berciunia1
03.05.13, 15:27
sklep bociek zabrze- II miejsce w fotelikiadzie 2012
Pojechaliśmy generalnie po izi up x2 -przymierzyć itp. pracownik polacił nam jednak inny fotel- casualplay protector- fotelik fajny faktycznie, coś tam o nim czytałam że dobry ale jakoś wcześniej nie zwracałam uwagi na niego-w sumie nie wiem dlaczego... córka chudzina więc do niej casual pasował (dla syna 130 cm to na bank był za mały)
Pan w sklepie zaproponował do casuala taki zestaw montażowy by fotelik nie latał na zakrętach i by nie trzeba go było zapinać jak jest pusty.
z mojej wiedzy wynika, że foteliki 15-36 mają podczas wypadku podążać za dzieckiem- czy to prawda czy coś źle przeczytałam? Nawet pamiętam wypowiedź że 15-36 nie powinno się nawet przyduszać zagłówkiem aby się nie ruszał- a tu taki zwrot? już sama zgłupiałam- ale myślę sobie Pan jest szkolony więc zaufałam. Mówi że podczas zderzenia fotelik nie przymocowany uderza dziecko w plecy...
o co więc chodzi? jeśli nie ma się w aucie isofix to tylko vega by była ok by nie uderzyła w plecy bo ma zaczepy o fotel? i chyba jeszcze rodi bo nasz kiedyś miał taki zaczep na gumie. i cybexy miały pas. Inne sa zagrożeniem? besafe też? zgłupiałam
mam jeszcze drugie pytanie co do przebiegu pasów- wg instrukcji pas przebiega po kolanach co za tym idzie pod podłokietnikiem a drugi barkowy nad podłokietnikiem? w montereyu i kiedyś w rodim XR oba miały iśc pod podłokietnikiem. casual ma faktycznie inaczej czy to jakiś błąd w instrukcji?