytanie.
            > Ko odpowiada za to, iż termin referendum został wybrany w okresie,
            > gdy duża część mieszkańców wyjechała na ferie zimowe?

Sugerujesz, że 18.000 ludzi wyjechało na ferie ? Blisko 90% dorosłej populacji Ząbek? Tak się składa, że rano kiedy szedłem z żoną zagłosować, to z pobliskiego Kościoła wylało się ze 100 lub więcej osób, nikt nie poszedł jednak zagłosować. Tacy z was pieniacze, jednak kiedy "co do czego" to nikt nie ma ochoty pójść zaznaczyć krzyżyka na kartce i wrzucić do urny...
            Szkoda, wynik tego referendum pokazał jak mieszkańców Ząbek obchodzą sprawy miasta.
            • e-olenka Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 24.02.14, 09:21
              xsqr napisał(a): Tacy z was pieniacze, jednak kiedy "co do czego" to nikt nie ma ochoty pójść zaznaczyć krzyżyka na kartce i wrzucić do urny... Szkoda, wynik tego referendum pokazał jak mieszkańców Ząbek obchodzą sprawy miasta.

No cóż właśnie dlatego, że OBCHODZĄ mnie sprawy miasta a nie prywatna kampania jednego z radnych nie poszłam głosować, byłam nawet na spacerze obok szkoły-lokalu wyborczego, ale referendum z pełną premedytacją zbojtowałam.
            • madameblanka Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 24.02.14, 10:44

no ferie moim zdaniem mają sporo do rzeczy, nie oszukujmy się sporo ludzi wyjechało nie mówiąc o tych którym sie dupy nie chciało ruszyć i postawić krzyżyk ale w te pędy na tace położyć i klechy wysłuchać to czas mają, chociaż nie ma to żadnego wpływu na funkcjonowanie miasta.

I to prawda co napisałeś, to jedna z sytuacji która pokazuje ile mieszkańców Ząbek obchodzą sprawy tego miasta. Mało tego, ktoś coś chciał zmienić, sami nic nie zrobią w żadnej kwestii ale za to pierwsi - po katolicku zapewne - zarzucają, że człowiek (Kalata) ma jakieś prywatne cele, interesy i chce sobie coś ugrać. Wot Polska cała.
            • zaza4.4 Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 24.02.14, 12:13
              Frekwencja wyborcza w Ząbkach w wyborach samorządowych w 2010 wynosiła 46,94%, większa była w trakcie wyborów prezydenckich 65.25%. Zważywszy na termin wyborów oraz na brak odpowiedniego nagłośnienia wyborów wynik nie jest najgorszy. Nawet wybory uzupełniające w 2005, które były nagłośnione i na dodatek dotyczyły bezpośrednio osiedli przy Powstańców wyniosła 11,53%. Generalnie ludzie lubią narzekać, ale gdy przychodzi do podjęcia działań, to wysiłek sprawia im nawet skreślenia krzyżyka na kartce. Po ostatnich referendach w Polsce pojawiła się myśl, aby znieść kryterium progowe.
          • husky_ Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 24.02.14, 09:33
            Będzie powołana komisja śledcza?
            W drugiej minucie filmu słyszałem strzały ;)
          • sibeliuss Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 24.02.14, 09:34
            nikodem_1 napisała:

Patrząc w ten sposób to żaden termin nie jest dobry - a to Dzień Pszczoły, a to ferie, a to długi weekend. Tak czy śmak - czy znane są koszty tego referendum i z jakiej pozycji środki zostały przesunięte na ten cel. Poza tym interesują mnie aspiracje polityczne pana Kalaty - to chyba nie jest tajemnicą?
            • nikodem_1 Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 24.02.14, 09:53
              Mam nadzieję, iż władze miasta wyciągną wnioski z tego, iż
              zdecydowana większość mieszkańców biorąca udział w referendum
              opowiedziała się za odwołaniem Straży Miejskiej i poczynią działania
              aby działalność tej formacji przyczyniła się do tego aby w naszym mieście
              było bezpieczniej.
          • kalbud Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 24.02.14, 09:37
            nikodem_1 napisała:

Pewnie Rada Miasta wybrała termin wyborów a ogłosił Burmistrz.
            Kalata zebrał ponad 3000 podpisów a do głosowania poszło tylko 2694 zwolenników odwołania SM! Teraz niech zrobią zrzutkę i oddadzą miastu ponad 100 000 zł, wyrzucone w błoto.
            • wrekawek Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 24.02.14, 11:30
              kalbud napisał:

> Teraz niech zrobią zrzutkę i oddadzą miastu ponad 100 000 zł, wy
              > rzucone w błoto.

Podatnicy powiedzieli, że chcą referendum i referendum było finansowane z pieniędzy, które wcześniej (w ten czy inny sposób) zabrano podatnikom - z jakiej okazji teraz ludzie mają płacić drugi raz za to samo?
              • kalbud Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 24.02.14, 12:57
                wrekawek napisał:
                > Podatnicy powiedzieli, że chcą referendum i referendum było finansowane z pieni
                > ędzy, które wcześniej (w ten czy inny sposób) zabrano podatnikom - z jakiej oka
                > zji teraz ludzie mają płacić drugi raz za to samo?

Tylko 8% podatników chciało odwołać SM. Dlaczego pozostałe 92% ma płacić za ich zachciewajki?
                • wrekawek Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 24.02.14, 14:45
                  kalbud napisał:

> Tylko 8% podatników chciało odwołać SM. Dlaczego pozostałe 92% ma płacić za ich
                  > zachciewajki?

Wszyscy zapłacimy za to, że mogliśmy się w tej sprawie wypowiedzieć.
                  • pleszak_easy Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 24.02.14, 17:47
                    ...i to jest najmądrzejsze podsumowanie tej całej dyskusji :)
                    Pozdrawiam
                    • jezioranne Re: w kwestii referendum o odwołanie Straży Miejs 25.02.14, 15:05
                      No tak, nasze miasto jest tak bogate, że stać na płacenie za coś, co funkcjonuje minimalnym nakładem. Zgłaszane było do S.M., że z budynku przy ul. Żeromskiego 15 regularnie w godz. 19-20 co kilka dni wydobywa się z komina gryzący, gęsty dym i nic z tym nie zrobiono. Widocznie S.M. zaopatruje sie w pobliskim sklepie spożywczym.
                      Jeżeli mamy wydawac kasę na taką straż, to chyba jest jakies nieporozumienie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka