Dodaj do ulubionych

Stare samochody i fotelik do 25kg tyłem

05.09.12, 12:10
Szanowni eksperci zastanawiam się, czy jest możliwość zamontowania fotelika tyłem do kierunku jazdy z długimi paskami samochodowymi i brakiem ISOFIX do 18 lub lepiej do 25 kg przy takiej kanapie allegro.pl/vw-golf-ii-1-6-b-kanapa-tylna-i2596253032.html.Wiem,że to grat, ale na razie na inny nas nie stać.Starsza jeździ w bs izi up świetny fotel i myślę o następnym dla młodszej na razie jeździ w bs izi sleep ma 8miesięcy i 8kg i brakuje jej jakieś 3cm do górnej krawędzi niestety jeszcze nie jeździ samodzielnie.
Obserwuj wątek
    • kwap666 Re: Stare samochody i fotelik do 25kg tyłem 05.09.12, 14:42
      probuj z combim, powinno sie udac. w mobim zamek raczej oprze sie o metalowa prowadnice, nie wiem jak z maxwayem, nie mam jeszcze za duzego doswiadczenia z montowaniem tego fotela - ale jesli masz mozliwosc warto sprawdzic.
      • sabina_online Re: Stare samochody i fotelik do 25kg tyłem 05.09.12, 15:16
        Czy fotelik BRITAX MULTI TECH 2 też zamontuję?Wybieram się na inspekcje fotelików do Krakowa może będą te foteliki.Zastanawiam się, czy faktycznie te foteliki wystarczą gabarytowo wysokość i szerokość moja starsza będzie miała w grudniu 5 lat waży 21kg i 110 cm jakiej wielkości dziecko można przewozić dziecko?Do czubka głowy, czy linii oczu?
        • kwap666 Re: Stare samochody i fotelik do 25kg tyłem 05.09.12, 15:49
          napewno nie beda mieli tego fotela i na zywo go u nas w oficjalnej dystrybucji nie zobaczysz. nie spotkalem sie tez, zeby ktos go sciagal na wlasna reke. raczej wybieraj z tego co jest dostepne na naszym rynku. dodalbym jeszcze graco belogic, ale nie wiem jak z jego montazem. w krakowie powinnas znalesc sklep z tymi fotelikami.
          • sabina_online Re: Stare samochody i fotelik do 25kg tyłem 05.09.12, 20:24
            first class???dobry pomysł
            • konwalia-82 Re: Stare samochody i fotelik do 25kg tyłem 09.09.12, 21:04
              multi techa ma volvo na serwisie do sprzedaży przynajmniej w pniu
    • agusiagda Maxi-Cosi Mobi 07.09.12, 23:23
      Nie jestem ekspertem wink

Ale przez 2 lata używaliśmy fotelika Maxi-Cosi Mobi w 2 autach wink z czego mój(zostawiony abym po nastu latach od zrobienia prawka przypomniała sobie jak się jeździ) jest dawno pełnoletni wink 3-drzwiowy Nissan Sunny :] Więc jako posiadaczka starego auta i fotelika montowanego tyłem powiem - że jest możliwe zamontowanie takiego fotelika wink (akurat mam go na sprzedaż)
      • sabina_online Re: Stare samochody i fotelik do 25kg tyłem 23.09.12, 17:47
        Szanowni eksperci zastanawiam się nad tymi 2 fotelikami Belogic 9-25 kg Graco Akta lub be safe combi x3 isofix, który będzie bardziej uniwersalny tzn.da zamontować się w większości nowszych samochodów tzn tak do 2000r??Na pewno vw lub inny praktyczny samochód? I czy faktycznie belogic wystarczy do 25kg??Może ktoś ten fakt potwierdzić?
    • sabina_online Re: Stare samochody i fotelik do 25kg tyłem 23.09.12, 17:52
      I jeszcze jedno pytanie, czy tapicerki są wysokiej jakości?Mam bs izi up x2 alcantra i bardzo podoba mi się tan materiał jak wygląda czy oddycha w belogic?
      • mrukumaster Re: Stare samochody i fotelik do 25kg tyłem 24.09.12, 09:16
        Jak chcesz uniwersalny tyłem do starego samochodu to besafe na isofix nie tylko na pas. Co do Belogica jakoś nie wierzę w te 25kg bo to by musiała być za przeproszeniem mała kluska. Jak patrzę na swojego 4 latka i 6 latka w domu, które 25kg nie mają to raczej nie weszłyby już do Belogica smile
        • renowa Re: Stare samochody i fotelik do 25kg tyłem 26.09.12, 08:24
          Troszkę się wtrącę jak pozwolicie wink
          Jestem po inspecji fotelikowej w Krk i tam rozmawiałam z Panem Markiem z fotelik.info. Akurat on robił nam inspekcję moich fotelików. Dla mołodszego mam MC Mobi i trochę o tym foteliku gadaliśmy i własne nt tego, ze on do 25kg jest.
          On mi mówił, że on woził w nim swoje ponad 20kg dziecko i że się mieści do niego. Mówił, że widział Mobiego zamontowanego w samochodzie 3 drzwiowym a nawet 2 Mobi też w 3 drzwówce i to zamontowane dobrze. Ogólnie na temat Mobiego miał bardzo dobre zdanie (sam woził w nim swoje dzieci) - dobry fotelik za rozsądną cenę. Jedyny minus to brak zagłówka porządnego w Mobim - tu duży plus dał dla BeSafe.

Mój młodszy ma 2 lata, 13,5kg i 88cm. Myślę, że w Mobim pojeździ spokojnie jeszcze minimum rok albo dłużej. Wszystko będzie zależało jak będzie rósł ale ja go w nim widzę tak do 4rż czyli mniej więcej tak, jak zaleca się jazdę tyłem na tym forum wink
          • mrukumaster Re: Stare samochody i fotelik do 25kg tyłem 26.09.12, 12:35
            Bo to zależy wszystko od dziecka. Moje dzieci mając 2 lata ważyły ponad 15kg i wzrost w okolicach 95cm a córa to nawet więcej. Więc w moim przypadku do 25kg raczej w niczym tyłem by dzieci nie pojeździły. Córka ma niecałe 6 lat a nosi ciuchy najczęściej na 128 czasem 122cm smile
            • sabina_online Re: Stare samochody i fotelik do 25kg tyłem 26.09.12, 13:49
              To moja starsza córcia będzie mieć 5 lat 7 grudnia i waży 22kg , a rozmiar ubrań 116/122, więc teraz intensywnie myślę co z młodszą obecnie jeździ w bs izi sleep 8 miesięcy 8kg i 3 cm do końca fotelika,a samodzielnie nie siedzi.Nie podoba mi się materiały mc zdecydowanie wolę bs starsza jeździ w up x2 alcantra świetny materiał.Tylko 1 wielki problem stare auto vw golf II, a chciała bym wozić bezpiecznie córcię.Wiem,że tyłem jest najlepiej z budżetem kiepsko, ale chciała bym optymalny wybór bezpieczeństwo/materiał/cena?Możliwe pogodzić wszystkie kryteria?
              • renowa Re: Stare samochody i fotelik do 25kg tyłem 26.09.12, 17:47
                Mruku. Moj starszy podobny wymiarem do Twojej córy też 6 latek tyle że on waży 20 kg. W 9-18 wozilam go do 5 lat.
                SabinaTapicerce w Mobim dalrko do Alcantry ale tragedii też nie ma . Mam go od roku i spisała się świetnie w lecie. W ostateczności moxma kupić lub uszyć pokrowiec za to cena w porównaniu do Bs jest bardzo przystępna. Ake wiadomo każdy z.nas ma inne priorytety więc nie prxekonuje na siłę wink
                • sabina_online Re: Stare samochody i fotelik do 25kg tyłem 26.09.12, 20:51
                  Martwię się, bo mam takie długi paski zamków, czy da się poprawnie zamontować mobiego, dlatego szukam bezpiecznej opcji jeśli nie znajdę nic co da się zamontować tyłem, będę myśleć o montowanych przodem.
                  Moje priorytety:
                  1.Żeby dało się poprawnie zamontować w moim"samochodzie", czyli vw golf II później pasat stary tak do 2000r
                  2.Chciała bym, żeby był szeroki i wysoki w dobrej tapicerce oraz cenie możliwy ISOFIX na przyszłość.
                  Czy jest taki model??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka