Forum Dom Ekologia
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

List poparcia dla Fundacji Ja Wisła

12.01.11, 15:01
    Witajcie,

Adresujemy ten list do przedstawicieli organizacji pozarządowych wrażliwych na niesprawiedliwość. Sami działamy w Stowarzyszeniu Serfenta i podbramkowa sytuacja, w której znajduje się Fundacja Ja Wisła z Warszawy budzi nasz sprzeciw.

Obecnie organizacja boryka się z dużym problemem - Urząd Miasta Warszawy „chce ją wykurzyć” z Portu Czerniakowskiego, który Fundacja wyremontowała i gdzie organizuje wartościowe imprezy. Organizacja odkupiła też port wodny (unikatowy zabytek kiedyś pływający) i naraziła się tym samym miastu, które w konsekwencji nie dało Ja Wiśle ani złotówki na działania w 2010 roku, a aktualnie bezpodstawnie narzuciło gigantyczną karę za użytkowanie terenu w porcie. Więcej informacji o sprawie znajduje się w linkach poniżej.

Przemek Pasek w akcie desperacji napisał list otwarty do Prezydent Warszawy. My napisaliśmy swoją wersję jako wyraz wsparcia i solidarności dla Ja Wisły, który przesyłamy dziś na ręce Prezydent Hanny Gronkiewicz-Waltz. Zachęcamy do zrobienia tego samego. Można skorzystać z naszego listu – w załączniku – wydrukować go, opieczętować, podpisać i wysłać na adres:

Sz. Pani Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy
    Hanna Gronkiewicz-Waltz
    Pl. Bankowy 3/5, pok. 129
    00-950 Warszawa

W ramach solidarności z Fundacją zachęcamy do przesyłania listu dalej, do zaprzyjaźnionych, znajomych organizacji.

Pozdrawiamy z Cieszyna, Stowarzyszenie Serfenta

polecamy list Fundacji Ja Wisła:
    jawisla.pl/download/LIST_OTWARTY.pdf
    ostatni artykuł o Fundacji z GW:
    wyborcza.pl/1,75248,8878171,Przemek_Pasek_ma_dosc__Wyprowadzi_sie_z_Warszawy_.html
    dobre podsumowanie działań Fundacji:
    warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,7839551,Jak_Przemek_Pasek_warszawska_Wisle_ozywil.html

Sz. Pani Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy
    Hanna Gronkiewicz-Waltz

List poparcia dla Fundacji Ja Wisła

My, niżej podpisani, pragniemy wyrazić słowa poważania oraz solidarności z Fundacją Ja Wisła w obszarze podejmowanych przez nią działań dla przyrody i kultury związanych z Królową Polskich Rzek. Tym samym list ten jest wyrazem wsparcia dla Fundacji, która znajduje się w bardzo trudnym momencie. Jako przedstawiciele środowiska organizacji pozarządowych, sytuację Fundacji postrzegamy jako zamach na działalność niezależnej, prężnie i twórczo działającej organizacji.
    Fundacja Ja WISŁA jest nam znana z szeregu niezwykle cennych działań jak: udostępnienie Portu Czerniakowskiego, remont barki „Herbatnik” i zbudowanie krypy „Basonia” oraz wykorzystanie ich do organizacji rejsów w rejonie miasta, zorganizowanie pokazów filmowych w ramach kina „Most”, a także z wielu cyklicznych imprez, na które wstęp wolny stale zapewniał liczną frekwencję mieszkańców Warszawy i okolic oraz turystów.
    W związku z powyższym wnosimy o uwzględnienie prośby prezesa Fundacji – Przemysława Paska, którą wyraził w Liście Otwartym do Pani Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy – Hanny Gronkiewicz-Waltz. Zawarta w nim prośba dotyczy umorzenia kary, jaka została nałożona na Fundację przez Zarząd Mienia M. St. Warszawy, związanej z zapłatą tzw. „należności dłużnej” z tytułu „opłat za postój w Porcie Czerniakowskim jednostek Fundacji Ja Wisła” wraz z groźbą wezwania do opuszczenia Portu Czerniakowskiego.
    Znamy działalność Fundacji Ja Wisła, wspieramy ją i równocześnie – znając historię wymierzenia ww. kary – uważamy, że jest ona pozbawiona podstaw. Ponadto Fundacja nie posiada kapitału, który by umożliwił pokrycie tak wysokich kosztów, więc obciążenie nimi odbieramy jako brak woli współpracy i działanie, którego celem jest likwidacja organizacji. Nie możemy się na to zgodzić, szczególnie, że jako przedstawiciele środowiska organizacji pozarządowych stajemy często przed podobnymi problemami i wyzwaniami.

Z poważaniem,
    Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka