Dodaj do ulubionych

Moja matka nie chce pomocy

19.09.12, 18:56
czesc,
Moja matka mieszka z mezem, ktrory nieuprzejmie sie do niej odnosi. Czepia sie o szczegoly: zle zmywasz, nie gotuj tego a tego itp.
Wielokrotnie prosilem matke, aby przeprowadzila sie do mnie do Anglii. Mowilem,ze w mojej dzielnicy jest kilka polskich skelpow, wielu Polakow- wiec na pewno znjadzie wielu znajomych, w razie choroby(czesto choruje) bede z nia w szpitalu. Pracuje tylko 3 godziny tygodniowo wiec mam czas ,aby opiekowac sie matka. Niestety, matka odmawia pomocy i dalej chce mieszkac z mezem, ktory ja zle traktuje. Ma 70 lat, a z powodu stresu wyglada jakby miala 85 lat.
I jest mi teraz ciezko, ze mam warunki,a ona nie chce przyjac ode mnie pomocy.
Obserwuj wątek
    • lucyna_n Re: Moja matka nie chce pomocy 19.09.12, 19:46
      Dla starszych ludzi takie zmiany są często nie do przeskoczenia. Wolą znane nieszczęście niż nieznane szczęście. Zresztą relacje parterskie bywają niesamowicie skomplikowane, może Ty nie widzisz tego co widzi w swoim mężu Twoja matka, bo ona chce z nim być z jakiegoś powodu. Ty jej nie zastąpisz partnera choćbyś się nie wiem jak starała. Bo to są zupełnie inne relacje, zupełnie inne potrzeby zaspokajają. Ale rozumiem Twoją frustrację, trudno patrzeć jak komuś bliskiemu dzieje się krzywda i nie móc niczego zmienić. Może staraj się mieć jak najbliższy kontakt z mamą bez krytykowania jej stylu życia, po prostu bądź z nią na tyle ile możesz, wysłuchaj na skajpie jej spraw codziennych bez oceniania ich. Kobiety często w rozmowie chcą tylko podzielić się emocjami, i tego po rozmowie często oczekują, niekoniecznie szukają realnych rozwiązań, czasem po prostu chcą sie wygadać i to jest najlepsza pomoc.
      • anonim111.1 Re: Moja matka nie chce pomocy 19.09.12, 21:16
        Dziekuje Lucyna. Uswiadomilas mi rzeczy, o ktorych nie wiedzialem.
    • rzeznia_nr_5 Re: Moja matka nie chce pomocy 19.09.12, 21:43
      anonim111.1 napisała:

> Pracuje tylko 3 godziny tygodniowo

moglbys zdradzic co to za robota?
      • lucyna_n Re: Moja matka nie chce pomocy 19.09.12, 21:49
        fakt
        ja też czasem pracuję trzy godziny tygodniowo ale zapłata za te godziny wystarczyłaby mi na utrzymanie chomika i tylko chomika.
        • rzeznia_nr_5 Re: Moja matka nie chce pomocy 19.09.12, 22:51
          wywal chomika i kup sobie yorka jak 50 % spoleczenstwa , rownie tani w utrzymaniu
          kontakt emocjonalny rowniez zblizony
          • lucyna_n Re: Moja matka nie chce pomocy 19.09.12, 23:56
            chomik jest o wiele lepszy od yorka, przede wszystkim jest praktycznie bezgłośny, ma rytm dobowy podobny do mojego, nie trzeba go wyprowadzać na spacer. Brak więzi emocjonalnej przydaje się kiedy biedactwo zejdzie. Same plusy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka