Dodaj do ulubionych

Laguna III HB isofix

09.05.12, 18:05
Szukam fotelika z isofixem 15-36 do Laguny III Hatchback 2011. Mamy w drugim samochodzie cybex solution x bez isofixu i chcieliśmy kupić taki sam tylko z isofixem do Laguny, niestety z powodu wysoko zamocowanych prętów w samochodzie on nie pasuje, po zamontowaniu fotelik wisi kilka cm nad siedzeniem. Ze względu na ten specyficzną budowę mocowania do isofixu z paru (niewielu) fotelików, które były w sklepie pasował tylko concord transformer click, ale on z kolei odstawał od siedzenia, był zamontowany bardzo niestabilnie. Innych concordów nie było, więc nie mogłam przymierzyć. Czy ma ktoś pomysł jaki 4 gwiazdkowy fotelik z isofixem by się nadał? Mam wrażenie, że będzie pasował tylko isofix "paskowy", ale może sie mylę. Czy jakaś firma poza concordem taki ma?
Obserwuj wątek
    • bitabob Re: Laguna III HB isofix 09.05.12, 18:30
      Sunshine Kids Monterey ma system isofast. Czyli zaczepy kompatybilne z isofix na paskach. W teście ADAC ocena 4. Strona polskiego dystrybutora
      Czy pasuje do Laguny tego nie wiem. Ja montuje w Clio na isofix i jest b. dobrze.
    • isia.s Re: Laguna III HB isofix 10.05.12, 09:00
      Dzięki za sugestię, sprawdzę. Biestety to, że pasuje do cliówki nie znaczy, że do Laguny też. Cybex solution x2 fix do Meganki mojej pasuje idealnie. Te sunshine kids są tanie, ale dla mnie nieznane. To jest jakaś w miarę renomowana firma?
      • bitabob Re: Laguna III HB isofix 10.05.12, 14:56
        Jet to firma produkjącą foteliki głównie na rynek amerykański, produkują między innymi Radiana. Fotelik otrzymał 4 w teście ADC więc jest to dobra rekomendacja.Jeśli chodzi o jakość materiałów to jest ona na dobrym poziomie. link do międzynarodowej strony SKJP
        • bitabob Re: Laguna III HB isofix 10.05.12, 14:57
          Była ez mowa na forum tym foteliku. Użyj wyszukiwarki, może znajdziesz coś na temat wink
          • isia.s Re: Laguna III HB isofix 10.05.12, 16:35
            Byłam dziś w Mama i ja, oni nie mają sunschine kids, ale sprzedawca mi mówił, że to bardzo niska jakosć, są ponoć nietrwałe. Nie wiem tylko co nim kierowało wink Fakt jest faktem, że mają tam duży wybór i okazało się, że NIC z isofixem nie pasuje do Laguny. Napiszę do Renault co oni polecają w takim razie.
            Naprawdę nikt nie ma Laguny III? Nie sądziłam, że to taki niszowy samochód...
            • mrukumaster Re: Laguna III HB isofix 10.05.12, 17:53
              Powiedział tak bo fotela na oczy nie widział wink Jakie fotele przymierzaliście w samochodzie? Jak dla mnie Romer Kidfix będzie pasował bo ma ruchomy isofix. Dodatkowo wystarczy także sprawdzić jaki fotel jest jako akcesorium do Twojego samochodu w Renault. Żeby przyspieszyć Twoje szukanie jest tam właśnie Romer Kidfix wink Dla dodania jeszcze powiem, że fotele 15-36kg także te na isofix nie są sztywno przyczepione do kanapy tylko się ruszają do przodu mocno a na boki troszkę wink
              • isia.s Re: Laguna III HB isofix 10.05.12, 18:54
                Nie doceniasz mnie wink Wiem, że Renault dodaje Romera jak ktoś prosi o wyposażenie samochodu w fotelik. Mierzyliśmy go, jak również coś tam Casualplaya (co najbardziej pan wciskał) i Concorda T i Click. Innych nie, bo od razu było widać, że się nie nadają. Rzeczywiście ten Romer był chyba najlepszy, choć Casualplay podobny, ale zdaniem Pana nie idealnie. Moim zdaniem się za mocno ruszał, ale ja sie nie znam. Concordy totalnie się nie nadawały.
                • mrukumaster Re: Laguna III HB isofix 11.05.12, 09:16
                  Napisze jeszcze raz fotele z grupy 15-36kg czy to zapięte tylko pasem czy pasem + isofit (tak to się fachowo nazywa) ruszają się bardzo mocno do przodu jak i trochę na boki. Tak jak napisałem wyżej Romer ma ruchomy góra dół isofix i na pewno pasuje do tego samochodu zwłaszcza, że jako akcesorium właśnie ten fotel Renault do Twojego modelu proponuje a to chyba wystarczy jeżeli mi nie wierzysz tongue_out
                  • isia.s Re: Laguna III HB isofix 11.05.12, 16:13
                    Dziś wieczorem jadę jeszcze raz przymierzyć Roemera. Ja wynalazłam gdzieś w internecie, że Renault montuje roemera, ale dziś dostałam odp z Renault Polska, że oni nie zajmują się obsługą techniczną i nie są w stanie powiedzieć jaki fotelik pasuje do mojego samochodu. Poradzili udać się do serwisu. Roemer mi się niestety nie podoba, tapicerka wygląda na tandetną, ale jak bedzie pasował to kupimy. Sunshine kids też w końcu widziałam na żywo, ale kompletnie do mnie nie przemówił, wygląda kiepsko, sprzedwca też go nie polecał choć go mieli.
                    • isia.s Re: Laguna III HB isofix 11.05.12, 19:42
                      A czym się różni roemer sict od tego bez sict? Mierzyliśmy w samochodzie dziś sict i tak stykowo pasuje, jest obawa, że może zniszczyć tapicerkę.
                      • mrukumaster Re: Laguna III HB isofix 12.05.12, 11:18
                        Jeżeli Romer ma tandetną tapicerkę (w zależności oczywiście od koloru) to ja nie wiem jaka firma oprócz Recaro takiej nie ma. Po Recaro Romer ma najlepsze tapicerki jakościowo i użytkowo (nie wszystkie kolory). Jak dla mnie troszkę szukasz dziury w całym.

Wersja SICT obecnie jest najlepszym fotelem pod względem bezpieczeństwa na rynku europejskim w tej grupie wagowej. Jedyne co na szerokość nie pasuje do każdego samochodu. Jeżeli boisz się zniszczyć tapicerkę w samochodzie (w sumie to każdym fotelem możesz to zrobić) wystarczy kupić nakładkę na kanapę pod fotelik samochodowy.
                        • isia.s Re: Laguna III HB isofix 12.05.12, 19:11
                          Hmm. Moim zdaniem ta najtańsza wersja classicline czy coś wygląda słabo, najgorzej z tapicerek renomowanych firm (typu casualplay, concord, maxi cosi czy nawet cybex). Do recaro nei porównuję, bo ta firma do mnie kompletnie nie przemawia, poza tym monza ma 3 gwiazdki. Nie jestem materiałoznawcą, ale na pewno jej nie zaryzykuję. Jeżeli będę brała roemera to na pewno z tą tapicerką lepszą, bodajże trendline, a to niestety podwyższa koszty całej imprezy. Sict nam pasuje, więc go weźmiemy jakby co (już zdązyłam wyłąpać o co chodzi, my mierzyliśmy właśnei sict). A a propos renault, to oni nie polecają zadnej marki fotelika, wiem to z maila od Renault Polska (choć wcześniej w necie wynalazłam, ze montują roemera). Polecili pojechać do autoryzowanego serwisu, gdzie z pewnością pomogą mi dobrać fotelik. W serwisie pan miał jedynie monzę właśnie, jak zobaczył zaczepy w Lagunie w oparciu to zaczął nas przekonywać, ze są jeszcze jedne w siedzisku. Nie było oczywiście, wiec skupił się na przekonywaniu, ze monza świetnie pasuje. A ona tak jak Cybex wisiała kilka cm nad siedzeniem i totalnie się nie nadawała - nie jestem ekspertem, ale jednak już byłam w dwóch sklepach i widziałam jak sprzedawcy mierzą kilka fotelików. W końcu pan się ugiął i obiecał skontaktować z Renault Polska w sprawie pasującego fotelika. A tak w ogóle to mam wrażenie, że wziął nas za oszołomów.
                          • bitabob Re: Laguna III HB isofix 12.05.12, 21:17
                            No pewnie że wziął was za czubów! Spójrz w lustro... I bądź z siebie dumna smile Ja to już dostałem ksywę pan foteliki i straszy się mną małe niegrzeczne dzieci wink
                          • kwap666 Re: Laguna III HB isofix 13.05.12, 10:54
                            roznica miedzy classiciem a trendlinem to jakies 20zl, wiec ceny nie zmienia za bardzo. skoro masz problem z isofixem to go odpusc i kup porzadny fotel montowany samymi pasami. proste. z drugiej strony nie wiem czego oczekujesz od montazu 15-36 ale jesli szukasz takiego ktory bedzie sie trzymal nieruchomo jak niejeden 9-18 to takiego nie znajdziesz, bo to sa inne fotele i calkiem inaczej dzialaja.
                            • isia.s Re: Laguna III HB isofix 13.05.12, 12:42
                              Oczekuję, żeby nie wisiał 5 cm nad siedzeniem. Uchwyty isofix są w Lagunie bardzo wysoko w oparciu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka