Dodaj do ulubionych

pranie pasów w MC Priori XP

07.11.10, 21:22
Witam,
Czy można zdjąć ochraniacze z pasów do prania, a najlepiej zdemeontować całe pasy. Instrukcji brak.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ilhenny Re: pranie pasów w MC Priori XP 07.11.10, 22:46
      można, nie jest to trudne
      zaraz gdzieś znajdę instrukcję
    • hanna222 Re: pranie pasów w MC Priori XP 15.11.10, 21:17
      Witam, Czekam. Pozdrawiam
      • ilhenny Re: pranie pasów w MC Priori XP 15.11.10, 21:45
        daj mi adres na ilhenny@gazeta.pl a wyślę
        • ilhenny Re: pranie pasów w MC Priori XP 15.11.10, 21:48
          · 1. Tapicerka
          · 2. Czerwone zatrzaski pasa
          · 3. Drzwiczki schowka pasa
          · 4. Uchwyt pasa
          · 5. Skorupa fotelika
          · 6. Rączka zaciągająca pas
          · 7. Obejma pasa
          · 8. Podstawa fotelika
          · 9. Napinacz pasa
          · 10. Naklejka z instrukcją obsługi
          · 11. Znaczek ECE
          · 12. Instrukcja obsługi
          · 13. Szczeliny do przeciągnięcia pasa
          · 14. Ochraniacze pasa
          · 15. Klamra pasa
          · 16. Zatrzask zabezpieczający klamrę pasa
          · 17. Pas dolny mocujący
          · 18. Dźwignia ustawiająca fotelik w wybranej pozycji
          · 19. Przycisk zwalniający
          · 20. Pasy fotelika
          · 21. Haki przytrzymujące pasy fotelika

Drodzy Rodzice

Gratulujemy zakupu fotelika samochodowego Priori XP. W pracach nad projektem fotelika Priori XP zawsze ważną rolę odgrywały bezpieczeństwo, komfort i łatwość obsługi. Produkt ten spełnia najostrzejsze normy bezpieczeństwa.

Badania wskazują, że znaczna liczba fotelików samochodowych jest niepoprawnie montowana. Stąd zalecamy dokładnie przeczytać poniższą instrukcję obsługi. Bezpieczeństwo dziecka jest gwarantowane tylko wówczas, gdy fotelik jest używany zgodnie z instrukcją.

Prowadzone nieustannie przez nasz zespół badania, testy oraz opinie użytkowników potwierdzają, że nasz produkt odpowiada nowoczesnym rozwiązaniom w dziedzinie bezpieczeństwa dziecka. Jeżeli będziecie Państwo mieli jakiekolwiek pytania dotyczące użytkowania fotelika Priori XP, prosimy o kontakt z punktem sprzedaży lub importerem.

Ważne.
          · UWAGA: Należy zapoznać się z poniższą instrukcją oraz dołączonymi ilustracjami przed zamontowaniem fotelika. Priori XP jest bezpiecznym fotelikiem, tylko wówczas, gdy jest zamontowany zgodnie z instrukcją.
          · UWAGA: Prawidłowy przebieg pasa samochodowego ma zasadnicze znaczenie dla bezpieczeństwa dziecka. Pas musi przebiegać wzdłuż czerwonego oznaczenia między skorupą fotelika a jego podstawą. Przeczytaj w tym celu rozdział Instalowanie fotelika i/lub nalepkę z boku fotelika. Nie należy zapinać dziecka w inny sposób niż podano w instrukcji.
          · UWAGA: Dla przyszłej eksploatacji należy zachować instrukcję i przechowywać ją w schowku z tyłu fotelika Priori XP.
          · UWAGA: Nigdy nie należy zostawiać dziecka w foteliku bez opieki.
          · UWAGA: Fotelika Priori XP nie należy montować na siedzeniu wyposażonym w przednią poduszkę powietrza, której użycie może doprowadzić do wypadku lub śmierci. Ta uwaga nie dotyczy poduszek bocznych.
          · UWAGA: Fotelik należy montować tylko na siedzeniach ustawionych w kierunku jazdy samochodu i wyposażonych w bezwładnościowe 3-punktowe pasy bezpieczeństwa, które spełniają normę ECE nr 16 lub jej odpowiedniki.
          · UWAGA: Zalecamy montowanie fotelika na tylnim siedzeniu samochodu.
          · Fotelik spełnia najnowsze europejskie normy bezpieczeństwa (ECE R 44/04) i jest odpowiedni dla dzieci o wadze od 9 do 18 kg .
          · Po wypadku fotelik może nie zapewniać bezpieczeństwa z powodu niewidocznych bezpośrednio uszkodzeń. Dlatego też należy go wymienić.
          · Producent udziela gwarancji tylko pierwszemu właścicielowi.
          · UWAGA: Radzimy nie korzystać z produktu nabytego na rynku wtórnym. Fotelik może być uszkodzony w sposób niewidoczny.
          · Ochraniacze pasów są ważne dla bezpieczeństwa dziecka. Należy zawsze z nich korzystać.
          · Należy upewnić się, że cały bagaż i przedmioty mogące spowodować zranienie w razie wypadku są dobrze zabezpieczone.
          · Nie zalecamy korzystać z fotelików przez okres dłuższy niż 5 lat od daty zakupu. Właściwości produktu mogą niepostrzeżenie ulec pogorszeniu np. w skutek starzenia się plastiku.
          · Części ruchome fotelika Priori XP nie należy w żaden sposób smarować lub oliwić.
          · UWAGA: Producent zwraca uwagę, że użytkowanie fotelików może pozostawiać ślady na tapicerce samochodu. Jest to efekt nieunikniony ze względu na normy bezpieczeństwa oraz wymogi bezpiecznego instalowania fotelika. Producent "Dorel" nie odpowiada za jakiekolwiek uszkodzenia tapicerki samochodu spowodowane użytkowaniem fotelika.
          Dodatkowe rady i wskazówki
          · Fotelika Priori XP nie należy używać bez tapicerki. Tapicerki nie można zastępować inną tapicerką niż dostarczą przez producenta. Stanowi ona integralną część systemu bezpieczeństwa fotelika.
          · W samochodzie fotelik należy zawsze zabezpieczyć pasem bezpieczeństwa, nawet wówczas gdy nie jest użytkowany. W razie gwałtownego hamowania nie zabezpieczony fotelik może zranić innych pasażerów.
          · Należy upewnić się, że fotelik nie został uszkodzony lub nadmiernie obciążony przez ciężkie bagaże, składane fotele lub nie został przytrzaśnięty drzwiami.
          · Nie należy dokonywać żadnych zmian w konstrukcji fotelika. Może to mieć wpływ na częściową lub całkowitą utratę jego bezpieczeństwa.
          · W słoneczne dni plastikowe i metalowe części fotelika mogą się silnie nagrzewać, a części tekstylne utracić kolor, dlatego radzimy zasłaniać fotelik, jeśli samochód jest zaparkowany w słońcu.
          · Aby uniknąć uszkodzenia tapicerki , nie radzimy usuwać naklejki z logo firmy z fotelika.
          · Z fotelika należy korzystać zawsze, nawet w czasie krótkich podróży, ponieważ wówczas najczęściej dochodzi do wypadków.
          · Przed zakupem radzimy sprawdzić, czy fotelik jest dostosowany do systemu pasów bezpieczeństwa w Państwa samochodzie.
          · Podczas długich podróży należy robić przerwy, by pozwolić dziecku na krótką swobodę ruchów.
          · Należy dawać dobry przykład dzieciom i zawsze zapinać pasy.
          · Należy ostrzec dziecko, aby nigdy nie bawiło się zapięciem pasa.
          Pytania
          Jeżeli chcecie Państwo złożyć reklamację, lub macie jakiekolwiek pytania, prosimy skontaktować się z punktem sprzedaży lub importerem.

Pas samochodowy
          Fotelik Priori XP może być montowany wyłącznie w samochodach wyposażonych w 3-punktowe bezwładnościowe pasy bezpieczeństwa (rys. 1).
          Fotelik Priori XP można zamontować na prawie każdym siedzeniu samochodowym w pozycji twarzą do kierunku jazdy za pomocą pasów będących na wyposażeniu samochodu. Na niektórych siedzeniach pasy są jednak wysunięte tak daleko do przodu, że niemożliwe jest prawidłowe zamontowanie fotelika. W tym przypadku zalecamy zamontować fotelik na innym siedzeniu. Może się zdarzyć, że klamra pasa bezpieczeństwa znajdującego się w samochodzie jest tak długa, że sięga powyżej podstawy fotelika Priori XP, co uniemożliwia jego unieruchomienie. Wówczas należy wybrać inne położenie w samochodzie. (rys. 2) W razie pytań prosimy o kontakt z punktem sprzedaży lub importerem.

Cztery ustawienia fotelika Priori XP

Fotelik samochodowy Priori XP można ustawić w czterech pozycjach: podciągnąć rączką pod przednią częścią siedzenie w górę (rys. 3) i pociągnąć lub wypchnąć skorupę fotelika do przodu lub do tyłu (rys. 4). Pozostawić rączkę w wybranej pozycji i naciskać do momentu usłyszenia wyraźnego odgłosu zatrzaśnięcia. Przed zainstalowaniem fotelika Priori XP należy przyciągnąć fotelik jak najbliżej siebie (pozycja leżąca 5).

Montaż fotelika Priori XP

Przed przystąpieniem do zamontowania fotelika należy przeczytać rozdział Pas samochodowy
          · Umieścić fotelik na siedzeniu samochodowym w pozycji leżącej (rys. 5)
          · Zwolnić napinacz pasa. W tym celu należy nacisnąć patkę znajdującą się pod rączką napinacza jednocześnie przesuwając rączkę w lewo. Rączka w sposób widoczny będzie wystawała poza obręb podstawy (rys. 6). Sprawdź z tyłu fotelika czy napinacz pasów jest w prawidłowej pozycji(rys. 7).
          · Przeciągnąć pas bezpieczeństwa pomiędzy skorupą fotelika a podstawą. Upewnij się, że część biodrowa pasa bezpieczeństwa przechodzi pomiędzy czerwonymi zaczepami a napinaczem pasa (rys. 8).
          · Zapiąć klamrę samochodowego pasa bezpieczeństwa (rys. 8).
          · Część biodrowa pasa powinna teraz być przeciągnięta pod czerwonymi zaczepami fotelika (9), a pas na ramiona powinien przechodzić od klamry pasa samocho
          • hanna222 Re: pranie pasów w MC Priori XP 16.11.10, 21:28
            Witam,
            Dziękuję za instrukcję, przyda się. Przeczytałam ale ani słowa o praniu.
            Pozdrawiam
            • ilhenny Re: pranie pasów w MC Priori XP 16.11.10, 21:43
              daj maila a wyślę ci w PDF z obrazkami, w prawdzie po angielsku ale wszystko widać
              • anuarita3 Re: pranie pasów w MC Priori XP 21.11.10, 15:34
                Mam pytanie,czy w MC Priori Fix pasy pierze się tak samo? Jeśli tak, to proszę o PDF na priv: anuarita3@gazeta.pl
                Czy tapicerkę można wyprać w pralce?
                Dziękuję! Pozdrawiam!
                • ilhenny Re: pranie pasów w MC Priori XP 21.11.10, 15:45
                  tak samo
                  teoretycznie nie powinno się prać w pralce, ale ja to robiłem i nic się nie działo, oczywiście bez metalowych elementów
                  jak nie mogę zdobyć instrukcji, to robię zdjęcia i później składam według fotek
        • hanna222 Re: pranie pasów w MC Priori XP 17.11.10, 12:29
          napisałam mail
          • opium74 Re: pranie pasów w MC Priori XP 17.11.10, 14:50
            a czy tak samo się pierze pasy w Tobim?? smile
            • ilhenny Re: pranie pasów w MC Priori XP 17.11.10, 16:27
              też łatwo, sam prałem już dwa razy tapicerkę w Tobim
              • opium74 Re: pranie pasów w MC Priori XP 17.11.10, 18:30
                Tapicerkę to wiem - mi chodziło o pasy.... no i resztki pokarmowe suspicious schowane w zakamarkach - ostatnio wydłubywałam chińskimi pałeczkami big_grin
                • ilhenny Re: pranie pasów w MC Priori XP 17.11.10, 19:22
                  cały fotelik, również pasy, ja też wydłubywałem jedzenie z sprężynek i zamka
                  • opium74 Re: pranie pasów w MC Priori XP 18.11.10, 15:03
                    myślałam że mozna jakoś to łatwiej niż chińskimi pałeczkami załatwić big_grin
                    • ilhenny Re: pranie pasów w MC Priori XP 18.11.10, 15:11
                      ja czyściłem wykałaczkami
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka