Forum Dom Ekologia
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

5 eko mitów

26.01.11, 14:10
    polecam ciekawy artykuł o tym, że również w kwestii ekologii trzeba mieć się na bacznośc ;)
    londynek.net/czytelnia/article?jdnews_id=3107948&cat_id=85
    Obserwuj wątek
      • Gość: smakosz cebuli racja, totalna manipulacja ! IP: *.pl 24.05.11, 22:15
        ...
        • kapitan_p_laneta Re: racja, totalna manipulacja ! 26.05.11, 12:07
          Rzeczywiście dobry artykuł, do wszystkiego należy podchodzić z umiarem. Co do toreb, lepsza jedna Made in China, z którą zawsze chodzimy do sklepu niż kilka foliowych reklamówek.
          • Gość: tamarra Re: racja, totalna manipulacja ! IP: *.1and1.pl 16.06.11, 14:47
            Bycie eko zobowiązuje do własnego myślenia nie zapominajmy o tym.
      • Gość: Eko-Aktywista Re: 5 eko mitów IP: *.hostrov.net 16.08.11, 12:22
        Nie dajmy się zwariować!!! Twierdzenie, że wszystko co "EKO", "BIO", "Organic" jest złe, drogie i oszukańcze to dopiero manipulacja, w dodatku szkodliwa.
        Tradycyjne żarówki - koszt świecenia żarówy 100W to ok. 6 groszy na godzinę. Mało? Przemnóżcie sobie chocby przez kubaturę Pałacu Kultury! Świetlówki to nie tylko ekologia, ale i wymierna oszczędność. W przeciwnym razie koncerny samochodowe nie przestawiałyby linii produkcyjnych z tradycyjnych żarówek na wiązki LED.
        Z tabliczką czekolady "fair trade" - akurat zły przykład, bowiem w naszym klimacie kakaowca wyhodować trudno. Jeśli Wam się uda - chętnie zakontraktuję całe zbiory.
        Poza tym są Eko-Sklepy np. www.na-diecie.com - (w Lublinie - lepszy jest "stacjonarny"), gdzie ceny są realne. Czekolady są drogie, oliwy są drogie, dania gotowe dla wegetarian też. Ale otręby "Bio" kupić można za 3 zł, musli BIO za 7, a mąkę kukurydzianą "BIO" za 2,50.
        A że są cwaniacy którzy za BIO liczą sobie nie wiadomo ile - to już inna sprawa.

Jeszcze panele - co z tego, ze chińskie? Jeśli dzięki temu będziemy mieć czystsze powietrze, to ja jestem za!!!!
        • Gość: ekoobywatel Re: 5 eko mitów IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.08.11, 10:25
          Oczywiście prawda jak zwykle leży gdzieś po środku. Z jednej strony to oczywiste że należy dbać o środowisko naturalne, jednak z drugiej mamy zmasowany atak lobby "eko-autorytetów". Więc trzeba po prostu bardzo ostrożnie podchodzić do wszystkiego. Ja segreguje odpady, wymieniłem centralne ogrzewanie na bardziej ekologiczne, i robię wiele innych proekologicznych rzeczy, natomiast mam poważne wątpliwości co do globalnego ocieplenia. Pojawia się coraz więcej opinii i analiz że to jest po prostu jedna wielka ściema!!
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka