200710a 11.07.11, 21:53 czy ultimax concorda jest bezpieczny czy nie? czytam na stronach różnych testów i są oceny od 2 do 4 (w skali do 5) a to dość duza rozbieżność... Interesuje mnie BEZPIECZEŃSTWO a nie łatwość czyszczenia... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilhenny Re: concord ultimax 11.07.11, 22:18 gdzieś wcięło posta nie jest to mistrzostwo świata tym bardziej że są to stare i nieporównywalne testy www.youtube.com/watch?v=bHypMBHa8Nc www.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=411 Odpowiedz Link
200710a Re: concord ultimax 12.07.11, 20:51 dwie gwiazdki to chyba dość słabo? rozumiem ze ten link jest do sensownego testu... jaki fotelik 0-18 byłby lepszy do citroena c4? Odpowiedz Link
200710a Re: concord ultimax 13.07.11, 14:20 britax do citroena był fatalny: kończył sie pod sufitem tak ze nawet nie ma jak wygodnie dziecka włożyć i nie dawał się stabilnie zainstalować - a próbował sprzedawca w sklepie który robił wrażenie kompetentnego... teraz jak to napisałam to zastanawiam się czy na wynik testów nie ma wpływu marka samochodu w którym fotelik jest testowany? Skoro tu na forum dyskutuje sie o tym jaki fotelik do jakiego samochodu? Odpowiedz Link
mrukumaster Re: concord ultimax 13.07.11, 14:51 Przecież piszemy tutaj zawsze, że fotel musi pasować do dziecka i samochodu nie tylko do dziecka a bezpieczny fotel to taki, który ma niezależne dobre wynki testów oraz jest prawidłowo zamocowany. Spróbuj przymierzyć BC Opal on też jest wysoki jak każdy inny fotel z grupy 0-18kg Odpowiedz Link
ilhenny Re: concord ultimax 13.07.11, 19:02 nie wkładajcie dzieci do 0-18 (0-13 9-18) od strony drzwi przecież tam jest pas i mało miejsca dziecko wkłada się od strony samochodu od strony drzwi to do każdego wkłada się mało komfortowo Odpowiedz Link
free.groszek Re: concord ultimax 13.07.11, 21:50 A mnie tam wygodniej wsadzać małą od strony drzwi do besafa tyłem. Ale ja może jakaś dziwna jestem Już mamy opanowaną technikę wsadzania i nam tak wygodniej. Odpowiedz Link
ilhenny Re: concord ultimax 13.07.11, 22:22 do Besafe tak ale wyobraź sobie że w innych fotelikach masz pas przechodzący przez drzwi Odpowiedz Link
1mzeta Re: concord ultimax 15.07.11, 00:55 Ja mam ultimaxa- chcieliśmy besafe izi combi ale zamocowany stabilnie w naszym samochodzie nie był- o dziwo wg. instrukcji fotelika i w tej samochodowej powinno być idealnie, a nie było. Aż się facet w sklepie dziwił co montował. No i samo wsadzanie dziecka byłoby baaardzo utrudnione. Powiem tak- ultimax na razie zamontowany jest tyłem do kierunku jazdy -raz,że mały waży mniej niż 13 kg no i w dodatku ma dopiero 15 miesięcy więc nie będę go przodem do kierunku jazdy wozić bo po co ? Zamontowany jest stabilnie- pasami trzypunktowymi, a w dodatku dosuniętym fotelem pasażera- fotelik ani drgnie. Obejrzałam te filmiki z linków i jakoś dziwnie to wygląda- jakby pasy samochodowe samonapinaczy nie miały,a fotelik nie był zamontowany poprawnie. Wynik takiego testu pewnie też zależy od samochodu w jakim test jest przeprowadzany bo nawet z najlepszym foteliku, a gównianym samochodzie będzie inaczej z bezpieczeństwem niż w trochę gorszym foteliku, a bezpieczniejszym aucie. Jak dla mnie w montażu fotelika żadnej filozofii nie ma- wystarczy dobrze zapoznać się z instrukcją i poćwiczyć na sucho w samochodzie- a nie przed wyjazdem z dzieckiem jak się człowiek śpieszy. My wkładamy młodego od strony drzwi i mimo,że jest ten pas bezpieczeństwa to nie ma problemu. Na tej stronie z opisem nie wiem co ktoś miał na myśli poprzez "kłopotliwy montaż fotelika", a już w ogóle zgłupiałam przy "lekkie niedociągnięcia w wykończeniu" - jakie ? Tak, tak...wiem są foteliki z lepszymi ocenami ( jak BeSafe, który u nas bujał się na boki) ale jak dla mnie to są względne te oceny- jak napisaliście- fotelik ma pasować do samochodu no i dziecko do fotelika. My tam jesteśmy zadowoleni z wyboru. Odpowiedz Link
mrukumaster Re: concord ultimax 15.07.11, 08:30 1mzeta dosyć ładnie napisał z tym, że nie zgodzę się z jednym bo to takie typowo polaka gadanie że dobry samochód to może być gorszy fotel bo są system bezpieczeństwa to jest największy błąd w rozumowaniu. Odpowiedz Link
1mzeta Re: concord ultimax 15.07.11, 13:14 NapisałA Ale to nie jest moje rozumowanie, że można sobie odpuścić dobry fotelik jak się ma super samochód bo wtedy równie dobrze można 4 latka pasami tylko przypiąć- absolutnie nie. Tylko tak sobie myślę - nie wiem czy ja się nie doczytałam czy nie jest podane w testach na jakich samochodach dany fotelik był testowany bo chyba zgodzisz się,że nawet najlepszy fotelik zamontowany np. w seicento w razie czego nie zachowa się tak samo jak np. w bmw...... Zapomniałam dodać- drugiego też mam concorda ultimaxa- teraz zamontowany w ten sam sposób w corsie z 2010 roku- samochód dziadków, którzy przed corsą mieli inny samochód i tylko ten concord do niego pasował poprawnie zamontowany- fotelik używany 4 razy w roku- też mocno i stabilnie się trzyma tylko,że będąc w Pl nawet jak bym miała w w samochodzie fotelik dla kosmonauty to jakoś jeżdżę z dzieckiem z duszą na ramieniu, bo jednak tu gdzie mieszkam kultura jazdy i bezpieczeństwo na drogach jest na zupełnie innym- wyższym poziomie niż w Pl. Moje rozumowanie jest takie: samochód- no cóż każdy ma na co go stać, fotelik trzeba mieć dobry, jeździć z głową i oczywiście zasada ograniczonego zaufania u mnie zawsze obowiązuje- względem innych kierowców. Odpowiedz Link
mrukumaster Re: concord ultimax 15.07.11, 14:16 No i właśnie źle rozumujesz co do relacji fotel-samochód. Bezpieczny fotel to taki który jest bezpieczny + prawidłowo dobrany do samochodu i nic nie pomoże to że ktoś ma bmw a ktoś inny seicento. Może być taka sytuacja, że np. zamontujesz to seicento Besafe tyłem a np. W nówce BMw 7 fotel MC Priori. Jeden ma 4* drugi ma 3*, przy mocnej czołówce raczej przeżyje dziecko w seicento aniżeli w BMW mimo, że bmw ileś tam razy droższy i niby bezpieczniejszy samochód. W Polsce oprócz samej kultury jazdy nie mamy jeszcze dróg do jeżdżenia nimi Odpowiedz Link
1mzeta Re: concord ultimax 15.07.11, 21:19 Kłócić się nie będę- mam inne zdanie. "W Polsce o prócz samej kultury jazdy nie mamy jeszcze dróg do jeżdżenia nimi " To pierwsza rzecz po przyjeździe do Pl, która mi przypomina od razu gdzie jestem Odpowiedz Link
arekaniaola Re: concord ultimax 18.04.12, 15:52 Witam, właśnie kupiliśmy dla naszej 6 miesięcznej córki fotelik samochodowy concord ultimax z systemem isofix. Mam pytanie odnośnie montażu fotelika tyłem do kierunku jazdy. Czy fotelik można zrobić do pozycji leżącej czy tylko taką pozycję może mieć jeśli jest montowany przodem do kierunku jazdy? Pytam dlatego bo już całkiem zgłupiałam. Wczoraj jak byliśmy go oglądać to sprzedawca który nas obsługiwał powiedział że można zrobić do pozycji leżącej, natomiast jak dzisiaj byliśmy go kupić to sprzedawczyni powiedziała nam że nie idzie zmienić pochyłości do dziecko musi tworzyć jakiś tam łuk, i zamontowała nam go tak że dziecko praktycznie siedziało a głowa zwisała w dół bo nie chciała się córka oprzeć. Odpowiedz Link
przekornie Re: concord ultimax 26.04.12, 22:46 My się dowiadywaliśmy o ten fotelik i nam sprzedawca powiedział, że właśnie to jeden z nielicznych modeli, gdzie w pozycji tyłem do kierunku jazdy można fotelik ułożyć w pozycji leżącej - tam w bazie jest taki klin, który trzeba przestawić i wtedy to możliwe. Podobno też w tym fotelik isofix działa zarówno w pozycji tyłem, jak i przodem do kierunku jazdy. Jak na razie wstępnie się dowiadywałam, bo mam dużego 4-miesięczniaka, który wyrósł z nosidełka i muszę go wmontować w starszy fotelik i dlatego szukam takiego leżącego w pozycji tyłem do kierunku jazdy. Ale jak obejrzałam filmik z montażem isofix, nie przez pasy, to tam nie było tego klinu... więc nie wiem, o co chodzi może już się coś dowiedziałaś więcej? Odpowiedz Link
mrukumaster Re: concord ultimax 27.04.12, 09:12 Przy isofixie klinu nie ma. Jeżeli suzkasz tyłem odchylane to są jeszcze britax first class oraz MC Opal. Odpowiedz Link