Dodaj do ulubionych

BESAFE iZi X3, a ocena ADAC

17.12.15, 23:36
Witam,

Przymierzam się do zakupu fotelika 15-36 bez ISOFIX. Mam kilka typów jednak zastanawiam się czemu tak wiele osób zachwala BESAFE iZi X3 skoro wg. ADAC nie jest on tak bezpieczny jak np. CYBEX Solution M, Romer KID II czy RECARO Monza Nova 2 (źródło: www.adac.de/infotestrat/tests/kindersicherung/kindersitz-test/detail.aspx?KisiID=221&nc=True&info=HTS+BESAFE+iZi+UP+X3&ergo=False)

Czy wynika to z założenia, że model bez ISOFIX jest równie bezpieczny, czy inne organizacje testujące dają lepsze oceny?

Ciekaw jestem Waszej opinii.
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: BESAFE iZi X3, a ocena ADAC 17.12.15, 23:48
      bez isofixa ma 3* z iso ma 4*. besafe ma inne zalety - fajna konstrukcje, mieszczaca wieksze dzieci, przyjemna tapicerke. poza tym to firma, gdzie przykladaja sie do produkcji przemyslanych i bezpiecznych foteli, w skandynawii maja test plus dla foteli w nizszych kategoriach - jest on znacznie bardziej rygorystyczny niz adac (totalnie nieporozumienie w kategorii 9-18).
      5* to tylko dostal jeden romer za nakladke na pas i juz go nie ma, wyszedl nowszy model.
      besafe ma inne zalety - fajna konstrukcje, mieszczaca wieksze dzieci, przyjemna tapicerke.
      fotelik na iso zawsze jest stabilniejszy i nie lata po samochodzie jesli nie jest przypiety pasem
      • sule-jek Re: BESAFE iZi X3, a ocena ADAC 18.12.15, 11:47
        Ocena ogólna to zaledwie - satysfakcjonujący. To zdecydowanie gorzej niż kilka innych modeli też bez ISOFIX, które dostały ocenę - dobry. Warto też zwrócić uwagę na składowe oceny tego fotelika - najgorzej wypada właśnie kategoria bezpieczeństwo.
        • thea19 Re: BESAFE iZi X3, a ocena ADAC 18.12.15, 11:59
          Ale przecież nikt nie zmusza do kupienia takiego czy innego fotela. Każdy sam decyduje. Besafe jest popularny bo pasuje do większości aut. Sama kupilam na isofix. Mam też izi plus- najlepszy w kategorii 9 - 25 i do tego rwf.
          Zasada jest taka by kupować fotele z min 3*. Izi up bez ISO tyle ma.
          • sule-jek Re: BESAFE iZi X3, a ocena ADAC 22.12.15, 20:48
            Ważne jest aby w rekomendacjach nie wrzucać do jednego worka modeli z i bez Isofix. W kwestii bezpieczeństwa sporo je różni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka