Dodaj do ulubionych

Po wizycie w sklepie ....wytłumaczcie mi coś :)

03.05.13, 15:27
sklep bociek zabrze- II miejsce w fotelikiadzie 2012
Pojechaliśmy generalnie po izi up x2 -przymierzyć itp. pracownik polacił nam jednak inny fotel- casualplay protector- fotelik fajny faktycznie, coś tam o nim czytałam że dobry ale jakoś wcześniej nie zwracałam uwagi na niego-w sumie nie wiem dlaczego... córka chudzina więc do niej casual pasował (dla syna 130 cm to na bank był za mały)
Pan w sklepie zaproponował do casuala taki zestaw montażowy by fotelik nie latał na zakrętach i by nie trzeba go było zapinać jak jest pusty.
z mojej wiedzy wynika, że foteliki 15-36 mają podczas wypadku podążać za dzieckiem- czy to prawda czy coś źle przeczytałam? Nawet pamiętam wypowiedź że 15-36 nie powinno się nawet przyduszać zagłówkiem aby się nie ruszał- a tu taki zwrot? już sama zgłupiałam- ale myślę sobie Pan jest szkolony więc zaufałam. Mówi że podczas zderzenia fotelik nie przymocowany uderza dziecko w plecy...
o co więc chodzi? jeśli nie ma się w aucie isofix to tylko vega by była ok by nie uderzyła w plecy bo ma zaczepy o fotel? i chyba jeszcze rodi bo nasz kiedyś miał taki zaczep na gumie. i cybexy miały pas. Inne sa zagrożeniem? besafe też? zgłupiałam

mam jeszcze drugie pytanie co do przebiegu pasów- wg instrukcji pas przebiega po kolanach co za tym idzie pod podłokietnikiem a drugi barkowy nad podłokietnikiem? w montereyu i kiedyś w rodim XR oba miały iśc pod podłokietnikiem. casual ma faktycznie inaczej czy to jakiś błąd w instrukcji?
Obserwuj wątek
    • blueaha Re: Po wizycie w sklepie ....wytłumaczcie mi coś 03.05.13, 16:34
      co do przebiegu pasa to tu była cała dyskusja w tym temacie
      tutaj
      ten zestaw montażowy to chyba tylko isofix mógłby być, bo nic innego mi do głowy nie przychodzi i to znaczy , ze są dwa rodzaje Casualplay protector i casualplay protector Fix- ten drugi jest z isofixem, ale żaby go uzywać to w samochodzie muszą być zaczepy iso- fix.
      Co do podążania fotelika w czasie wypadku to nie wiem, poczekam na wypowiedzi znawców tematu. Ja mam akurat CP z isofixem, chociaz w aktualnym auci go nie mamy, moze będzie w następnywink
      • berciunia1 Re: Po wizycie w sklepie ....wytłumaczcie mi coś 03.05.13, 17:15
        nie nie- my isofix nie mamy dlatego Pan polecił z casualaplaya taki pas z klamrą, dzięki któremu mocuje się fotelik do fotela samochodowego
        • berciunia1 Re: Po wizycie w sklepie ....wytłumaczcie mi coś 03.05.13, 17:24
          przekłada się pas przez rury z tyłu fotelika i jedna część idzie na górę fotela samochodowego a druga w sszczelinę między siedziskiem i oparciem i z tyłu się to spina od strony bagażnika) wygląda to jakby pas montażowy taki do bagaży ale nie taka guma tylko pas
          nie coś takiego sklep.motocykle.pl/image_func.php?img=gfx/d9a8ec7eaf3288d083340447126bbbb6.jpg&maxwidth=220 tylko tego typu sklep.motocykle.pl/_var/gfx/c301a3febd93db0e53f1b944af2e86b6.jpg
          • renowa Re: Po wizycie w sklepie ....wytłumaczcie mi coś 04.05.13, 10:12
            O! Ten pas to coś dla mnie smile
            Berciunia - dzięki.

Ja mam Casuala w Mitsubishi Carisma i faktycznie ma tenedencje do "latanie" na zakrętach. Któryś ze specó mi wspominał o tym pasku kiedyś, ma on fukcję własnie taką, że fotelik nie lata na zakrętach a stabilnie sobie siedzi.
            Jakoś tak mi się kojarzy z tym co zastosowano w Sunshine Kids Vega
            https://img.youkids.pl/tmp/5/c/4/e/sunshine-kids-vega-15-36kg-adac-4-b5ed.800x600-s.jpg

A tak to wygląda w testach zderzeniowych:

Na moje oko ten pasek się po prostu zrywa w czasie kolizji i zagłówek idzie za dzieckiem do przodu.
            Na moje oko pasek ma fukcję poprawy w czasie codziennego użytkowania ( fotelik nie lata po siedzeniu).

Co do montażu pasa biodrowego to czytałąś całą dyskusję. Ja zdecydowałam montować pas tak jak w instrukcji i z tego co się dowiedziałam tutaj to w instrukcji Casuala nie ma błędu.
            A BS izi up w ogóle nie posiada prowadnic pasa biodrowego to co, niby mniej bezpieczny? BS już kilka razy tłumaczył dlaczego ich nie ma. Tu na forum na pewno gdzies znajdziesz o tym ifno.
            • renowa Re: Po wizycie w sklepie ....wytłumaczcie mi coś 04.05.13, 10:22
              PS.

Mój syn ma 128cm i na długo mu jeszcze ten fotelik wystarczy więc się dziwie dlaczego dla 130cm dzieciaka miałby być za mały?
              • berciunia1 Re: Po wizycie w sklepie ....wytłumaczcie mi coś 04.05.13, 16:05
                Nasz Maciek ma 135 cm i więcej miejsca ma w monterey. Syn ma dość szerokie barki i jest "ubity" smile dlatego w porównaniu do montereya wg nas casual wypada mniejszy. smile Córka znów jest 4,5 latką i ma 106 cm i waży tylko 15.5 więc w protektorze nie traciła się tak. co do pasa to gość polecał ewentualnie taki pas do bagażu jak w linku. Albo oryginał za 70 do wyboru ...
                Jak bede w domu to wrzucę fotkę z małą zapiętą wg. Instrukcji. Wydaje mi się że ten pas jakoś tak wysoko przebiega... Zerknijcie proszę później i powiedzcie jak to wygląda u was smile a syna w montereyu też zapinać tak czy jednak trzymać się instrukcji. Zdania są tak podzielone ze zgłupieć można...
                • berciunia1 Re: Po wizycie w sklepie ....wytłumaczcie mi coś 04.05.13, 17:14
                  https://img1.aukcjoner.pl/gallery/013201386/thumbnails.jpg https://img1.aukcjoner.pl/gallery/013201386/2_t.jpg
                  Zobacz całą galerię | Darmowe galerie Allegro
                  • berciunia1 Re: zdjęcia 04.05.13, 17:18
                    https://img1.aukcjoner.pl/gallery/013201386/thumbnails.jpg https://img1.aukcjoner.pl/gallery/013201386/2_t.jpg
                    Zobacz całą galerię | Darmowe galerie Allegro
                    • berciunia1 czy ten pas nie przebiega za blisko szyi? 24.05.13, 16:23
                      zerknijcie na zdjęcia raz jeszcze - mam wrażenie że pas jakoś tak na szyjce jest. Czy tak ma być i jestem przewrażliwiona?
    • blueaha Re: Po wizycie w sklepie ....wytłumaczcie mi coś 03.05.13, 19:16
      mi się wydaje,że ten pas ma jakieś znaczenie tylko w przypadku pustego fotela. I tak na chłopski rozum, to wydaje mi się, ze lepiej jak fotelik leci z dzieckiem- wtedy lepiej chroni przy
      uderzeniach tych wtórnych na boki, ale jeśli jest inaczej... sama jestem ciekawa.
      • mrukumaster Re: Po wizycie w sklepie ....wytłumaczcie mi coś 05.05.13, 22:25
        Pan lekką bzdurę powiedział z tym paskiem smile On i tak się zerwie przy wypadku i fotelik poleci z dzieckiem bo ma polecieć z dzieckiem właśnie po to by nie uszkodzić np. kręgosłupa. Ten zaczep z MC Rodi Xr jest na gumce czyli też puści plecy przy wypadku razem z dzieckiem. Co do casuala jak dla mnie ciekawy fotel ale z kiepską ergonomią poddupnika zwłaszcza jak się go "wydłuży" pokrętłem. Trzeba bardzo uważać, żeby fotel prawidłowo przylegał do kanapy samochodu orz żeby dziecko nie miało nóg na przednim fotelu. Ogólnie zawsze zanim do konca sie uwierzy sprzedawcy, który namawia na tylko jeden konkretny fotel a reszta wg. nie go nie (w tej grupie wagowej jest sporo foteli dobrych) warto przymierzyć do dziecka i auta kilka opcji. Np. przy duzym dziecku Besafe może się lepiej sprawdzić to samo Vega. Przy szczupłym np. lepszy mógłby się okazać Romer Kid.
        • berciunia1 Re: Po wizycie w sklepie ....wytłumaczcie mi coś 06.05.13, 15:49
          No też mi się dobrze wydawało, że fotelik musi podążać za dzieckiem... smile
          sam fotel fajny, co do wydłużanego siedziska to pewnie nie będziemy tego używać bo jak znam siebie to za 3 lata zmienimy na jakiś większy besafe lub inny za 3 lata pewnie wiele się zmieni na rynku fotelikowym.
          Zastanawiam się tylko czy większemu dziecku- 2-3 klasa SP w casualu nie będzie opadała głowa? - jednak monterey czy besafe ma większe , bardziej wysunięte zagłówki.
          • monique76 Re: Po wizycie w sklepie ....wytłumaczcie mi coś 07.05.13, 22:11
            moja córka skończyła właśnie 10 lat i jeździ od ponad 5-ciu w casualu - głowa nie opada. Inna sprawa, ze teraz już zazwyczaj nie śpi w samochodzie nawet na dłuższych trasach.
            Fotelik przetestowaliśmy na własnej skorze przy dachowaniu, skończyło się na siniaku na łuku brwiowym..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka