Dodaj do ulubionych

Kinder Kraft - proszę o opinie

09.01.12, 09:29
Witam,

Wynalazłam dla mojego dziecka fotelik Kinder Kraft. Myślałam o takim 9-36 lub 15-36. Cena się liczy, bo musimy kupić dwa, ten jest ładny, posiada atesty.
Obecnie jeździmy Romerem King Plus, ale jest ciasny. Moje dziecko waży 13 kg, ma ok 92 cm. Auta kombi, rocznik 2004 i 2008.
Proszę o opinię na temat tych fotelików.
Obserwuj wątek
    • mrukumaster Re: Kinder Kraft - proszę o opinie 09.01.12, 09:41
      Masz jeden z największych foteli na rynku więc jeżeli on jest ciasny to inne też będą w takim razie (mowa o 9-18kg i twory typu kindercraf także) Każdy fotel, który jest w Polsce sprzedawany ma "atest" a dokładnie homologację nawet styropian z hipermarketu za 50zł. Takich foteli jak kindercraft na świecie pod innymi markami znajdziesz tysiące. Masz normalnej wagi i wzrostu dziecko. Jak bardzo chcesz zmieniać fotel to na 9-36kg typu Recaro Young Sport ale tani to on nie jest. Napisz może jakie dokładnie samochody posiadasz bo
      • forumowiczka.to.ja Re: Kinder Kraft - proszę o opinie 09.01.12, 09:54
        mrukumaster napisał:

> Masz jeden z największych foteli na rynku więc jeżeli on jest ciasny to inne te
        > ż będą w takim razie (mowa o 9-18kg

No wiem, to był bardzo przemyślany zakup. Co nie zmienia faktu, że moje dziecko siedzi w nim obecnie przygarbione. Myślę bardziej o takim 15-36 lub 9-36. Ostatnio jechaliśmy koleżanki autem i wsadziliśmy młodego do fotelika córki koleżanki, zwykły coneco 15-36 ale komfort idealny, dziecko siedziało luźno, prosto.

>Jak bardzo chcesz zmieniać fotel to na 9-36kg typu Recaro Young Sport ale tani to on nie
        > jest.

No właśnie, a mnie zależy na czymś tanim, bo musimy kupić 2 sztuki.

> Napisz może jakie dokładnie samochody posiadasz bo

toyota avensis i vw passat
        • abigail83 Re: Kinder Kraft - proszę o opinie 09.01.12, 10:12
          > ki, zwykły coneco 15-36 ale komfort idealny, dziecko siedziało luźno, prosto.
          >
          Siedzialo tak, bo jest do tego fotelika za male i za niskie. Niemowleciu tez by w nim bylo luzno. Fotelik ma chronic, a nie zapewniac "luzna jazde"...
          • mrukumaster Re: Kinder Kraft - proszę o opinie 09.01.12, 10:15
            Jeżeli dziecko siedzi przygarbione to coś musi być nie tak z ustawieniem fotela, może zagłówek pięterko wyżej no i kurtkę zdjąć. Tak tak wiem zima jest itd ale wszystko się da zorganizować. Tanie 9-36kg to tylko Ferrari/Fisher price Beline SP ale totaki przeskok jakościowy jak z Mercedesa do Malucha.
            • forumowiczka.to.ja Re: Kinder Kraft - proszę o opinie 09.01.12, 10:24
              mrukumaster napisał:

> może zagłówek pięterko wyżej

został mi ostatni szczebelek, spróbuję.

>no i kurtkę zdjąć. Tak tak wiem zima jest itd ale wszystko się da zorganizować.

A to ciekawe jak Ty to organizujesz? Rano jadę do pracy, wiadomo - spieszę się, idę z dzieckiem po auto na parking, mam stać przed autem 20 minut i czekać az się nagrzeje i wtedy zdjąć mu na dworzu kurtkę i wsadzić do fotela? Czy też od razu zdjąć mu kurtkę i wsadzić do auta w którym jest +/- 0 stopni? Czy ewentualnie wsadzić w kurtce do fotela, zaczekać aż się nagrzeje, wyjąć go z fotela i zdjąć kurtkę? Naprawdę ciekawa jestem Twojej rady, bo kiedyś radziliście tu na forum, żeby nie wozić dziecka w foteliku w czapce....

>Tanie 9-36kg to tylko Ferrari/Fisher price Beline SP

A to są lepsze fotele od tego Kinder Kraft?
          • forumowiczka.to.ja Re: Kinder Kraft - proszę o opinie 09.01.12, 10:30
            abigail83 napisała:

> Siedzialo tak, bo jest do tego fotelika za male i za niskie.

Nieprawda. Siedzisko było szersze, zagłówek chronił głowę idealnie, szelki na odpowiedniej wysokości obejmowały całe ciałko.

> Fotelik ma chronic,

zgadzam się

> a nie zapewniac "luzna jazde"...

jedno nie wyklucza drugiego. Dorośli podczas jazdy cenią sobie komfort i wygodę, dziecko też powinno mieć ten komfort podróżowania, a nie jak parówka ściśnięty.

• mrukumaster Re: Kinder Kraft - proszę o opinie 09.01.12, 11:37
              Jak to zorganizować no np. że ubrać dziecko na Cebulkę wink Dziecko masz już duże więc raczej to nie problem. Jeżeli używasz samochodu odwożąc dziecko i odbierając samochodem to nie widzę w tym problemu żadnego, dziecie ma prawie 3 lata więc jak wsadzisz do samochodu jedną z warstw zdejmujesz i zapinasz pasy smile

Fotele podane przeze mnie są lepsze od kindercraftao o tyle, że mają niezależne crashtesty i nie są chińską masówką ale do ideału też im brakuje sporo chociażby to, że mają 3* bezpieczeństwa i nie najlepsze tapicerki. Tak jak pisałem jak teraz używasz Romera to przejście na takie produkty to tak jak przesiąść się z mercedesa do malucha. Lepiej poczekać i kupić porządny 15-36kg smile
              • forumowiczka.to.ja Re: Kinder Kraft - proszę o opinie 09.01.12, 15:21
                mrukumaster napisał:

> Jak to zorganizować no np. że ubrać dziecko na Cebulkę wink Dziecko masz już duże
                > więc raczej to nie problem. Jeżeli używasz samochodu odwożąc dziecko i odbiera
                > jąc samochodem to nie widzę w tym problemu żadnego, dziecie ma prawie 3 lata wi
                > ęc jak wsadzisz do samochodu jedną z warstw zdejmujesz i zapinasz pasy smile

Bez sensu te rady, sorki wink

> Fotele podane przeze mnie są lepsze od kindercraftao o tyle, że mają niezależne
                > crashtesty i nie są chińską masówką ale do ideału też im brakuje sporo chociaż
                > by to, że mają 3* bezpieczeństwa i nie najlepsze tapicerki. Tak jak pisałem jak
                > teraz używasz Romera to przejście na takie produkty to tak jak przesiąść się z
                > mercedesa do malucha. Lepiej poczekać i kupić porządny 15-36kg smile

Cóż, w grę wchodzi jeszcze kupienie jednego dobrego fotelika, np Recaro, a drugi będzie kinder kraft. Ten drugi ma służyć tylko w przypadkach awaryjnych, np nie mogę odebrać dziecka ze żłobka, więc jedzie mąż. Na dłuższe drogi byłby ten lepszy.

Dziecko ma 2 latka wink

A może polecicie coś dobrego, nie drenującego kieszeni, ale już powiedzmy, na poziomie? Wiem, że polecacie tutaj Recaro, który model? Coś może tańszego?
                • mrukumaster Re: Kinder Kraft - proszę o opinie 09.01.12, 15:39
                  Jak bez sensu to w takim razie ja już nic nie poradzę nic w tym temacie bo wszystko już napisałem smile Dla takiego dziecka nie polecamy foteli 15-36kg choćby było to Recaro, Romer czy inna firma bo masz za małe dziecko. Polecić możemy 9-36kg czyli Recaro Young Sport ale on drenuje już kieszeń smile
            • abigail83 Re: Kinder Kraft - proszę o opinie 09.01.12, 11:57
              Sorry, ale dziecko ważące 13 kg 92 cm wzrostu JEST ZA MAŁE NA FOTELIK 15-36.
              • forumowiczka.to.ja Re: Kinder Kraft - proszę o opinie 09.01.12, 15:17

abigail83 napisała:

> Sorry, ale dziecko ważące 13 kg 92 cm wzrostu JEST ZA MAŁE NA FOTELIK 15-36.

Strasznie merytorycznie odniosłaś się do moich uwag....
                • darioslomka Re: Kinder Kraft - proszę o opinie 12.06.13, 14:50
                  Akurat mam foteliki KinderKraft i 4 dzieci, wszystkie potrzebują fotelików, bo najmłodsze ma 2 miesiące, a najstarsze 11 lat. Powinienem jeździć mikrobusem, by jeździć całą rodziną, więc ograniczyłem się do zakupu dwóch fotelików, które zamontowaliśmy z tyłu. Mam KinderKraft Kiddy 0-13kg i KinderKraft Comfort 9-36kg. Trochę to kłopotliwe, że mam zwykły samochód osobowy, ale większego na razie nie kupię - może za 2-3 lata.

Co mogę powiedzieć o tych fotelikach? Sprawdzają się. Jak mój 3 latek trochę urośnie, dokupię jeszcze jeden Comfort tylko w innym kolorze. Chyba, że zmienią linię. Jak się coś nie psuje i mnie nie zawodzi, to ja tego nie zmieniam. Tak samo robię ze sprzętem RTV, AGD i każdym innym. Samochodem też jeżdżę jednej marki (Volvo), bo stawiam na pewne produkty i liczy się dla mnie bezpieczeństwo dzieciaków. Żona tylko krzyczy: "Kolor, kolor, kolor!!!" Dlatego wściekła się jak kupiłem czarny fotelik, a nie zielony, a potem jak kupiłem fioletowy, to znów źle, że nie brązowy. Kobiety......
      • smichnik Re: Kinder Kraft - proszę o opinie 26.05.19, 16:59
        Recaro kosztuje 3000 a niektore modele maja gorsze oceny od Kinderkrafta wink
        PS. Troche nie zwiazane ale da do myslenia. Kiedys pracowałem w firmie która sprzedawała do hurtu i do sklepów oleje min. do pił spalinowych oraz klejów i silikonówi i byłem niejednokrotnie świadkiem jak pan X zachwalał wyzszość olejów Husqvarna nad olejem Statoil... ze lepszy na oleju Statoil sie mu piła popsuła ze gowno etc. A prawda była taka że olej husqvarna, statoil, i kilka innych marek były rozlewane u nas i z jednego zbiornika leciało do wszystkich marek ten sam olej i jedyna różnica to było opakowanie i cena koncowa.

Kupując wszystko w tych czasach nie należy zwracać uwagi na marke tylko jakość a akurat Kinderkraft wypada bardzo wysoko we wszystkich testach wyżej niż niejeden model Recaro.
        Najwazniejsze to przed zakupem poczytać o wynikach testów danych fotelików a nadto pojechać do sklepu wziąć fotelik zobaczyć czy pasuje do fotela samochodowego, czy mocowanie jest w miare proste i przede wszystkim solidne, no i czy dziecku wygodnie.
        Przykładem niech bedzie Chicco która robi rzeczy ładne a podczas ADAC i innych crash testow potrafia sie wypinać z isofixa.
    • mme_marsupilami Re: Kinder Kraft - proszę o opinie 09.01.12, 11:39
      Mam ten fotelik i uzytkuje go 4 latek (102 cm i 15 kg), nie jest absolutnie "scisniety" nawet w zimowej kurtce. Fotelik na max wysunieciu zaglowka (zmieniam obecnie na inny, bo masa ciala kwalifikuje do przypiecia psami 3 punktowymi, ale gdyby nie to to jeszcze by sie miescil).
    • wiola_wd Re: Kinder Kraft - proszę o opinie 10.01.12, 00:23
      mam ten fotelik i jeździ nim od 2,5 roku moja córka. Obecnie ma 103cm i 14 kg i jeszcze mamy dwa ząbki zagłówka do wyciągnięcia. Często w dłuższą drogę ubieram ją w samą bluzę, wtedy ma dość dużo luzu w foteliku ale i w zimowej kurtce na krótkiej trasie do przedszkola też się mieści. Pojeździ w tym fotelu jeszcze do końca lata, wtedy pewnie wyrośnie i kupimy 15-36.

Romer King jest dość szerokim fotelikiem więc chyba coś nie tak montujesz bo to za bardzo nierealne, żeby dwulatek o wzroście 92 cm już się do fotela nie mieścił
    • szoszana91 Re: Kinder Kraft - proszę o opinie 15.10.12, 15:13
      Sama niedawno kupiłam fotelik tej firmy i powiem, że naprawde jest ok. Tani, ale przy tym dobrze wykonany, no i przede wszystkim bezpieczny.
      Pozdrawiam smile

forumowiczka.to.ja napisała:

> Witam,
      >
      > Wynalazłam dla mojego dziecka fotelik Kinder Kraft. Myślałam o takim 9-36 lub 1
      > 5-36. Cena się liczy, bo musimy kupić dwa, ten jest ładny, posiada atesty.
      > Obecnie jeździmy Romerem King Plus, ale jest ciasny. Moje dziecko waży 13 kg, m
      > a ok 92 cm. Auta kombi, rocznik 2004 i 2008.
      > Proszę o opinię na temat tych fotelików.
      • kwap666 Re: Kinder Kraft - proszę o opinie 15.10.12, 15:17
        wszystko fajnie, tylko na jakiej podstawie twierdzisz ze bezpieczny? big_grin
        • mrukumaster Re: Kinder Kraft - proszę o opinie 15.10.12, 18:05
          Pewnie po tym, że tak producent napisał no i może po tym, że to podróba chicco neptuna tylko pytanie czy tego co się rozpadł w crash teście czy tego nowszego big_grin
        • darioslomka Re: Kinder Kraft - proszę o opinie 12.06.13, 14:33
          Przeszły testy PIMOT.
          • kwap666 Re: Kinder Kraft - proszę o opinie 12.06.13, 16:56
            a jak ktoś zda maturę to od razu jest mądry?
          • sabina_online Re:darioslomka 12.06.13, 18:28
            testy pimot warto przeczytać,ale nie warto fotelika testować na własnym dziecku, bo nie ma niezależnych testów sad
            • bitabob Re:darioslomka 12.06.13, 20:00
              A można wiedzieć czym szczególnie wyróżniają się testy PiMot? Bo wg mnie to nic innego jak test wg procedur ECE R44 wink A ktoś może mi wyjaśnić na czym polegają te procedury i co w nich szczególnego? Bo wg mnie nic co by wyróżniało wspomniany fotelik, od dziesiątek innych marketowych badziewiaków.
    • weronikaka95 Re: Kinder Kraft - proszę o opinie 30.12.19, 11:08
      Jeśli nie mamy pewności co do fotelika, lepiej się udać do takiego miejsca jak fotelik.info . Tam przy zakupie pomagają dobrać odpowiedni fotelik dla dziecka i samochodu, a przy okazji można się napić dobrej kawy, a dzieci mogą się pobawić w kąciku zabaw dla dzieci.

fotelik.info/pl/news/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka