greta_30 21.05.04, 19:01 szukam stabilizatora nastroju. Lit - odpada, Depakina - dobra, ale wątroba chora. Nosi mnie. Chcę stabilizator. Czy Tisercin jest OK? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
merkuria Re: tisercin - czy da radę zastąpić depakinę? 21.05.04, 22:27 ja biorę Trileptal i jest OK:) podrowienia merkuria Odpowiedz Link Zgłoś
abdon Re: tisercin - czy da radę zastąpić depakinę? 23.05.04, 00:35 Nie wydaje mi się, żeby tisercin był stabilizatorem. Dawniej w dużych dawkach był stosowany w hipomanii. Jest lekiem hamującym. Odpowiedz Link Zgłoś
niutka Re: tisercin - czy da radę zastąpić depakinę? 23.05.04, 08:56 Wlasnie, ze jest stabilizatorem. Ja go w tym celu zazywam. Greto, jesli mi sie uda, to zaskanuje Ci ulotke o tym leku i podesle Ci. Niutka Odpowiedz Link Zgłoś
greta_30 dziękuję Ci bardzo 23.05.04, 10:10 ślij na Gret_30@wp.pl greta - dziękuje serdecznie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
niutka Re: dziękuję Ci bardzo 23.05.04, 10:59 Okazalo sie, ze skaner jest zepsuty. Ale przepisalam Ci prawie cala ulotke (najwazniejsze rzeczy). Przypomnialao mi sie tez, ze kiedys JAko stabilizator bralam Tegretol. Pozdrowienia Niutka Odpowiedz Link Zgłoś
greta_30 Re: tisercin - czy da radę zastąpić depakinę? 23.05.04, 10:13 abdon napisał: > Nie wydaje mi się, żeby tisercin był stabilizatorem. Dawniej w dużych dawkach > był stosowany w hipomanii. Jest lekiem hamującym. coś takiego jak Rispolept? Brałeś może? W poniedziełek chcę iść do Instutytu i poprosić o pomoc, bo to już przechodzi ludzkie pojęcie jak mnie nosi. A dodatkowo mam jeszcze wszyskie fizyczne objawy depresji ;( Męczę się jak diabli... greta - mówi: buuuu, to nie fair! Odpowiedz Link Zgłoś
abdon Re: tisercin - czy da radę zastąpić depakinę? 23.05.04, 15:20 Brałem tisercin, ale tylko w hipomanii. Być może inaczej rozumiem funkcję stabilizatora. Jako stabilizator zażywałem tegretol, ale odstawiłem, bo w ciągu dnia czułem się fatalnie. Miałem zakłóconą równowagę przy chodzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
wolodyjowska Re: tisercin - czy da radę zastąpić depakinę? 23.05.04, 15:47 Pierwszy raz spróbuję zabrać głos na forum... Biorę Tisercin i jednocześnie Cital- mogłabym przespać 24 godziny na dobę choć przedtem miałam kłopoty ze snem.Mój ból został przytłumiony lecz smutek mnie nie opuszcza i dodatkowo denerwuje się że przez pół dnia jestem w pracy nieprzytomna.Acha, biorę 2 tygodnie i jestem niskociśnieniowiec, może to niedługo przejdzie organizm się przyzwyczai? Odpowiedz Link Zgłoś
greta_30 serdeczne dzięki za wszystkie informacje 24.05.04, 07:31 jestem dobrze przygotowana na rozmowę z lekarzem! Dzięki Wam wiem czego żądać i o to chodziło. Dziękuję za pomoc. :) greta - idzie się wyleczyć, bo wystarczy już tego! O!!! Odpowiedz Link Zgłoś
iwona.grobel Re: tisercin - czy da radę zastąpić depakinę? 27.05.04, 17:27 Tisercin czyli lewomepromazyna, nie jest stabilizatorem nastroju w takim zaczeniu jak węglan litu, pochodne kwasu walproinowego (np. Depakine, Depamid, Convulex)) czy karbamazepina (np. Amizepin, Tegretol). Bywa jednak stosowany (podobnie jak inne neuroleptyki) u osób z zaburzeniem dwubiegunowym, szczególnie w stanach niepokoju, pobudzenia, silnego lęku. Jest to neuroleptyk (alifatyczna pochodna fenotiazyny)mogący dawać szereg objawów niepożądanych (w zależności od dawki). Niewydolność wątroby jest jednym z przeciwwskazań do jego przyjmowania. Ale nie każde uszkodzenie wątroby jest jej niewydolnością. Lek ten powinien być zalecany przez lekarza po szczegółowym przeanalizowaniu wskazań i przeciwwskazań do jego stosowania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
greta_30 dziękuję za info. jestem usatysfakcjonowana 27.05.04, 17:32 ładny prezent na do widzenia :)))) Odpowiedz Link Zgłoś