Dodaj do ulubionych

Objawy odstawienne?

19.02.14, 21:31
Witam. Lekarka kazala mi zejsc z Setaloftu, aby moc wlaczyc wenlafaksyne. Ze 100 mg przeszlam na 50 mg, po dwoch dniach na 25 mg, piatego dnia mialam juz lek odstawic zupelnie. Przy pierszej dawca 25 mg zaczelam sie zle czuc, tzn. mialam lekki bol glowy, wrazenie, ze moja lepetyne przeszywa prad za kazdym razem, kiedy nia obracam, wykonuje bardziej zdecydowane ruchy. Pomyslalam, ze tak sie dziwnie czuje przez moje dlugie spanie ;] Kolejnego dnia to samo plus nadmierne pocenie sie. W dzien, w ktorym mialam juz odstawic Setaloft, zadzwonilam do psychiatry, ta kazala mi przedluzyc o kilka dni branie Setaloftu w dawce 25 mg. Dzis obudzilam sie z bolem skory, mdlosciami i stanem podgoraczkowym i oczywiscie wrazeniem, ze moj mozg przeszywa prad. W ciagu dnia meczyly mnie dreszcze i gdy temperatura osiagnela 38,6 wzielam lek przeciwgoraczkowy. Teraz czuje sie nieco lepiej. Psychiatra telefonicznie poinformowala mnie, ze mam calkowicie zaprzestac brania Setaloftu i zglosic sie do niej jutro. Nie wiem, co mam o tym myslec. Wydaje mi sie, ze za szybko kazala mi odstawic antydepresant. Ma ktos podobne doswiadczenie?
Obserwuj wątek
    • lucyna_n Re: Objawy odstawienne? 19.02.14, 22:14
      jakbym w takim tempie odstawiła lek antydepresyjny to bym chyba zeszła.
      Te uczucia przeszywania prądem to są zapy, jeden z częstych objawów odstawiennych, podobno niegroźne, ale nieprzyjemne.
      • deadgirl Re: Objawy odstawienne? 19.02.14, 22:20
        No wlasnie czuje sie jak w stanie agonalnym. Mam nadzieje, ze nic mi sie nie stanie(?) dalej mam goraczke.... Moze jej nie sluchac, nie odstawiac calkowicie Setaloftu i dalej brac te 25 mg i w miedzyczasie szukac innego lekarza.
        • ewcia74.pl Re: Objawy odstawienne? 20.02.14, 00:32
          Ja ostatni odstawialam sulpiryd przez miesiac czasu.Bardzo pomalu to robilam.
          Ale moj psychiatra jest bardzo ostrozny i absolutnie nie kazal mi odstawic w tak krotkim czasie.
          Wszystko lekko poszlo i nie czulam sie zle a bralam ten lek przez 3 lata.
          Na Twoim miejscu nie sluchalabym lekarza tylko pomalutku sama sobie odstawiala tak aby " organizm nie wariowal i abys mogla normalnie funkcjonowac"
          A jesli ta lekarka jest taka .... to zmien na innego psychiatre - jest ich od groma.
          Ja tez tak zrobilam az w koncu znalazlam super czlowieka ktory duzo mi pomogl a wczesniej bylo naprawde nie ciekawie.
          • lucyna_n Re: Objawy odstawienne? 20.02.14, 11:26
            Jeżeli zależy Ci na kontakcie z lekarzem, na jego pewnej wrażliwości i wysłuchaniu a ta lekarka wali psychotropy i każe je odstawiać w takim tempie bez żadnego przejmowania się pacjentem i nie specjalnie ją przejmuje twoja relacja o samopoczuciu to zmień. Dla mnei od lat lekarz to już tylko klepnięcie pieczątką po recepcie i tak nigdy nie odstawiam ani nie biorę niczego w takich dawkach jak na ulotkach, dostaosowuję do swojego organizmu i w swoim tempie schodzę z leków itd. Zresztą moja lekarka o tym wie i tylko sobie kiwa głową nad moimi ćwiartkami i 1/8 tabletek. Przecież to nie antybiotyk który trzeba podać w określonj ilości w określonym czasie, To mózg o którym wiemy niewiele, i leki o których wiemy jeszcze mniej. Po co robić jakieś wyścigi z odstawianiem z dnia na dzień skoro tak źle to znosisz?
            • monika.libra36 Re: Objawy odstawienne? 20.02.14, 12:28
              Zgadzam się z Lucyną w 100 procentach.
              • nativeau Re: Objawy odstawienne? 21.02.14, 02:54
                lucyna sie zmienia. Pozazdroscila tobie popularnosci, zauwazyla swoje bledy i teraz mamy juz nowa lucyne.
        • tlenoterapia Re: Objawy odstawienne? 20.02.14, 21:08
          I co zrobiłaś.Jak się czujesz?
    • evee1 Re: Objawy odstawienne? 20.02.14, 03:27
      Przeszywaniew pradem (jakby) to standard w odstawce SSRI. Rozne leki maja rozne zalecane okresy odstawienne. Sertalina ma zalecany okres 1-4 tygodni. 5 dni to jakos bardzo krotko.
      Jezeli pacjent odczuwa efekty odstawienne niezbyt dobrze, to okres przejsciowy mozna wydluzyc.
      Jak ja zmienialam fluvoksamine na parosetyne, dla ktorej (fluvo) zalecany okres przejsciowy okresla sie jako 1-2 tygodnie, to tez czulam sie paskudnie. Zapy, ogolne oslabienie i rozbicie, chociaz goraczki nie mialam.
      • monika.libra36 Objawy odstawienne... 20.02.14, 09:18
        dokuczliwe zawroty głowy i wrażenia typu „przechodzenia przez ciało prądu elektrycznego”.
        • monika.libra36 Inne objawy to: 20.02.14, 09:36
          1.obniżenie nastroju, napady płaczu lub nastrój euforyczny
          2.niepokój, rozdrażnienie, napięcie psychiczne,
          3.niemożność koncentracji,
          4.bezsenność, uporczywe koszmary senne
          5.nudności, wymioty, biegunki
          6.jadłowstręt
          7.zawroty i bóle głowy
          8.skurcze grup mięśni (dystonie), drżenia mięśniowe
          9.obfite pocenie się,
          10.osłabienie, objawy grypopodobne, bóle mięśniowe, katar
          • iso_1 Re: Inne objawy to: 20.02.14, 13:55
            Objawy odstawienne są nieprzyjemne ale trzeba je po prostu przeżyć. To kwestia tygodnia do dwóch.
            Ja uważam że należy zastosować się do decyzji lekarza.
            Jak schodziłem z wenlafaksyny to również miałem takie jazdy.
            Ale zacisnąłem zęby i przeszło po ok 2 tygodniach.
            • monika.libra36 Co... 20.02.14, 14:17
              "Co nas nie zabije, to nas wzmocni".
              Friedrich Nietzsche
              • nativeau Re: Co... 21.02.14, 03:23
                nicze to ten ktorym kierowal sie hitler- dobroczynca swego narodu.
            • lucyna_n Re: Inne objawy to: 20.02.14, 14:40
              z objawami bywa różnie, niektórzy mają tak nasilone że do szpitala trzeba ich wieźć i to wcale nie psychiatrycznego. Bardzo interesujące jest np przedawkowanie litu, a przedawkować można biorąc dawki według wskazań lekarza.
            • lucyna_n Re: Inne objawy to: 20.02.14, 14:46
              Z tym zaciskaniem zębów w depresji to bywa jak z kaftanem bezpieczenstwa. im bardziej się szarpiesz tym się kaftan bardziej zaciska. ja proponowałabym jednak okazywać sobie samemu więcej milości i troski i cierpliwości w tym leczeniu, bo często caly problem depresji wynika z tego że wywarliśmy na sobie w pewnym momencie zbyt dużą presję.

Proponuję jednak luzowanie gorsetu a nie sznurowanie go na sztywno z dociągnięciem kolankiem.
              • deadgirl Dziekuje Wam za odpowiedz 20.02.14, 21:48
                Dzis mam tylko stan podgoraczkowy plus wyladowania elektryczne.

Sertraline mam brac nadal. Lekarka zdenerwowala sie, kiedy jej powiedzialam, ze moje samopoczucie to pewnie wynik zbyt szybkiego odstawienia leku.

Przepraszam za lakoniczny komentarz, ale nie jestem dzis zbyt wygadana. Dziekuje jeszcze raz :)
                • evee1 Re: Dziekuje Wam za odpowiedz 21.02.14, 00:56
                  Trzymaj sie. Zycze, zeby bylo lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka