Dodaj do ulubionych

osiedle Legionów Bis

27.10.06, 12:12
witam wszystkich serdecznie, zakupiłam mieszkanie od Anłuk Sp z o.o. w
osiedlu Legionów bis, mam pytaniee czy osoby, które tez zakupiły tam
mieszkania maja problemy z developerem w przedmiocie hipotetycznego obowiazku
zakupu miejsca garażowego, dodam ze mam przedwstepną umowę w formie aktu
notarialnego co nie zmienia faktu, ze Anłuk wywiera na mnie presje, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • orla11 Re: osiedle Legionów Bis 27.10.06, 16:27
      Witam,
      proszę Cie o kontakt na maila orla11@gazeta.pl
      ja kupiłam garaż, ale musze dopłacić 9 tys. pomyślałam, ze dopłacę, ale
      podpisze aktem notarilanym, żebym już nie mogła mieć podyżek żadncyh
      narzuconych, dlaczego jeśli Ty masz aktem notarilanym to musisz kupić garaż?
      akt notarilan przeciez powinien Cie przed tym ochronić?? czyż nie? radziłaś sie
      może prawnika?
      Pozdrawiam
    • jolcia292 Re: osiedle Legionów Bis 28.10.06, 18:17
      Witaj.
      Ja również kupiłam mieszkanie u Anłuka bez garażu. Teraz nękają mnie o jego
      kupno. Podobno to ,,wina pracownicy, która nie ujęła konieczności kupna w
      umowie".
      proszę o wiadomość na maila. Może w połączonych siłach coś zdziałay.
      Pozdrawiam.
      Jola
      • mysiskoczek Re: osiedle Legionów Bis 30.10.06, 10:01
        Mam ten sam problem. Niestety dowiedziałam się, że niewykupienie miejsca
        postojowego jest równoznaczne dla pani prezes z rozwiazaniem umowy i zwróceniem
        wplaconych do tej pory pieniędzy. Radziłam się prawnika, który stwierdził, że
        jest to oczywiscie bezprawne, natomiast ewentualne procesy tocza sie latami i
        szanse na wygranie sa, ale raczej nikłe. Moze jednak warto ponegocjowac w
        grupie cene tych miejsc postojowych, bo 25 tys. to rozboj w bialy dzien.
        Miałam też drugi problem, na który uczulam wszystkich, którzy zaplanowali
        przeróbki architektoniczne, które miały byc, zgodnie z umowa, wykonane w cenie.
        Pani prezes wydala polecenie niewykonywania żadnych przerobek, o czym
        dowiedzialam sie, przywożac na budowe plany od elektryka. Okazalo sie, ze nie
        moga ich przyjac, poniewaz sciany postawili inaczej, tj. wg pierwotnego
        projektu, bez uwzglednienia poprawek (choc kierownik budowy mial nowy plan i
        zapewnial mnie wczesniej, ze bedzie wszystko tak jak chce). Radze czym predzej
        sprawdzic na budowie, co dzieje sie z Waszymi mieszkaniami. Pozdrawiam.
        • orla11 Re: osiedle Legionów Bis 30.10.06, 11:41
          czy masz już jakies dalsze wieści jeśli chodzi o wykupienie miejsca
          postojowego? jakąś decyzję podjęłaś? jełśi wykupić to moim zdaniem w
          sotateczności i zapisac to aktem notarialnym.
          Jak to możliwe, że przyjeli plan zmian jeśli chodzi o ściany w mieszkaniu a nie
          zrobili zmian, ale z nimi to chyba wszyskto możliwe, choc jak rozmawiam ze
          znajomymi o innych developerach to też nie są święci!
          Pozdrawiam,
          • mysiskoczek Re: osiedle Legionów Bis 30.10.06, 13:02
            Też uwazam wykupienie za ostatecznosc i na razie sie nie spiesze. Bede probowac
            negocjowac cene i termin wplaty. Natomiast zapisanie tego aktem notarialnym
            wydaje w tym przypadku calkiem dobrym pomyslem.
            Zmian nie wykonano, bo p.prezes powiedziala, zeby nie wykonywac. Tylko nie
            raczyla o tym nikogo poinformowac. Mi sie tlumaczyla tym, ze ceny mieszkan
            poszly w gore i ona nie ma pieniedzy na zmiany oraz ze nie ma na to czasu.
            Tylko, ze na etapie stawiania scian nie ma chyba zadnego znaczenia, jak ta
            sciana bedzie stala, a zmniejszenie powierzchni scian (na czym mi zalezalo) to
            chyba tylko zmniejszenie kosztow developera! Dowiedzialam sie tez, ze architekt
            ani razu nie byl na budowie, bo mu developer nie chce za to zaplacic. Czyli nie
            ma zadnej faktycznej kontroli nad wykonywaniem swojego projektu.
            Pozdrawiam
            • orla11 Re: osiedle Legionów Bis 30.10.06, 13:14
              hej dzięki za wypowiedź, ja zwlekam nadal z dopłatą 9 tys. bo garaż wykupiłam,
              ale jeśli bedizemy musieli zapłącić a nie chcemy rezygnowac to proponuje nawet
              umówić się w pare osób wspólnie do jednego notariusza, a jełśi nie będzi
              eanłuk sie chciał zgodzić na notarisuza (my mamy do teog prawo) to znaczy, ze
              mogą coś kombinowac dalej, kazac nam np za 2 miesiaca albo jak zacnziemy już
              sobie urządzac mieskznaie coś dopłacać to znaczy że trzeba się zastanowić, czy
              dalej w to iść. ale mam nadzieję, ze sie na notariusza zgodza, dobrze wiedza,
              ze takie jest prawo, ze można to notarialnie spisać.
              Pozdrawiam
    • makar55 Re: osiedle Legionów Bis 01.12.06, 12:40
      Witam. Zakupilem mieszkanie przy Orlej 11 i mam problem. Podpisalem umowe w
      formie aktu notarialnego i wykupilem miejsce parkingowe. Anluk domaga sie
      doplaty 9 tys. Zastanawiam sie jak zareagowac. Prosze o informacje na maila.
      Pozdrawiam
      • misiox22 Re: osiedle Legionów Bis 06.12.06, 08:08
        Mam pytanie do kogos, kto kupowal mieszkanie u Anłuka.
        Na co nalezy zwrócić uwagę w umowie.
        I jak generalnie przebiega współpraca z deweloperem ?
        W umowie wstępnej widzialem wskaźnik waloryzacji GUS ceny mieszkania oraz
        zobowiazanie dewelopera do administrowania nieruchomościa przez 36 miesięcy od
        daty oddania mieszkania.
        • orla11 Re: osiedle Legionów Bis 06.12.06, 13:35
          witam,
          generalnie nie polecam tego developera. Ceny garaży podniósł o 9 tysiecy na
          Orlej 11 i kazał dopłącać oraz tym co nie wykupili kazał wykupywać miejsce
          postojowe 2za 5 tys. Cena na Wiosennej (nowa inwestycja) STALE rośnie!!! a data
          oddania nowej inwestycji się wydłuża, radzę podpisywać umowę przedstępną w
          formie aktu notarialengo i TYLKO w tej formie! Wiem, że umowy rezerwacyjne były
          na wiosennej zerwane i prezes podniesła cena za mieszkanie o tysiąc zł - do
          4400 za metr kwadratowy.
          • misiox22 Re: osiedle Legionów Bis 06.12.06, 16:48
            Wielkie dzięki.
            Trochę sobie przejrzałem to forum i chyba zrezygnuje.
            Poza tym jest kilka wątpliwych dla mnie punktów umowy.
            Dziękuję za opinie.
            • orla11 Re: osiedle Legionów Bis 06.12.06, 16:57
              dlatego właśnie, jeśli są wątpliwe to proponuje notariusza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka