Dodaj do ulubionych

casual play multiprotector

21.03.12, 20:54
Drogie znawczynie, co sądzicie o foteliku multiprotector (z isofix). Rozmawiałam z kobietami w sklepie i twierdzą, że jak nie montowany tyłem, to tylko ten. Obecnie mam dla starszaczki cybexa pallas, a czeka mnie niebawem zakup dla mojej 9 miesięcznej coreczki. W sumie z cybexa jestem zadowolona, ale przesadziłam tam starszą jak miała 2,5 roku i mocno się biję z myślami czy roczne dziecko będzie miało w nim wygodnie
Obserwuj wątek
    • mrukumaster Re: casual play multiprotector 22.03.12, 12:03
      Może dziewczyną nie jestem ale się wypowiem. Cóż to za model Multiprotector i dla jakiej grupy wagowej to cudo bo coś czuję, że chodzi o Protectora fix z grupy 15-36kg. Czy jest najlepszy to już bym się spierał bo ja wolę Besaef izi up x3 czy Romera Kidfixa chociażby dlatego, że mają lepiej wyprofilowane siedziska i do większości samochodów pasują idealnie czy to na iso czy to bez isofixu. Protector jest oczywiście też dobrym fotelem ale jak dla mnie mniej praktyczny od tych wymienionych wyżej smile
      • maeve_binchy Re: casual play multiprotector 22.03.12, 13:34
        To ten 15-36 zrobiony a'la cybex pallas, dodali polke/poduszke z przodu. Wg mnie nie dla roczniaka
        • mrukumaster Re: casual play multiprotector 22.03.12, 13:49
          Dla takich maluszków mówimy nie półkowym foteliką smile Kobitki w sklepie niezłe bzdury gadają. Heh Ci sprzedawcy.
          • villemo86 Re: casual play multiprotector 22.03.12, 14:57
            Dokładnie, ten multiprotector można pooglądać tutaj www.tosia.pl/sklep/product/p/2081/casualplay,multiprotector,fix.html Mnie zależy na tym żeby fotelik był w miarę uniwersalny, by montaż był szybki. Mamy w domu 4 samochody i zależy mi na tym, by nie kupować 8 fotelików!!! Besafe i wszystkie montowane tyłem są bardzo kłopotliwe w przenoszeniu między samochodami. Czasami jest tak, że ja zawożę gdzieś dziecko, a później mąż odbiera, więc fotelik trzeba zostawić w tym miejscu. Ten multiprotector jest na isofixie. Przedział wagowy jest pomiędzy 9 a 36 kg, czyli tak jak w pallasie, do 15 kg z poduchą, a powyżej bez niej. Wyglądał na całkiem fajnie zrobiony. No w sumie moja młoda pewnie do sierpnia jeszcze jakoś objeździ w maxi cosi grupy 0, czyli przesadzała bym ją na około 14, 15 miesięcy. A dlaczego mówimy "nie" półkowym. Moim zdaniem są lepsze niż z "szelkami", montowane przodem? Poza tym, w dalszym ciągu nikt mi nie odpowiedział, jak to wygląda z tymi fotelikami tyłem, przy działaniu sił wstecznych. Przecież też można naderwać kręgi?
            • kwap666 Re: casual play multiprotector 22.03.12, 18:52
              a czemu poduchy sa lepsze od szelek?
              bo ja nie wiem. mialy na celu ograniczyc szarpniecie glowy przy zderzeniu, ladnie to wyglada na animacjach a w praktyce roznicy nie ma zadej.
              czemu szelki sa lepsze od poduch?
              1. podczas dachowania dziecko jest trzymane pasami biodrowymi i ramiennymi, poducha trzyma w tylko uda dziecka. testy nie biora tego pod uwage a na drodze sie zdarza.
              2. w cieple dni wspolczuje dzieciom zamknietym w poduche, zero przewiewu na plecach i zero przewiewu od frontu.
              3. gdyby poducha byla lepsza od pasow, w kazdym aucie rajdowym zamiast uprzezy bylaby poducha. a jednak jest uprzaz wink

piszac o silach wstecznych rozumiem ze masz na mysli uderzenie w tyl samochodu. pisalem o tym 100 razy napisze i 101.
              w 7 na 10 przypadkow samochod uderzy maska w przeszkode, dlatego przede wszystkim chronimy dziecko przed takim zderzeniem
              przy zderzeniu w tyl oba auta albo poruszaja sie w jednym kierunku albo w jedno stoi a drugie w nie uderza, w obu przypadkach predkosci sa niewielkie a sily ktore dzialaja na dziecko sa tez nieduze wiec i ryzyko obrazen jest o wiele mniejsze niz przy zderzeniu czolowym lub bocznym. jesli nie bedziesz zatrzymywac sie na autostradzie to przy foteliku montowanym tylem do kierunku jazdy uderzenie w tyl twojego auta nie doprowadzi do tragedii. natomiast czolowe uderzenie przy 50km/h moze miec powazne konsekwencje.
              • villemo86 Re: casual play multiprotector 22.03.12, 19:18
                Uważam, że lepsze, bo dziecko nakłada się na tę poduchę, a nie ma szarpnięcia. Jeśli chodzi o siły wsteczne, to pytam o zderzenie czołowe. Pierwsze szarpnięcie (przy montowanym przodem) wyrywa na przód samochodu, ale jest też moment kiedy się odbijamy i występuje odbicie do tyłu samochodu, czyli w sytuacji montowanego tyłem i tak występuję moment tego szarpnięcia (oczywiście niezaprzeczalnie słabszy), ale czy nie jest też niebezpieczny? Mam nadzieję, że jest to zrozumiałe.

Wracając do poduchy, to jest dla mnie bardzo mało prawdopodobne wypadnięcie dziecka przy dachowaniu. Dla młodszych dzieci (w pallasie) jest tak, że jest specjalna podkladka pod pupę, by dziecko było bardziej ciasno w nim "zapakowane", starszemu się wyciąga to, by nie było znowu za ciasno. Co do przewiewu w lecie, to się tym nie martwię, bo we wszystkich samochodach mamy klimę.

Co do argumentu o samochodach rajdowych, to przypominam, że rozmawiamy o dzieciach, które mają o wiele słabsze kręgi, mięśnie, a nie o silnych, dorosłych rajdowcach.
                • kwap666 Re: casual play multiprotector 22.03.12, 20:50
                  "odbicie" ma sile pieciokrotnie nizsza. w fotelu przodem nacisk na kregoslup przy zderzeniu 50km/h to ok 200kg, dla fotelika tylem to 40kg. kregoslup dziecka moze poradzic sobie z naciskiem do 130kg. liczby nie klamia, drugie szarpniecie nie zagraza zyciu dziecka.

wiem jak wyglada pallas bo codziennie na nie patrze smile wiem tez jak sie trzyma poducha na pasie i jak poducha trzyma dziecko. obejrzyj oba testy, zobaczysz ze szalu z poduszka nie ma

pallas
                  fotel z pasami

mowisz klima? to wejdz pod pierzyne i wlacz sobie klime, dalej goraco jak cholera a klima tylko pomoze katar ci zlapac.

pamietam, ze rozmawiamy o fotelikach dla dzieci, ale porownanie z autami rajdowymi jest jak najbardziej na miejscu. z racji tego, ze kierowcy sa narazeni na bardzo duze przeciazenia wiele rozwiazan w fotelikach dzieciecych jest adaptowanych wlasnie ze sportow rajdowych. sam kubelkowy ksztalt fotelika i 5pktowa uprzaz jest poprostu kopia fotela kubicy. recaro od zawsze robilo fotele samochodowe, foteliki zaczeli robic pozniej. podobnie romer, ktory zawsze robil fotele lotnicze. wiedza i doswiadczenie zdobyte na doroslych i silnych kierowcach pomogla im zrobic dobre foteliki dla dzieci. a wiesz ze idea przewozenia dzieci tylem wziela sie od kosmonautow? i popatrz jak niedaleko od rakiety do autka z klima i dzieckiem wink
                  • villemo86 Re: casual play multiprotector 22.03.12, 21:33
                    Testy zderzeniowe pallasa ogladałam już milion razy. Dla mnie pallas to jednak kompromis. Czy mogła bym prosić o link do tych przeliczeń? Nie jestem dobra z fizyki, ale lubię wiedzieć dokładnie co i jak. U mnie puki co pallasa używa starszaczka (3 lata), ale pojęcia nie mam co zrobić z maluchem. Co prawda przymierzałam ją do pallasa siostry jakiś czas temu i powiem szczerze, że wyglądało to wszystko ok, ale wydawać to mi się może. Kwap, co w takim razie proponujesz? Tak jak pisałam, mamy 4 samochody
                    - fiat multipla
                    - mercedes A class
                    - mercedes slk
                    - toyota rav 4
                    Najczęściej z dziećmi jeździmy multiplą, ale były już sytuacje, że musiałam awaryjnie wieść dziecko slk, a to samochód 2 osobowy. Potrzeba mi fotelika bezpiecznego, ale takiego, który mogę szybko przerzucić do innego samochodu, czy wypiąć, często też wożę swoim samochodem klientów i muszę zostawić fotelik w firmie, a później znowu go zapiąć i jechać po dziecko. Nie chcę kupić 2 czy trzech dodatkowych fotelików, bo najnormalniej w świecie nie miała bym ich gdzie trzymać. Kurde, dlaczego nie ma dla starszych dzieci takich prostych i bezpiecznych rozwiązań jakim jest np. maxi cosi cabrio fix?
                    • kwap666 Re: casual play multiprotector 23.03.12, 11:41
                      w radach co do wyboru fotelika dla 9mies dziecka to ja jestem troszke nudny bo nic innego nie pisze tylko tylem i tylem wink jezeli cenisz sobie wygode to rozwiazaniem moglyby byc nowy concord ultimax i cybex (nie pamietam nazwy) 0-18. oba sa na bazie isofix, do 13kg siedzisko montujesz tylem, a do 18 przodem. minusem tych foteli jest to, ze nie wiem kiedy beda u nas na rynku i ze do auta bez iso ich nie zamontujesz. combi na isofix sprawdzilby sie w kazdym z twoich aut, idealny dla dziecka, montaz tez banalny tylko duzy jest i troche wazy. fair g0/1 tez ok, podlaczasz baze na isofix i na nia zaczepiasz siedzisko (tylem), ewentualnie masz mozliwosc montazu przodem pasami. britax first class - pasami montuje sie go podobnie do wszystkich 0-13 i zadnych problemow z montazem nie sprawia. do przemyslenia wchodzilby w gre bebeconfort opal, ale jak u niego z montazem, nie mam pojecia bo nie znam tego fotela.

wracajac do pallasow, kiddych, concordow i innych takich z polka - to sa foteliki 15-36, zaprojektowane dla dzieci od 3-4 lat. a dolozenie do nich kawalka plastiku z dziura na pas nie zrobi z nich fotelikow od 9kg. nie mowie, ze to zle fotele. dobre ale dla dzieci ktore maja przynajmniej 2lata. tak ksiegowy w firmie fotelikowej wymyslil, ze majac fotel 15-36 i nie dokladajac zadnych kosztow nagle w ofercie firmy pojawi sie fotelik 9-36. jak dla mnie to mocne naduzycie.
                      • villemo86 Re: casual play multiprotector 23.03.12, 19:20
                        Tylko, że ja nie chcę fotelika dla 9 miesięcznego dziecka, tylko dla 14, może 15. Młoda ma obecnie 9 miesięcy i jeszcze spokojnie mieści się w maxi cosi cabrio fix. Nie jest jakaś bardzo duża, a teraz jak już odchodzi kombinezon zimowy, to ma całkiem wygodnie i moim zdaniem, tak jak starsza siostra, jest w stanie pojeździć w 0 na pewno do skończenia roku, a myślę, że dłużej. No i w slk isofixu nie mam, ale to jest samochód nie na podróż z dzieckie więc pojawia się opcja jazdy w nim tylko w bardzo awaryjnej sytuacji. Nie wiem czy w takiej sytuacji warto jednak fotelik od 0 do 18?

Combi jest banalny w montażu? Muszę się mu chyba lepiej przyjrzeć. Czy banalny dla Ciebie oznacza tyle co szybki w przemontowaniu?

Kurde, namieszałeś mi. Już nie wiem nic.
                        • kwap666 Re: casual play multiprotector 24.03.12, 15:27
                          myslalem ze szukasz na juz wink jesli do 13kg bedziesz wozic w cabrio to 0-18 odpusc bo nie ma sensu. mi montaz combiego na iso zajmuje jakas minute wiec jak najbardziej w porzadku.
                          moje zdanie jest takie poczekaj az bedziesz musiala core wyciagnac z cabrio i wtedy zacznij rozgladac sie za fotelikami. przez ten czas troche urosnie i wtedy dopasuj do niej fotelik. do tej pory mozesz sie namyslec czy dalej wozic tylem, czy tez przesadzic ja przodem. i miej na uwadze, ze wg madrzejszych od nas minimalny wiek na zmiane kierunku jazdy to 2-2,5 roku.
                          • villemo86 Re: casual play multiprotector 24.03.12, 20:00
                            Pisałam, że gdzieś w sierpniu chcę przesadzić smile Ja chodzę już za fotelikiem od teraz, bo nie chcę kupić jak za pierwszym razem, po namowie niekompetentnej Pani Coneco Zenith, a później po doczytaniu co to za paść kupić następny. Jeśli miała bym się kierować tylko wagą, to moja 3 latka powinna dalej jeździć w cabrio, bo waży obecnie 12 kg wink Bądź co bądź, dzięki za pomoc. Pomyślę o tym besafe, może rzeczywiście będzie to najrozsądniejsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka