Dodaj do ulubionych

SERONIL+PRAMOLAN

26.02.04, 21:58
Mam problem i bardzo prosilabym o pomoc. Pani doktor przepisala mi SERONIL,
ktory mam zazywac raz dziennie po 2 tabletki i do tego jeszcze na noc 2
tabletki PRAMOLAN'u. Boje sie i nie wiem, czy zrealizowac recepte.
Chcialabym, zeby te leki pomagaly, a nie wprowadzaly mnie w jeszcze gorsze
samopoczucie, czy tez powodowaly sennosc.
Z gory dziekuje za jakiekolwiek informacje i porady!
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • awanturka Re: SERONIL+PRAMOLAN 26.02.04, 22:41
      Seronil nie powinien powodowac senności, a nawet może utrudniac zasypianie.
      Na tomiast po pramolanie niektórzy maja trudności z budzeniem sie rano
      Reakcja na lek jest sprawa bardzo indywidualna. Bywa,że w poczatkowym okresie brania leków samopoczucie się pogarsza, a dopiero, gdy leki rozwina swoje działanie (przeważnie 3-4 tygodnie) widoczna jest poprawa. Tutaj potrzeba dużo cierpliwości.

Tak na marginesie - dla mnie seronil okazał sie naprawdę dobrym lekiem. Mam nadzieję, że tak bedzie i w Twoim przypadku
      • patja Dziekuje 27.02.04, 12:10
        Bardzo dziekuje za odpowiedz na moj list. Jestem naprawde wdzieczna.
        Pozdrawiam
    • co-lette Re: SERONIL+PRAMOLAN 27.02.04, 08:34
      Czesc Patja,
      Biore SERONIL i jestem bardzo zadowolona z tego leku. Musisz sie jednak
      przygotowac na to, ze na poczatku, kiedy organizm bedzie sie do niego
      przyzwyczajal, nastapi pogorszenie samopoczucia: w moim wypadku byly to okropne
      mdlosci. Na pewno jednak, nie dziala on usypiajaco, ja musze go brac z samego
      rana, aby dostac "speed" na caly dzien. Nie masz tez zwiekszonego apetytu jak
      po wiekszosci takich lekow. Lek ma za zadanie uzupelnienie serotoniny w
      organizmie (czyli tzw hormonu szczescia), ktory w wyniku dlugotwalej depresji
      nie byl przez organizm wytwarzany w wystarczajacej ilosci.I co najwazniejsze,
      jest stosunkowo latwym lekiem do odstawienia, bowiem wiekszosc psychotropow
      bardzo szybko uzaleznia i powoduje naprawde przykre fizyczne objawy uboczne.
      Dlatego radzilabym Ci wykupic lek, bowiem po okresie adaptacji, powinien on
      przyniesc naprawde odczuwalne korzysci.
      Jesli chodzi PRAMOLAN jest on lekiem delikatnie uspakajajacym (to tez zalezy od
      dawki), ale powinnas po nim miec spokojny sen, wierz mi, ze to jeden z
      delikatniejszych lekow, ktory pownien Cie wewnetrznie wyciszyc.
      Najwazniejsze jednak, bys uzbroila sie w cierpliwosc, to nie sa tabletki od
      bolu glowy i na efekty trzeba bedzie poczekac, ale wierz mi, ze warto. I przede
      wszystkim: pracuj nad soba, bo tego zaden lek za Ciebie nie zrobi ;-)
      Pozdrawiam i trzymam kciuki
      Colette
      • patja Podziekowanie 27.02.04, 12:08
        Dziekuje Ci bardzo Colette za porade i informacje. Ja naprawde jestem
        przerazona. Mam depresje od kilku lat, ale dopiero teraz wybralam sie do
        psychiatry, no i dostalam recepte na leki. Chcialabym poprostu tylko czuc sie
        dobrze i nie zalamywac sie i tak do konca nie jestem przekonana, ze leki to
        zalatwia. Niestety inaczej sprawy nie zalatwie, bo nie bardzo nawet wiem jak.
        Pozdrawiam Cie i jeszcze raz dziekuje z calego serducha!
        Patja
        • co-lette Re: Podziekowanie 27.02.04, 12:28
          Droga Patjo, zupelnie nie masz sie czym przerazac! Zrobilas swietna robote -
          poszlas do lekarza po to, aby sobie pomoc. Leki sa po to, aby pomoc Tobie w
          pracy nad soba, a nie po to by zalatwic robote za Ciebie, a to wymaga czasu. I
          dokladnie w ten sposob potraktuj lek: jako pomoc a nie srodek do sukcesu.
          Sukces jest w Tobie, tak jak od Ciebie zalezala decyzja o pojsciu do lekarza.
          Jezeli moge Ci radzic: badz dla siebie dobra i baaaardzo cierpliwa. Nie
          narzucaj sobie ograniczen czasowych, niczego nie przyjmuj w kategoriach MUSZE
          czy TRZEBA. Ty nie MUSISZ ty CHCESZ wyzdrowiec i tak bedzie, zobaczysz. Okaz
          sobie duzo milosci i wyrozumialosci, docen to co juz dla siebie zrobilas ;-)
          Trzymam kciuki i pozdrawiam. Colette
          • patja Re: Podziekowanie 27.02.04, 12:36
            Jestes naprawde bardzo mila, az cieplo mi sie na serduszku zrobilo. Juz dawno
            nikt tak cieplo do mnie nie mowil (ups pisal). Problem w tym, ze nie wierze, ze
            moze byc dobrze w moim zyciu, ale moze wkoncu w to uwierze. Jeszcze raz
            dziekuje i zycze samych milych dni w zyciu
            • co-lette Re: Podziekowanie 27.02.04, 13:16
              Patja,
              Napisalam do Ciebie maila, gdybys chciala pogadac. Moze bedzie Ci latwiej.
              Pozdrawiam cieplutko. Co.
              • patja Re: Podziekowanie 27.02.04, 13:29
                Dziekuje. Wlasnie odpisalam na Twojego mail'a, wiec za chwile, powinien sie
                znalezc w Twojej skrzynce.
                • co-lette Re: Podziekowanie 27.02.04, 13:51
                  Heeej, mysle, ze cos jest nie tak, bo nic do mnie nie zeszlo, wyslalam Ci
                  mojego prwatnego maila, moze pojdzie latwiej. Pozdrowka
                  • patja Re: Podziekowanie 27.02.04, 14:18
                    Napisalam jeszcze raz, wiec jesli dotrze to daj prosze znac.
    • iwona.grobel Re: SERONIL+PRAMOLAN 27.02.04, 16:36
      Proszę zastosować się do zaleceń lekarza i spokojnie zrealizować receptę.
      Wypowiedzi moich przedmówców są bardzo wartościowe. Seronil (fluoksetyna) jest
      lekiem przeciwdepresyjnym, działanie którego już niedługo z pewnością Pani
      zaobserwuje, tymczasem organizm musi zaadoptować się do tego leku (dlatego
      zwykle wprowadza się go stopniowo - mam nadzieję, że te dwie tabletki na dobę
      to tabletki po 10 mg, a nie po 20 mg, bo dawka 40 mg na dobę podana od razu
      mogłaby spowodować nasilenie działań ubocznych. Z pewnością ma Pani przez kilka
      dni zażywać 1 tabletkę 10 mg, potem dołączyć drugą). Fluoksetyna raczej nie
      powoduje senności, choć może się to zdarzyć ale bardzo rzadko. Senność może dać
      Pramolan (opipramol), dlatego też zalecono Pani przyjmować go wieczorem. Może
      Pani zacząć od 1 tabletki na wieczór, jeśli nie będzie Pani zbyt śpiąca rano
      można dołączyć drugą, zgodnie zzaleceniem pani doktor.
      Jest Pani pod opieką lekarza i to jest najważniejsze. Nawet jeśli pojawią się w
      trakcie leczenia jakieś niepokojące Pania objawy, zawsze może to Pani ze swoim
      lekarzem skonsultować, a on odpowiednio zareaguje.
      Dobrze, że zgłosiła się Pani do lekarza.
      Pozdrawiam serdecznie.
      • patja Podziekowania 27.02.04, 16:43
        Dziekuje bardzo za odpowiedz na moj list. To prawda, dawkowanie zaczyna sie od
        0,5 tabletki i dochodzi do 2 po 10 dniach.
        Dziekuje bardzo i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka