Dodaj do ulubionych

RWF 9-25kg wzrost

30.10.16, 10:27
Do jakiego wzrostu przewidziane są foteliki montowane tyłem do kierunku jazdy w kategorii wagowej 9-25 kg? Czy jest sens kupić taki fotelik dla drobnego kilkulatka (14 kg i 107 cm wzrostu)?
Pytanie nr 2: jak szybko można dziecko wyjąć z fotelika rwf w stosunku do tradycyjnych fotelików? (mam dziecko, które trzeba mieć non stop pod kontrolą i w razie potrzeby wyjąć natychmiast z fotelika)
Obserwuj wątek
    • panna.z.wilka Re: RWF 9-25kg wzrost 30.10.16, 15:07
      Axkidy są do 125cm.
      Myśmy rok temu kupowali minikida dla niespełna czterolatka (18kg, 104cm) i spokojnie do lata powinien jeszcze pojeździć. uważam, że jest sens ☺
      Jeśli masz auto pięciodrzwiowe to dziecko wyjmuje się tak samo szybko jak z fotelika z uprzężą montowanego przodem. rzekłabym nawet że dojście do dziecka jest lepsze bo drzwi nie przeszkadzają.
      • majowa23 Re: RWF 9-25kg wzrost 03.11.16, 09:41
        Dziękuję za odpowiedź. Dobrze wiedzieć, że jest taka możliwość. To mam teraz do myślenia wink
      • majowa23 Re: RWF 9-25kg wzrost 04.11.16, 13:18
        panna.z.wilka napisała:

> rzekłabym nawet że dojście do dziecka jest
        > lepsze bo drzwi nie przeszkadzają.
        Chyba, że ma się Opla Merivę wink
    • tylempl Re: RWF 9-25kg wzrost 03.11.16, 13:01
      Axkidy raczej ~118/120cm.
      BeSafe izi plus ~105
      Britax MaxWay ~115cm
      Diono Radian 5 ~130cm (ale 2* ADAC)
      jest jeszczce MC Mobi XP ~115cm - bo brak klasycznego zagłówka
      Jak szybko wyjąć?
      Szybko, rozpiąć pasy 5-cio pkt. i wyjąć, jednak jeśli fotelik jest z tyłu - trzeba zatrzymać wóz wink
      Czy jest sens? Tak.
      Jednak zalecamy przymiarkę dziecka przed zakupem.
      • majowa23 Re: RWF 9-25kg wzrost 04.11.16, 13:16
        Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. O to mi właśnie chodziło.
        Besafe izi plus odpada z góry, bo już byłby za mały. Podejrzewam, że tak samo MC Mobi oraz Britax Max-Way. Choć teoretycznie są do 115 cm, to wygląd plus wymiary mają prawie takie same jak Maxi-Cosi Tobi, z którego dziecko właśnie wyrosło. Przymierzyć jednak nie zaszkodzi smile
        Czy mogę zapytać dlaczego Axkidy wypadają tak słabo ( max 2 gwiazdki) w prawie wszystkich testach? Poza Testem Plus. Do tej pory wyczytałam, że:
        1) Test Plus jest bardziej rygorystyczny i niewiele fotelików go przechodzi. Nie do końca mnie to przekonuje (w przetargu na samochód dla zus-u kryteria spełniał tylko jeden model i wcale nie oznaczało to, że najlepszy...wink
        2) ADAC i inne testy np. OEAMTC biorą pod uwagę inne kryteria, zupełnie z bezpieczeństwem nie związane - i tu się zgadzam, że bezpieczeństwo najważniejsze, a nie tapicerka chociażby. Tyle, że wczytałam się w szczegóły i Axkidy w tych testach maja fatalne noty właśnie za bezpieczeństwo i co więcej - za zderzenia czołowe.
        Szczerze mówiąc na chwilę obecną i swój stan wiedzy kupując Axkida nie miałabym poczucia, że kupiłam najbezpieczniejszy fotelik.
        • panna.z.wilka Re: RWF 9-25kg wzrost 04.11.16, 15:42
          Besafe izi plus odpada z góry, bo już byłby za mały.
          No właśnie. Wg mojej wiedzy on jest większy niż podał tyłem.pl. Do 105cm to jest izi kid czy izi combi (w którym do 104cm z powodzeniem jeździł mój syn) a to są foteliki do 18kg. Izi plus jest do 25kg, ma większą skorupę - serio piszą o nim teraz jak o fotelu do 105cm?

A co do fatalnych not dla axkida od ADAC... osobiście po tym jak zobaczyłam w jaki sposób zamontowano do crashtestu MaxWaya w 2013r, przestałam brać w ogóle ich zdanie pod uwagę jeśli chodzi o RWF. Tu zawierzam Szwedom smile
          • majowa23 Re: RWF 9-25kg wzrost 07.11.16, 21:11
            Sprawdziłam BeSafe Izi plus i faktycznie piszą, że jest do 105 cm - odpada niestety.

Obejrzałam i przeczytałam wyniki testu ADAC dla fotelika Britax Maxway:
            1) ten fotelik pomimo wszystko dostał dobre noty za bezpieczeństwo
            2) obejrzałam instrukcję prawidłowego montażu tego fotelika zamieszczoną przez producenta i tam również był on zamocowany bardzo blisko tylnej kanapy; w teście ADAC montaż był pokazany pobieżnie, więc w sumie nie widziałam ani, żeby ktoś naciągał pas, ani nie mam pewności, że go nie naciągnął.

Foteliki Axkid natomiast we wszystkich dostępnych testach (niemiecki ADAC, austriacki OEAMTC, holenderski ANWB...) mają 1* lub 2* czyli po prostu bardzo słabo. Trudno mi uwierzyć, że wszyscy je źle montują...a nawę jakby tylu speców montowało je źle to mam 100% pewność, że sprzedawca też mi taki fotelik źle zamontuje, a co dopiero ja.
            • panna.z.wilka Re: RWF 9-25kg wzrost 07.11.16, 22:22
              Aż zajrzałam do tych testów OEAMTC i o duofiksie napisali tak (ja niemieckiego nie znam, ale google translator przerobił to tak) : W tym foteliku, dzieci mogą być mocowane tyłem do kierunku jazdy do 25 kg - siedzisko zamontowane zapewnia dobrą ochronę w razie wypadku. Jednak poniżej średniej ochronę i bardziej skomplikowane, gdy instalacja Alternatywą forwardfacing zapobiega lepszą ocenę.

bardziej po polsku - zamontowany tyłem chroni dobrze, przodem gorzej dlatego taka niska ocena.

no my mamy minikida - tylko do montażu tyłem - i osobiście nie mam żadnych wątpliwości wink
              • majowa23 Re: RWF 9-25kg wzrost 12.11.16, 20:26
                Foteliki Axkid mają też słabe oceny za zderzenia boczne, a tutaj sposób montażu gra mniejszą rolę. Ponadto w dwóch krajach niektóre modele Axkida są klasyfikowane jako "don't buy" (chyba UK i Norwegia, ale prawdę mówiąc na 100% już nie pamiętam), więc szczerze mówiąc przekonana nie jestem nadal, ale nie w tym rzecz, żeby akurat mnie miał ktoś przekonywać.
                Wygląda na to, że mogłabym kupić Axkida (ale nie chcę) lub bardzo słabo oceniany Diono Radian, więc chyba zostanę przy pierwotnym wyborze Recaro Young Sport Hero.
                Dziękuję wszystkim za rady.
            • thea19 Re: RWF 9-25kg wzrost 08.11.16, 21:02
              moje dziecko w izi plus jezdzilo do 120cm. zaglowek calkiem niezle sie wyciaga.
          • tylempl Re: RWF 9-25kg wzrost 12.11.16, 16:00
            >No właśnie. Wg mojej wiedzy on jest większy niż podał tyłem.pl. Do 105cm to jest izi kid >czy izi combi
            Jest do 105cm.
            1. Zobacz instrukcje
            2. To ta sama skorupa co podane Kid czy Combi (tak są do 18kg bo mają isofix, izi Plus nie ma, i jest do 25kg).
            3. Tak podaje Besafe.com
            4. Dzieciaki w sklepie stacjonarnym udowadniają codziennie iz max to właśnie okolice ~105cm +2 jak masz tapicerki inne niż nr. 46 wink
            • thea19 Re: RWF 9-25kg wzrost 12.11.16, 16:22
              izi plus jest wyraznie glebszy niz combi. porownywalam oba w sklepie, dziecko tez siedzialo. izi combi mielismy najpierw. przy moim mlodym do 3 lat to jest max, fotelik nie dozyl niestety do konca swoich mozliwosci. izi plus kupilam pozniej i starczyl na duzo dluzej, do ponad 5,5roku zycia.
              • majowa23 Re: RWF 9-25kg wzrost 12.11.16, 20:19
                Ja właśnie na stronie producenta doczytałam, że fotelik jest przystosowany dla dzieci do 105 cm. Skoro producent tak pisze, to znaczy, że ma ku temu powód.
                Ja kupuję fotelik dla 6,5 - latka, więc kryterium wieku naprawdę nie ma nic do rzeczy wink
                • thea19 Re: RWF 9-25kg wzrost 12.11.16, 23:03
                  no moje jezdzilo do 120cm. gdyby pasy byly troche wyzej, to jeszcze pare cm by sie dalo bo zaglowek byl jeszcze dobry. producent najwyrazniej nie przewidzial dzieci dlugonogich. combi tez jest do 105cm a jest duzo plytszy i tu bylo nieciekawie juz dosc szybko. zamiast slepo patrzec na cm to trzeba dziecko przymierzyc i ocenic czy sie miesci prawidlowo czy nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka