whatever112358 26.05.10, 18:19 Czy po terapii lekami SSRI zauważyliście zmiany w seksualności( libido, erekcja, ejakulat, płodność)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ichnia Re: pytanie do panów(SSRI , seks ) 26.05.10, 21:10 whatever112358 napisał: > Czy po terapii lekami SSRI zauważyliście zmiany w seksualności( libido, > erekcja, ejakulat, płodność)? Jaka jest intencja tego pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
mauamee Re: pytanie do panów(SSRI , seks ) 26.05.10, 21:30 kolega chce się pocieszyć, że nie jest samotny Odpowiedz Link Zgłoś
zoltanek Re: pytanie do panów(SSRI , seks ) 26.05.10, 21:42 kobiety... powinnyście powiedzieć koledze, że nie liczy się rozmiar, ani sprawność narzędzia. liczy się bliskość, miłość i przywiązanie. nieprawdaż!? pomóżcie koledze i powiedzcie jak jest naprawde. my, faceci niepotrzebnie przejmujemy się tym w niczym nie potrzebnym do szczęścia zwisem. Odpowiedz Link Zgłoś
zoltanek Re: pytanie do panów(SSRI , seks ) 26.05.10, 21:38 W moim przypadku zmiany "seksualności" podczas terapii SSRI widoczne są głównie w okresach następujących po rozpoczęciu (zmniejszone libido i przyjemność z seksu) i zakończeniu zażywania leku (zwiększone libido, nadwrażliwość). W okresie regularnej terapii wszystko jest OK, dlatego pomimo SSRI oraz faktu, że o seksie więcej śnie niż go urzeczywistniam, jestem bardzo zadowolony z tej sfery życia :). W mojej długiej historii z lekami na psyche tylko raz różowe pigułki zrobiły ze mnie impotenta. Stało się to tuż po tym jak przeczytałem na FD post pewnego kolesia żalącego się na firmy farmaceutyczne, które to za pomocą SSRI, zafundowały mu dożywotnią impotencję. Tezę o szkodliwości leków udowodnił kilkoma linkami do wyników badań brytyjskich naukowców ..... i w ten oto sposób wykastrował mnie psychicznie na kilka tygodni :) Do czego zmierzam? Prawdziwej męskiej chuci nie ujarzmią ni leki, ni alkohol, ni zła kobieta, za to sam możesz, a jak, jesteś w końcu ogierem, wszechmocnych! Wio Odpowiedz Link Zgłoś
whatever112358 Re: pytanie do panów(SSRI , seks ) 26.05.10, 22:04 Czyli są to tylko miejskie plotki? Odpowiedz Link Zgłoś
zoltanek Re: pytanie do panów(SSRI , seks ) 26.05.10, 22:08 SSRI wpływa na seksualność, ale w większość przypadków są to zmiany subtelne i przejściowe. Plotką jest to, że leki mogą Ci coś zepsuć na stałe. Tak nie jest. Naprawde, nie masz się czego obawiać. Jeżeli nawet będziesz miał problemy, nic nie stoi na przeszkodzie byś zmienił lek. Według opinii internautów Lexapro jest lekiem, który najmniej wpływa na sfere seksualną. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
larry4 Re: pytanie do panów(SSRI , seks ) 26.05.10, 22:13 Zoltanek wrzuć sobie 60mg paroxetyny i pokaż nam jak tryskasz... Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
zoltanek Re: pytanie do panów(SSRI , seks ) 26.05.10, 22:27 jadłem ją przez rok. wiem co mówie zresztą nie neguje wpływu SSRI na libido tylko twierdze, że: a) zmiany są odwracalne c) w większość przypadków są niewielkie (jedynie opóźnienie wytrysku bez wpływu na erekcję) b) organizm przyzwyczaja się do leku po kilku tygodniach d) istnieje możliwość dobrania innego leku e) np. lexapro w zdecydowanej większość przypadków w ogóle nie utrucnia życia seksualnego czytam to forum 7 lat i mam rozeznanie z przyjemnością Ci trysnę :) Odpowiedz Link Zgłoś
onemama Re: pytanie do panów(SSRI , seks ) 27.05.10, 07:20 Błe co za specyficzny sarkazm. :P Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: pytanie do panów(SSRI , seks ) 27.05.10, 13:11 > z przyjemnością Ci trysnę :) O, wreszcie jakaś sensowna oferta na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
zoltanek Re: pytanie do panów(SSRI , seks ) 27.05.10, 15:30 szczegółowe informacje n/t oferty można uzyskać pod numerem gg: 466636. w tej chwili obsługujemy jedynie: another_story. w przyszłsci zamierzamy rozszerzyć grono klientów. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
neuroleptyk Re: pytanie do panów(SSRI , seks ) 27.05.10, 17:59 zoltanek napisał: > SSRI wpływa na seksualność, ale w większość przypadków są to zmiany subtelne i > przejściowe. > Nieprawda. J Clin Psychiatry. 2004 Jul;65(7):959-65. Incidence and duration of side effects and those rated as bothersome with selective serotonin reuptake inhibitor treatment for depression: patient report versus physician estimate. Hu XH, Bull SA, Hunkeler EM, Ming E, Lee JY, Fireman B, Markson LE. Outcomes Research & Management, Merck & Co., Inc., West Point, PA 19486, USA. Henry_Hu@Merck.com Abstract BACKGROUND: Selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) are widely used as the first-line treatment for depression. Information regarding their side effects is mostly based on controlled clinical trials. METHOD: Patients who received an SSRI for a new or recurrent case of depression (ICD-9 code 296.2 or 311) between December 15, 1999, and May 31, 2000 were interviewed by telephone 75 to 105 days after initiation of SSRI therapy. Using closed-ended questions, investigators asked patients if they experienced any of 17 side effects commonly associated with SSRIs, how bothersome they were, and what their duration was. Prescribing physicians completed a written survey providing their estimates about frequency of side effects associated with SSRIs and how bothersome those side effects are. RESULTS: Of 401 patients who completed the phone interview, 344 patients (86%) reported at least 1 side effect, and 219 patients (55%) experienced 1 or more bothersome side effect(s). The most common bothersome side effects were sexual dysfunction and drowsiness (17% each). While most side effects first occurred within the first 2 weeks of treatment, the majority of patients were still experiencing the same side effects at the time of interview, most notably blurred vision (85%) and sexual dysfunction (83%). Overall , physicians (N = 137) significantly underestimated the occurrence of the 17 side effects explored, and they tended to underrate how bothersome those side effects were to their patients. CONCLUSION: Side effects associated with SSRIs are common and bothersome to patients. Treatment-emergent side effects tend to persist during the first 3 months of treatment. > Plotką jest to, że leki mogą Ci coś zepsuć na stałe. Tak nie jest. No nie byłbym tego taki pewien. 1. www3.interscience.wiley.com/journal/119425497/abstract?CRETRY=1&SRETRY=0 Albo pełen artykuł PDF. www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/fulltext/119425497/PDFSTART 2. www.bentham-open.org/pages/b_viewarticIe.php3. www.primarypsychiatry.com/aspx/articledetail.aspx?articleid=1479 > Według opinii internautów Lexapro jest lekiem, który najmniej wpływa na sfere > seksualną. Może wśród SSRI, ale nie znalazłem nic na potwierdzenie tego jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś