czarna.czajka 26.10.10, 16:34 Czemu ten fotelik jest tak trudno dostępny? Ma jakiś feler, czy co? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilhenny Re: Britax Multi-Tech 26.10.10, 17:00 dlatego że nie jest rewolucją w fotelikach, jest to Evolva montowana tyłem Britax Romer jest firmą bardzo dbającą o renomę a 3 * Multi-Techa w porównaniu do innych ich 4* wypadł słabo Odpowiedz Link
czarna.czajka Re: Britax Multi-Tech 26.10.10, 17:05 W takim razie jak wypada w porównaniu to Mobiego który Adac w ogóle nie miał? Odpowiedz Link
bitabob Re: Britax Multi-Tech 26.10.10, 17:26 A nie jest to podobna sytuacja jak Z Besafe izi combi x2 które to ADAC testowało przodem i fotel też dostał tylko w ocenie ogólnej 2* a za bezpieczeństwo 3? Bo Multitech dostał ocenę ogólna 2*, 3* było za bezpieczeństwo. Jednak pomimo zbieżności ocen Combi jest polecany (czasami bardzo) a Multitech nie? O co tu chodzi? Może o to że Combi oficjalnie dystrybuuje "Marko zabawki" a Multitech nie ma oficjalnego kanału sprzedaży? Odpowiedz Link
bitabob Re: Britax Multi-Tech 26.10.10, 17:19 W Polsce nie ma go w oficjalne dystrybucji (dystrybutorem jest Akpol). To co jest na allegro to pewnie import indywidualny. Jest jeszcze wiele modeli niedostępnych w naszym kraju, przeważnie są to te montowane tyłem do kierunku jazdy produkowane z myślą o krajach skandynawskich. Na pocieszenie powiem że Niemcy też nie mają wszystkich modeli w oficjalnej sprzedaży. Britax-Roemer Polska Britax-Roemer GB Britax-Roemer SE Britax-Roemer lista krajów Odpowiedz Link
aribeth1 Re: Britax Multi-Tech 26.10.10, 17:51 W sieci wygrzebałam filmiki: en.kendincos.net/video-hpfhdlr-fotelik-britax-multi-tech-testy-zderzeniowe.html en.kendincos.net/video-vnfhdlr-fotelik-britax-multi-tech-testy-zderzeniowe.html en.kendincos.net/video-tnfhdlr-fotelik-britax-multi-tech-testy-zderzeniowe.html Odpowiedz Link
bitabob Re: Britax Multi-Tech 26.10.10, 19:09 Dla mnie, przeciętnego rodzica filmiki które zamieściłaś nie mówią nic więcej niż to że fotelik był testowany przodem do kierunku jazdy. A co z możliwością montażu go tyłem? Czy był testowany w ten sposób? Nie trzeba mieć doktoratu z fizyki ani być "ekspertem" od biomechaniki żeby wiedzieć że dziecko podróżujące tyłem ma o wiele lepiej chroniony kręgosłup na całym odcinku niż te w foteliku przodem do kierunku jazdy. Odrębną sprawą pozostaje prawidłowy montaż fotelika oraz na moje oko o wiele większe przeciążenia które on sam musi przejąć. I ja właśnie ze względu na problem z montażem zrezygnowałem z takiego rozwiązania na rzecz 9-18 montowanego przodem. Bo dobry fotelik to taki (moim zdaniem) który pasuje do dziecka i do auta. Odpowiedz Link
ilhenny Re: Britax Multi-Tech 26.10.10, 19:52 jest w Polsce-Unii paradoks, bo foteliki montowane tyłem takie jak w USA, nie mają europejskiego certyfikatu i policja bez problemu może wystawiać mandaty za używanie takich fotelików Odpowiedz Link
aribeth1 Re: Britax Multi-Tech 26.10.10, 20:02 O ile dobrze widzę, to na drugim z zalinkowanych przeze mnie filmów fotelik zamontowany jest tyłem do kierunku jazdy. Podałam te linki jako ciekawostkę, komentowania filmów się nie podejmuję, bo totalnie się na tym nie znam. Od tego na forum mamy fachowców Też wybrałam kiedyś fotel montowany przodem, ale akurat dlatego, że jedyny dla mnie dostępny, besafe izi combi, nie pasował nam do auta. Mam nadzieję, że w nieodległej przyszłości poprawi się sytuacja na naszym rynku i będziemy mieć większy wybór... Odpowiedz Link
bitabob airbeth1 Wyjaśnienie 26.10.10, 20:23 Nie krytykuję Cię airbeth (sam też nie jestem nieomylny ), Chce raczej powiedzieć że nie mam takiej wiedzy by na podstawie filmu coś stwierdzić, no chyba że fotelik podczas testu ulega zniszczeniu lub wyrywa się z mocowania. Sama ocena bezpieczeństwa przez ADAC jest wypadkową testów przodem i tyłem. Jesli Przodem jest słabo to ta ocena przeważa. Tak zrozumiałem opis na ADAC. Mylę się ilhenny? W którymś poście ktoś pisał że dobrze byłoby podawać oceny z testu tyłem i przodem jeśli fotel ma możliwość montażu na 2 sposoby. A co do filmiku to akurat nie mogłem go załadować. Teraz obejrzałem. Ja byłem strasznie napalony na montaż tyłem...jednak po zastanowieniu i przymiarkach dałem sobie spokój bo taki fotel byłby w moim aucie mniej bezpieczny od takiego montowanego przodem. Odpowiedz Link
ilhenny Re: airbeth1 Wyjaśnienie 26.10.10, 20:50 nie mylisz się za ocenę przyjmuję się najniższą notę do tego jeszcze werdykt komisji, dlatego do testów trzeba podejść umiejętnie, bardzo często rodzic chcący kupić fotelik, mówi poproszę 5*, a czy pasuje do dziecka i samochodu to już mniej istotne a co do filmów, na drugim siedzeniu jest Besafe X2 www.youtube.com/watch?v=CY7cuasLqN4 tu widać że jest Besafe Combi www.youtube.com/watch?v=P0ezDTfg-T4 a tu znowu widać Besafe Combi www.youtube.com/watch?v=ehXIRYjNt_U&feature=related Odpowiedz Link
dag6004 Re: airbeth1 Wyjaśnienie 26.10.10, 21:02 Ja właśnie w którymś poście pisałam ,że oceny podawane przez ADAC powinny być rozdzielone jeżeli fotelik może być montowany w obu kierunkach.BeSafe izicombix2 czy x3 tyłem podobno ma 5,a przodem 3.Jeżeli komuś zależy żeby dziecko wozić tyłem to słabsza ocena za przód go tak bardzo nie obchodzi i 3 w zupełności wystarczy jeżeli chodzi o przód.Ja podobnie jak kolega chyba kupię montowany przodem ze względu na łatwość w montażu. Odpowiedz Link
bitabob Re: airbeth1 Wyjaśnienie 26.10.10, 21:28 No to jak już tak weszliśmy w szczegóły to opiszę dlaczego zrezygnowałem z fotela montowanego tyłem. Mamy samochód 3 drzwiowy. Montaż za fotelem pasażera po pierwsze sprawił by trudność w usadzaniu dziecka w foteliku, trzeba by wchodzić do auta z dzieckiem na ręku uważając na dziecko , stopę fotelika. Po drugie musiałbym przesunąć fotel pasażera dość znacznie do przodu ze względu na gabaryty fotela i stopę. Samochód jest wyposażony w poduszki powietrzne, tak znaczne przesunięcie fotela w do przodu sprawiłoby że pasażer nie byłby w stanie zająć prawidłowej pozycji względem poduszki co mogłoby stanowić dla niego zagrożenie. Na środku montaż niemożliwy ze względu na biegnący po podłodze auta tunel i brak podparcia dla stopy fotelika. Za fotelem kierowcy musiałbym przesunąć fotel i chyba usiąść na kierownicy, poza tym wkładanie dziecka do fotelika od strony jezdni nie byłoby zbyt mądre. A często jestem zmuszony parkować właśnie wzdłuż jezdni. Także biorąc wszystkie za i przeciw zrezygnowałem z takiego rozwiązania (fotel tyłem). Jednak gdybym tak jak większość europejczyków miał samochód rodzinny to nie zastanawiałbym się ani chwili. Moje auto to Ford Focus MkI 3 drzwi. Dodam jeszcze że ja mam 196 cm a żona 182 i w tej chwili fotele w aucie mamy ustawione optymalnie...więc każde przesuniecie fotela do przodu obniżałoby również i nasze bezpieczeństwo (pozycja za kierownicą, poduszki powietrzne). A na to staram się patrzeć kompleksowo i traktuję niezwykle poważnie. Takie zboczenie Dlatego myślę że dla nas przodem znaczy bezpieczniej. Mam nadzieję że się nie mylę... Odpowiedz Link
czarna.czajka Re: airbeth1 Wyjaśnienie 26.10.10, 21:16 Chłopaki) TO Besafe, Mobi czy Britax? Dla dużego dziecka Córa idzie najwyższym centylem wzrostu. Przykre jest to że rodzic troszczący się o bezpieczeństwo dziecka ma tak pod górkę. Próbuję obejrzeć te foteliki na żywo w stolicy i praktycznie jest tylko BS. Odpowiedz Link
ilhenny Re: airbeth1 Wyjaśnienie 26.10.10, 21:50 jak chcesz zobaczyć Multi-Tech to poproś Evolve, a Mobi to obrócony Priori z przedłużoną skorupą, Fair Fix G 0/1 jest pod nazwą Bimbo Royal plus bazy , nawet Besafe ma jedną skorupę do fotelików Combi, Comfort, Kid, Comfort Isofix, nawet bez większego znaczenia jest X1, X2, X3 Odpowiedz Link
mrukumaster Re: airbeth1 Wyjaśnienie 27.10.10, 18:20 Ja powiem sobie tak. Miałem okazję bawić się i besafe Combi w różnych kombinacjach a także Britaxem Multitechem. Podstawową rzeczą która mi przeszkadza w tym foteliku to nie do końca łatwy i przyjemny montaż i raczej jest to fotel dla dziecka prawie 2 letniego bo nie widze w tym foteliku 10-12 miesięcznego dziecka i u mnie dla tego wygrywa Besafe. W wersji Combi jeżeli pasuje do samochodu to naprawdę montaż (jeżeli nie użyjemy dodatkowych pasów) trwa chyba tyle samo co Maxi-Cosi Tobiego a na pewno podobnie szybko jak Bebe Confort Axiss ze względu na podobną potrzebę machania korbką Odpowiedz Link
ponponka1 Re: airbeth1 Wyjaśnienie 04.11.10, 13:55 Moja 20 miesieczna corka jest uzytkownikiem Izi Combi izofix i Britax Multi Tech. Zgadzam sie z przedmowca, Britax od 9 kg to naprawde duuuuze naciagniecie. Moja wsadzilam w ten foteik jak miala 18 miesiecy i 12 kg. Jesli chodzi o testy. Ja popieram polityke ADAC, ze zmniejszaja ocene testow jesli fotelik mozna montowac przodem. Niesteyty, ktos przecyzta, ze fotelik ma 4* (nie doczyta, ze tylem) i bedzie pewny, ze dziecko siedzace przodem jest bezpieczne jak w np. Tobim Z drugiej strony wiadomo, ze tylem bezpieczniej. Zatem i Britax zamontowany tylem i Izi Combi zamontowany tylem sa na pewno o jedna o ile nie dwie gwiazdki bezpieczniejsze niz montowane przodem. Kto chce to wie Mieszkam w Norwegii i tu kroluje Izi (rodzima produkcja plus naprawde dobra jakosc), daleko za nim jest Britax MultiTech i za nim MC Mobi.... W sasiedniej Szwecji jest tez Acta Graco duologic na izofix - zupelnie nieznany w Polsce, bardzo rzadki w Norwegii.... Odpowiedz Link
ilhenny Re: airbeth1 Wyjaśnienie 04.10.11, 20:20 najstarszy wątek o Multitech więc najnowsze wieści są takie iż jest on dostępny w Polsce w oficjalnej sprzedaży z ceną 1290 zł Odpowiedz Link
klarci Re: airbeth1 Wyjaśnienie 05.10.11, 00:12 a możesz podesłać linka, plis? może być na pocztę, gdybyś tu nie mógł. no i co myślisz o tym dystrybutorze, czy jak go nazwać - wart zaufania? Odpowiedz Link
aleks_1980 Re: airbeth1 Wyjaśnienie 27.01.12, 18:05 Chciałam zapytać gdzie można kupić Multitecha za 1290 zł, ja dzwoniłam dzisiaj do salonu Volvo i mówią, że kosztuje 1980,30 zł - czy tak podrożały od czasu publikacji twojego postu, czy rzeczywiście można je gdzieś kupić taniej? Odpowiedz Link
ilhenny Re: airbeth1 Wyjaśnienie 27.01.12, 21:59 napisz do kwap666 ja miałem w takiej cenie a on będzie lub już ma Odpowiedz Link
mrukumaster Re: airbeth1 Wyjaśnienie 29.01.12, 19:03 W salonie volvo tylko kosztuje bo masz naszywkę volvo. Zadzwoń do mercedesa i spytaj ile tam romer kidfix kosztuje Odpowiedz Link
terpuko76 SPRZEDAM Britax Multi-Tech 02.07.13, 04:28 Mam do sprzedania ww fotelik. Niestety musimy się z nim już rozstac i bardzo nam z tego powodu przykro, bo jest genialny i bezpieczny. Cena do uzgodnienia, stan bdb, do obejrzenia w Warszawie, kolorki brazo-bez. meil: plizak2@wp.pl Odpowiedz Link