Dodaj do ulubionych

depresja w anoreksji

04.06.11, 09:49
witam mam 2lat od 6 lat choruje na anoreksje,jednakze teraz dzieki terapi jako tako radze sobie z choroba.nie radze sobie natomiast z zadna inna sfera zycia.tkwie w chorobie bo bez niej nie mam nic.jestem nikim.
od dluzszego czasu zmagam sie z depresja.na dobra sprawe jest ona teraz moim problemem numer jeden.
nie chce brac lekow.poza tym nie bardzo pomagaja,gdyz nie za wiele robie na codzien.moja rzeczywistosc jest bardzo smutna i samotna.zyje w ciaglej pustce i ciszy.
pytanie do was czy ktos ma podobny problem i jak sobie z nim radzi?
Obserwuj wątek
    • mag91 Re: depresja w anoreksji 30.06.11, 15:24
      Ja również cierpię na anoreksję, a depresja dodatkowo utrudnia mi funkcjonowanie. Podobnie jak Ty dochodzę do wniosku, że tkwię w chorobie, bo bez niej nie mam nic. Choroba w gruncie rzeczy, choć tak strasznie męcząca jest jednak jakimś 'celem'.
      • panna.m.igotka Re: depresja w anoreksji 30.06.11, 16:11
        Długie leczenie anoreksji, może prowadzić do odosobnienia oraz wycieńczenia, a tym samym może przerodzić się w depresję. Ale to nie depresja jest nowym problemem, ale wciąż skutki powodujące anoreksję. Warto zwrócić się o pomoc psychologa. Spróbować sesji terapeutycznych bez wspomagania farmakologicznego, ewentualnie rozpocząć terapię grupową.
        • par.par Re: depresja w anoreksji 30.06.11, 17:44
          doskonale wiem ze depresja to "efekt uboczny" anoreksji bo czy tkwiac w tej chorobie tele lat mozna cieszyc sie zyciem.zwlaszcza jak jest coraz to gorzej.
          ja uczeszczam na terapie i to dosc dlugo.
          poki co pozwolila mi ona na okielzanie anoreksji.
          depresja to ponoc duzy krok w zdrowieniu-tylko wydaje mi sie ze bardziej bolesny.
          terapii grupowej w moim miescie nie ma.

dziekuje za rady:)
      • par.par Re: depresja w anoreksji 30.06.11, 17:41
        tylko musimy zmienic ten cel.bo czy tkwiac w tych chorobowych schematach bedziemy szczesliwe?
        to tylko pozory...

ale ja nadal nie wiem jak cos zmieniac.A Ty?
    • berta-death Re: depresja w anoreksji 30.06.11, 18:11
      Jak nie będziesz zażywać leków to jak masz wyjść z choroby? Jak nie pomagają to znaczy, że albo zostały źle dobrane, albo brałaś je za krótko. Skonsultuj to z lekarzem a nie kombinuj na własną rękę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka