Dodaj do ulubionych

straszny Atak mnie złapał myślałam że po mnie

14.09.11, 17:13
witam na pewno nie które z was czytały o mnie biore cital już 3 tygodnie myślałam że może mi już pomagają poszłam z mężem na zakupy do dużego sklepu i chodzimy jest ok ale nagle nie wiedziałam gdzie jest wyjście ale mąż wiedział ...ale ja dostałam jakiegoś atak leku mówiłam do męża zeby mnie szybko wyprowadził było mi dziwnie mazał mi sie obraz p pierwszy raz w życiu miałam tak że piekło mnie wszystko myślałam że już po mnie czułam jak mnie wszystko piecze nogi wszystko nie wiem co już robić nie teraz nigdzie nie moge iść bo boje sie ze znowu bedzie mi sie dziwnie robiło najgorsze jest to że kołuje mi sie w oczach szok! ktoś tak miał jak ja?
Obserwuj wątek
    • lucyna_n Re: straszny Atak mnie złapał myślałam że po mnie 14.09.11, 18:31
      klasyczny agorafobiczny lęk napadowy , jeżeli możesz to idź do tego sklepu jak najszybciej i ze spokojem go przejdź i pobądź w nim tak długo aż przestaniesz się denerwować, bo jak tego nie zrobisz to ci się utrwali i będziesz miała fobię która z czasem zamknie cię w domu. Coś na zasadzie żeby wsiąść na konia z którego się spadło. Nie przywiązuj też do tego nadmiernej wagi,to było nieprzyjemne ale nie jest groźne.
    • lucyna_n Re: straszny Atak mnie złapał myślałam że po mnie 14.09.11, 23:01
      Przypomniałam sobie Ciebie, to Ty myślisz że z agorafobii i nerwicy się citalem wyleczysz.
      na niedpuszczenie do wytworzenia fobii już za poźno, jesteś w to wkręcona po szyję, po sam czubek kokardy.
      joga, tylko joga już ci pozostała, albo rymnij na kolana i klep zdrowaśki.
      • evee1 Re: straszny Atak mnie złapał myślałam że po mnie 16.09.11, 05:24
        > Ty myślisz że z agorafobii i nerwicy się citalem wyleczysz.
        Ale Cital to SSRI i jest stosowany wlasnie w leczeniu zespolu panicznego. Tyle ze na roznych ludzi roznie leki dzialaja i Cital moze akurat nie byc "tym" lekiem dla autorki.
        Ja bym jeszcze poczekala ze dwa tygodnie i faktycznie jak Ci sie ataki nie uspokoja, to idzi do lekarza. Nie wiem tylko jak czesto Ty masz ataki paniki, bo ja mialam je kilka razy dziennie, wiec dosc latwo bylo ocenic skutecznosc dzialania lekow.
        Poza tym Lucyna dobrze radzi. Idz jak najszybciej do tej samego sklepu (z mezem dla podtrzymania na duchu) i postaraj sie prztrwac. Inaczej utrwalisz sobie skojarzenie sklep-atak, a i tak juz masz calkiem dobrze wyhodowana agorafobie.
        • lucyna_n Re: straszny Atak mnie złapał myślałam że po mnie 16.09.11, 15:38
          nie chodzi o to że cital jest zły, ale o to że sam cital w typowo nerwicowych atakach lękowych nie pomoże, musi cierpiętnik odwalić kawal dobrej antyfobijnej roboty. Krew, pot i łzy, a nie elegancko tableteczkę łyk z rańca i po kłopocie. Nie ma tak.
          Inaczej rzecz się przedstawia jeżeli lęk jest ściśle powiązany z epizodem depresyjnym i poza nim nie występuje, w przypadku autorki tego watku tak nie jest, bo sporo o tym napisała.
          • jolaa84 Re: straszny Atak mnie złapał myślałam że po mnie 16.09.11, 20:57
            a nie wiem co ja mam już robić myślałam że już jest dobrze ale czuje się cały czas tak samo raz daje rade z tymi atakami a raz nie mam już dość tej nerwicy kiedy ja sie wylecze co ja mam robić :(
            • elzbieta007 Re: straszny Atak mnie złapał myślałam że po mnie 16.09.11, 23:45
              >co ja mam robić :(
              Poszukać sobie psychoterapeuty.
              • jolaa84 Re: straszny Atak mnie złapał myślałam że po mnie 29.09.11, 18:05
                moja psychiatra też prowadzi ze mną psychoterapie zadaje mi prace dom ostatnio z nią godzine gadałam troche lżej na duchu może początek dopiero dlatego tak mam kiedy wam zaczynały leki pomagac??????
            • bananarama-live Re: 29.09.11, 20:39
              A czy ty w ogóle masz nerwicę? Może to zespół lęku napadowego? Cital to jeden ze słabszych leków. Depralin jest bardzo dobrym i nowoczesnym lekiem. Zapytaj lekarza.
      • bananarama-live Joga ,albo 29.09.11, 20:40
        misio Jogi
      • tadzionalepa Re: straszny Atak mnie złapał myślałam że po mnie 30.09.11, 11:35
        hahahaha, "klep zdrowaśki "
        Lucynka zawsze pozytywna :D
    • bananarama-live Re: 29.09.11, 20:35
      Nie jestem lekarzem, ale jeśli dostałaś Cital na lęki,powinnaś dostać coś na przeczekanie,zanim lek zacznie działać, np Cloranxen /bardzo dobry lek na lęki/ Bierze sie go nie dłużej niz 4 tygodnie / uzależnia/
      • elzbieta007 Re: 29.09.11, 21:00
        > Nie jestem lekarzem
        Nie jesteś, to widać po Twoich postach, więc raczej nie staraj się swoich domorosłych rad farmakologicznych dawać innym, bo możesz zaszkodzić.
        • bananarama-live Re: 30.09.11, 05:27
          Zwróć uwagę,że piszę aby temat skonsultować z lekarzem.
          • lucyna_n Re: 30.09.11, 13:08
            zwróć uwagę na niechęć polaków do konsultacji z lekarzem i upodobanie do leczenia się przez net.
            • ipone123 Re: 23.10.11, 02:19
              lucyna, a dziwisz sie temu?
    • buzi1 Re: straszny Atak mnie złapał myślałam że po mnie 22.10.11, 19:54
      Ja tez na poczatku, z kazdym atakiem myslalam ze juz po mnie. Ale do tej pory zyje wiec jak to mowia 'do wszystkiego sie mozna przyzwyczaic". Nie chce brzmiec pesymistycznie i mam nadzieje ze lek Ci szybko pomoze. Trzymaj sie.
    • jolaa84 Re: straszny Atak mnie złapał myślałam że po mnie 13.03.12, 22:27
      już pare miesięcy chodze na psychoterapie i biore cital i wiecie co jest super radze sobie ze wszystkim jestem cała szczęśliwa aż chce sie żyć kocham was wszystkich :) mam nadzieje że będzie coraz leoiej pozdrawaim
      • olga_w_ogrodzie Re: straszny Atak mnie złapał myślałam że po mnie 14.03.12, 00:07
        oczywiście, że będzie lepiej.
        miałaś do wyboru leki i czekanie w kącie, by zaczęły działać albo i nie, ale poszłaś popracować.
        pewno nie ma co się zachłystywać, iż ze wszystkim dasz radę, ale wybrałaś ciężką robotę i wygrywasz.
        tak trzymaj.
      • lucyna_n Re: straszny Atak mnie złapał myślałam że po mnie 14.03.12, 11:47
        No proszę, dzielna dziewczyna.
        tak trzymać.
    • mskaiq Re: straszny Atak mnie złapał myślałam że po mnie 14.03.12, 08:02
      Na agorofobię podobnie jak na napady paniczne zwykle stosuje się benzodiazepiny
      z SSRI np paroksytyne albo citolopram.
      Stosuje się też trójcykliczne leki przeciwdepresyjne. Te śropdki mogą trochę
      likwidować lęk ale agorofobia ma charakter psychogenny, tzn że lekami nie
      daje się tego zlikwidować.
      Trzeba przejść przeż ten lęk,przezyć gow pełni. To jest trudne, ale nie ma innego
      sposobu aby się tego lęku pozbyć.
      Warto iść na psychoterapię, najlepiej poznawczo behawioralną.
      Serdczne pozdrowienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka