Dodaj do ulubionych

Fotelik 9-18 tyłem

20.01.12, 23:35
Witam,
poszukujemy fotelika dla naszej córy 10 kg, 78cm, 10 miesięcy, wyrasta już z MC Cabrio. Samochody toyota auris 2008, VW Polo 2004 (z GER), w obu jest isofix.
Poczytałem sporo na temat fotelików, ze względów bezpieczeństwa preferowałbym fotelik montowany tyłem, 9-18 kg.
Z tego co się orientuję, polecane są MC Mobi, BeSafe Izi Combi, czy może coś jeszcze jest warte rozważenia?

Dziękuję z góry za pomoc.
Obserwuj wątek
    • kwap666 Re: Fotelik 9-18 tyłem 21.01.12, 10:39
      mobi odpusc bo nie ma isofixu. combi na isofixie jest najlepszy, jezeli chcesz miec jakis wybor zwroc tez uwage na fair g0/1. i to w zasadzie bedzie na tyle w kwestii dostepnosci rwf na naszym rynku
      • flyguy0410 Re: Fotelik 9-18 tyłem 23.01.12, 19:41
        Dzięki. Podjadę do sklepu i przymierzymy oba (o ile będą mieli ten Fair G 0/1).
    • flyguy0410 Re: Fotelik 9-18 tyłem 10.02.12, 15:07
      Izi Combi X3 zakupiony. Głównie ze względu na możliwość montażu tyłem na isofix i przodem na pasy. Fotelik rzeczywiście trochę ciasny i montowany z tyłu zabiera sporo miejsca pasażerowi z przodu (nawet w tak obszernym samochodzie jak Toyota Auris).

Właśnie, mam pytanie odnośnie możliwości montowania tego fotelika na pozycji pasażera obok kierowcy (bez znaczenia przodem czy tyłem), bo widzę pewną sprzeczność w specyfikacji.

Zgodnie ze specyfikacją, BeSafe, fotelika nie należy montować z przodu przy włączonej poduszce powietrznej. Oczywiste. W Toyocie Auris poduszkę mogę wyłączyć, więc niby mogę zamontować fotelik z przodu. Jednak zgodnie z listą miejsc montowania poszczególnych marek samochodu, fotelik ten w Toyocie Auris można montować na pozycjach 2 i 4 czyli z tyłu. Widzę, że są samochody (Np. citroen picasso czy też audi) gdzie można fotelik zamontować na pozycji 1. Czy to oznacza, że mimo możliwości wyłączenia poduszki powietrznej, nie mogę tego fotelika zamontować w auris z przodu?

Jest to pewien problem, bo w 5 osób nie ma szans zmieścić się gdy fotelik jest montowany z tyłu.
      • ponponka1 Re: Fotelik 9-18 tyłem 10.02.12, 15:27
        Wg polskich przepisow o ruchu drogowym na siedzieniu z przodu dla pasazera niw wolno monotwac fotelkiow tylem jest samochod jest WYPOSAZONY w poduszke. Zatem watpliowsci masz z glowy. Nawet jak poduszke wylaczysz bedziesz jechala niecgodnie z przepisami
        • flyguy0410 Re: Fotelik 9-18 tyłem 10.02.12, 16:05
          Rozumiem, odpada tyłem, ale w takim razie czy mogę zamontować go przodem? Izi Combi na pasy można montować przodem do kierunku jazdy tylko czy również z przodu?

Z instrukcji montażu:
          "ZABRANIA SIĘ montowania fotelika na przednim siedzeniu
          wyposażonym w AKTYWNĄ PODUSZKĘ POWIETRZNĄ."

Więc chyba nie.

• kwap666 Re: Fotelik 9-18 tyłem 10.02.12, 16:14
            mozesz zamontowac go przodem na pasy ale musisz maksymalnie odsunac fotel, co z kolei spowoduje ze na miejscu za pasazerem (czyli za fotelikiem) raczej nikt nie usiadzie. miejsce fotelika jest z tylu i tam go montuj.
          • kwap666 Re: Fotelik 9-18 tyłem 10.02.12, 16:16
            a miejsce z przodu nie jest oznaczone pewnie z racji tego ze nie ma tam isofixu wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka