Dodaj do ulubionych

Fotelik RWF do Corsy D 3-drzwiowej

30.03.14, 21:00
Nadszedł czas by po mału żegnać się z fotelikiem-kołyską (MaxiCosi Cabriofix) i kupić coś większego. Córka waży prawie 11kg, mierzy 78cm. Koniecznie chcę fotelik montowany tyłem lub najlepiej tyłem, ale z opcją przodem (w razie jakby Młoda się zbuntowała, że tyłem już nie będzie jeździła). No i najważniejsza kwestia musi wejść do Opla Corsa D 3-drzwiowego... Mam Isofix (Cabrio używam właśnie z bazą), ale raczej chyba montowanie fotelika z tyłu nie będzie dobrym pomysłem, prawda? O tyle o ile kołyskę z dzieckiem na bazę jeszcze da radę wstawić to już pewnie dziecko włożyć do fotelika z wewnątrz samochodu będzie dużo trudniej (i dla mnie i dla dziecka). Więc pewnie pozostanie montaż fotelika z przodu (poduszkę mogę wyłączyć bez angażowania serwisu). Czy przewożenie dziecka z przodu w foteliku tyłem (oczywiście przy wyłączonej poduszce) jest bezpieczne?

Co w takim razie polecacie? Co byłoby najlepszym rozwiązaniem? Myślałam o BeSafe Combi X3 bez Isofix zamontowanym właśnie z przodu. Ale może jest jakiś lepszy (bezpieczniejszy) fotelik, który nadawał by się do mojego auta?

Z góry dzięki za sugestie smile
Obserwuj wątek
    • gom1 Re: Fotelik RWF do Corsy D 3-drzwiowej 30.03.14, 21:22
      Bezpieczne: tak. Legalne: nie. Nasze przepisy zabraniają wozić fotelik RWF z przodu gdy w aucie jest poduszka pasazera. Nawet jeśli jest włączona. Jak trafisz na upierdliwego milicjanta to może być niewesoło.
      • gom1 Re: Fotelik RWF do Corsy D 3-drzwiowej 30.03.14, 21:26
        Oczywiście miało być "wyłączona".
        • kar-ula Re: Fotelik RWF do Corsy D 3-drzwiowej 30.03.14, 22:13
          Ja właśnie rpawie zdecydowałam się na Axkida MiniKid właśnie ze względu na to, ze poza dużym samochodem kombi mam jeszcze Corsę - tyle że ja mam znacznie mniejszą i bez izofixu Corsę B. Poduszka u mnie jest niewyłączalna, więc będę wozić z tyłu i mam ogromną nadzieję, że mi się to uda. Wprawdzie planuję do Corsy montować tylko w absolutnie wyjątkowym wypadku, no ale chcę mieć taką opcję. Mam nadzieję, ze nie wymyśliłąm sobie czegoś nierealnego. Minikid zajmuje mało miejsca, bo nie musi wystawać poza siedzenie.
        • minininja Re: Fotelik RWF do Corsy D 3-drzwiowej 31.03.14, 13:38
          A to nawet nie wiedziałam... To co w takim razie najlepsze by było do Corsy, żeby dało radę bezproblemowo dziecko włożyć?
          Swoją drogą dziwne te przepisy. Tym bardziej, że na stronach producentów po wybraniu mojego samochodu pokazuje możliwość montażu z przodu. Ehhhh...
          • beeranek Re: Fotelik RWF do Corsy D 3-drzwiowej 31.03.14, 14:00
            Producent nie zna przepisów we wszystkich krajach. Pewnie nasze przepisy były tworzone zanim przyciski do wyłączania poduszek były montowane a przepisy nie zostały zmienione. Ciężko wkładać do 3d malucha tylem ale nie niewykonalne
    • minininja Roemer Dualfix 31.03.14, 19:57
      A co sądzicie o tym foteliku? Na pewno wkładanie malucha z tyłu byłoby łatwiejsze niż do normalnego fotelika, którego nie można obrócić w bok. Orientujecie się jak z bezpieczeństwem w tym modelu?
      Roemer Dualfix www.britax-roemer.pl/foteliki-samochodowe/foteliki-samochodowe/dualfix

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka