onewoman 27.10.14, 10:38 Szukam fotelika dla 13-mies.synka do peugeota 307 sw. Syn waży 10 kg. Czy będzie pasował romer king plus? Czy tapicerka black thunder jest ok? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gom1 Re: Fotelik 9-18 kg 27.10.14, 10:46 Wymienione foteliki nie nadają się dla tak małego dziecka. Szukaj czegoś montowanego tyłem do kierunku jazdy. Słowo-klucz: RWF. A swoją drogą syn powinien jak najdłużej jeździć w obecnym foteliku (mylnie zwanym "nosidełkiem"). Odpowiedz Link
beeranek Re: Fotelik 9-18 kg 27.10.14, 11:49 Niestety, 13 miesięcy to i tak sporo w "nosidełku". Swoją drogą, wszyscy się czepiają tej nazwy, jakby się tego RÓWNIEŻ nie nosiło Lepiej nazwać nosidłem i wozić dłużej w tym foteliku niż fotelikiem i przesadzić w wieku 6 miesięcy . A niestety często po 6 miesiącach, albo po magicznych 9kg ludzie zmieniają fotele. Choć jeśli jest to 13 miesięcy i 10kg to nie byłabym tak krytyczna co do zmiany, lepiej zmienić na kolejnego RWFa i ukrócić ryki dziecia w "nosidle" Odpowiedz Link
onewoman Re: Fotelik 9-18 kg 27.10.14, 12:45 Nie nazwalam nigdzie tego fotelika nosidelkiem. Dlaczego nie nadają się dla dziecka wazacego 10 kg skoro są od 9 kg? Widzę ze wszyscy tutaj radzą foteliki montowane tyłem ale ja szukam montowanego przodem. Odpowiedz Link
gom1 Re: Fotelik 9-18 kg 27.10.14, 13:05 onewoman napisała: > Dlaczego nie nadają się dla dziecka wazacego 10 kg Dlatego: www.youtube.com/watch?v=Q8gU9zzCGA8 Ale.. Ty decydujesz. Odpowiedz Link
mika8001 Re: Fotelik 9-18 kg 28.10.14, 18:11 onewoman napisała: > Dlaczego nie nadają się dla dziecka wazacego 10 kg skoro są od 9 kg? Dlatego, ze sa montowane przodem do kierunku jazdy. Odpowiedz Link
onewoman Re: Fotelik 9-18 kg 29.10.14, 10:17 To dlaczego foteliki od 9kg przodem do jazdy są sprzedawane? Odpowiedz Link
gom1 Re: Fotelik 9-18 kg 29.10.14, 10:41 onewoman napisała: > To dlaczego foteliki od 9kg przodem do jazdy są sprzedawane? Jest popyt, to jest i podaż. Niestety decydującym czynnikiem jest cena fotelika oraz brak "wiedzy" i szeroko rozumianej edukacji wśród (przyszłych) rodziców. Odpowiedz Link
tylempl Re: Fotelik 9-18 kg 30.10.14, 09:08 > Widzę ze wszyscy tutaj radzą foteliki montowane tyłem ale ja szukam > montowanego przodem. Radzą - bo od tego m.in. jest forum. Radzą - bo są sprawdzone i bezpieczniejsze niż przodem > To dlaczego foteliki od 9kg przodem do jazdy są sprzedawane? Dlaczego są sprzedawane papierosy? Wiadomo że szkodzą ... > gom1 29.10.14, 10:41 > Jest popyt, to jest i podaż. Dokładnie. A popyt jest przez brak wiedzy po stronie rodziców (i sprzedawców, którzy nie informują). > lenka16xx 29.10.14, 14:33 >Na całe szczęście mieszkamy w Polsxe nie w sWecji?? Czy w Szwecji obowiązują inne prawa fizyki? Nie piszmy o ich przepisach bo nie mają znaczenia i odzwierciedlenia w naszych warunkach. Fizyka jest jednak taka sama. Pytanie podstawowe było: > onewoman 27.10.14, 10:38 >Szukam fotelika dla 13-mies.synka do peugeota 307 sw. Zatem. Bezpieczny będzie fotel montowany tyłem. Polecam przymiarkę (ważniejsza niż przy FWF) do samochodu. >Syn waży 10 kg. Zatem, pasują zarówno foteliki do 18kg i te do 25kg. Kwestia spr. który będzie bardziej odpowiedni i dopasowany do dziecka. Te do 25kg będą służyć trochę dłużej bo do ok ~5/6 lat - zależy od modelu pasażera i ilości miejsca Polecam porównanie foteli RWF. > onewoman 29.10.14, 10:48 >A czy jakiś fotelik 9-18 kg przodem ma ten test plus? Tak, tyłem. Przodem, żaden fotel nie przejdzie tego testu - bo są za kiepskie. PlusTest jest uznawany za najbardziej rygorystyczny test fotelików dziecięcych. Odpowiedz Link
beeranek Re: Fotelik 9-18 kg 27.10.14, 11:44 Na 100% pasuje Axkid Kidzofix, mieści się spokojnie Odpowiedz Link
lenka16xx Re: Fotelik 9-18 kg 29.10.14, 10:31 Polecam fotelik chicco xpace. Kupiłam dla 8miesiecznego synka, ważącego,prawie 10kg. Jest świetny ponieważ ma bardzo duży kat pochylenia pozycji leżącej, główka nie leid do przodu i jest montowany isofixem.testy Adax 4-wiec ok. Odpowiedz Link
gom1 Re: Fotelik 9-18 kg 29.10.14, 10:42 lenka16xx napisał(a): > testy Adax 4-wiec ok. Nie ma zaliczonego szwedzkiego "Test Plus", więc nie OK. Odpowiedz Link
onewoman Re: Fotelik 9-18 kg 29.10.14, 10:48 A czy jakiś fotelik 9-18 kg przodem ma ten test plus? Odpowiedz Link
lenka16xx Re: Fotelik 9-18 kg 29.10.14, 14:33 Na całe szczęście mieszkamy w Polsxe nie w sWecji?? większości rodZicow nie stać na drogie foteliki które przeszły wszystkie testy i co, mamy ich oskarżać o to, ze ryzykują Ycie swojego dziecka? 3/4 rodziców przeznacza na fotelik nie więcej niż 500-700zl.... A te testy.. Już pisałam o co cordzie ultimatum isofix.. Taki super, a włóżcie sobie do niego dZiexko i zobacxie jaka ma poZycje dziwna. Odpowiedz Link
sabina_online Re: Fotelik 9-18 kg 30.10.14, 08:10 Dlatego najpierw trzeba pojechać do sklepu z dzieckiem i przymierzyć fotelik do samochodu i dziecko do fotelika. Jeśli ktoś decyduje się na dziecko to powinien być odpowiedzialny za życie i zdrowie. Tutaj jest odpowiedź czemu tyle kosztuje dobry fotelik samochodowy osiemgwiazdek.blogspot.com/2014/10/czemu-foteliki-rwf-sa-drozsze-od-foteli.html Fotelik jak wiele przedmiotów można kupić na raty do 4 roku życia(liczac, że dziecko pojeździ 3 lata) za fotel RWF za 1800zł dziennie to koszt ok 1,5 zł czy to dużo? Chicco fotelik jest wspaniały bo ma świetną tapicerkę ... nic więcej jest mały a za 2 lata będzie trzeba wymienić na podstawkę, bo za duże dziecko Odpowiedz Link
gom1 Re: Fotelik 9-18 kg 30.10.14, 08:58 Bynajmniej nikogo nie oskarżam. Chuchamy i dmuchamy na te swoje dzieci w każdej możliwej dziedzinie życia, więc dlaczego nie zapewnić im maksymalnego bezpieczeństwa również podczas podróży samochodem? Argument o kosztach do mnie nie przemawia. Bardzo często widzę tutaj kwiatki w stylu: "Jaki fotelik do dwuletniego passata kombi w dizlu, najlepiej używany - max. 500 PLN. sent from brand new ajfon 6+ kupiony za gotówkę w iStore w Dreźnie" Problem nie leży w pieniądzach tylko w świadomości samych rodziców. Skoro potrafimy na kilka miesięcy wcześniej planować zakup wózka, czemu temat fotelika pojawia się zazwyczaj chwilę przed pierwszą podróżą z dzieckiem? A porównania Szwecji do Polski nie rozumiem. Dzieci tam są inne? Odpowiedz Link