Forum Dom Ekologia
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

olimpiada ekologiczna

04.01.03, 23:54
    Uczestniczyliście w niej może będąc w szkole średniej? Co sądzicie o tym, że jest ona przeustką na tak wiele różnych i niekoniecznie związanych z ekologią kierunków studiów? Co polecilibyście osobie przygotowującej się do tej olimiapdy?
    Obserwuj wątek
      • nucleus Re: olimpiada ekologiczna 05.01.03, 13:39
        Witam!
        Będąc w szkole średniej uczestniczyłem w konkursie wewnątrzszkolnym. Nawet
        udało mi się go wygrać :-) Ech, stare czasy... Teraz studiuję na wydziale
        biologii - kierunek Ochrona Środowiska i muszę przyznać, że ten konkurs zachę-
        cił mnie trochę do tych studiów i jestem z nich bardzo zadowolony.
        Muszę tu zaznaczyć, że pojęcie "ekologia" bywa nadużywane i, niestety, na tym
        forum również :-( Ekologia to (według najbardziej przyjętej definicji) nauka
        o związkach między organizmami, a ich środowiskiem życia. To forum powinno się
        nazywać "sozologiczne", a więc dotyczące ochrony środowiska. Ekologia jest
        bardzo złożoną nauką, a sozologia jest jednym z jej działów, zresztą wielu
        działów. Wiem, że się czepiam, ale czułem, że musiałem to sprecyzować :-)
        Będę tu zaglądać i życzę powodzenia!!!
      • dzekil Re: olimpiada ekologiczna 29.01.03, 12:34
        Tak sie składa, że jestem finalistą XV Olimpiady Wiedzy Ekologicznej.
        Doszedłem w II klasie LO do etapy centralnego. Wspoiman to ajko świetną
        przygodę i spore doświadczenie. Przede wszystkim ta olimpiada nauczyłą mnie
        syntezy różnych dziedzin wiedzy i samodzielnego poszukiwania informacji.
        Materiał do tej Olimpiady to nie jest sozologia czy biologia ale także wiedza
        geograficzna, chemiczna, fizyczna, społeczna, prawna, a czasem nawet
        historyczna.
        Obecnie dzięki tej olimpiadzie studiuję na Uniwersytecie na Międzywydziałowych
        Studiach Matematyczno - Przyrodniczych. Uważam, że ta Olimpiada (pomimo nieco
        macoszego traktowania) zasługuje na gratyfikacje jakie dale w postaci indeksów
        kierunków przyrodniczych. Szczególnie ze względu na swoją interdyscyplinaność.

Pozdrowienia dla wszystkich olimpijczyków OWE!
        Dżekil <><

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka