Dodaj do ulubionych

maxi cosi pearl 2way

07.03.15, 19:05
Maxi cosi pearl 2 way - macie może doświadczenia z tym fotelikiem?
www.maxi-cosi.com/pl-pl/produkty/foteliki-samochodowe/foteliki-samochodowe-dla-malucha/2waypearl.aspx
Koniecznie chcę fotel RWF, przymierzyłam dziś w sklepie Besafe Izi Plus i Cybexa, o dziwo MC leżał najfajniej. Wyniki testów ma dobre, ale jakoś nie widzę nigdzie opinii użytkowników. Wiem, że jest stosunkowo nowy, ale może już ktoś coś na jego temat może napisać? Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • tylempl Re: maxi cosi pearl 2way 09.03.15, 10:02
      To nie jest nowy fotelik a jedynie "ulepszona" konstrukcja modelu poprzedniego.
      Wiele osób posiada ten fotelik.
      Jeśli masz bazę do niego - to jest to ciekawe rozwiązanie.
      Jeśli musisz zestawić cały zestaw - poszukaj innych fotelików

Polecam: porównanie modeli fotelików RWF.
      • a1ma Re: maxi cosi pearl 2way 09.03.15, 22:53
        Nie mam bazy.
        Ale inne fotele rwf kosztują podobnie co ten z bazą, więc w sumie nie ma tu większej różnicy. Poza tym baza może przydać się przy kolejnym dziecku.

A który RWF jest Twoim zdaniem godny polecenia?
        Chcę przymierzyć jeszcze Axkid Duofix i właściwie między nimi będę wybierać.
        • tylempl Re: maxi cosi pearl 2way 10.03.15, 09:19
          MC 2WayPearl i Axkid Duofix to kompletnie 2 różne foteliki.
          Zerknij na listę i porównanie fotelików RWF.

MC jest do 18 kg a Duofix jest do 25kg.
          Oba są kombinowane, lecz w Duofixi'e dziecko pojezdzi dłuzej tyłem.
          W Axkidzie zmieści się wyższe dziecko.

> A który RWF jest Twoim zdaniem godny polecenia?
          Za mało danych. Polecam wypełnić prosty formularz a otrzymasz listę dopasowanych fotelików spełniających zadane kryteria.
          • soowa_83 Re: maxi cosi pearl 2way 10.03.15, 12:54
            mamy 2waya i izi plusa... Kazdy ma plusy i minusy. 2way ma zdecydowaną przewagę jeśli chodzi o szybkość montażu i niewielką ingerencję w przestrzeń dla pasażera z pierwszego rzędu. Tu jest bajka i z tym argumentem go kupowaliśmy po szedł do auta służbowego, w którym musi być szybka możliwość udostępnienia miejsca. Ale na mimus mały zakres wagowy i w pozycji RWF mało miejsca na nogi więc 3 latka nie powozisz raczej. IzI plus bajka jesli chodzi o wygodę i miejsce, nieco więcej cierpliwości i czasu jesli chodzi o montaż, ale dramatu nie ma. No i 25kg które realnie można wykorzystać. Za to zajmuje więcej miejsca, więc w segmencie C rosły facio z przodu nie usiądzie. Mam jeszcze MC Mobi, ale stwierdzam że orangutan go projektował i plusów prócz miejsca na nogi nie dostrzegam. wink Jeszcze warto rzucić okiem na concorda reverso. Na żywo nie widziałam, ale planuję się przymierzyć wink
            • tylempl Re: maxi cosi pearl 2way 10.03.15, 13:20
              Każdy fotel ma + i -
              wink

Dlatego zawsze doradzamy - przymierzaj, jeśli możesz.
              Przez @ można ew. wybrać 2-3 modele do porównania.

Reverso jest mniejszy, to 18-tka.
              Izi Plus - faktycznie fajny fotel.
            • tylempl Re: maxi cosi pearl 2way 10.03.15, 13:26
              >Kazdy ma plusy i minusy.
              Fakt wink
              Dlatego zawsze namawiamy - przyjedz i przymierz do auta i dziecka (o ile jest to możliwe).

Modele różnią się od siebie dosyć znacznie a dopasowanie jest kluczowe.
              • a1ma Re: maxi cosi pearl 2way 10.03.15, 20:25
                Byłam, obejrzałam, przymierzylam. I waham się między tymi dwoma właśnie. Który bys bardziej polecał?
                • tylempl Re: maxi cosi pearl 2way 11.03.15, 09:08
                  Jeśli wybieram pomiedzy MC 2WP a iZi Plus - zdecydowanie BeSafe.
                  Więcej punktów mocowania, rama, wychylanie w trakcie jazdy, lepszy zagłówek, do 25kg i ma PlusTest.
                  • a1ma Re: maxi cosi pearl 2way 11.03.15, 23:51
                    Dziękuje smile a gdyby do porównania dodać jeszcze axkid duofix? wink
                    (przepraszam za utrudnienia!!)
                    • tylempl Re: maxi cosi pearl 2way 12.03.15, 17:57
                      Duofix, izi Plus czy MC 2WP?

1 miejsce iZi Plus - bo jest tyłem i ma PlusTest
                      1,5 miejsca Duofix - jest tyłem i przodem i ma skorupkę od Minikida (co ma PlusTest)
                      i 3 miejsce MC 2WP - bo jest kombinowany.
                      • a1ma Re: maxi cosi pearl 2way 12.03.15, 22:41
                        Bardzo dziękuje za konkret smile

Dzis w koncu udało mi sie przymierzyć do auta axkida i mam tylko jedna uwagę - on ma strasznie pionowo te najbardziej leżąca pozycje. Głowa bedzie dziecku lecieć do przodu uncertain Niby w opisie jest mowa o szerokim zakresie rozkładania, ale w praktyce pozycja jest duzo gorsza od izi plusa i mc. Przymierzylismy jeszcze cybex sirona, tez wygodniejsza pozycja (ale to akurat zrozumiałe, bo to fotel od 0).

Dlaczego to takie trudne? Czy ktos mógłby mi powiedzieć jaki jest najlepszy fotel rwf, najlepiej montowany i na izofixy, i na pasy - i ja bym go po prostu kupiła? wink
                        • tylempl Re: maxi cosi pearl 2way 13.03.15, 11:05
                          Nie ma najlepszego.
                          Najlepszy to ten dopasowany do dziecka i samochodu.
                          Ponieważ dzieci i samochody (zwłaszcza kanapy) są różne - pasują różne foteliki.
                          • a1ma Re: maxi cosi pearl 2way 13.03.15, 16:17
                            Dzięki jeszcze raz.

Przy okazji - w Waszym zestawieniu chyba jest błąd www.tylem.pl/lista-modeli-fotelikow-rwf/
                            Cybex Sirona może być używany tyłem w zakresie 0-18, a nie 0-13: cybex-online.com/pl/carseats/sirona.html
                      • a1ma Re: maxi cosi pearl 2way 12.03.15, 22:56
                        Przejrzałam jeszcze Wasza listę i wpadł mi w oko Klippan Kiss2 - izofixy lub pasy (nie mam pewności, w jakim samochodzie bedzie jeździł, a fajnie by było, gdybym mogła zamontować tez w samochodzie babci), test plus i adac, od 0 (a my planujemy przesadzić 9,5 miesięczne niemowle, bo oddajemy poprzedni fotelik na dniach, wiec to tez dla mnie istotne, zeby przez pierwsze miesiące jeździła wygodnie, a w fotelu 9-25 póki co tonie). Warto go rozważyć?
                        • tylempl Re: maxi cosi pearl 2way 13.03.15, 11:08
                          Ma PlusTest i 4* ADAC, na pasy lub na isofix, największy zakres regulacji (poprzez inny system wychylenia - polecam film i prezentacje 3D na stronie sklepu) jest od noworodka do 18kg (~3,5/4 lata), łatwy montaż.

Fotel fajny i wart uwagi.
            • wronska91 Re: maxi cosi pearl 2way 09.06.15, 10:11
              Tez zgadzam sie, ze 2wayPearl sprawnie i intuicyjnie sie montuje. Co do miejsca na nogi- to tez zalezy jakiego wzrostu jest maluch, wedlug producenta ten fotelik jest dla przedzialu 80-105 cm
          • a1ma Re: maxi cosi pearl 2way 10.03.15, 20:17
            Szczerze mówiąc, to nie bardzo wierzę w 25kg dziecko tyłem wink Mam córeczkę, raczej drobną, myślę, że 20 kg mooooże osiągnie w wieku 5 lat. Nie będę 6-latki upychać w ten fotel przecież. Potem poszukam większego RWF wink Tak więc ten górny zakres wagowy nie bardzo ma dla mnie znaczenie.

(formularz fajny, dzięki, ale doszłam do OBOWIĄZKOWEJ zgody na przetwarzanie danych w celach marketingowych uncertain i nie wysłałam)
            • tylempl Re: maxi cosi pearl 2way 11.03.15, 09:10
              >cryingformularz fajny, dzięki, ale doszłam do OBOWIĄZKOWEJ zgody na przetwarzanie danych w celach >marketingowych uncertain i nie wysłałam)
              Dziękujemy, staramy się wink
              Zgoda musi być abyśmy mogli wysłać odpowiedz i np. dodać informacje o promocji czy kuponie - to już jest "marketing". Prosimy tylko o adres @.
              Szkoda, bo nie możemy zrezygnować z tego zapisu - takie czasy i klimat sad
              • iza206 Re: maxi cosi pearl 2way 13.06.15, 10:45
                No tak zakres wagowy dla maluchów do 4-5 roku zycia to bardziej 9-18kg. 2wayPearl, gdy szukalismy fotelików dla naszego małego, gdy miał jeszcze dwa latka również wydawał się leżeć najlepiej. Najbardziej zadzwiła mnie w nim ta opcja z sygnalizajcą świetlną i dżwiękową przy montażu fotelika smile
                • miodmalina2 Re: maxi cosi pearl 2way 14.06.15, 13:52
                  Fakt na początku jest to bardzo ok, bo wiesz czy dobrze zamontowałaś, a później robisz to tak rutynowo, że już nie zwracasz na to uwagi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka