Dodaj do ulubionych

DYSKRECJA PSYCHIATRÓW

IP: *.ngt-wise.pl 13.08.04, 17:53
Jak sądzicie, czy wszyscy psychiatrzy mogą być w 100% dyskretni i zaufani?
Np. ja zwierzyłem się mojemu Panu Doktorowi z faktu, iż jestem
homoseksualistą. Przyjął to bardzo miło, ale nigdy nie można być do końca
pewnym czy pozostawi na zawsze ten fakt dla siebie? A poza tym, czy ktoś
kiedyś nie będzie miał (w ten czy inny sposób) dostępu do mojej kartoteki
medycznej. W Warszawie wielu gejów i lesbijek uczęszcza do psychiatrów i
psychoterapeutów, ale wiem że część z nich ukrywa ten fakt przed lekarzem.
Napewno ma to zły wpływ na terapię, ale może uchronić ich przed ujawnieniem
publicznym ich tajemnicy. Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • rzeznia_nr_5 Re: DYSKRECJA PSYCHIATRÓW 13.08.04, 18:04
      Nie liczyłbym na ścisłą tajemnicę lekarską.W krajach gdzie obowiązuje ścisłe,
      surowe prawo i jest ono egzekwowane(jak USA) na pewno lekarze są bardziej
      "moralni".W Polszy gówno możesz lekarzowi zrobić.A jeszcze jak leczysz się
      publicznie to do twoich danych ma dostęp cała masa osób.Teoretycznie wiąze
      ich tajemnica zawodowa ale teoretycznie to drogówka wogóle nie bierze łapówek,
      lekarze wykazują wszystkie dochody przed fiskusem itp.Tak być powinno ale
      rzeczywistość jest wiadomo jaka.
      • bigda Re: DYSKRECJA PSYCHIATRÓW 13.08.04, 18:36
        Słusznie, znacznie lepiej jest z psychologami. Lepiej im takie tajemnice
        powierzać.
    • Gość: kret Re: DYSKRECJA PSYCHIATRÓW IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 13.08.04, 22:10
      jeśli chodzi o gejowstwo to nie zachowują dyskrecji. We wrocławiu jeden z
      lekarzy mówił mi o innych pacjentach, którzy byli moimi kumplami. Fajnie? A
      wizyta kosztowała 150 zl/
      • Gość: homo Re: DYSKRECJA PSYCHIATRÓW IP: *.ngt-wise.pl 13.08.04, 23:59
        uważacie więc, że lepiej się do tego nie przyznawać? przecież wtedy chyba
        psychoterapia nie ma sensu ?!
        • Gość: kret Re: DYSKRECJA PSYCHIATRÓW IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 14.08.04, 13:11
          Jeśli masz problemy z samoakceptacją to musisz się przyznać. Ale z dyskrecją
          jak mówiłem. Zawsze ktoś kogoś zna, także terapeuta. Ale ostatnio tolerancja
          dla gejów rośnie, zwłaszcza wśród wykształconych i młodych ludzi. Więc jak
          jesteś wykształcony i obracasz się wśród podobnych to jest całkiem spoko. Ja
          też jestem homo.
          • Gość: homo Re: DYSKRECJA PSYCHIATRÓW IP: *.ngt-wise.pl 14.08.04, 15:39
            nie mam absolutnie problemów z samoakceptacją i problemy z którymi zwracam się
            do psychiatry nie mają nic wspólnego z życiem osobistym, ale takie sprawy
            zawsze wychodzą podczas psychoterapii. Czy ktoś uważa że należy to przed
            psychiatrą zataić ???
            • rzeznia_nr_5 Re: DYSKRECJA PSYCHIATRÓW 14.08.04, 15:52
              Gość portalu: homo napisał(a):

> nie mam absolutnie problemów z samoakceptacją i problemy z którymi zwracam
              się
              > do psychiatry nie mają nic wspólnego z życiem osobistym, ale takie sprawy
              > zawsze wychodzą podczas psychoterapii. Czy ktoś uważa że należy to przed
              > psychiatrą zataić ???

To akurat nie,nie widzę problemu ale wszystkiego mówić na pewno nie musisz.
              • Gość: man Re: DYSKRECJA PSYCHIATRÓW IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 15.08.04, 10:22
                Jak nie masz problemów z samoakceptacjąto możesz zataić. Jak powiesz to Ci
                zaraz wmówią, że masz bo "świat jest zły dla gejów". Mi jeden terapeuta
                powiedział, abym pomyslał o wyjeżdzie z Polski np. do Holandii. Niektórzy
                terapeuci też cierpią na homofobię. A poza tym problemy związków homo i
                heteroseksualnych są podobne i nawet sprawdzają się ogólnododtepne poradniki
                dla małżeństw. Jeśli jest Ci dobrze w gejowskiej skórze to nie mów. Jak Cie
                spyta czy kogoś masz to odpowiedz mam i tyle. A czy płeć jest najważniejsza.
                Ważne, aby kogś mieć. Bo samotność to też dokuczliwy i poważny problem!?
                • towarzyszkapkp Re: DYSKRECJA PSYCHIATRÓW 17.08.04, 19:25
                  jestem za mówieniem prawdy.ja powiedziałam ale mojejmu psychologowi,który mi
                  pomaga nawet wbic sie w srodowisko lesbijsko-gejowskie poprzez przekazywanie mi
                  namiarów na grupy wsparcia itp.
                  • Gość: man Re: DYSKRECJA PSYCHIATRÓW IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 17.08.04, 19:56
                    Jak tego potrzebujesz to spoko.Ale nic na siłe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka