01.06.11, 15:34
Jeśli biorę lek, który ma taką informację na ulotce : Wskazania: Leczenie ostrych i przewlekłych psychoz schizofrenicznych i innych stanów psychotycznych.To znaczy, że mam schizofrenie, czy depresję?( Lekarz nie powiedział co mi dokładnie dolega. )Oprócz tego leku biorę i inne leki na depresję.
Obserwuj wątek
    • awanturka Re: leki 02.06.11, 19:20
      Pewnie masz depresję, neuroleptyki (leki stosowane przy psychozach) stosuje się też w stanach napięcia i lęku, oraz w celu stabilizacji nastroju (nie wiem czemu tych informacji nie ma na ulotkach). Część z nich ma również działanie poprawiające nastrój. Co bierzesz?
      • dakota111 Re: leki 02.06.11, 21:29
        1) setaloft
        2) speridan
        3) depakine
        4) solian
        • awanturka Re: leki 04.06.11, 11:19
          > 1) setaloft
          > 2) speridan
          > 3) depakine
          > 4) solian

Bierzesz poza antydepresantem dwa neuroleptyki i stabilizator nastroju. Pewnie Twój nastrój jest wyraźnie niestabilny, albo masz sile lęki czy stany napięcia.

Czemu nie zapytasz lekarza co myśli Twoim stanie?

Jeżeli leczysz się krótko lekarz jest powściągliwy i jeżeli jest odpowiedzialny nie wystawi Ci diagnozy. Ale przecież może powiedzieć coś o swoich przypuszczeniach. Sądząc z zestawu leków jaki Ci przepisał czujesz się naprawdę kiepsko.

A może coś napiszesz o swoim samopoczuciu? czemu zdecydowałaś się pisać akurat na forum depresja? Obniżony nastrój najbardziej Ci dokucza? Sama u siebie podejrzewasz depresję?

• ssaannddrraa Re: leki 04.06.11, 14:19
            W zasadzie to jest mój nowy lekarz. Głownie to mi dokucza/dokuczała nadmierna senność. W pewnym momencie musiałam codziennie spać w ciągu dnia. Spałam tak po trzy godziny i ponadto 8 godz. w nocy. Lekarz mi powiedział, że mój mózg chce po prostu odpocząć. Mam pewne problemy domowe, które są przyczyną mojego kiepskiego, psychicznego stanu zdrowia.
            • agata_em Re: leki 04.06.11, 15:02
              a czy ta nadmierna senność nie jest metodą na "przespanie" problemów?
              To solidny zestaw leków, aż nie chce się wierzyć,że został przepisany przez "nowego" lekarza...
              a może by Ci pomogła rozmowa z psychologiem, jeśli przyczyną są jak piszesz problemy domowe.
              • dakota111 Re: leki 04.06.11, 21:55
                Obawiam się, że sama rozmowa bez leków nic by mi nie dała. Mam zamiar pójść na terapię dla DDA.
                • agata_em Re: leki 04.06.11, 22:02
                  ależ oczywiście,że i leki i terapia. terapia to dobry pomysł. zyczę powodzenia.
    • lifeisaparadox Re: leki 05.06.11, 21:25
      Takie leki bardziej stosuje się w chorobie dwubiegunowej. Dlaczego nie zapytasz lekarza? powinien jasno i przejrzyście wyjaśnić na czym polega to leczenie, do czego zmierza i jakie objawy próbuje usunąć
      • dakota111 Re: leki 06.06.11, 08:23
        Nie mam huśtawki nastrojów jak w chorobie dwubiegunowej. Moje zachowanie jest cały czas takie samo.
        • lifeisaparadox Re: leki 06.06.11, 08:31
          No dostałaś cały zestaw na wszystkie strony, wszystko na raz, więc zwyczajne to to nie jest, a z tego co wiem neuroleptyki przepisuje się jak faktycznie jest konieczność.
          • dakota111 Re: leki 06.06.11, 21:47
            Jestem zadowolona z leków i lekarza, bo czuję, że zaczynam być sobą. Dotychczasowe leki, które brałam, aż tak bardzo mi
            nie pomogły jak te obecne.
            • awanturka Re: leki 08.06.11, 12:32
              wygląda na to, że lekarz jednak wie co robi, ulotkami się nie przejmuj, w ulotakch są podane najbardziej powszechne, typowe zastosowania leków, poza tym ulotki są aktualizowane z pewnym opóźnieniem w stosunku do wynajdowania przez medycynę nowych zastosowań leków (np. zastosowanie neuroleptyków w CHAD jako stabilizatorów to nowość, w mało której ulotce o takim zastosowaniu piszą - to przykład z mojego podwórka, ale myślę, że i w innych chorobach czy zaburzeniach może być podobnie).
              • dakota111 Re: leki 08.06.11, 16:35
                Poprzednim razem brałam salipax, a jeszcze wcześniej zotral, ale żaden z nich nie umywał się do tych leków, które biorę teraz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka