Dodaj do ulubionych

Fotelik 9-18 kg

27.10.14, 10:38
Szukam fotelika dla 13-mies.synka do peugeota 307 sw.
Syn waży 10 kg.
Czy będzie pasował romer king plus?
Czy tapicerka black thunder jest ok?
Obserwuj wątek
    • onewoman Re: Fotelik 9-18 kg 27.10.14, 10:43
      czy maxi cosi priori xp?
      • gom1 Re: Fotelik 9-18 kg 27.10.14, 10:46
        Wymienione foteliki nie nadają się dla tak małego dziecka. Szukaj czegoś montowanego tyłem do kierunku jazdy. Słowo-klucz: RWF.

A swoją drogą syn powinien jak najdłużej jeździć w obecnym foteliku (mylnie zwanym "nosidełkiem").
        • beeranek Re: Fotelik 9-18 kg 27.10.14, 11:49
          Niestety, 13 miesięcy to i tak sporo w "nosidełku". Swoją drogą, wszyscy się czepiają tej nazwy, jakby się tego RÓWNIEŻ nie nosiło tongue_out Lepiej nazwać nosidłem i wozić dłużej w tym foteliku niż fotelikiem i przesadzić w wieku 6 miesięcy tongue_out. A niestety często po 6 miesiącach, albo po magicznych 9kg ludzie zmieniają fotele. Choć jeśli jest to 13 miesięcy i 10kg to nie byłabym tak krytyczna co do zmiany, lepiej zmienić na kolejnego RWFa i ukrócić ryki dziecia w "nosidle"
        • onewoman Re: Fotelik 9-18 kg 27.10.14, 12:45
          Nie nazwalam nigdzie tego fotelika nosidelkiem. Dlaczego nie nadają się dla dziecka wazacego 10 kg skoro są od 9 kg?
          Widzę ze wszyscy tutaj radzą foteliki montowane tyłem ale ja szukam montowanego przodem.
          • gom1 Re: Fotelik 9-18 kg 27.10.14, 13:05
            onewoman napisała:
            > Dlaczego nie nadają się dla dziecka wazacego 10 kg

Dlatego:
            www.youtube.com/watch?v=Q8gU9zzCGA8
            Ale.. Ty decydujesz.
          • mika8001 Re: Fotelik 9-18 kg 28.10.14, 18:11
            onewoman napisała:

> Dlaczego nie nadają się dla dziecka wazacego 10 kg skoro są od 9 kg?
            Dlatego, ze sa montowane przodem do kierunku jazdy.

• onewoman Re: Fotelik 9-18 kg 29.10.14, 10:17
              To dlaczego foteliki od 9kg przodem do jazdy są sprzedawane?
              • gom1 Re: Fotelik 9-18 kg 29.10.14, 10:41
                onewoman napisała:
                > To dlaczego foteliki od 9kg przodem do jazdy są sprzedawane?

Jest popyt, to jest i podaż. Niestety decydującym czynnikiem jest cena fotelika oraz brak "wiedzy" i szeroko rozumianej edukacji wśród (przyszłych) rodziców.
          • tylempl Re: Fotelik 9-18 kg 30.10.14, 09:08
            > Widzę ze wszyscy tutaj radzą foteliki montowane tyłem ale ja szukam
            > montowanego przodem.
            Radzą - bo od tego m.in. jest forum.
            Radzą - bo są sprawdzone i bezpieczniejsze niż przodem

> To dlaczego foteliki od 9kg przodem do jazdy są sprzedawane?
            Dlaczego są sprzedawane papierosy?
            Wiadomo że szkodzą ...

> gom1 29.10.14, 10:41
            > Jest popyt, to jest i podaż.
            Dokładnie. A popyt jest przez brak wiedzy po stronie rodziców (i sprzedawców, którzy nie informują).

> lenka16xx 29.10.14, 14:33
            >Na całe szczęście mieszkamy w Polsxe nie w sWecji??
            Czy w Szwecji obowiązują inne prawa fizyki?
            Nie piszmy o ich przepisach bo nie mają znaczenia i odzwierciedlenia w naszych warunkach.
            Fizyka jest jednak taka sama.

Pytanie podstawowe było:
            > onewoman 27.10.14, 10:38
            >Szukam fotelika dla 13-mies.synka do peugeota 307 sw.
            Zatem.
            Bezpieczny będzie fotel montowany tyłem.
            Polecam przymiarkę (ważniejsza niż przy FWF) do samochodu.

>Syn waży 10 kg.
            Zatem, pasują zarówno foteliki do 18kg i te do 25kg.
            Kwestia spr. który będzie bardziej odpowiedni i dopasowany do dziecka.
            Te do 25kg będą służyć trochę dłużej bo do ok ~5/6 lat - zależy od modelu pasażera i ilości miejsca wink
            Polecam porównanie foteli RWF.

> onewoman 29.10.14, 10:48
            >A czy jakiś fotelik 9-18 kg przodem ma ten test plus?
            Tak, tyłem.
            Przodem, żaden fotel nie przejdzie tego testu - bo są za kiepskie.
            PlusTest jest uznawany za najbardziej rygorystyczny test fotelików dziecięcych.
    • beeranek Re: Fotelik 9-18 kg 27.10.14, 11:44
      Na 100% pasuje Axkid Kidzofix, mieści się spokojnie
    • lenka16xx Re: Fotelik 9-18 kg 29.10.14, 10:31
      Polecam fotelik chicco xpace. Kupiłam dla 8miesiecznego synka, ważącego,prawie 10kg. Jest świetny ponieważ ma bardzo duży kat pochylenia pozycji leżącej, główka nie leid do przodu i jest montowany isofixem.testy Adax 4-wiec ok.
      • gom1 Re: Fotelik 9-18 kg 29.10.14, 10:42
        lenka16xx napisał(a):
        > testy Adax 4-wiec ok.

Nie ma zaliczonego szwedzkiego "Test Plus", więc nie OK.
        • onewoman Re: Fotelik 9-18 kg 29.10.14, 10:48
          A czy jakiś fotelik 9-18 kg przodem ma ten test plus?
          • gom1 Re: Fotelik 9-18 kg 29.10.14, 10:50
            Przodem? Żaden.
        • lenka16xx Re: Fotelik 9-18 kg 29.10.14, 14:33
          Na całe szczęście mieszkamy w Polsxe nie w sWecji?? większości rodZicow nie stać na drogie foteliki które przeszły wszystkie testy i co, mamy ich oskarżać o to, ze ryzykują Ycie swojego dziecka? 3/4 rodziców przeznacza na fotelik nie więcej niż 500-700zl.... A te testy.. Już pisałam o co cordzie ultimatum isofix.. Taki super, a włóżcie sobie do niego dZiexko i zobacxie jaka ma poZycje dziwna.
          • sabina_online Re: Fotelik 9-18 kg 30.10.14, 08:10
            Dlatego najpierw trzeba pojechać do sklepu z dzieckiem i przymierzyć fotelik do samochodu i dziecko do fotelika.
            Jeśli ktoś decyduje się na dziecko to powinien być odpowiedzialny za życie i zdrowie.
            Tutaj jest odpowiedź czemu tyle kosztuje dobry fotelik samochodowy osiemgwiazdek.blogspot.com/2014/10/czemu-foteliki-rwf-sa-drozsze-od-foteli.html
            Fotelik jak wiele przedmiotów można kupić na raty do 4 roku życia(liczac, że dziecko pojeździ 3 lata) za fotel RWF za 1800zł dziennie to koszt ok 1,5 zł czy to dużo?
            Chicco fotelik jest wspaniały bo ma świetną tapicerkę ... nic więcej jest mały a za 2 lata będzie trzeba wymienić na podstawkę, bo za duże dziecko sad
          • gom1 Re: Fotelik 9-18 kg 30.10.14, 08:58
            Bynajmniej nikogo nie oskarżam. Chuchamy i dmuchamy na te swoje dzieci w każdej możliwej dziedzinie życia, więc dlaczego nie zapewnić im maksymalnego bezpieczeństwa również podczas podróży samochodem? Argument o kosztach do mnie nie przemawia. Bardzo często widzę tutaj kwiatki w stylu:

"Jaki fotelik do dwuletniego passata kombi w dizlu, najlepiej używany - max. 500 PLN.

sent from brand new ajfon 6+ kupiony za gotówkę w iStore w Dreźnie"

Problem nie leży w pieniądzach tylko w świadomości samych rodziców. Skoro potrafimy na kilka miesięcy wcześniej planować zakup wózka, czemu temat fotelika pojawia się zazwyczaj chwilę przed pierwszą podróżą z dzieckiem?

A porównania Szwecji do Polski nie rozumiem. Dzieci tam są inne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka