Dodaj do ulubionych

Nerwica - Zomiren SR - jak szybko działa?

02.03.12, 14:47
Cierpię na nerwicę lękową, od około tygodnia mam silny napad. Od środy biorę Zomiren SR 0,5 mg 2 razy dziennie (+ inne leki, ale głównie antydepresyjne). Naczytałam się w Internecie o cudowności Zomirenu, o tym jak szybko pomaga, przynosi ulgę... U mnie tak nie jest. To możliwe, że lek musi osiągnąć pewne stężenie w organizmie, prawda? Lekarz powiedział, że tak. Czy ma ktoś doświadczenie w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • bananarama-live Re: Nerwica - Zomiren SR - jak szybko działa? 02.03.12, 15:12
      Zomiren to zapewne lek,tak zwany na przetrwanie, tz do czasu aż zaczną działać leki przeciwdepresyjne. Ten lek uzależnia wiec długo na nim nie pojedziesz.
      Ja brałem Cloranxen na podobną przypadłość. W moim przypadku poprawa nastapiła prawie natychmiast.
      • ellesmera Re: Nerwica - Zomiren SR - jak szybko działa? 02.03.12, 16:44
        Wiem, że to nie jest lek na długo, ale powinien przynieść natychmiastową ulgę, a takowej nie odczuwam. Chodzi mi o to czy jest możliwe, że potrzeba kilku dni, żeby się w pełni rozwinął w organizmie.
        • bananarama-live Re: Nerwica - Zomiren SR - jak szybko działa? 02.03.12, 16:53
          Wg mojej wiedzy, poprawa powinna nastąpić kilka godzin po podaniu leku.
    • bananarama-live Sorry 02.03.12, 17:03
      Znam ten lek tylko pod inną nazwą.
      Potwierdzam, lek powinien zadziałać b szybko.
      Jakiś czas temu, dzwoniłem do swojego lekarza z informacja ,ze nie jest dobrze.
      Zalecił właśnie ten lek, ale pod język,żeby był szybszy efekt działania.
      • ellesmera Re: Sorry 02.03.12, 17:14
        No nic, dziękuję bardzo za odpowiedź. :) U mnie sprawa wygląda tak, że po porannym zażyciu Zomirenu SR odczuwam pewną poprawę po południu. Jeśli to będzie nadal tak wyglądać, to w poniedziałek dzwonię do psychiatry. Najważniejsze, że chociaż trochę pomógł mi ten lek, bo byłam w strasznym stanie. Niestety - nie czuję się po nim jak w niebie, poprawa jest lekka. Ale przede mną weekend - chcąc nie chcąc muszę dać mu jeszcze 2 dni szansy.
        • lucyna_n Re: Sorry 02.03.12, 21:53
          jeżeli do tej pory zadziałał tylko tak to już niczego więcej się po nim nie spodziewaj, raczej dzialanie będzie słabło. Długotrwale to "zaskakują" antydepresyjne, choć te starszej generacji efekt przeciwlękowy dają czasem już po pierwszym dniu leczenia.
    • ellesmera Co zamiast Zomirenu? 03.03.12, 09:38
      Skoro Zomiren SR nie pomaga mi tak jak powinien, to czy istnieje lek uspokajający, zwalczający ogromnie silny lęk i objawy psychosomatyczne, który może mi pomóc? Czy wszystkie pozostałe to jednak zamienniki Zomirenu i nie ma szans na lepsze działanie jakiegokolwiek leku?
      • bananarama-live Re: Co zamiast Zomirenu? 03.03.12, 12:58
        Może weź to co ja brałem. Lek mnie nie otumaniał.Powiem więcej - czułem przypływ intelektu.
        • ellesmera Re: Co zamiast Zomirenu? 03.03.12, 14:03
          Biorę Cloranxen rano 10 mg, ale nie czuję po tym jakiejś poprawy.
          • bananarama-live Re: Co zamiast Zomirenu? 03.03.12, 14:27
            Niestety nie potrafię Ci w takim razie pomóc , nic sensownego poradzić.
            Może zbyt wiele oczekujesz?
            Może chcesz aby pigułka załatwiła wszystkie Twoje problemy - nie wiem.

Ja brałem 0,5mg x2 dziennie i byłem heppy .
          • lucyna_n Re: Co zamiast Zomirenu? 03.03.12, 15:42
            to są środki doraźne, coś jak tabletka przeciwbólowa, niczego tym nei wyleczysz. Nie z bardzo rozumiem dlaczgo lekazr wypisuje ci same uspokajacze? Czy to jest lekarz psychiatra?
      • lucyna_n Re: Co zamiast Zomirenu? 03.03.12, 15:40
        lekow działających przeciwlękowo jest bardzo dużo, nawet przyznam szczerze się dziwię przepisaniu samego zomirenu na bardzo silne lęki.
        • paulag24 Re: Co zamiast Zomirenu? 03.03.12, 22:00
          Czy mogłabyś opisać mi jak objawia sie u ciebie nerwica lękowa?podejrzewam tę chorobę u mnie, strasznie boję się nowotworu, nie mogę spać, jeść, tylko o tym myślę, boli mnie każda kość, jestemprzekonana że mam raka kości, chodzę po lekarzach i nic z tego nie wynika:((gdzie się nie dotknę czuję ból, nie mam siły nic robić, myślę tylko o tym, jestem pewna że to rak, boję się wyroku, mam już wszystko na ten temat przeczytane w inecie, tak się boję, w ciągu dwóch tygodni 3 razy byłam na badaniu krwi:(mam 28 lat, jestem kobietą
          • lucyna_n Re: Co zamiast Zomirenu? 03.03.12, 22:13
            nerwica jak byk
          • bananarama-live Re: Co zamiast Zomirenu? 04.03.12, 05:37
            Smigaj do lekarza po konkretne leki, a jak już wyjdziesz z tej fazy, terapia.
            • paulag24 Re: Co zamiast Zomirenu? 04.03.12, 10:40
              jestem pewna, że to rak, a nie nerwica:((najbardziej bolimnie nogi, a reszta bóli jest wędrująca, boję się wyroku, nie będe miała siły walczyć jak ja się boję aż wymiotować mi się chce i tak mnie boli, o nerwicy to czytam, że serce boli, a mnie bolą kości.
              • bananarama-live Re: Co zamiast Zomirenu? 04.03.12, 11:00
                :-) a ja wycierałem klamki bo tam były zarazki
                Teraz mogę dziobać razem z kurami, z ziemi :-)
              • bananarama-live Re: Co zamiast Zomirenu? 04.03.12, 11:01
                Pomyśl sobie ,ze masz raka mózgu - zacznie boleć cię głowa a kości przestaną
          • ellesmera To nerwica! 04.03.12, 15:27
            Kochana, nie bój się tak! Wyobraź sobie, że u mnie silna nerwica zaczęła się w listopadzie, kiedy zauważyłam, że robi mi się mnóstwo siniaków i zaczęły boleć mnie stawy. Wystarczyło, że wpisałam te objawy w google i od tamtej pory miałam obsesję. Białaczka. Robiłam badania krwi, wszystko wyszło dobrze, potem znowu zrobiłam, znowu niczego nie wykazały, chciałam zrobić rentgen wszystkich stawów i kości, ale mi nie pozwolili, trzej lekarze mówili mi, że NIE MAM BIAŁACZKI, ale do mnie to nie trafiało, bo przecież MIAŁAM TYLE OBJAWÓW, które się wręcz NASILAŁY! W nocy byłam na pogotowiu 2 razy, bo środki uspokajające, które mi podali, nie podziałały. Traciłam kontrolę nad swoim ciałem. Byłam pewna, że umieram.

Dopiero psychiatra wytłumaczył mi, że to wszystko były objawy psychosomatyczne. Siniaki - zapewne już wcześniej je miałam, ale tego nie zauważałam. Bóle stawów (kości?) bardzo często towarzyszą silnym stanom lękowym. Po kilku dniach leczenia farmakologicznego nerwicy wszystkie objawy minęły jak ręką odjął.

NAJGORSZE, co można robić w takiej sytuacji, to siedzieć w Internecie i czytać, czytać, czytać, upewniać się w swoich (bezpodstawnych) podejrzeń co do zdrowia. Ja tak robiłam przez kilka dni i prawie się wykończyłam.

Moim zdaniem powinnaś pójść do psychiatry, który przepisze Ci leki uspokajające. Sądzę, że wtedy natychmiast przestaniesz odczuwać wszystkie "objawy chorobowe". :)
            • ellesmera Re: To nerwica! 04.03.12, 15:30
              Trzymam za Ciebie kciuki, bo wiem, że nie ma nic gorszego od nerwicy lękowej, zwłaszcza na tle hipochondrycznym. Doświadczyłam w życiu trochę fizycznego bólu, ale nic nie mogło równać się z tym "bólem", cierpieniem psychicznym.

Zobaczysz, to "tylko" nerwica! Być może jesteś chora, ale nie fizycznie. Dasz radę! :)
            • paulag24 Re: To nerwica! 04.03.12, 17:08
              Dziękuję za pocieszenie, miło wiedzieć, że nie jest się samej, bo niestety z bliskich inkt mnie nie rozumie,tego, że tak strasznie się czuję, mam 28 lat, a czuję jakbym stała jedną nogą nad grobem, wydałam już tyle pieniedzy na badania, usg, rezonans 2 razy, badania krwi, że miałabym na super wakacje, ale lęk i tak mi się nie zmniejszył,nie mam sily n nic, jest ogarnięta myślą że mam raka kości i tylko o tym myślę, przeczytalam juz wszystkie blogi osób chorych na raka i strony z tym związane, mam małe dzieci a nie mam sily z nimi się bawić:((nie mam sily nawet rozmawiac z mężem,do psychiatry mam termin dopiero na 23 kwietia i to tez prywatnie
    • paulag24 Re: Nerwica - Zomiren SR - jak szybko działa? 04.03.12, 17:19
      Jutro idę do ortopedy po skierowanie na tomografię, jak robilam badanie krwi to monocyty wyszły mi zawyżone o 3%, i przeczytalam ze zawyzone monocyty to moze byc objaw nowotworu:(i robilam sobie wapń, podwyzszony to objaw raka kości, norma jest do2,54 a ja mam 2,53:((( za drugim badaniem miałam 2,47, boję się tak straszniesię boję, że to rak...ob mam 8, a crp 1
      • bananarama-live Re: Nerwica - Zomiren SR - jak szybko działa? 04.03.12, 17:35
        To co piszesz ,dla osób które tego nie przeszły, moze być śmieszne, ale nie ma śmiechu.
        Ja radziłbym szukać lakarza, który przyjmie cie wcześniej.
        Nie wiem skąd jesteś ,ale w większych miastach do psychiatry idzie sie z marszu.
      • bananarama-live Napisz skąd jesteś 04.03.12, 17:39
        może pomogę
        • paulag24 Re: Napisz skąd jesteś 04.03.12, 19:06
          z Bydgoszczy
          • bananarama-live Re: Napisz skąd jesteś 04.03.12, 19:30
            Zadzwoń jutro i umów się jeśli chcesz.
            Ochwat Krystyna
            606282636

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka