Dodaj do ulubionych

BMW E39. Jaki najlepszy fotelik 15-36kg?

10.11.10, 20:57
Prosba o pomoc w wyborze jak najbezpieczniejszego fotelika, ktory zapewni dziecku przede wszystkim oczywiscie bezpieczenstwo i komfort. Prosze o jakies propozycje.
Obserwuj wątek
    • ilhenny Re: BMW E39. Jaki najlepszy fotelik 15-36kg? 10.11.10, 21:39
      dużym problemem są często profilowane skórzane kanapy więc nie zaryzykuję, dodatkowo spotkałem osobnika z którego nie można było wyjąć zagłówków
      musisz przymierzyć fotelik i sprawdzić czy będzie stabilny
    • edyta0 A może ktoś ma taką bunię i pomoże... 10.11.10, 22:23
      dużo łatwiej by było niż naszperać się za propozycjami z czego tylko np. jedna propozycja będzie odpowiednia...
      • ilhenny Re: A może ktoś ma taką bunię i pomoże... 10.11.10, 22:28
        daj link do kanapy, żebym mógł chociaż strzelić propozycje i coś o dziecku wiek wagę wzrost szczupłe grube
        • edyta0 Re: A może ktoś ma taką bunię i pomoże... 11.11.10, 13:48
          Wiek dziecka 3,5 lat
          Waga lekka: 14,5 kg smile
          Wzrost 105 cm

Do tej pory jezdzi w Bebe Confort Iseos, ale wlasciwie takie w nim lekko zduszony sie wydaje, zbyt ciasny. Zmiana ma nastapic za 4 miesiecace z racji mlodszego rodzenstwa zostanie ten przekazany a nowy trzeba kupic.

Jak znajde zdjecie tapicerki to przesle. Dzieki
          • ilhenny Re: A może ktoś ma taką bunię i pomoże... 11.11.10, 14:00
            ok to czekam na link kanapy
            • edyta0 prosze link 11.11.10, 17:40
              http://i755.photobucket.com/albums/xx191/edyta0/bmw.jpg
              • ilhenny Re: prosze link 11.11.10, 21:28
                na pewno musisz zakupić matę na siedzenie, będzie eliminowała ślizganie się fotelika i nie zniszczysz skóry
                powinny pasować wszystkie, raczej nie masz isofixu, ale sprawdź może akurat się znajdzie
                jest sporo fotelików 4* od 300 zł do 600 zł, napisz na czym ci zależy najbardziej, poza bezpieczeństwem oczywiście
                • edyta0 Re: prosze link 11.11.10, 21:58
                  Czasem dziecko spi w czasie jazdy, wiec taki zeby mial ta opcje. Poinformowano mnie w sklepie, ze w tym przedziale wagowym wszystkie te foteliki maja niezbyt przemyslana ta funcke, po ich odsunieciu (pochyleniu) fotelik sie staje malo stabilny, co jednak cenilam sobie w Bebe. Do tego dziecko musi pokochac ten fotelik, zeby byl przyjemny dla niego.
                  • ilhenny Re: prosze link 11.11.10, 22:03
                    Besafe Izi Up
                    Protector
                    MC Rodi XR
                    w tych jest najlepiej działająca funkcja spoczynkowa, w tej kategorii foteliki nie są wbite w siedzenie jak 9-18 i trzeba wiedzieć że będą się ruszały, bo tak ma być
                    • edyta0 Re: prosze link 11.11.10, 22:23
                      Popatrze na Protectora, choc jeszcze myslalam o Roemerze albo Maxi Cosi, chociaz pani mnie przekonywala do Montereya, musze je dotknac wszystkie i zdecydowac smile
                      • mrukumaster Re: prosze link 12.11.10, 10:29
                        Wszystkie fotele wymienione wcześniej trzeba zaznaczyć mają najprostszy system odchylenia do spania, Romer np. Kid takową funkcję też posiada z tym, że trzeba to zrobić albo przed wyjazdem, albo zatrzymać się w trakcie wyciągnąć dziecko (ze śpiącym byłoby trudno) i ustawić pozycję, robi się to za pomocą specjalnej kładki z tyłu fotela. Jeżeli ustawimy ją sobie na stałe to luzik. Dla mnie Romer ma najlepiej skonstruowany zagłówek bo tak jakby działa trochę jak poduszka bo dziecko w pozycji spoczynkowej ma gdzie główkę oprzeć. Za to najgorszy system to chyba ma Monterey no i niestety mój ulubiony Recaro Monza, ciężko ustawia się tam. Wszystkie fotele wymienione są bezpieczne.
    • edyta0 po obejrzeniu fotelikow... 26.11.10, 20:03
      Witaj Szefie! smile

Po obejrzeniu kilku modeli fotelikow:
      - Romer (tak sobie bez przekonania, wydaje sie byc bardzo plytki i ogolnie jakos nas nie przekonal)
      - Maxi jak to maxi wydaje sie byc jak dla nas przereklamowany, nie ujal nas specjalnie
      - potem przyszedl czas na Cybex Soluction no wlasnie, w sumie wszystko byloby pieknie, ale przymierzylismy naszego szczuplego syna 102cm wzrostu, 14,5kg wagi przy lekko grubej kurtce i nie powiem ale gdy zalozy kurtke naprawde zimowa to bedzie zbyt scisniety a co dopiero jak ten fotelik ma sluzyc jakies 5-6 lat jeszcze albo i lepiej, ale w porownaniu do kolejnego naszego faworyta ma boczne zabezpieczenie za to ma skromne podlokietniki i wiadomo skonstruowany na plastikowej bazie, wiec wiadomo przepuszczalnosc niewielka, pomimo przepuszczalnosci materialow, to jednak nie ciazko stwierdzic, ze zaden material nie przepusci powietrza podbity plastikiem
      - Recaro tez w sumie bardzo zblizony do Maxi, na pierwszy rzut oka to bardzo podobne te foteliki
      - i ostatni Casualplay, ktory jest ciezko dostepny zeby w ogole zobaczyc, ale sie udalo, wiec fakt, regulacja super, wszystko pieknie, bo i konstrukcja aluminiowa i nawet widzielismy jak mniej stabilne jako foteliki sa wlasnie te na konstrukcji plastikowej w porownaniu do Casuala, ktory okazal sie bardziej stabilniejszy no i wieksze podlokietniki, tylko no wlasnie... co z bocznym zabezpieczeniem dziecka, tego nam najbardziej zabraklo w tym foteliku i mamy dylemat miedzy Cybexem a Casualem. Czy bedzie bezpieczniejszy od Cybexa? Podobno wkrotce wychodzi nowy Cybex, czy cos juz o nim wiadomo i ewentualnie gdzie mozna zobaczyc, choc pewnie niewiele sie bedzie roznic od modelu 2010.

Co radzisz Mistrzu? smile
      • ilhenny Re: po obejrzeniu fotelikow... 26.11.10, 21:25
        szefowo mistrzyni i tak dalej zwani w komplecie
        najważniejszy do ochrony jest kręgosłup i głowa, następnie narządy wewnętrzne i tu bardzo dużo zależy od prędkości, następnie miednica której składanie jest skomplikowane, więc złamana ręka czy bark to żaden problem, w dzieciństwie sam miałem złamaną 3 razy rękę i 2 w starości (dokładnie wyskakuje mi staw łokciowy jak spadłem z płotu w wieku 5 lat i 7 z konia a później byle co i już gips)
        teoretycznie wedle testów i nagród lepszy jest Cybex Solution X ale ja i moje dziecię wolimy Protectora
        • edyta0 Re: po obejrzeniu fotelikow... 26.11.10, 21:33
          moze wlasnie przez to, ze bardziej obudowany jest Cybex hmmm. Nie wiem jak dziecie, bo jemu sie kazdy podoba na pewno maz jest zachwycony Protectorem. Pewnie zakupimy wlasnie jego. Jak to czasem nie warto sie spieszyc, bo bylismy generalnie nastawieni na Cybexa a tu taka niespodzianka, ze moglismy w koncu obejrzec i dotknac, pomacac Protectora, stad tez zmiana delilkatna decyzji. Skoro Twoje dziecko w nim jezdzi, no to musi byc dobry wink
          • ilhenny Re: po obejrzeniu fotelikow... 26.11.10, 21:44
            jest tu dziewczyna która dachowała przy 70 km/h, a dziecku nic się nie stało, bo siniak się nie liczy
            • edyta0 Re: po obejrzeniu fotelikow... 26.11.10, 22:11
              to jest zdecydowanie dobry argument wink zatem klamka zapadla
              dziekuje
              • monique76 Re: po obejrzeniu fotelikow... 27.11.10, 10:10
                To ja - ta co dachowałasmile uderzylismy w ziemię stroną, po której przypięta była córka w protectorze. Wyszła z samochodu sama z siniakiem na łuku brwiowym - to było jedyne obrażenie jakie odniosła. Teraz w nowym samochodzie jeździ w nowym protectorzesmile
                • edyta0 Re: po obejrzeniu fotelikow... 27.11.10, 22:23
                  Przynajmniej macie teraz pewnosc jak sie spisuje fotelik w trudnych warunkach. My tez postawilismy na protectora. Niebawem dokonamy zakupu.
                  • ilhenny Re: po obejrzeniu fotelikow... 27.11.10, 23:05
                    wiedzą, a ja robię sekcję zwłok fotelikowi, bo była tak miła i mi dała go w prezencie,
                    dzisiaj znalazłem w nim nowe roznitowania, pobite szkiełka i dwa pierścionki z brylantami smile
                    • ilhenny Re: po obejrzeniu fotelikow... 27.11.10, 23:11
                      i bardzo ważne dla was dzisiaj wyprałem tapicerkę w pralce z delikatnym wirowaniem i szlak ją trafił, więc trzeba prać ręcznie
                      • edyta0 Re: po obejrzeniu fotelikow... 30.11.10, 11:50
                        Sadze, ze wieksza czesc pokrowcow tego typu tak sie zachowa.
                        A czy slychac cos na temat Casuaplay 2011? Bo nie wiem czy kupowac 2010 czy sie wstrzymac...?
                        • ilhenny Re: po obejrzeniu fotelikow... 30.11.10, 12:31
                          u nich zmieniają się tylko kolory i to delikatnie, bo ciągle jest czarny i czerwony
                          • edyta0 Re: po obejrzeniu fotelikow... 30.11.10, 12:33
                            no, nie... i bezowy big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka